Skip to main content

Mie romahan. Siltä tuntui se valtava väsymyksen tunne, joka iltaisin vyöryi päälleni jo ennen lasten nukkumaanmenoaikaa. Ensin ajattelin sen johtuvan henkisestä kuormituksesta isojen elämänmuutosten keskellä. Onhan tässä nyt taas ollut kaikennäköistä, joten onko ihme jos äitiä vähän väsyttää. Henkinen kuormitus vaihtui syksyn puhtaaseen kiireeseen, mutta väsymys ja ajoittainen saamattomuus jatkui. Jonkun aikaa uskottelin, että ehkä se iltaväsymys on ihan normaalia ihmiselle, joka herää aamukuudelta ja paahtaa siihen asti kun lapset ja itse painaa päänsä tyynyyn. Kolmantena aloin harkita vaihtoehtoa, että mitä jos taustalla onkin jotain fysiologista?

Oli perjantai, harvinainen itselleni myöntämä vapaapäivä ja istuuduin kampaamotuoliin. Heti kauhee avautuminen 😀 Kampaajani pysäytti minut siinä vaiheessa kun kerroin kuparikierrukan asentamisesta ja kuukausittaisesta viikon mittaisesta verilöylystä. Hänellä oli ollut sama juttu ja todettu raudanpuutos. Lääkärin mukaan raudanpuutos on yleistä naisilla joille on asennettu kuparikierukka – ja tilannetta ei auta se, että on kasvissyöjä. Noh, en ole kasvissyöjä, mutta kieltämättä viimeisen vuoden aikana rautarikas punainen liha on lähes hävinnyt lautaseltani.

Jo ennen tätä keskustelua olin harkinnut rauta-arvojen mittausta. Tuona perjantaina olisin sen hyvin ehtinyt tehdä, mutta sillä kertaa kampaamotuoliin istuminen voitti. Siltä istumalta varasin seuraavaan mahdolliseen rakoon ajan Terveystalon laboratorioon.

Terveystalon ”Voimat vähissä” keskikokoiseen tutkimuspakettiin (150 €) kuului perustutkimusten (verenkuva, tulehdusarvo, rautavarat ja vitamiinipuutokset) lisäksi D-vitamiinin mittaus. Muistan käyneeni lääkärissä kerran viimeisen 5 vuoden aikana. Yrittäjänä kun ei ole työterveyshuoltoa, jossa tehtäisiin 5-vuotis tai työhöntulotarkastuksia, joten tuskin tälläisestä tutkimuksesta olisi haittaakaan.

Tuloksista selvisi syy väsymykselle, kuten olin uumoillutkin. Ferritiini ja D-vitamiini huusivat punaista. Ferritiini on elimistön raudan varastoproteiini, jonka pitoisuutta veressä pidetään rautavarastojen mittarina. Matala ferritiini kertoo aina raudanpuutoksesta. Yleisiä syitä raudanpuutokselle ovat mm. runsaat kuukautiset ja riittämätön ruokavalio. Anemia on raudanpuutoksen ns. viimeinen vaihe, jolloin myös hemoglobiini on alhaalla.  Minulla hemoglobiini oli vielä viitearvojen sisällä.

Ensisijaisesti tulisi hoitaa syitä. En ainakaan tällä hetkellä ole valmis vaihtamaan hormoonikierukkaan, jota käyttämällä kuukautiset olisivat huomattavasti niukemmat. Käytännössä olen nyt aloittanut pientä muutostyötä ruokavaliossa lisäämällä punaisen lihan syöntiä. Se on ollut yllättävän vaikeaa henkisesti kun samalla haluaisi syödä koko ajan ekologisemmin.  Asia ei ole onneksi mustavalkoinen vaan sieltä löytyy eri harmaan sävyjä. Esimerkiksi lammas on lähes yhtä hyvä raudanlähde kuin hiilijalanjäljeltään korkea nauta. Silloin kun syön nautaa, ostan sen kotimaisena ja luomuna.  Kotimainen riista on parempi valinta eettisesti ja ekologisesti ja riistaa haluaisin nostaa esimerkiksi meidän joulupöytään.

