Skip to main content

Lähikauppa myi luista lampaanlihaa jauhelihan hinnalla 4,90 / kg. Valmistin kilosta lihaa kaksi padallista; iso pata aikuisille ja vähäsuolainen versio Minille. Nirso loi epäluuloisia katseita kun ilmoitin että laitan lammaspataan luumuja. Jouduin muistuttamaan että yleisesti ottaen Nirso on syönyt ruokiani hyvällä ruokahalulla joten nyt sitä luottamusta peliin. Nirson pelko osoittautui turhaksi. Luumut toivat miellyttävää imelyyttä mutta eivät varsinaisesti maistuneet luumuilta pitkän haudutuksen jälkeen. Toimii!


Minin oma pikku lammaspata.

Jouluinen lammaspata (6 hlö)

1 kg luista lampaanlihaa
1 ps kuivattuja luumuja
2 keltasipulia
herkkusieniä
4 valkosipulinkynttä
4 dl vehnäolutta (tai tummaa olutta)
2 dl lihalientä
tuoretta rosmariinia
3 laakerinlehteä
pippuria
suolaa
perunoita

Öljyä ja suolaa lihan pinta. Nosta pataan sipulilohkot, luumut, sienet, valkosipuli, lihat ja mausteet. Kaada päälle kuumennettu olut ja lihaliemi. Hauduta ensimmäinen tunti ilman kantta jotta muhiintuminen pääsee kunnolla alkuun. Voit laittaa kannen takaisin ja lisätä tässä vaiheessa nestettä jos tarpeen. Suotavaa olisi että lihat peittyvät juuri ja juuri. Jos pataan mahtuu, niin laita ihmeessä perunat sekaan. Perunat imevät makuja itseensä ja valmistuvat muutenkin kätevästi samassa. Lihasta riippuen haudutusaika 3-4 tuntia. Ensimmäisen tunnin annoin olla 175 asteessa, jonka jälkeen laskin lämpötilaa hieman 125-150 asteeseen.

Suosin pataruuissa tummaa olutta mutta tällä kertaa käytettiin sitä mitä kaapissa sattui olemaan. Olen juonut olutta viimeksi vuosia sitten mutta nyt Nirson venhnäoluen pohjat maistuivat ruuanlaiton lomassa. Padan kanssa sopiikin juotavaksi olut tai täyteläinen punaviini.

Kermansaven  musta Hot Pot Duo on Liemessä-keittiön uusin härpäke.

Sain Kermansavelta 1-litran Hot Pot Duo-padan (34,90 €). Hot Potista löytyy myös isompi ja omasta mielestäni käytännöllisempi 3-litran koko. Värivaihtoehtoina on vihreä, sininen, harmaa ja musta. Pata ja kansi on mahdollista hankkia myös erivärisinä. Kallistuin perinteiseen vaihtoehtoon eli kokomustaan. Olisin voinut harkita myös punaista jos sellainen olisi vaihtoehtona. Pata on ihanan käytännöllinen sillä se on mikroaaltouunin, uunin,lieden, konepesun, pakastuksen ja liekin kestävä.

Muistakaa likettää Liemessä-ruokablogin uutta sivua Facebookissa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti