Skip to main content

Katukeittiö – parempaa roskaruokaa. Se on täällä ja sain sen vihdoin käsiini! Laatikollinen Katukeittiö-vauvoja oli toimitettu toimistolleni sillä välin kun itse makasin piuhoissa Kätilöopistolla tarkkailussa. Mietin jo että tuleeko tuplasynnytys samalle päivälle. Hoitaja sanoo että nyt kotiin lepäämään. Nyökkään ja porhallan täyttä päätä toimistolle. En pysty edes ensin katsomaan sitä päin. Pelkään että mitä jos se ei näytäkään siltä miltä pitäisi. Mitä jos se ei olekaan yhtään sellainen kun halusin. Mitä jos petyn kaiken tämän jälkeen. Jännitti. Otin kirjan käteeni ja istun se sylissä alas. Ensin ei tunnu miltään, ehkä pieni helpotus. Kansi näyttää siltä kuin pitääkin. Avaan ensimmäisen sivun ja tulee itku. Kaikki se työ mitä tähän pieneen opukseen on laitettu purkautuu kyynelkanavistani. Kaikki ne illat, viikonloput, pakertamiset, työntäyteiset pyhät ja lomat. En voi uskoa että tein sen. Tunnen ylpeyttä itsestäni. Olo on helpottunut. Se hetki ja tunne olivat minulle ne suurimmat palkinnot. Kirjan varsinaisen arvioinnin voin jättää muille. En minä sitä itseäni varten kirjoittanutkaan vaan toivoen että katukeittiö ja parempi roskaruoka toisi iloa ja löytäisi tiensä mahdollisimman monen suomalaisen kotiin 🙂

Siinä se nyt nököttää. Sitä on pakko vaan tuijottaa – vähän kuin vastasyntynyttä.

Kirjan synnytystarina

Olen kertonut kirjan idean synnystä jo aikasemminkin
Reilu vuosi sitten herään aamuyöstä kello kolme ja ponkaisen ylös. Naputan tietokonetta näytön kajossa. Moni muukin luova idea on tallentunut juuri näin yöaikaan ja suurin osa on hautautunut pöytälaatikkoon odottamaan otollisempia aikoja. Niin nytkin.

…en ole koskaan halunnut kirjoittaa keittokirjaa keittokirjan kirjoittamisen takia. Jäin odottamaan sitä kuningasideaa joka saisi minut liikkeelle, innostumaan ja jännityksen nousemaan. Se kuningasidea oli tuona yönä käsissäni A4:lla; keittokirjani sisällysluettelo. Annoin kirjalle työnimen ”Snägäri”.
Katukeittiö trendi oli jo puolitoista vuotta sitten hiljalleen nousussa, mutta ehkä pelkkä trendi ei riitä motivaatioksi kirjan tekemiselle. Snägäri-kulttuuri kyllä kiinnosti. Aiheessa oli myös nostalgiaa: mummoni piti Lohjalla 80-90-luvun taitteessa Mummon grilliä, jonka penkeillä tuli pienenä syötyä ananashampurilainen jos toinenkin. Tunsin vetoa aiheeseen, mutta halusin että kirja kuvastaisi myös aidosti minua, blogiani ja ruokafilosofiaani. Laajensin näkökulmaa maailmalle, koska halusin että kirjassa olevat reseptit edustaisivat katukeittiötä ja reseptejä joita teimme tai haluaisimme kokeilla itsekin kotikeittiössä.

Minulta on myös kysytty miksi ihmeessä halusin kirjoittaa kirjan. Itsestäni tuntuu että kirjalla pystyn paremmin tiivistämään ja tietyllä tavalla se on yksi konkreettinen etappi. Blogi elää ja kehittyy jatkuvasti. Seitsemässä vuodessa on kuljettu pitkä matka. Olen oppinut paljon ruuanlaitosta, valokuvauksesta, kirjoittamisesta, hyvästä elämästä ja haaveilemisesta. Kaikki oppimani ja pään seinään hakkaaminen on nyt tiivistettynä noissa kansissa.

Oma kirja kelpuutettiin keittiön paraatipaikalle Safkaa-kirjan kainaloon
Kirjaprojektin assari ja reseptitestaaja Mini tyytyväisenä kun oma kuva löytyy kirjasta

Maaliskuu on virallinen Katukeittiö-kuukausi!

Maaliskuun aikana blogissa juhlitaan Katukeittiötä! Luvassa on arvontoja, reseptejä, tapahtumavinkkejä ja tarinaa street food hengessä. Stay tuned!

