Skip to main content

Villiyrttireissun tarjosi Winestate ja viinitalo Francois Lurton

Syötävät villiyrtit

Villiyrttihurahdus! Kun opit muutamatkin syötävät villiyrtit, et enää yhtenäkään kesänä koe tarvetta ostaa viljeltyä rucolaa 43 euron kilohintaan. Vietin vuorokauden Lohjalla villiyrttiretkellä viinitalo François Lurton ja maahantuoja Winestaten kutsumana. Villiyrttioppaina meillä oli villiyrttiguru ja huippukokki Sami Tallberg sekä Luontoportti.com perustajat Eija ja Jouko Lehmuskallio. Liioittelematta voi sanoa, että tämä kolmikko on tehnyt elämäntyönsä villiyrttien parissa ja kirjoittanut myös yhdessä villiyrttikokin raamatun Villiyrttikeittokirjan, josta ilmestyi jo 11. painos!

Villiyrtit

Luonnon oma supermarket

Meillä suomalaisilla on maailmankin mittakaavassa poikkeuksellinen mahdollisuus kulkea luonnossa kunnioittaen ja hyödyntäen puhtaan luontomme antimia. Luonnonvaraisia rauhoittamattomia kukkia, yrttejä ja muita vastaavia kasveja voi pääsääntöisesti kerätä jokamiehenoikeudella. Luonnonsuojelualueilla kuten kansallispuistoissa kasveja ei saa kerätä, eikä kenenkään pihapiiristä ilman lupaa. Ota aina vain sen verran, että kasvusto säilyy elinvoimaisena. Puiden osia, sammaleita ja jäkäliä ei saa kerätä. Esimerkiksi kuusenkerkkien keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. Paras aika keräämiselle on heti kasvukauden alettua keväällä ja alkukesällä, mutta keräily jatkuu läpi kesän. Keräilyä varten ei edes aina tarvitse lähteä metsään asti. Avaa silmäsi ja luo katse omaan pihaasi ja lähiympäristöön. Monet tämänkin postauksen villiyrteistä löysin omasta kerrostalon pihapiiristäni, pensasaidan toiselta puolen tienpientareelta ja kadun toisen puolen pienestä metsäryteiköstä.

Sauvignon blanc viini villiyrteille
Kesäisten ruokien ja villiyrttien pariksi sopii sauvignon blanc rypäleistä tehty yrttinen, hapokas ja kuiva Fumées blanches (Alko 13,49 €).

Uskaltaako villiyrttejä syödä?

Luonnonkasvit ovat meillä Suomessa kaikkien saatavilla ja ilmaisia. Villiyrttien keräämisessä on jotain yhtälailla koukuttavaa kuin sienestämisessä. Se palkitsee hyvinvoinnilla, liikunnalla ja lopuksi vielä herkullisuudella! Myös metsässä liikkumisen ja villiyrttien terveysvaikutuksia on todettu tutkitusti. Nokkonen ja voikukka lehtineen ovat jo vakiinnuttaneet asemansa hyvin tunnettuina syötävinä villiyrtteinä. Tiesitkö, että vain harva kasvi Suomessa ei ole syötävä? Toki joidenkin kohdalla voidaan kiistellä makuasioista.

Suomesta löytyy myös joitain erittäin myrkyllisiä lajeja, joten kerää vain jos varmasti tunnistat kasvin. Jos epäröit, jätä keräämättä. Esimerkiksi koiranputki on syötävä, mutta hyvin samannäköisiä ovat tappavat myrkkykeiso ja myrkkykatko. Näiden erottaminen on amatöörille vaikeaa. Ehkä se koiranputken syöminen ei ole niiiin tärkeää, että ottaa riskin hengityslihasten lamaantumisesta ja sydänkohtauksesta. Olen todennut, että parempi jättää putkikasvit kuten koiranputki kokonaan keräämättä.

Syötävät villiyrtit

Luontoportti.com löydät yli tuhat kasvilajia usealla kielellä kuvineen ja apua tunnistamiseen. Villiyrttejä voi käyttää samanlailla kuin kaupastakin ostettuja salaatteja, pinaatinlehtiä, rucoloita, yrttejä ja syötäviä kukkia. Kuivattamistakin parempi tapa säilöä on pakastaminen. Villiyrtit voi ryöpätä nopeasti ja pakastaa annospusseihin. Tässä 10 helpohkoa ja yleistä villiyrttiä, joilla aloittaa harrastus. Hurahda villiyrtteihin!

Villiyrtti lehtikuusi
Lehtikuusen neulaset ovat pehmeitä ja sopivat salaatin joukkoon tai käytettäväksi kuusenkerkkien tapaan.
Mesiangervon lehti
Kesällä voimakkaasti tuoksuvat mesiangervon kukat ovat ehkä tuttuja, mutta lehdet ovat myös herkullisia salaatissa! Ethän syö mesiangervoa, etkä nokkosta sen puoleen, jos sinulla on verenohennuslääkitys.
Villiyrtti vuohenputki
Kaikkialle levittyvää vuohenputkea on vaikea olla bongaamatta. Kompostin sijaan poimi vuohenputket puutarhastasi salaatiksi! Vuohenputki on parhaimmillaan alle 30 cm pituisina.
Villiyrtti ketunleipä
Makoisia ketunleipiä tuli naposteltua lapsenakin metsästä. Niin kauniita vaikka salaatin tai voileipäkakun koristeena!
Villiyrtit litulaukka
Riko lehteä hieman kädessäsi ja huomaat, että litulaukassa on vahva valkosipulin tuoksu ja maku. Litulaukka sopii salaatin seassa mausteena, munakkaisiin ja esimerkiksi villiyrttipestoon.
Villiyrtti mustikan lehdet
Ei enää mustikoiden perkaamista jos et välttämättä halua! Mustikan lehdet ovat syötäviä ja niissä on 1000 kertaisesti marjojen hivenaineet. Käytä lehtiä salaattiin tai kuivata teesekoituksen joukkoon.
Villiyrtti poimulehti
Poimulehtiä löytyy kymmeniä ala-lajeja. Käytä kauniit poimulehdet vaikka salaattiin.
Pihlaja villiyrtti
Enpä koskaan ollut tajunnut, että pihlajansilmu maistuu aivan karvasmantelille! Mausta on vaikea erehtyä. Myös nuoret lehdet voi käyttää.
Villiyrtti isomaksaruoho
Isomaksaruoho on mehukas, mutta se on uhanalaisen apolloperhosen toukan ravintokasvi. Itse jätän sen keräämättä lukuunottamatta pieniä maistiaisia. Jos keräät, niin kerää korkeintaan 20 % kasvustosta.
Villiyrtti vaahterankukka
Villiyrttikurssin jälkeen avasin parvekkeen oven ja näin valtavan vaahteran täydessä kukassa. Ruokaa! Vaahteran kukat ovat kauniita kakun koristeina.
Villiyrtit resepti
Sami Tallbergin villi lounaspasta ja tribyytti karhunlaukalle. Lasissa raikas Les Fumées Blanches Organic Sauvignon Blanc. En enää koskaan katso ojanpientareita samanlailla.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti