Skip to main content

Ruokapäiväkirjasta puuttuu vesi – sitä menee litra tai kaksi päiväss.
Päivä on alkanut kuudelta aamulla, ja kello kolkuttelee kahdeksaa maanantai-iltana. Raahaudun Hernesaaren läpi tuulessa ja tuiskussa. Nenä valuu ja näpit on jäässä. Pariin kertaan matkan aikana mietin mihin olen oikein menossa ja miksi. Pitkästä aikaa on myös hermostunut olo. Jännittää. Mitä jos pyörryn? Tai oksennan. Onneksi en vielä tässä vaiheessa tiedä, että maanantai-illan ryhmää kutsutaan leikkisästi death campiksi. 
Helsinki Core Trainersillä treenataan pienryhmissä. Vähän kuin sulla olisi oma personal trainer, mutta jaat hänet ryhmän kesken. Jos olet joskus katsonut Suurinta pudottajaa, niin tiedät mistä puhun. Nyt takana on kahdet treenit, ja selkeää edistystä on tapahtunut. Tiedän missä on naisten pukuhuone, ja vedin jo yhden epäpuhtaan leuan. En aloittanutkaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti aloittelijoiden ryhmässä, vaan kävelin suoraan leijonan kitaan. Toisaalta, perässähiihtäjänä tulee tsempattua ihan eri tavalla. 
Käyn rääkissä kerran viikossa. Itsensä kiduttaminen tällä tavoin ei ole mitään halpaa puhaa, ja kertaviikkoon maksaa 100 euroa kuukaudessa. Helsinki Core Trainersin lisäksi käyn kerran viikossa Motivuksella aerobisessa treenissä ja kerran viikossa Yrjönkadun uimahallissa vesijuoksemassa. Kunhan Motivuksen kerrat on huhkittu, niin voisin lisätä HCT:n treenejä. Henkilökohtainen tavoitteeni on kehittää nimenomaan lihaskuntoa, ja näin raskauden jälkeen henkilökohtaisempi kova treenaus on juuri se mitä tarvitsen päästäkseni taas alkuun. Treenit ovat myös olleet monipuolisia, ja rankkuudesta huomitta superhauskoja.
Raskauskiloista ei ole enää mitään jäljellä, joten painoa ei tarvitse pudottaa. Saattaa olla, että paino jopa tulee nousemaan. Ne pienetkin lihakset joita oli ennen raskautta ovat kyllä kadonneet, ja keskivartalon seutu ei ole ihan kasassa. Otin ennen kuvan pukkarissa, mutta julkaisen sen vasta jos pääsen ottamaan jälkeen kuvan jossa on jotain eroa 🙂 Muutoin en aio suuremmin kytätä muutoksia vartalossa. Tärkeintä olisi saada lihakset hyvään kuntoon ja itselle mielihyvää liikunnasta.
Kuukausi sitten tein jo pienen korjausliikkeen ruokavalioon, ja aloin syödä aamupalaa joka aamu. Muutoin kuvittelen syöväni kohtuullisen terveellisesti. Pidin viikon ajan ruokapäiväkirjaa, ja tämä esimerkkiviikko kyllä kertoi osittain toista tarinaa. Okei, en ihan joka viikko leivo kahden kilon nutellapullaa, enkä osta viinipulloa, mutta näin paperille kirjattuna on turha kaunistellakaan asioita. 

