Skip to main content

Tervetuloa Soyappétit soijakouluun! Opettajana toimii, tättädää, ruokabloggaaja Jenni Häyrinen. Sovellut oivallisesti Soyappétit soijakoulun oppilaaksi jos et ymmärrä mitään soijasta. Eikä muuten ymmärrä opettajakaan. En ole koskaan aikaisemmin tehnyt mitään soijasta. Tarkoitus onkin perehtyä yhdessä soijaan Soyappétitin ystävällisellä avustuksella ja toivottavasti lukukauden lopulla loihdimme jo vaikka mitä herkkuja!

Soijaneitsyys

Menetin soijaneitsyyteni muutama viikko takaperin. Ennen Soyappétit soijakoulun starttaamista halusin autenttisen kuluttajakokemuksen soijasta. Sen kummemmin asiaan perehtymättä kurvasin lähikaupalle. Ensin skannasin riisi- ja pastahyllyn, sitten jauhot ja ryynit. Ei mitään. Lopulta myyjä auttoi löytämään paketin soijarouhetta. Selvisi että Soyappétitin tuotteita löytyy aikalailla joka kaupasta.

Valmistin soijamakaronilaatikon samalla ohjeella kuin olisin tehnyt perinteisen lihamakaronilaatikon. Olen maistanut todella hyvää soijamakaronilaatikkoa ja tämä ei nyt ihan ollut sitä. Henkilökohtainen tavoitteeni lukuvuodelle onkin oppia tekemään se hyvä perus soijamakaronilaatikko, mutta myös kokeilevampaa keittiötä kuten vaikka jälkiruokia. Haluan nähdä miten soija istuu kaltaiseni sekasyöjän ruokavalioon ja ennenkaikkea saanko Nirson siirtymään ”soijaleiriin”.

Soyappétit soijakoulu osa 1: Mikä ihmeen soija?

Soijamakaronilaatikkoepisodista ja Soyappétitin nettisivuista viisastuneena lähdin kuvaamaan ensimmäistä oppituntia. Ensimmäisessä oppitunnissa keskitymme enemmän siihen mitä se soija ylipäätään on. Videolla valmistellaan myös marokkolaisia soijapyöryköitä, joiden ohjeen löydätte myös tämän postauksen lopusta. Lukuvuosi käsittää yhteensä yhdeksän videota eli oppituntia. Tulevat oppitunnit keskittyvät enemmän resepteihin ja ruuanlaittoon, sekä toivottavasti astetta rennompaan olemukseeni 😉

Kuulen mielelläni kokemuksiasi soijasta, miten olet soijaa käyttänyt, vinkkejä tai vaikka niitä syvimpiä pelkoja. Ehkä teillä on ehdotuksia mitä reseptejä haluaisitte nähdä Soyappétit soijakoulussa jatkossa? Ennenkaikkea toivotan soijakoululaiset tervetulleiksi oppimaan kanssani enemmän soijasta. On kuitenkin varsin todennäköistä että siinä käy niin että te opetatte minua 😉

Nyt hysh! Soyappétit soijakoulun ensimmäinen oppitunti, olkaa hyvä!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=W4EMp_7CmSM]

Pistokoe

Onko kotiläksyt tehty? Kaikkien pistokokeen täyttäneiden soijakoululaisten kesken arvotaan jokaisen kodinhengettären must-have, Lemon Juice & Glycerinen vaahtosaippuapaketti. Pistokokeen vastaukset löytyvät videolta tai Soyappétitin nettisivuilta. Osallistumisaikaa on 29.2.2012 asti.

(Pistokoe on sulkeutunut. Kiitos kaikille osallistuneille!)

Yhdistin kroatilaisen Sweet Sensation-blogin marokkolaisten lihapullien mausteisuuden ja Vegemisiä-blogin soijapyörykkä-reseptin. Tästähän tuli maukasta, täyttävää ja vieläpä terveellistä. Sain kaksi jalkapallotreeneistä kotiutuvaa ennakkoluuloista karpaasiakin haarukoimaan tätä, joten aika hyvin yhden oppitunnin jälkeen! Kokeilin paistaa soijapyöryköitä myös pannulla, mutta ne lähtivät helposti hajoamaan. Onko joku onnistunut paistamaan soijapyöryköitä pannulla? Onnistuivat kylläkin hyvin uunissa.