Tutkimukseen ei sisältynyt lääkärikäyntiä.  Olen nyt omahoitona syönyt vatsaystävällisiä Maltofer rautatabletteja ja 100 mikrog D-vitamiinia päivässä. Virallinen suositus on ollut pitkään 10 mikrog/vkr, mutta tämän hetken käsityksen mukaan 100 mikrog on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja (lähde: Duodecim). Kuuria on takana kuukausi. Elämäni ei ole täysin mullistunut, mutta aikaisemman iltakahdeksan romahduksen sijaan, romahdan vasta iltayhdeltätoista. Jatkosuunnitelmani on mittauttaa rauta-  ja D-vitamiini arvot uudestaan muutaman kuukauden päästä ja varata keskusteluaika lääkäristä jatkon suhteen.

Rautakuuri pilleripurkista ei ymmärtääkseni voi olla pitkäaikainen hoitokeino, vaan väliaikainen apu saada arvot normaalille tasolle. Eniten jännittää kuinka isoja ja millaisia muutoksia lääkäri mahdollisesti ehdottaa tehtävän ruokavalioon. Jos itse epäilet raudanpuutosta, niin aina ensin tutkimuksiin selvittämään arvot ja oikea tilanne. Raudan syönti turhaan voi olla myös haitallista.

Olisi kiva kuulla jos teillä on ollut vastaavia oireita ja kokemuksia!

Disclaimer: Kirjoitukseni tarkoitus on jakaa oma kokemukseni, eikä sitä tulisi tulkita hoito-ohjeena. Jos joku teistä kärsii vastaavista tai mistään terveydellisistä ongelmista, niin ehdottomasti aina ensin lääkärin pakeille ja/tai tutkimuksiin!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

21 Kommenttia

  • Anette sanoo:

    Hyvä kirjoitus! Ferritiinistä ei puhuta tarpeeksi. Itselläni oli hemoglobiini täysin normaali pitkään, kunnes kun se hieman laski ja menin ottamaan verenkuvan. Ferritiini oli 3!!!! Taustalla on ollut siis pidempään kestänyt rautavaje, joka ei näkynyt hemoglobiinissa.

    Itselläni yhdistelmä kuparikierukka ja kasvissyönti mietitytti, mutta lääkäri sanoi minulle raudanpuutteen johtuvan usein kuukautisista, eikä ruokavaliosta. Toki punaisesta lihasta saa paremmin imeytyvää rautaa kuin esim lehtivihreistä tai linsseistä, mutta yritän nyt itse ylläpitää rautatasoja kasvisruokavaliolla. Kerro ihmeessä mitä lääkärisi sitten määrää sinulle ruokavaliosi suhteen!☺️??

  • Ansku sanoo:

    Vinkki lääkäriltä (ei minulta vaan anopilta, joka on hoitanut useampia rautapuutoksellisia, mm. tuttua, jonka hemo ei pysy yllä ilman lisärautaa): ei kannata ottaa rautaa joka päivä, vaan joka toinen päivä kaksinkertainen annos (siis yhteensä annostus pysyy samana). Tutkimusten mukaan imeytyy paremmin ja vähentää vatsaoireita.

    Tällainen random-neuvonta voi kuulostaa oudolta, kannattaa toki kysyä myös omalta lääkäriltä ☺️

    Toivottavasti olosi helpottaa vähitellen!

  • EM sanoo:

    Hei, iso suositus Medical Mediumille (Anthony William), joka avaa paljon eri sairauksien juurisyitä, myös rauta-arvojen suhteen 🙂 Voimia!!

  • Mulla on ainakin viimeiset 8 vuotta olleet ferritiiniarvot siellä 10 tuntumassa (syytä ei ole eri lääkäreistä huolimatta suostuttu koskaan oikein tutkimaan, vaikka meidän suvussa tosi moni kärsii samasta). Hemppari oli pahimmillaan 90 ja kärsin anemiasta, mutta pääasiassa pysyttelee 130-140 tietämillä. Ferritiinin saan aina välillä nousemaan ehkä 15 paikkeille syömällä useamman kuukauden putkeen rautaa (kuten yllä mainittiin, joka toinen päivä tuplasatsi). Olen myös oppinut lukemaan kropastani merkkejä, milloin tasot laskevat sinne kympin paikkeille. Näin pystyn elämään suht normaalia elämää, mutta esimerkiksi flunssat iskevät tosi herkästi päälle, kun rauta-arvot ovat päin prinkkalaa. Sairastan flunssan noin 4-5 kertaa vuodessa, nytkin olen flunssassa.

    Onneksi myös kasvissafkasta saa rautaa, eikä punainen liha ole ainut raudannostattaja. Ja kannattaa muistaa eläinten sisäelimet! Nuo menneille vuosikymmenille unohdetut raaka-aineet ovat hyviä veriarvojen nostoon.