Tiistai

Maitokahvi täysmaitoon

Lounasbufee Ondassa: salaattia, kasviksia ja kanaa/papuja, vesi

Chili con carne, valk. riisi, cremefraiche, ruisleipä juustolla, kevytmaito

Laskiaispulla hillolla, maitokahvi


Keskiviikko

2 ruisleipää juustolla, maitokahvi täysmaitoon

Kanaperuna pata (ravintola), vesi

Maitokahvi täysmaitoon, 2 suklaakonvehtia

Mangosmoothie

Chili con carne, valk. riisi, cremefraiche, ruisleipä juustolla, kevytmaito

Kourallinen lakuja

Liikunta: body pump 1 h


Torstai

2 ruisleipää juustolla, maitokahvi täysmaitoon

Kuhaa ja perunamuussia, vesi
Maitokahvi

Tomaatti-liha pasta, ruisleipä, maito

Omena, skyr rahka, Kourallinen lakuja


Perjantai

2 ruisleipää juustolla, maitokahvi täysmaitoon

Capuccino

Kananrinta ja vuohenjuusto salaatti, vesi

2 palaa pizzaa, lasi viiniä

Paahtoleipä, juustoa, hilloa, teetä


Lauantai

2 ruisleipää juustolla, maitokahvi täysmaitoon

Vegepasteija

Lihapataa ja juureksia, ruisleipä, maito

Rivi suklaata, maitokahvi

Itsetehty pizza margarita 2 palaa, lasi viiniä

Paahtoleipä, tee


Sunnuntai

Kaurapuuro, maitokahvi

Tortellini pastaa voikastikkeessa, maito

1 pala Nutellapullaa, maitokahvi täysmaitoon

Lihapataa ja juureksia, maito

1 pala Nutellapullaa, tee hunajalla


Maanantai

Ruisleipä, maitokahvi

1 pala Nutellapullaa, maitokahvi

Lihapullia ja perunamuusi, vesi

Skyr rahka mustikka

Mansikka-inkivääri-omena tuorepuristettu mehu

Pala pizza margaritaa raejuustolla, maito

Urheilu: vesijuoksu 50 min

Pyysin ruokapäiväkirjasta ryhmämme personal trainerin Kanerva Ahonalan kommentit. Kanerva kiitteli, että syön monipuolisesti kanaa, kalaa, lihaa ja kasviksia. Kahvia tulee juotua kohtuudella. Ja salaattia ja juureksia löytyi pääaterioilta. Siihen ne plussat sitten loppuivatkin. Hyvät pehmeät rasvat puuttuvat kokonaan. Kasviksia tulee syödä joka aterialla. Kasviksia leivän päälle. Missä marjat. Joka päivä syödään namia. Liian vähän energiaa.

Kanervan ehdotukset:
–       lisää päivän aterioille kananmunia, avokadoa, oliiviöljyä, avokadoöljyä, pähkinöitä ja siemeniä
–       kokeile vaihteluksi ihania luontaisesti gluteenittomia hiilihydraatin lähteitä, quinoaa, tattaria, hirssiä, amaranttia ja vähennä leivän ja pastan syöntiä
–       korvaa herkut marjoilla ja hedelmillä ja niistä tehdyillä smoothieilla
–       kokeile kaurapuuroa marjoilla iltapalaksi aamupalan sijaan, aamuun sopii paremmin rasva- ja proteiinipitoinen ateria, omeletti tai vaikkapa kaksi munaa ja puolikas avokado ja kasviksia (kurkku, tomaatti)


Osan vinkeistä otin heti käyttöön. Olen lisännyt pehmeitä rasvoja, avokadoa, oliiviöljyä, pähkinöitä ja siemeniä. Toistaiseksi lauantai on lasten kanssa karkkipäivä, jos makeanhimo vähän hellittäisi. Kasviksia on helppo lisätä, samoin marjoja etenkin kesää kohti. Gluteenittomat vaihtoehdot tuntuvat vierailta qvinoaa lukuunottamatta, ja itsessään gluteenittomuus ei tarkoita terveellistä. Ruisleivästä en luovu. Mutta ruokaihmisenä olen avoin vaihtoehdoille. Pehmeitä rasvoja on kohtuullisen helppo lisätä. Ruokapäiväkirjaviikolla olen syönyt mielestäni kohtuullisen paljon, joten yllätyin että energiaa tulisi liian vähän. Ehkä se on se ruuan laatu, eikä määrä mihin pitää kiinnittää enemmän huomiota. Esimerkiksi pähkinöistä saa nopeasti paljon energiaa.

Tänään on taas treenit. Ja aion vetää yhden puhtaan lauan.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

  • reeti sanoo:

    heippa! aivan kauheaa näin *mainostella* melkeen, mutta kun tota mielettömän hyvää valmennusta ja tsemppausta saa halvemmallakin. ja vaihtelua!

    käypä tsekkaan compact fit crosstraining centeriä! siellä saa asiantuntevaa huippuvalmennusta 89e/kk ja treenata saa vaikka tuntikaupalla päivässä 😀 mielestäni ei ole enää hullun hinnoissa.
    ainakin olen lukenut täältä compactfitistä: http://www.lily.fi/blogit/ninan-verkkareissa sekä kissa-ämmän blogista myös! siellä saa joogata, crosstrainata, harjotellaan leukoja ja movementtia (sitä uutta trendijuttua!) tietysti siksikin haluun mainostaa, että olen itse käynyt siellä intohimoisesti, ennenkuin jouduin pakomatkalle muualle eurooppaan 🙂

    ei ole pakko julkaista tätä kommenttia, ymmärrän täysin! mutta vinkki vinkkinen vaan! paras paikka!

Jätä kommentti