Marokkolaiset soijapyörykät ( 4 hlö)

2 dl Soyappétit tummaa soijarouhetta
3 dl vettä
2 kananmunaa (tai 2 rkl soijajauhoja)
0,7 dl korppujauhoja
1 sipuli
2 cm inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
kumina
korianteri
kaneli
paprika
suola
Tomaattinen kastike:
2 tlk säilöttyjä tomaatteja
1 dl vettä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 cm inkivääriä
1 rkl tomaattipyrettä
0,5 rkl sokeria
kumina
korianteri
fenkoli
suolaa
mustapippuria
0,5 dl öljyä paistamiseen
Koristeluun:
mantelilastuja
tuoretta korianteria

Pyöryköiden valmistus
2 dl rouhetta todellakin riittää tähän satsiin. Taikinaa voi tarvittaessa pakastaa. Sekoita soijarouhe, korppujauhot, ja vesi keskenään ja anna turvota hetki. Lisää kananmunat, silputtu sipuli ja mausteet. Lisää vettä tarvittaessa. Pyörittele taikinasta pyöryköitä. Paista pyörykät uunissa 225 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Kastikkeen valmistus

Hienonna mausteet morttelissa: kumina, korianteri ja fenkolinsiemenet. Paista morttelissa hienonnettuja mausteita ja pieneksi hienonnettua chiliä pannulla öljyssä. Lisää silputtu sipuli, siivutettu valkosipuli ja raastettu inkivääri. Paista miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää tomaattipyree ja säilyketomaatit, vesi, sokeri, suola ja pippuri. Anna hautua puolisen tuntia. Koristele tuoreella korianterilla ja mantelilastuilla.

Maista!

Soijamaistatuksia järjestetään kaupoissa ympäri Suomen ajalla 26.1-10.3. Listan kaupoista löydät täältä.

Soijakoulun tarjoaa Soyappétit.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

28 Kommenttia

 • Jussi sanoo:

  Aivan ensiksi vähän kommenttia itse videosta: Sinun tarvitsee selkeästi harjoitella taitojasi myös kameran edessä ja leikkauspöydällä. Rehellisesti sanoen olisin mieluummin lukenut tuon videon sisällön tekstinä kuin katsonut koko pätkän. En halua täysin tyrmätä esitystä, mutta houkutteleva videoblogiposti vaatii paljon enemmän, mitä nyt oli tarjolla. Sinulla on hyvä ja selvä ääni sekä sisältö, mutta pieni jännättäminen ja yhtäaikainen puhuminen ja sipulin leikkaus, raastaminen ja muu häsääminen ei oikein toiminut. Videokameralle ei voi puhua kuten kasuaalisti kaverille, sanoja hakien.

  Vinkkejä soijarouheen käyttämiseen: kun itse käytän soijarouhetta lihakorvikkeena, lähes tuplaan reseptien maustemäärät. Soijarouhe tuo ruokaan helposti sellaisen tylsän neutraalin kaurapuuromaisen maun ja se neutraloi vahvasti muita makuja, mitä joutuu kompensoimaan mausteilla.

  Vähän samasta syystä en juuri käytä rouhetta pääraaka-aineena. Sen sijaan sopivan pieninä lisäyksinä ruokaan, sillä saa mukavan pureskeltavan tekstuurin.

 • Jenni sanoo:

  Heippa Jussi,

  Kiitos palautteestasi, keskitytään kuitenkin mieluummin siihen soijaan kuin minun esiintymistaitoon 🙂 Toivottavasti sekin kehittyy tässä lukukauden aikana soijatietouden ohella!

  Huomasin ensimmäisen kokeilun eli makaronilaatikon kohdalla saman jutun eli mausteita olisi pitänyt olla reippaasti lisää. Tästä syystä lähdinkin kehittämään mausteiset marokkolaiset pyörykät ja heti toimi paremmin.

  Soijarouhe on todella edullista verrattuna esimerkiksi naudan luomu paistijauhelihaan jota käytän. Sillä voisi siis aika helposti 'jatkaa' jauheliharuokia.

 • Anonyymi sanoo:

  Mun mielestäni soijaa ei tarvitsisi puffata lainkaan. Monikäyttöisyytensä (halpa proteiini, emulgointiaine) vuoksi sitä kun tungetaan joka paikkaan, mm. leipään ja jäätelöön.