No mistä sitä saa??

Bongasin jo ensimmäiset kappaleet kirjakaupoissa! 🙂
Kipin kapin siis katujalkaliikkeisiin tai verkkoon: Suomalaisesta kirjakaupasta ja Akateemisesta kirjakaupasta. Nettikaupoista kirjaa saa jo esim. Adlibris verkkokaupasta (26,40 €).

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

22 Kommenttia

 • jaana sanoo:

  eilen ostettu 🙂 monta kokeiltavaa reseptiä!!

 • Tuplaespresso sanoo:

  Onneksi olkoon kirjaprojektista. Pari viikkoa ilmestymisen jälkeen on olo kuin tyhjäksi päästetyllä ilmapallolla, sen jälkeen alkaa tarkastella lopputulosta ajatuksella ”olisin voinut tehdä tuon toisin” ja ”hmph, miksi miksi tämäkin jäi tällaiseksi”. Lopulta tajuaa kirjoittaneensa hienon kirjan ja alkaa miettiä aihetta seuraavaan 🙂

 • Onnea, onnea! Täytyypäs mennä kurkkimaan paikalliseen putiikkiin.

 • Aivan valtavasti ONNEA, Jenni! Mahtavan näköinen opus. Menen heti tänään kirjakaupan kautta kotiin.

 • Jenni sanoo:

  Jaanahan on ollut nopea! :)) Kerrothan jos päädyt kokkailemaan!

  Kiitos Tuplaespresso. Hyvin kuvailtu tuo ajatusprosessi 🙂 Puolikin vuotta, saati pidempi aika, on pitkä aika tehdä yhtä projektia. Siinä tulee jo matkan varrella opittua ja ajatelleeksi että 'ensi kerralla tekisin näin', mutta sitten tajuaa että se kirja ei ikinä valmistu ellei jossain vaiheessa vain päätä että se on valmis. Vielä tuo seuraavan ajatteleminen tuntuu kaukaiselta, mutta saas nähdä 🙂

  Kiitos Minka ja Sini onnentoivotuksista!

 • Anonyymi sanoo:

  Onnittelut! Oon seurannut blogiasi pitkään ja mikäli kirja on yhtään samantyylinen kuin blogisi niin se on varmasti hyvää luettavaa/katseltavaa/kokattavaa! Ilahduin myös suorastaan sympaattisesta hinnasta, hankintaporras laskeutui aika alas 😀 Onnea vielä kerran! Teija

 • Polkkapossu sanoo:

  Onnea Jenni. Jään mielenkiinnolla odottamaan, kunnes saan käsiini oman kappaleen.

 • Mahtavaa, onnittelut!
  Ja eikun tsekkaamaan… 😉

 • Katri sanoo:

  Onneksi olkoon! Tämä tulee melko varmasti hankittua meillekin Safkaa-kirjan rinnalle! 🙂

 • Ulla sanoo:

  Lämpimät onnittelut! Toivottavasti kirja on huomenna Tampereen Akateemisessa, sillä tokihan nainen tarvitsee naistenpäivälahjan, eikö!

 • Onnittelut, innolla odotan minäkin, että pääsen lukemaan! Ja toivottavasti nyt jää vielä aikaa kerätä voimia siihen toiseen synnytykseen 🙂

 • Sofia sanoo:

  Valtavat onnittelut!
  Hyvä aihe ja uskon, että hyviä reseptejä. Pitääkin käydä Akademenissa poimimassa oma kappale kainaloon 🙂

 • Jenni sanoo:

  Toivottavasti Teija pidät! Itselläni oli alusta asti selvää että haluan tehdä ”itseni” ja blogin näköisen kirjan. Se tuntuu omalta, toivottavasti se välittyy myös muille 🙂

  Totta Ulla, erittäin järkiperusteinen ja syy hankkia itselleen lahja 😉

  Kiitos Polkkis – toivottavasti bongaat oman kappaleesi pian!

  Kiitos Amalfin sitruunat – tsek tsek! 🙂

  Katri – Safkaa on meidänkin yksi luotto-opus – kunnia olla sen rinnalla 🙂

  Kiitos Heidi! Näyttäisi siltä että taas on tulossa yksi vastarannankiiski eli masussa ollaan väärinpäin. Tarkoittaa sitä että kirurgi käy hakemassa vauvan masusta. Voimia tarvitaan kyllä sen jälkeen rutkasti – jännittää sekin!

  Akateemisessa pitäisi löytyä Sofia 🙂

  Kiitos Minna!

