Skip to main content

Palmusunnuntaina Mini 3-vuotta karkasi jo yhdeksän jälkeen yksin rappukäytävään virpomaan. Oven avaa alakerran nuori sinkkumies kylpytakki päällä hölmistyneenä ja käy koluumassa kokistölkin palkaksi. Iltapäivällä otimme varaslähdön pääsiäiseen ja valmistin lammasta. Mututuntumalla 99 % teistä suosii perinteisiä pääsiäisruokia, mutta koska olen erilainen vanha, tämän vuoden Liemessä-pääsiäismenu näyttäytyy uudenlaisena. Alkuun jo blogista tuttuja mätimunia, pääruuaksi mausteista lammastaginea quinoalla ja jälkiruuaksi suklaapashaa. Jatketaan kielisolmussa resepteihin.

pääsiäismenuLammastagine lammaspata pääsiäismenu

Olin kuolannut Hietalahden uudessa kauppahallissa Roslundin lampaanviulua, mutta 70 euron mötikkä tuntui liioittelulta 2,5-hengen talouteen. Muutenkin olin jo ähkynä Roslundin hampurilaisesta, jonka reittasin heti kaupungin parhaaksi. Niinpä käännyin lähikaupan puoleen ja tein lähi-idän malliin lammastaginea mukaillen Viini-lehdessä ilmestynyttä Alex Nurmen reseptiä. Kylkeen kiehautin nopeasti valmistuvan quinoan tai suomalaisittain kvinoan. En ole perinteisen pashan suurin fani, mutta Viini-lehdessä juuri ilmestynyt kehittelemäni ja kuvaamani suklaapasha hiveli vaativia makunystyröitäni. Vähän kuin täyteläinen suklaamoussetorni.

Suklaapasha pasha resepti

Lammastagine

1,5 kg luutonta lampaanpaistia
1 tl korianterin siemeniä
1 tl kurkumaa
1 tl paprikaa
1 tl kurkumaa
4 cm pala tuoretta inkivääriä
2 rkl tomaattipyrettä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 dl lihalientä
1 dl kuivattuja taateleita
1 dl kuivattuja aprikooseja
(1 rkl maizenaa)
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
suolaa
tuoretta korianteria

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Paloittele liha n 5 cm paloiksi ja ruskista lihat padassa. Nosta lihat sivuun ja kuullota öljyssä silputtu sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon mausteet, tuore raastettu inkivääri ja tomaattipyree. Lisää lihat ja lihaliemi. Anna hautua uunissa 150 asteessa 3-4 tuntia. Lisää loppuvaiheessa taatelit, aprikoosit, hunaja ja maizena jos liemi tuntuu liian nestemäiseltä. Anna hautua vielä puolisen tuntia. Tarjoillaan qvinoan tai bulgurin kera.

Suklaapasha

250 g rasvaista maitorahkaa

75 g voita
1 dl sokeria
100 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 rkl rusinoita
2 rkl mantelirouhetta

suklaata ja mantelirouhetta koristeluun
pashamuotti tai siivilä
harsoa (puhdas vauvaharso tai mikä tahansa harso kangaskaupasta käy)

Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä astiassa. Kastele rusinoita vedellä jos ne tuntuvat kovilta. Sulata suklaa kattilassa ja anna jäähtyä. Sekoita voin ja sokerin joukkoon rusinat, mantelirouhe, jäähtynyt suklaaja kaakaojauhe siivilän läpi. Nostele sekaan kermavaahto kunnes seos on tasaista.

Jos valmistat pashan perinteisessä puisessa muotissa, liota kasattua muottia vedessä 15 minuuttia. Voit valmistaa pashan myös tiheään isoon siivilään, katsele ympärille 😉 Kastele harso kylmällä vedellä ja puristele kuivaksi. Vuoraa alassuin seisova muotti harsolla ja kaada massa muottiin. Taittele harso, ja laita lautanen painoksi. Aseta muotti jääkaappiin lautasen päälle ainakin 3 tunniksi tai seuraavaan päivään. Poista tarvittaessa valunutta nestettä lautaselta.

Ennen tarjoilua avaa harso ja aseta lautanen pashan päälle. Keikauta pasha oikein päin. Koristele suklaalla ja mantelirouheella. Koristeita saa hieman ”painella” pashaan jotta jämähtävät kiinni.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

17 Kommenttia

 • Chef Jones sanoo:

  Komea ja herkullinen menu! Ostin kans pääsiäiseksi kokonaisen lampaan hurjalla 8€ kilohinnalla 🙂 joten komea 3,2kg viulu koristaa meidän pääsiäispöytää

 • Jenni sanoo:

  Oih, nyt olen kyllä vähän kateellinen. Tuo lammastagine on lähes loppuunkaluttu, joten joku lampaannysä pitäisi nyt kuitenkin pääsiäiseksi vielä hankkia.

  Mistä tilasit lampaan?

  Jenni

 • vau, koolstaa tosi hyvältä toi sun suklaapasha, jenni!

