SELJANKA


Rakkautta ensi lusikallisella!

Kuuluisimpia seljanka faneja lienee marsalkka Mannerheim. Seljanka on alunperin venäläinen keitto, mutta se tunnetaan myös Viron puolella. Uudet virolaiset ystäväni, korjatkaa jos olen väärässä 🙂 Useimmin seljankan tapaa kalasta valmistettuna, mutta sen voi tehdä niin lihasta kuin makkarastakin.

Lähikaupasta nappasin puolikkaan lohen ja pyysin pään mukaan. Kalanpäästä, vedestä, mustapippurista, laakerinlehdistä ja suolasta keittelin keiton pohjaksi kalaliemen.

Seljanka (4 hlö)

Kalaliemi

1 kalanpää
1 porkkana kuorineen
5 laakerinlehteä
10 mustapippuria
1,5 l vettä
1 rkl suolaa

600 g lohta
4 perunaa
2 porkkanaa
10 oliivia
1 suolakurkku
0,5 dl isohkoja kapriksia
3 rkl vahvaa tomaattipyreetä
1 sipuli
persiljaa

Keitä kalalientä noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli. Lisää ne liemen joukkoon. Kun perunat ja porkkanat ovat lähes valmiita, lisää viipaloidut oliivit, kuutioitu suolakurkku, tomaattipyree ja kaprikset. Anna keittyä hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää lopuksi kalanpalat. Keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Keiton maku vain syvenee seuraavana päivänä. Tarjoile keitto smetanan kera.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.

7 kommenttia

 1. Campasimpukka 25.01.2012

  Joko onnistuit luonnonvaloa vangitsemaan noin paljon? 🙂

  Vastaa
 2. Jenni 25.01.2012

  Jo! Tämä oli muistaakseni sen jälkeen kun lumi oli tullut maahan ja tuntui heti valoisammalta. Kamera taisi olla lisäksi jalustalla jolloin vähäisempikin valon määrä riittää..

  Vastaa
 3. Tusla 25.01.2012

  Loistavaa, en ole tiennyt tai tajunnut, että seljankan voi tehdä myös kalattoman. Kala-allerginen kiittää vinkistä! 🙂

  Vastaa
 4. Campasimpukka 25.01.2012

  Jalusta on kyllä kova sana! Pitäisi sen kanssa kokeilla, kun niin vielä on vähäistä tuo valon määrä.

  Vastaa
 5. Jenni 25.01.2012

  Ilmeisesti Mannerheimia syyttäminen että kalaversio on se tunnetuin Suomessa. Kasvisversio on oliiviseljanka; oliiveja nakkasin tuohon omaan versioonkin. Jossain ohjeessa näin myös punajuurta!

  Vastaa
 6. Jenni 25.01.2012

  Mulla on jalustaan viha-rakkaus suhde; kuvien laatu paranee potenssiin sata, mutta toisaalta jalustan kanssa ei tule niin helposti etsittyä yllättäviä kuvakulmia. Nykyään otan silti melkein aina jalustan kanssa ja yritän vaan jaksaa säätää sen kanssa.

  Hankin juuri uuden jalustan jossa saa keskiputken horizontaalisti. Sen kanssa voi ottaa kuvia jalustan varassa myös suoraan ylhäältä päin.

  Vastaa
 7. Jenni 25.01.2012

  “horizontaalisti”…Mitä mä horizen 😀

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *