Skip to main content

#retikka @liemessa

Olen hakannut päätäni niin paljon seinään, että tiedän miten paljon se sattuu. Bloggaus on aina hyvällä tavalla pakottanut opettelemaan uusia asioita. Samalla olen sitä mieltä että tieto on jakamista varten. Joka kerta kun olen jakanut tietoa, olen myös opppinut itse jotain. Viime viikonloppuna osallistuin ja opetin itsekin koulutustilaisuudessa jossa opimme mm. vloggaamisesta, tekijänoikeuksista ja affliate-mainonnasta. Vedin itse valokuvauksen perusteet-tehopaketin ja puhuimme myös muutaman sanasen Instagram-kuvista. Tässä 10 vinkkiäni parempiin Instagram-kuviin. Jätä oma tai suosikki Instagram-tilisi kommenttilootaan, myös vinkit otetaan vastaan 🙂

1. KALUSTO

Kännykän kamera on nopea, vaivaton ja heti valmis – älä käytä Instagram-appsiä kuvan ottamiseen, vaan rajaa ja käsittele kuva jälkikäteen. Järjestelmäkameralla kuvatut kuvat erottuvat edukseen kuvavirrassa, mutta kuvia ei tule ikinä siirrettyä. Kokeile myös heijastinta valon ohjaamiseen, kännykkäjalustaa tai itselaukaisinta.

2. EDITOINTI

Suorista (App: Instagram) ja rajaa. Croppaa (App: NoCrop, Whitagram, Afterlight) kuva juuri niinkuin sinä haluat, erotu neliöistä. Kehystä mestariteoksesi (App: Instaframes, Moldiv).

#ravintola #lonna @liemessa

3. ASETTELU

Kohteen ei aina tarvitse olla keskellä. Kokeile kultaista leikkausta tai täysin villiä rajausta. Joskus pieni yksityiskohta kertoo tarinaa paremmin kuin kokonaisuus

Jos haluat rajata kuvan neliöksi, niin huomioi se jo asettelussa jättämällä tarpeeksi tilaa ympärille.
Kokeile zoomata kännykällä hieman, sen sijaan että menet kameralla aivan lähelle kohdetta.
Peiliselfien sijaan kokeile kännykälle tarkoitettua jalustaa tai rekryä poikaystävä kuvaamaan.

4. VALOKUVAA

Älä räpsi. Ota kännykkäkuva kuin ottaisit sen millä tahansa kameralla.
Varmista hyvä valaistus. Ruokakuvissa suosi luonnonvaloa, ei salamaa, ei suoraa auringonvaloa. Löydä sopiva valon määrä tarkentamalla kuvaa eri kohtiin puhelimen näytöllä. Ruoka on ihanaa kun se pysyy paikallaan. Lapsia ja eläimiä kuvattaessa tarvitset enemmän valoa.

#punajuurimehu @liemessa

5. KUVANKÄSITTELY

Kuvankäsittely ei pelasta huonoa kuvaa, mutta se voi tehdä hyvästä kuvasta vielä paremman.
Instagram kuvat seuraavat valokuvauksen trendejä. Tällä hetkellä raju filtteröinti on out.
Instagramissa on mahdollisuus säätää kuvia myös ilman filtteröintiä, mutta enemmän vaihtoehtoja saat käyttämällä erillistä appsiä kuten VSCOcam, Camera+ tai Afterlight Snapseed.

Voit käsitellä valokuvat myös photoshopissa koneellasi, mutta itse suosin instagramissa kevyttä workflowta.

#VSCOcam #pasta @liemessa

6. NÄE VAIVAA

Kuvaa ei oteta se tehdään. Tämä pätee vaikka tilanne olisi spontaani ja nopeampikin. Arvosta laatua yli määrän. Ideoi kuvaa etukäteen jos mahdollista, usein yksinkertaiset ideat ovat parhaita. Mieti mitä kuvassa on, tausta, rekvisiitta, valaistus ja tunnelma. Kun näet jotain mielenkiintoista, ikuista se.

7. KUVATEKSTI

Käytä pieni ajatus myös kuvatekstiin. Parhaimmat tekstit ovat oivaltavia ja tuovat kiinnostavuutta kokonaisuuteen. Voit liittää tekstiä myös kuvaan (Apps: Piclab, Afterlight).


#omnomnom #baileys #blogirinki @liemessa

8. OHJAA BLOGIIN

Avaa blogi puhelimen selaimessa, ota blogipostauksen kuvasta kuvaruutukaappaus, avaa kuva editointiohjelmassa (esim VSCOcam + NoCrop) ja jaa Instagramissa blogilinkin kanssa tai ”link in profile”-kommentilla. Anna seuraajille syy käydä myös blogissasi; lukijoita saa vähän kiusoitella 😉

9. INSPIROIDU

Seuraa suomalaisten ja ulkomaalaisten valokuvaajien ja bloggaajien instagramfeedejä. Huomasin että omien kuvienkin taso nousi nopeasti kun aloin seuraamaan lahjakkaita instagrammaajia.

Voit regrammata muiden kuvia erillisellä applikaatiolla. Kuva tulee kuvavirtaasi niin että kuvan päälle tulee alkuperäinen tili josta kuva on otettu ja alkuperäinen teksti. Regrammaa ja jaa inspiraatiosi seuraajien kanssa, mutta varmistu että kreditti tulee aina tekijälle. Olen myös miettinyt onko regrammaus ihan laillista – joten jos jollain on parempaa tietoa, niin jaathan tietämyksesi!
(App: Repost&Regram, Repost for Instagram)

Instagram on sosiaalinen. Tägää ystäviäsi ja bloggaajakollegoita kuviisi, kommentoi ja vastaa kommentteihin.

#herocrew #illatonmeidän @herotvsuomi @liemessa

10. OLE USKOLLINEN TYYLILLESI

Tärkeintä on tehdä omaa juttua. Innostus, aitous ja panostus vievät pisimmälle.

Oma juttuni vie minut muunmuassa Hero-kanavalle, joka starttaa tänään maanantaina klo 18. Syksyn mittaan saatatte törmätä minun ja muun #herocrew ’n Instagram-päivityksiin myös Herolla. Tarkkaile televisiotasi! 🙂

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

19 Kommenttia

 • Marika sanoo:

  Heh, itse olen niin eri mieltä kuvien rajaamisesta! Neliötä sen olla pitää, tai jos jotain muuta niin sitten jok'ikinen kuva samabsuuntainen ja -kokoinen. Sekavaa ei huvita katsoa. Enkä nyt tosiaan ole täydellinen instagrameilija itsekään, varsinkin kuvien sävyjen suhteen pitäisi olla yhtenäisempi linja.

  Miten olet löytänyt mielenkiintoisia käyttäjiä seurattavaksi?

 • Jael sanoo:

  Hyvät ohjeet.Oman nykyisen puhelimeni kamera ei ole mitenkään hyvä,mutta sopivassa valossa sillä saa ihan hyviäkin kuvia.Se on aina se valo ,valo valo…MItenköhän tuo kuvakaappaus tehdään puhelimella,ei taida onnistua tällä Huaweillani;D

 • Jenni sanoo:

  Tuo viimeinen vinkki kiteyttääkin kaiken eli oma tyyli on se tärkein ja ei mitään kiveen hakattuja sääntöjä olekaan olemassa. Kaikki on katsojan silmässä 🙂

  Olen samaa mieltä että rakastan katsella harmoonista Instagram feediä, mutta itse en pysty filtteröimään materiaalia ihan niin orjallisesti.

  Toivon että Instagram kehittyy vielä hurjasti. Nimenomaan mielenkiintoisten ja suosittujen käyttäjien etsiminen on tehty turhan vaikeaksi. Yleensä löydän kiinnostavimmat tilit hyvin spesifien häshtägien kautta esim. #f52grams. Kiinnostavia tägejä taas tulee vastaan etenkin suosittujen ulkomaalaisten ruokabloggaajien kautta.

 • Sari sanoo:

  Instagrammailu on kyllä kivaa. Siihen on aikaa melkein koska vaan. Ja hyvä kuva, kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Mä otan melkein kaikki kuvat iPadilla, joka ei kyllä anna kovin laadukkaita kuvia. Yleensä kun kuvaan tulevaan postaukseen jotain, niin aina täytyy napsaista jotain myös instagrammiin heti julkaistavaksi.

 • Viljis sanoo:

  Mä olen aivan friikahtanut Instagramiin. Olen löytänyt useita mielenkiintoisia seurattavia ja ennen kaikkea samoista asioista kiinnostuneita henkilöitä hashtagien kautta. Siksi niitä kannattaa käyttää itse sekä käyttää muiden omia hyväksi.

  Kiitos Jenni tästä tekstistä. Latailin heti puhelimeeni muutaman uuden appsin.

 • Tosi hyviä vinkkejä! Suren omaa tietämättömyytäni kun ostin ensimmäiseksi älypuhelimekseni Nokian. Aivan surkeat applikaatiot, ja aivan surkea kamera. Pitänee panostaa seuraavan kerran paremmin.

 • Kiitos hyvistä vinkeistä! Olenkin kuviasi instassa seurannut ja niitä kovasti ihaillut. Kokeilen ehdottomasti vinkkejäsi käytännössä.

 • Sanja Fält sanoo:

  Hyviä vinkkejä! Itse koen jotenkin tosi hankalana nimenomaan ruokien ja leivonnaisten kuvaamisen. Harjoitusta siis! Itse en tajua Instagramissa varsinkin näkyvää kuvaustyyliä, jossa kuvattava kohde on aina vinossa!!! Miksi? Ymmärrän, että se saattaa jossain sisustuskuvassa näyttää hienolta, mutta jos kaikki kuvat on aina vinossa. Musta ois paljon kivempi katsella niitä kynttilöitä ja sisustuspurnukoita suorassa. 😀

 • Peggy sanoo:

  Voi Jenni, minun pitäisi tulla sinulle yksityistunneille oppiin, saisit vääntää minulle rautalankaa oikein olan takaa ja opettaa minua. Olen niin mahdoton puhelimen, järkkärin ja tekniikan kanssa. Viikonloppuna tulee postaus, jossa kuvat ihan häpeällisiä. Jostain sitä on aloitettava 😉 Kiitos jälleen kerran hyvistä vinkeista!

 • Mama Gastro sanoo:

  Kiitos vinkkeistä! Jos järjestät ruokavalokuvaus kurssin lähiaikoina tulen ensimmäisenä;))

 • Jenni sanoo:

  Hmm..löytyisköhän googlaamalla ”screen capture”. Talvikuukaudet ovat kaikille pitkiä, mutta erityisen pitkiä ne ovat meille ruokabloggaajille. Vertaistukea! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Totta. Vaikka ei aina olisi aikaa blogata niin edes instagramiin ehtii heittää kuvia. Otan suurimman osan kuvista nykyään iPhonella, mutta jos otan kuvan vartavasten blogiin niin sitten järkkärillä. Ja eihän ne kännykuvat ole niin laadukkaita. Jos on mahis käyttää järkkäriä, niin kannattaa aina napata myös se painokelpoinen versio jos kuvalle tulee vaikka myöhemmin muutakin käyttöä kuin Instagram 🙂

 • Jenni sanoo:

  Ole hyvä Viljis!

 • Jenni sanoo:

  Nokian kännyjäkin on varmaan erilaisia ja niissä erilaatuisia kameroita. En tunne kovin hyvin. Itselleni iPhone oli itsestään selvä valinta, kun on jo mac tietokone ja iPad. Inhoan teknistä säätämistä, joten haluan minimoida kaikki synkkausongelmat laitteiden välillä 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kiitos! Haluaisin vieläkin kehittää kuvavirtaani ainakin tasalaatuisemmaksi, mutta oppimismatkahan tämä(kin) on.

 • Jenni sanoo:

  Ihana 😀 Luulen että Nirso on vaikuttanut siihen että nykyään suoristelen kuvia. Se varmaan joskus kommentoi että horisontti on vinossa. Luonteeltani en ole sellainen että eläisin viivotin kädessä, mutta tykkään myös mieluummin katsella suoria purnukoita 🙂

 • Jenni sanoo:

  Vitsi, oli harmi että et päässyt Blogiklinikalle! Nyt vaan jonnekin perusvalokuvauskursseille. Siellä oppii perusteita joita voi sitten soveltaa ruokakuvaukseenkin 🙂

 • Jenni sanoo:

  Ollos hyvä mama gastro! Jos vielä pidän kurssin niin ilmoittelen kyllä. Minulla ei nykyään enää ole studiota käytössä, joten siitäkin syystä en ole enää kurssittanut kuin Blogiringin tapahtumissa. Mutta ehkä vielä joku kerta 🙂

 • Heli sanoo:

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Luin muutama päivä sitten häthätää ja nyt palasin uudelleen opiskelemaan 😀 En ole Instagramissa, vaan otan nykyään Lumia 720-kännyllä kuvat blogiin. Aiemmin käytin digikameraani, joka huusi luonnonvaloa avuksi ja silti kuvat olivat surkeita. Nykyisin onnistun mielestäni paljon paremmin ja nyt kun vielä välillä jälkikäsittelee kuvan niin saa mieleisen. Valo on edelleen usein ongelmallisin, koska sen puute saa väritkin välillä ihan sekaisin… 🙂

Jätä kommentti