  Vaimo on allerginen soijalle ja olen huomannut, että sen välttäminen on lähes mahdotonta, ellei tee kaikkea alusta saakka itse. Soija-allergia on nykyään jo aika tavallista.

  Lähes kaikki soija on sitä paitsi geenimanipuloitua.

 • Jenni sanoo:

  Soyappétitin tuotteissa käytetty soija ei ole geenimanipuloitua joten sen puolesta voi olla huoletta 🙂

  Soija-allergisille soija ei tietysti sovi ja totta että soijaa löytyy yllättävän monestakin tuotteesta. Tuttuni pojalla todettiin soija-allergia vasta pitkällisten tutkimusten jälkeen kun oireita ei heti osattu yhdistää soijaan. Juurikin siksi että soijaa käytetään aika yleisesti eikä välttämättä aina itsestäänselvästi.

  Viimeisen parin viikon aikana on ainakin selvinnyt että en ole soija-allergikko 🙂

 • Riikka sanoo:

  Ihana Jenni! Hyvältä näytti ja kuulosti! Pyh pah Jussin kommenteille 😉

  Ainut mitä jäin ihmettelemään oli, että raastoitki todella sipulin rystystenraastajalla? 🙂

 • Ihana Jenni, ihana video!

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Riikka ja Hanna! Ei mua edes kauheasti jännittänyt. Ehkä se essu aiheutti pientä sievistelyä. Heitän sen menemään seuraavassa videossa 😀

  Raastoin inkivääriä, mutta näyttää vähän sipulilta 🙂

 • Mari sanoo:

  Hei mahtava juttu tämä soijakoulu!:)

  Vinkki: soijarouhe kannattaa turvottaa liedellä samalla tavalla kuin tekisit risottoa. Eli kuumenna pannulla rasva ja lisää rasvaan mausteet ja soijarouhe. Pyöräytä, jotta soijarouhe imee rasvat ja mausteet itseensä ja rupea vasta sen jälkeen lisäämään nestettä vähitellen samalla hämmentäen. Rouheesta tulee tällöin koostumukseltaan paaaaljon parempaa ja mautkin imeytyvät herkemmin.

 • Jenni sanoo:

  Mä arvasin ja toivoin että saan neuvoja konkareilta, ihanaa!

  Eli tuolla tavalla ruskistaisit soijan jos käyttäisit sitä vaikka soijamakaronilaatikkoon? Entä missä suhteessa laitat nestettä? Pussinkyljestä löytyvän ohjeen mukaan (1 osa soijaa, 2 osaa vettä) vai enemmän/vähemmän?
  Käytätkö nesteenä vettä vai kasvislientä?

  Kauheesti kysymyksiä 🙂

 • Mari sanoo:

  Juu, juuri näin 🙂 Kuulin pannulla turvottamisesta joskus vuonna 2008, enkä ole tainnut enää sen jälkeen noudattaa sitä pakkauksen turvotusohjetta.

  Pannulla kun turvottaa, niin osa nesteestä haihtuu. Siksi laittaisin ihan skidisti enemmän kuin tuon yhden suhde kahteen. Vähän kuten risotossakin: nestettä on lisätty sopivasti siinä vaiheessa, kun soija ei tunnu enää imevän sitä itseensä. Pelkkä vesi käy hyvin nesteeksi, mikäli olet lisännyt pannuun muita mausteita riittävästi. Ja jos ruokaan tulee sipulia, kuullota ne ensin ja nakkaa rouheet sitten niiden päälle samalle pnnulle turpoamaan. Soija imee kivasti makua mysös niistä sipuleista 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  Mä joskus löysin ohjeen, jonka mukaan pannulla turvottaessa käytetään 1,5 dl vettä (kasvislientä) ja 1 dl soijarouhetta ja sillä oon itse tehnyt. Joskus oon laittanut enemmänkin nestettä ja on ollut ihan ok.
  Yleensä ruuat on kyllä sisältänyt muutenkin nestettä ja tällä tavalla tehtynä soija ei ole mössööntynyt, vaikka myöhemmin uittaisi kermassa. Lisään mausteita kans aika mielivaltaisesti, rasvaa unohtamatta. Soijarouhe jää näin kiinteämmäksi ja jotenkin tuntuu, että imee paljon paremmin mausteetkin, kuin jos se ensin uitettaisiin mössöksi keitinvedessä ja vasta sitten paistettaisiin.

