Skip to main content

Sillikaviaari sopii joulupöytäänkin

Kutsuimme lapsi-ystävä-pariskunnan kylään viettämään itsenäisyyspäivää. Suurin osa päivästä meni siivoamiseen, joten menun tuli olla toteutettavissa vähällä vaivalla. Tarjoilin alkuun palttoonnappeja sillikaviaaritäytteellä. Mini syö aivan samaa ruokaa kuin mekin ja olenkin kovaan ääneen julistanut että yhden aterian valmistaminen per päivä riittää. Meillä siis lapsetkin syövät sillikaviaaria. Ja jos ei syö niin sitten odotetaan seuraavaa ruokalajia. Sillileivät katosivat kaikkien lautasilta vauhdilla. Nirso taisi syödä jopa kuusi kappaletta eli ehkä se kertoo jotain näiden herkullisuudesta.

Pääruuaksi tein, tai siis uuni teki, oluessa haudutettua possunkylkeä. Kokonaista possunkylkeä saa lihatiskistä kysymällä ’tiskin alta’. Possun kylki on lihatarjonnan edullisimmasta päästä (Stockmann 6,5 € / kg, Kampin K-kauppa 7,90 € / kg).


Kuva: Alko

Alkomahoolia ei tarjoiltu näissä bileissä, mutta maistoimme possuun käytetyn norjalaisen Nøgne Ø # 100 oluen (7,70 €) pohjat. En ole vannoutunut oluen ystävä, mutta  erittäin täyteläinen oluttippa yhdessä rasvaa tihkuvan rapsakan possunkyljen kanssa  oli kyllä kieltämättä voittamaton makuyhdistelmä. Valitsin pullon alunperin ulkonäön perusteella. Pidän myös tarinoista. Panimon perustajat kuulemma harmittelivat että norjasta ei löydy kunnon olutta ja perustivat pienen panimon harrastusmielessä. Sittemmin Nøgne Ø:ta on suitsutettu olutpiireissä kansainvälisestikin.

Sillikaviaari (8 hlö)

1 pkt sillifileitä (esim Ahti 150 g)
1 keltasipuli
1 iso omena
3 kananmunaa
2 rkl sitruunamehua
200 g smetanaa
pippuria
tuoretta tilliä
(suolaa)

Väinämöisen Palttoonnappeja

Kuutioi sipuli, keitetyt kananmunat, omena ja sillifileet pieneksi. Lisää sitruunamehua, smetanaa, pippuria ja tuoretta tilliä. Anna seoksen maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoamista. Täytä palttoonnapit juuri ennen tarjoamista.

Possunkylki (4 hlö)

n. 1 kg kokonaista possunkylkeä
3 dl tummaa olutta
suolaa
pippuria
öljyä

Tee kyljen rasvapuolelle ristikkäisviillot. Varo leikkaamasta lihaan asti. Levitä lihapalalle öljyä, suolaa ja pippuria. Aseta kylki uuninkestävään astiaan rasvapuoli ylöspäin. Kaada pohjalle olutta niin että rasvakerros ei vielä kastu. Paahda 225 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Tässä välissä kostuta lihapalaa lusikoimalla olutta sen päälle. Aseta uuni noin 150 asteeseen ja anna hautua 5 tuntia. Jotta liha olisi tarpeeksi mureaa minimihaudutusaika on 3 tuntia.

Tuomas Meriluoto, Master of Wine, Yumessa.

Charmantti ja arvostettu Cono Sur-viinitalon viinintekijä Adolfo Hurtado.

Cono Sur – No family trees. No dusty bottles. Just quality wine. Nuff said.

Alko yllätti itsenäisyyspäivän aattona sulkeutumalla jo kuudelta. Jäimme siis tällä kertaa ilman viinejä. Osallistuin muutama viikko takaperin chileläisen Cono Surin viinitastingiin, jossa tuli taas maisteltua koko kuukauden edestä. Vaikka Cono Sur viinit tulivat tutuksi Adolfon opastuksella, varmistin vielä Tuomas Meriluodolta, yhdeltä Suomen huippuviiniasiantuntijalta, juuri tähän itsenäisyyspäivän menuun sopivat viinivinkit. Nouda siis Alkosta sillikaviaarin seuraksi virkistävä Cono Sur riesling (Cono Sur Vision riesling 11,89 €) ja possunkylkeä tukemaan Cono Sur pinot noir (8,98 €).

Yllättäen taas se tastingin kallein tilausvalikoiman viini (Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 24,90 €) oli suuni mukainen.

Samaisessa viinitastingissä ähätin myös maistamaan viimeisiä Yumen tarjoamia tonnikalafileitä. Ruoka oli odotusten mukaista ja hyvää, ainoastaan tonnikala (suussasulava sellainen) valmiissa menussa harmitti. Sittemmin Yume on liittynyt koko ajan laajenevaan tonnikalaboikottiin. Pointsit Yumelle! Kaiken takana on Uuden Mustan yhteydenotot ja epäselvyydet eri sertifikaattien välillä. Sertifikaattiviidakossa kuluttajalle helpointa on jättää se tonnikala syömättä ravintolassa ja kaupassa valita purkitettua MSC-sertifikoitua tonnikalaa.

Aiheesta lisää ainakin seuraavissa blogeissa:

Sillä Sipuli – Cono Sur + Yume = onnistunut ilta
Siskot kokkaa – Ensimmäinen iltavapaa eli Cono Surin viinitasting & Yume
Koemaistaja – Cono Sur & Yume

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti