Skip to main content

Käsivarressa kiemurteleva uhmaikäinen. Selässä kymmenen kilon kuvauskalusto. Toisella kädellä raahaat rattaita väärinpäin puolen metrin lumihangessa jota helsinkiläisen lähiön kävelytieksikin kutsutaan. Seurueemme rojahtaa kaupan ovista sisään ja Mini karkaa hyllyjen väliin. Joskus ei vaan jaksa. Ei jaksa miettiä ennennäkemätöntä, tietysti luomua, kuvauksellista, blogin lukijoita kiinnostavaa, ja Nirson suun mukaista pöperöä. Miten olisi ihan vaan makaronilaatikko?

Silloin kun en jaksa, jätän aivot narikkaan ja teen makaronilaatikkoa. Minulta kysyttiin joskus eikö minulla muka koskaan ole päiviä kun kaikki on mennyt pieleen, väsyttää ja kaarran einesruokahyllylle? Ei ole. Ruuan laittaminen on minusta rentouttavaa ja lepuutan itseäni kattiloiden äärellä. Väsyneenä saatan pyytää Nirson avuksi ja kokkaamme perheen kanssa yhdessä. ”Mitä tänään syötäisiin?” onkin ikuisuuskysymys. Silloin on hyvä olla muutama arjen pelastaja takataskussa.

Mikä ruoka on teidän arjen pelastaja? Onko se helppo kotiruokaresepti vai einesruoka? Arvostan enemmän rehellisyyttä kuin täydellisyyttä 🙂

 

Makaronilaatikko (6 hlö)

1 pss (400 g) makaronia
400 g paistiluomujauhelihaa
1 rkl lihafondia (tai lihaliemikuutio)
6 dl maitoa
2 kananmunaa
0,5 tl valkopippuria
2 rkl korppujauhoja
1 tl oreganoa
pippuria

Keitä makaronit. Paista jauheliha ja mausta se lihafondilla, oreganolla ja pippurilla. Sekoita kevyesti 6 dl maitoa, 2 kananmunaa ja valkopippuri. Yhdistä makaronit ja jauheliha ja kaada munamaito seoksen päälle. Rapea kuori syntyy ripottelemalla korppujauhoja päällimmäiseksi. Paista 180 asteessa 1 tunti.

Vanha makaronilaatikon ohjeeni kevyttuotteilla on vuodelta 2007, joten halusin päivittää sen tälle vuosikymmenelle.

Keskustelin Sillä Sipulin kanssa Facebookissa, ja Merituuli tunnusti että yksi heidän arjen pelastajistaan on pestopasta. Alla myös helppo pestokastikkeen ohje joka vain sekoitetaan pastan joukkoon. Jos halutaan päästä vielä helpommalla niin pestokastikkeen saa myös suoraan kaupan hyllyltä purkissa.

Pestopasta (4 hlö)

1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 ruukku basilikaa
0,5 dl oliiviöljyä
80 g parmesanjuustoa tuoreena raastettuna
suolaa ja pippuria

300 g pastaa

Valmista pestokastike survomalla valkosipuli, basilika, öljy, sitruunankuori-ja mehu sauvasekoittimella. Lisää parmesanraaste pestoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Keitä pasta ja sekoita pestokastike joukkoon.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

19 Kommenttia

 • Makaronilaatikkoa tulee tehtyä aivan liian harvoin ja mielestäni sillä on aivan liian huono maine. Sain maanantaina tätä herkkua ensimmäisen kerran yli vuoteen ja ai että meinasin pyörtyä kun oli niin hyvää! 😀

  Välillä yksinkertainen on vain parempi.

  t. makaronilaatikkofani Petra 😉

 • Jenni sanoo:

  Makaronilaatikossa ei ole mitään vikaa. Sehän on lähes kansallisruoka 🙂 Me tehdään makaronilaatikkoa aika usein, melkein kerran kuussa.

 • anna sanoo:

  Makaronilaatikko oli lapsuudessa mun lempiruokaa ja kehtaan tunnustaa, että on mun top 5:ssa edelleen. Sehän on ihanaa ja niin helppoa tehdä ja varioida!

 • Jenni sanoo:

  Lapset rrrakastaa makaronilaatikkoa 🙂 Miten olet varioinut sitä?

  Tämä on ns. perusohjeeni ja siihen en siis laita edes juustoa. Joskus raastan sekaan kuivahtaneen parmesaaninpalan, käytän tuoreita yrttejä tai päälle voi latoa vaikka tomaattisiivuja. Tykkään silti ihan tästä perusohjeesta. Tunnustus: makaronilaatikko on yksi harvoista ruuista joihin laitan ketsuppia. Se vaan kuuluu siihen! 🙂

 • Meillä tehdään kiireessä ja väsymyksessä myös pestopastaa. Tosin valmispestolla. Ja jos on ihan kauhea väsy ja kiukku niin sitten niitä pinaattilettuja kaupasta. Ai niin ja parsakaalinuudelit!