  Muistan vaan oman, ensimmäisen kokeilun soijan kanssa. Oltiin miehen kanssa aikaisemmin tehty pikaruokana perunalaatikkoa, joka sisälsi perunaa, sipulia, kermaa ja jauhelihaa ja päätettiin sitten kokeilla samaa soijalla. Huolellisesti keitettiin soija paketin ohjeiden mukaan ja vähän maustellen lykättiin vuokaan muiden aineiden kanssa. Laatikosta tuli niin karseeta kakkaa, että minä en kyennyt sitä syömään. Mies söi urheasti ja kehui, ettei mulle tulisi paha mieli. 5 vuoden päästä se kuitenkin tunnusti, että se oli aika hirveetä 😀 Nykyään ruuista tulee todella hyviä, joten oon kehittynyt tässä rutkasti.

 • Anonyymi sanoo:

  Niin ja tosiaan, kun tuota ohjetta kerran kokeilet, et enää halua valmistaa rouhetta muuten. Sopii todellakin paljon paremmin kaikkiin ruokiin noin valmistettuna. Suutuntuma on paljon parempi, koostumus myös.

  Eli soijat pannulle, kasvislientä perään hiljalleen sekoitellen, niin että lisäät nestettä vasta, kun edellinen määrä on imeytynyt. Sekaan sipulia, mausteita, öljyä ym. Ja valmistat muuten samalla tavalla, kuin tekisit jotain jauhelihasta.

 • Jenni sanoo:

  SUURKIITOS! Tämä pannulla turvotus saa selkeästi kannatusta. Testaankin tätä tekniikkaa seuraavaksi!
  Ehkä siis se 1 dl roijaa / 2 dl nestettä on aikas hyvä suhde mutta menestys on enemmän kiinni tekniikasta.

  Miesparka 😀

 • aleksi sanoo:

  tämmösessä muuten kannattaa sanoa että soijaproteiinirouhetta, varsinainen soijarouhehan on ihan erillaista, rouhittua kuivaa soijapapua.

  ite en ole varmaan 2005 jälkeen käyttänyt kertaakaan soijarouhetta kun tympäännyin täysin siihen, se antaa kaikelle ruualle jotenkin tunkkasen maun.

 • Jenni sanoo:

  Aleksi, mä en ole käyttänyt soijaa kertaakaan 80-luvun jälkeen, ennenkuin nyt 😉

  Rautalangasta vielä: soija(proteiini)rouhe on siis ns. teksturoitua soijaa ja soijapapurouhe on soijapapuja jotka on vaan rouhittu pieneksi?

  Ja soijapapurouhetta pitää enemmän liottaa tai keitellä kun taas soijaproteiinirouhetta voi vedellä vaikka suoraan pussista?

 • aleksi sanoo:

  joo juuri noin.. en oikeen edes tiiä mihin sitä rouhittua papua pitäis käyttää, jossain keitoissa sitä välillä on. musta sitä tosiaan käytetään samoin kuin ihan papujakin, liotellaan ja keitellään.

  soijasuikaleet voi kyllä olla tosi hyviä

 • Rauna sanoo:

  Loppu oli ihana! 🙂 Ja ehkä innostit mutkin nyt soijarouheen käyttöön, ei ole meidän keittiössä kovin tuttu. Eräs resepti onkin jemmassa, sitä voisi testata.

 • Jenni sanoo:

  Rauna, älä jemmaa reseptiä, etenkin jos saat aikaiseksi jotain tosi hyvää! Soijasuikaleita ei ole vielä tullut kokeiltua, ehkä niitä seuraavaksi? Soijasuikale-reseptivinkkejä otetaan siis myös vastaan.

 • maruska sanoo:

  Mukava video ja innostava! 🙂

 • Portobello sanoo:

  Moikka Jenni!

  Tässä eräs oiva arkiresepti soijarouheesta: http://portobello.posterous.com/kasvissyojan-bolognese

  Lisää löytyy piakkoin Portobellosta!