 • Terhi sanoo:

  Ihanaa Jenni! Mä niin muistan kun tutustuttiin blogien kautta silloin seitsemän vuotta sitten :)….elämä vie, tuo ja antaa. Olen niin onnellinen puolestasi ja kirjaa mielenkiinnolla ootelle!
  Tsemppiä vielä toiseen synnytykseen <3

 • Daniela sanoo:

  Onnittelut kirjan johdosta! 🙂

 • delibella sanoo:

  Hienoa, että kirjoitit kirjan terveellisemmistä pikaruoka vaihtoehdoista.

 • Anu sanoo:

  Hei Jenni, viime viikolla jo kokeiltiin tzatsikia (kyllä, se oli juuri sellaista mitä kreikkalainen pappa tekee Kreikan pikkiriikkisillä saarilla minne pääsee vain omalla purkkarilla, olen testannut) ja hummusta (jonka Mellunkylän Marco Pierre White pisti Top 3:seen kaikkien maailmalla nautittujen hummusten jälkeen) sekä naan-leipää jota en ikinä olisi uskaltanut kokeilla ennen tätä kirjaa niin tänään teki mieli jotain… Kun kerran Stokkalta saa näköjään chicken wingsejä (Wotkins lopetti niiden myynnin Itiksen Prismassa viime kesänä) ja takapiha on etelään, aurinko paistaa ja grillissä uusi kaasupullo niin meinasin että NYT grillataan. Mitä kaveriksi? No coleslawta! Kaupassa valmiina myytävät ei loppupeleissä ole ihan huippuja ja ikinä en ole onnistunut tekemään täydellistä coleslawta kotona, sellaista jota voisi syödä ihan pelkästään. Olen kyllä törmännyt sellaiseen useassa ravintolassa Suomessa tai maailmalla mutta omat tuotokset on ollut lähinnä ”no kyllähän tätä syö”.

  Ennenkuin sain coleslawn edes jääkaappiin olin syönyt siitä neljänneksen. Kirjan resepti on uskomattoman hyvä! Uskon vuosien kokemuksella että Mellunkylän Marco Pierre White tykästyy tähän myös. Vielä kun kerrot mulle että miten saan sen kaalin ja porkkanan pikkasen pehmitettyä, keittämällä hetken? Ja en ole edes osannut kaivata työkalua nimeltä ”mandoliini” mutta sellainen on nyt ostoslistalla 🙂

  Kiitos (ja onnittelut) mahtavasta kirjasta! Tämän hankin lahjapakettiin usealle tuttavalle jotka harrastavat enemmän tai vähemmän kokkailua. Se tässä kirjassa on niin mahtavaa että tavallinen tallaajakin näköjään onnistuu näillä resepteillä. Ja tulevaa Ranskan matkaa ajatellen harjoittelen ja sanon: c'est le meilleur!

 • Anonyymi sanoo:

  Hei!

  Tiedätkö toimittaako mikään näistä kaupoista ulkomaille? Ottaisin kirjan tosi mielelläni tänne Lontooseen.

  Anna

 • Onnittelut kirjasta! Upean näköinen, tämä pitää hankkia! 🙂

 • Tiha sanoo:

  Onnea kirjan johdosta! Tutustuin blogiisi vasta hiljattain (en ymmärrä miten se olen onnistunut elämään näin kauan ilman!) ja kiinnostuin kovasti tästä opuksesta. Hain sen ensin kirjastosta lainaksi, mutta on pakko hankkia tämä ihanuus omaksi – niin syötävän herkullinen kirja tällaiselle astetta streetimmästä ruoasta nauttivalle kulinaristinalulle! 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  Täällä ollut paska viikko. Eilen lompsin iltakävelylle vähän tuulettamaan ajatuksiani. Löysin tieni kirjasi luokse ja halusin ehdottomasti hankkia sen vaikkei oikeastaan tililläkään ollut katetta. Kotona isompi tyttöni (6v.) innostui kauniista kirjasta myös ja luettiin yhdessä sohvalla keittokirja kannesta kanteen. ”Olipa hyvä kirja!” huudahdettiin molemmat.

  Kiitos siitä! Ja mahtavaa että osasit pukea sanoiksi myös noi tunteet uunituoreesta kirjasta aiheutuvaan ylpeyteen. Itsekin olen kirjan joskus pyöräyttänyt ja se juhlistus on todellakin paikallaan ja ansaittu. Ja ihanaa!

  – sämpylä

Jätä kommentti