 • Satu sanoo:

  Suklainen pasha kuulostaa kiinnostavalta ja voisi olla meidän pääsiäispöydässä, mutta mistä saa rasvaista maitorahkaa? Myönnän kulkevani ruokakaupassa usein kiireesti ja laput silmillä tutut tuotteet koriin poimien, joten jotain on voinut jäädä huomaamatta 🙂 Mikä kauppa ja/tai mikä merkki?

 • Tuplaespresso sanoo:

  Tuo suklaapasha on niiiiiiiin herkullisen näköistä, että juuri tältä istumalta päätin sen olevan myös meidän pääsiäisjälkiruokaa.

 • Jenni sanoo:

  Voi apua Satu, en muista enää 100 varmasti mikä rahka oli mutta jos tunnen itseni niin se oli Valion täyteläinen rahka http://valio.mobi/tuotteet/ruoanvalmistustuotteet/valio-pehmea-taytelainen-maitorahka-27/

  Muukin varmasti käy mutta kuvittelisin että vähärasvaisimmista irtoaa enemmän nestettä ja maussa voi olla pieni mutta tod näk huomaamaton ero.

  Herkullista pääsiäistä Tuplaespresso! 🙂

 • Tusla sanoo:

  Hihhii, sattuipa somasti, minäkin tein jo lammastaginen, tosin lammas muuttui poroksi.

  Suklaapashaa kokeilin viime vai oliko toissa pääsiäisenä. Nyt kyllä ajattelin testata sun version. Rasvaista rahkaa on ainakin Deliciestillä, on jopa vielä luomua. todella herkullista!

 • Jenni sanoo:

  Meillä on pelottavan sama maku 🙂 Lammastagine on pyörinyt blogeissa, ja lammaspatoja tulee tehtyä tämän tästä, mutta nyt vasta tartuin tähän tagineen. Vaihteluna aika kiva.

  Kävin kurkkaamassa suklaapashaversiosi. Perusraaka-aineista sinulla näytti olevan rahkaa suhteessa enemmän, mutta siiviläkin taisi olla isompi? Tuohon perinteiseen muottiin ei kovin isoa satsia mahdukaan. Tämä resepti on myös sen verran suklainen että tuollainen pieni keko riittää kyllä useammalle ruokailijalle etenkin menun osana. Mitä sitä uskaltaisi luvata..no ainakin 4 hengelle!

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Minä en ole koskaan saanut kunnon pashaa aikaiseksi noista rahkan kevytversioista – ne vaan eivät maistu samalta ja koostumus on liian kova.

  Tuollaista melkein samanlaista lammaspataa meillä syödään muutamaan kertaan vuodessa… aina se on yhtä hyvää 🙂

 • Sini sanoo:

  Meilläkin on lammasta pöydässä pääsiäisenä – tyydyin tosin paistiin, jonka kilohinta oli vain 7€. Aion laittaa sen illalla koko yöksi uuniin matalalla lämmöllä ja tehdä siitä nyhtölammasta, jonka sitten tungen pitaleipien väliin. Katsotaan miten käy! Tuo tagine näyttää herkulliselta!

 • Jenni sanoo:

  Tykkään tuosta ”nyhtö” suomennoksesta 🙂 Nyhtölammaspitat kuulostavat ihanilta. Missäs mä näin myös lammaspizzaa pääsiäiseksi. Hauskaa!

 • Riikka sanoo:

  Suvi Sur le vif oli tehnyt lammaspizzaa! Mä heräteostin eilen kolmekiloisen karitsanviulun Reinin lihasta ja oli pakko kutsua lisää syöjiä pöytään, kun ei sitä ehkä ihan kahestaan saisi syötyä. Ihanaa pääsiäistä Jenni!

 • Jenni sanoo:

  Mä lähden kauppaan perinteisesti pahimpaan ruuhka-aikaan tappelemaan lampaista. Katsotaan onko mitään jäljellä!

  Suvi Sur le vif, siellä mä sen näinkin. Sillä on kanssa aina niin herkullisia ruokakuvia että jää mieleen. Ainakin ne kuvat 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  Missäs vaiheessa se maitorahka kuuluisi lisätä? Ostin jo kaikki ainekset ja olin jo aikeissa alkaa valmistamaan tätä, mutta mene ja tiedä…. Noo, ehtiihän sen vielä huomenna aamullakin, niin saadaan illaksi pöytään 🙂

 • Jenni sanoo:

  Voih, pitää lisätä ohjeeseen. Eli ennen kermavaahtoa 🙂

  Herkullista pääsiäistä!

 • Hieno, uniikki blogi sinulla..piti liittyä jäseneksi 🙂 Oi oi lammasta laitan itsekin mielelläni..se on niin herkullista.

 • Hieno, uniikki blogi sinulla..piti liittyä jäseneksi 🙂 Oi oi lammasta laitan itsekin mielelläni..se on niin herkullista.

Jätä kommentti