 • Meillä tehdään kiireessä ja väsymyksessä myös pestopastaa. Tosin valmispestolla. Ja jos on ihan kauhea väsy ja kiukku niin sitten niitä pinaattilettuja kaupasta. Ai niin ja parsakaalinuudelit!

 • Jenni sanoo:

  Mulla oli myös pitkään pinaattiletut ainoa varsinainen einesruoka mitä ostin, mutta nyt oon pysynyt siitäkin pois.

  Mutta, mutta, mikä on parsakaalinuudelit!? 😀

 • anna sanoo:

  Mä tykkään eniten kans tästä perusohjeesta, mun peruslootaan ei myöskään tule juustoa. Mutta just erilaisilla juustoilla, mm. tuorejuustolla siihen saa uutta makua. Valion kolmen juuston kermaa laitan joskus maidon sekaan. Lihoja olen vaihdellut (kanaa, hirven jauhelihaa),lisännyt pekonia, yrttejä… eli vähän siltä pohjalta, että mitä jääkaappiin on sattunut jäämään, ja siitä on tullut sellaista kompostilootaa (olipas herkullinen sana).

 • Parsakaalinuudelit on semmonen nopsa sörsseli: parsakaali paloiksi kuumalle paistinpannulle ja desi vettä perään, kansi päälle ja höyrytystä pari minsaa. Kansi pois ja veden haihduttua loraus öljyä, valkosipulia, (raastettua inkivääriä,) soijaa, riisiviinietikkaa, seesaminsiemeniä ja ruokosokeria. Tähän sekoitetaan keitetyt nuudelit. Nopeaa ja hyvää!

  Joskus lisään vielä muitakin kasviksia kuten paprikaa tai ohueksi siivutettua porkkanaa mutta nopeiten onnistuu pelkällä parsakaalilla.

 • Parsakaalinuudelit on semmonen nopsa sörsseli: parsakaali paloiksi kuumalle paistinpannulle ja desi vettä perään, kansi päälle ja höyrytystä pari minsaa. Kansi pois ja veden haihduttua loraus öljyä, valkosipulia, (raastettua inkivääriä,) soijaa, riisiviinietikkaa, seesaminsiemeniä ja ruokosokeria. Tähän sekoitetaan keitetyt nuudelit. Nopeaa ja hyvää!

  Joskus lisään vielä muitakin kasviksia kuten paprikaa tai ohueksi siivutettua porkkanaa mutta nopeiten onnistuu pelkällä parsakaalilla.

 • Piia sanoo:

  Kun ei oikeasti jaksa, niin se on einespinaattikeitto, täytetyt patongit tai makaronijauhelihamössö. Makaroniloota on jo jotain, mitä ei tehdä kiireessä 🙂 Mä varioin sitä ”liikaa” lapset välillä sanoo, että jos sais ihan sitä ”oikeaa” makaronilaatikkoa 🙂
  Nuorin tyttäreni tuli yksi päivä ihan kamalan raivon kanssa kaverilta kotiin, 20 minuutin huutamisen jälkeen selvisi miksi olin Tyhmä Äiti, naapurissa syötiin kaupan pinaattilettuja ja meillä ne tehdään itse 😉 Eli ei meilläkään valmiita lettuja, omatekoiset on vaan niin paljon parempia ja meillä arkiruokaa

 • Merituuli sanoo:

  Se meidän pestopasta on nimenomaan kaupan purkista :D. Muutaman kerran on pesto tehty itse, mutta se ei lapsille maistunut.

  Eineksistä meillä syödään vain maksalaatikkoa, mutta kylläkin aika usein. Se on koko perheen herkkua. Meille aikuisille maistuu myös itsetehty versio, mutta lapsille ei sitten millään.

  Olen samaa mieltä kanssasi että kokatessa rentoutuu. Joskus on silti kiva kaivaa itsetehtyä sapuskaa jo edellisenä iltana pakkasesta jääkaappiin sulamaan seuraavan iltapäivän ruokaa varten. Tai nauttia puolison loihtimista mauista, kuten tänään nakkikeitosta ;).

 • Anna sanoo:

  Mä olen tehnyt alkuvuodesta muutaman kerran pikaruokaa, jossa pannulla paistetaan ensin tofua, sipulia ja kaapista löytyviä kasviksia -> maustetaan chilitahnalla ja soijakastikkeella -> lisätään kiehuvaa vettä sopivasti ja pari pakettia pikanuudeleita (oi kyllä), haluttaessa vielä pikanuudelipaketin maustepussi (oi kyllä kyllä), annetaan kiehua kovaa kunnes vesi on haihtunut ja nuudelit kypsät -> maustetaan vielä limetillä/sitruunalla sekä kalakastikkeella -> sekoitetaan komeuteen haluttaessa vielä yksi kananmuna.

  Todella perus-mitä-kaapista-löytyy -settiä, mutta hyvää!

 • Jonna sanoo:

  Kun ei vaan ennätä, meillä syödään eineksistä maksalaatikkoa (vain Saarioisten) ja välillä rikastettua tomaatti- tai kanakeittoa (vain Kelda).