  Terkuin,
  K

 • Itse käytän kasvissyöjänä soijarouhetta ruuanlaitossa paljon. Helpoimmin se sujahtaa keittoihin, jolloin esiturvotteluja ei tavita – soijarouhe kun imee nestettä siitä keitosta. Suosittu klassikko on tomaattikeittoni. Se menee näin:

  1 litra valmista tomaattimehua
  1 purkillinen tomaattimurskaa
  2-3 keltasipulia
  vihreitä oliiveja tai kapriksia
  3-3 valkosipulin kynttä
  reippaasti chiliä, pippuria ja basilikaa
  1-2 dl soijarouhetta
  smetanaa/kaurakermaa
  ruisleipää

  Kuullota kattilan pohjalla sipulit, mausteet (paitsi basilika) ja soijarouhe oliivi- tai rypsiöljyssä. Öljyä vio käyttää aika runsaasti, anna soijarouheen imeä sitä itseensä.

  Kaada perään tomaattimurska ja tomaattikeitto. Keitä. Lisää loppuvaiheessa oliivit/kaprikset (ei säilykenestettä) ja runsaasti basilikaa ja muitakin yrttimausteita jos on.

  Tarjoile smetanan/kaurakerman/raejuuston ja ruisleivän tai mielluummin paistettujen leipäkuutioiden kanssa. Yksinkertaista, mutta ah niin hyvää.

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Portobello reseptistä! Tuo Maggin spagettimix on ihan tuntematon. Mitäs mausteita siinä on? Oregano, valkosipuli?

  Sun blogilla on muuten kivan selkeä ulkoasu. Tykkään.

  Kiitos Anitta klassikkoreseptistäsi! Tämähän menee kokeiluun. Tomaatti+chili+valkosipuli+smetana=ei voi mennä pahasti pieleen 🙂

 • Portobello sanoo:

  Kiitoksia kehuista ja samat sanat: hyvältä näyttää! 🙂 Tätä tuleekin seurattua säännöllisesti.

  Äkkiseltään en muista, mitä mausteita Spaghettimix sisältää – täytyypä tarkistaa seuraavan kerran pussin kyljestä. Se on kätevä tapa saada makua soijaan.

  Postaan pikapuoliin toisen kehittelemäni soijaohjeen kikherneistä ja soijapyöryköistä – pysytäänpä siis kuulolla! 🙂 Ja kivoja kokkauksia sinulle!

 • Briitta sanoo:

  Mä laitan mehukeiton tai jogurtin päälle vaaleeta soijarouhetta. Maistuu hyvälle ja tosi kiva rapsakka koostumus! (edellyttäen et syöt sen ennen kuin mössööntyy)

 • Anonyymi sanoo:

  Tässä on mukavaa soija-asiaa:
  http://www.image.fi/artikkelit/lihan-ilot

 • Jenni sanoo:

  Briitta, niin että rouhe menee noin 'paljaaltaankin'. Voisin kokeilla täyteläistä turkkilaista jugurttia, hunajaa ja rouhetta!

  Heh, tuo Imagen artikkeli oli kyllä mielenkiintoinen! Ja erityisen mielenkiintoinen entisen kasvissyöjän suusta.

  Henkilökohtaisesti en ole valmis ryhtymään kasvissyöjäksi monista syistä. Vähimpänä ei ole se että pidän lihasta ja se on ravintonakin minulle sopivaa. Tehotuotettua lihaa välttelen mahdollisuuksien mukaan.

  Teen kyllä kasvisruokaa useinkin ja lounaat ovat hyvinkin kasvispainotteisia. Soijasta haluan oppia lisää avoimin mielin ja selvittää miten se istuu tälläisen sekasyöjän ruokavalioon. Toistaiseksi ihan hyvin 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  Oletko kokeillut soijafileitä. Itse keitän ne ohjeen mukaan ja laitan sitten marinoitumaan vuorokaudeksi esim. valmiiseen marinointikastikkeeseen.Sitten vaan paistamaan ja hyvää on. Kannattaa kokeilla!

 • Jenni sanoo:

  Kiitos vinkistä, olen kokeillut! Ohje löytyy blogista http://liemessa.blogspot.fi/2013/06/soija-nuudeli-salaatti.html

  Tein pikamarinadin, mutta toki tulee aina parempaa jos jaksaa odottaa yön yli 🙂

Jätä kommentti