  Arjen pelastajiin kuuluu myös makaronilaatikko, tosin viime kerrasta on ihan liian kauan. Ja aina ketsupilla. Tätä ruokalajia varten se edes löytyy jääkaapista.

 • Nanna sanoo:

  Joku tuossa jo sanoikin, että ei ole kyllä makarioonilaatikko sinällään hirveän pikaruokaa (ei sillä, että kukaan olisi väittänyt sen olevan), mutta very perus-suomisapuskaa.
  Ja meillä kyllä menee pinaattilättyeinespaketti lähes viikottain pojalle ja sitten sitä halavatun purkkiraviolia! Parempaa kuin äidin tekemät!

  Muistan kyllä itse lapsuudesta, kun äitini leipoi lähes kaiken leivän itse ruisreikäleivästä sämpylöihin niin minä vaan haaveilin, että kun sais edes joskus kaupan leipää!!!

 • Aija sanoo:

  Kiitos muistutuksesta, makaroonilaatikkoa täytyisi tehdä useammin. 🙂

  Meillä nopsaa pikaruoaa ovat omatekoiset porkkanaletut tai kanarisotto: broilerin rintafileet suikaleiksi ja paistetaan pannulla. Pilkotaan sipuli ja kuullotetaan hetki paistokasarissa öljyssä risottiriisin (250 g, arborio) kanssa. Päälle 1/3 osa kanaliemen määrästä (0,75 l) ja kannen alle muhimaan. Kun liemi on imeytynyt riisiin, lisätään yhden sitruunan puristettu mehu, broileripalat ja lisää kanalientä. Kansi päälle. Lisää loput kanaliemet, kun edellinen on imeytynyt ja lopuksi hieman raastettua parmesania. Valmista tuli, aikaa kuluu noin 20 min eli riisin kypsymisen aika. Lapsi tykkää ja tätä voi myös pakastaa niin on nopsasti ruoka pöydässä mikron kautta pitkän koulupäivän jälkeen.

 • Jenni sanoo:

  Makaronilaatikko on helppo ratkaisu, mutta nopea se ei ole. Mun arjen pelastaa se että ei tarvitse miettiä enempää. Kiva saada teiltä kokemuksia myös niistä NOPEISTA arjen pelastajista.

  Piia, lapsien mielestä ilmeisesti aina kaverilla on paremmin, vaikka se sitten olisi einesloota. Nirso oli pienenä kateellinen kaverilleen jonka isä teki maailman parasta munakokkelia 😉

  Merituuli, arvasin kyllä että kyse on siitä purkkipestosta ja onhan se _ihan_ ok. Lapsena mun inhokkikouluruoka oli maksalaatikko, mutta kaupan maksalaatikko kävi. Äidinkään tekemä ei kelvannut. En ole syönyt maksalaatikkoa ainakaan 10 vuoteen, pitäisiköhän yrittää tehdä itse…

  Anna, olet selkeästi hard core foodie 🙂 Ei varmaan ihan kaikilta löydy keittiönkaapista soijakastiketta, tofua, kalakastiketta ja chilitahnaa. Pikanuudelit tulivat opiskeluaikoina hyvinkin tutuiksi. Nirso ei ole varmaan koskaan syönyt niitä, pitäisiköhän yllättää joku ilta!

  Nanna, en ole purkkiraviolia kokeillut, mutta joskus olen ostanut niitä täytettyjä tuoreravioleja. Keitetään pari minsaa ja päälle valkosipuliöjyä ja parmesaania tai jos on muutama minuutti enemmän aikaa niin teen tomaattikastikkeen.

  Aija, tuo sinun pikakanarisotto kuulosti tosi hyvältä!!

 • Ihanimmat sanoo:

  Kyllä se neljä kertaa viidestä on onneksi se helppo arkiresepti eikä eines. Tietysti arkena astuu apuun maustetahnat ja muut helpottavat ja nopeuttavat tuotteet. Jos syödään eineksiä niin yleensä lautasella on sitten pitsaa, valmiista pasta-aineesta tehtyä juustopastaa tms. tai pyttipannua pakasteesta.

 • Riikka sanoo:

  Meillä tehtiin eilen pitkästä aikaa kaalisörsselssöniä, vaikka oikeastaan pidän sitä kesäruokana, varhaiskalit kun ovat paljon maukkaampia.

  Kuitenkin tosta voi tehdä vielä pika-pikaversion, jossa keitetään ohrat (tai muut suurimot), ruskistetaan sipulit ja jauheliha, lopuksi yhdistetään, hulautetaan ruokakermaa ja silputtua kaalia sekaan, haudutetaan muutama minuutti ja lusikoidaan nälkäisiin suihin. Ja satsista tulee yleensä niin valtava, että sitä syödään seuraavana päivänä ja seuraavana päivänä ja seur…

  Musta oli lapsena ihan kamalaa, kun päivästä toiseen piti litkiä isäni omatekemiä höyrymehuja ja syödä metsävadelmia ja muita itsepoimittuja marjoja luonnonjukurtin kanssa. Haaveilin kaupan mehuista sekä banaani- ja mansikkajukurteista…

Jätä kommentti