  • Marjalen sanoo:

    Hei, kiitos tosi paljon jakamisesta! Tämä on äärimmäisen tärkeä asia, josta pitäisi valistaa enemmän, varsinkin naisia. Itse olen kärsinyt lähes 10 vuotta raudanapuutteesta, jota on tutkittu aktiivisesti 3 vuotta, eikä kukaan lääkäri koskaan keksinyt testata ferritiiniä. Paitsi nyt. Ferritiini 6.
    Sen pitäisi olla pakollinen äitiysneuvolan testi.

    Facebookissa on Raudanpuute-ryhmä, joka täyttää muuten 2-vuotta 22.10. Sieltä löytyy tietoa ja vertaistukea asiasta. Suosittelen kaikille, jotka vähänkään epäilevät, että väsymys saattaisi johtua rautavarastojen vähyydestä. Älkääkä missään nimessä alkako syödä masennuslääkkeitä ( joita minullekin usein ja toistuvasti tarjottiin) ilman, että ferritiini on testattu.

  • KJ sanoo:

    Hei! Tuttuja juttuja. Rautakuurilla ollaan! D-vitamiinista sen verran, että kokonaissaantisuositus on se 100 mikrogrammaa. Jos saat jo ruokavaliosta kuitenkin osan, pudota ravintolisän ottamista hiljalleen, esim. 75 tai 50 mikrogrammaan. Minun kokemukseni mukaan iso määrä rasvaliukoista vitamiinia kuormittaa elimistöä ja voi aiheuttaa väsymystä ja sairastelukierrettä. Eli kultainen keskitie toimii tässäkin.

    Minulla löytyi myös alhaisen hemoglobiinin ja ferritiinin lisäksi kilpirauhasen vajaatoimintaa. Se kannattaa tarkistuttaa myös, jos olo ei ala helppaamaan.

    Tsemppiä❤️

  • Ai niin, sanomani piti vielä, että kun syöt nyt D-vitamiinia ja rautaa, niin ethän syö niitä samalla kertaa! D-vitamiinia blokkaa raudan imeytymistä. Itse otan D-vitamiinin aamulla ja raudan illalla 🙂

  • Ulla Eroma sanoo:

    Hei! Hyvä, että menit tutkimuksiin. Ja paljon hyviä neuvojakin olet saanut❤️Jos vatsa ei kestä rautatabletteja, niin kokeile pullossa olevaa nestettä. En nyt muista sen nimeä, mutta joku Alpenkreut…tai jotakin siihen suuntaan. Ruskea pullo ja luontaistuoteliikkeet myyvät. On tehonnut joillakin hyvin?Jaksamista❤️

  • Mia sanoo:

    Minä laitatin ensimmäisen (ja viimeisen) kerran kuparikierukan parikymmentä vuotta sitten ja verilöyly kuulostaa tutulle. Terveyssiteet, pah! Ämpäri olisi ollut oikeampi väline. Ja vuotohan kesti ja kesti. Kolmen kuukauden kuluttua otin yhteyttä terveyskeskuslääkäriin, jossa kierukka oli laitettu. Hän varasi jo suoraan puhelimessa ajan poistolle ja labraan. Kietukka lähti ja emoglobiiniksi paljastui 100. Lääkäri määräsi tymäkän rautakuurin ja totesi, että kuparikierukkaa ei saa enää laitattaa. Kaikille se vaan ei sovi.

    Kokeilin myöhemmin myös hormonikierukkaa melkein yhtä huonoin kokemuksin. Vuoto oli niukkaa, mutta kesti 3 vkoa kuukaudessa. :/ Puoli vuotta sen kanssa sinnittelin, ja sit lähti kuin hauki rannasta. Kierukat ei näköjään mulle sovi, joten pillereillä mennään. Pysyy vuodot ja hemppa hallinnassa.

  • Mulla rauta ei imeytynyt pillerimuodossa, eikä kyllä nestemäisenäkään kuurina. Puolitoista vuotta oli ferritiini alle kympin. Sitten annettiin rautaa tiputuksella.

    Muutaman viikon kuluttua tuosta oli ”ihmeparantuminen”, kun rauta alkoi siirtyä vataston puolelta käyttöön. Vau fiilis, kun kroppa sai happea ?

  • Kandi sanoo:

    Hei Jenni!

    Lääketieteen kandidaattina haluaisin korjata pari harhaluuloa.
    Pelkkä raudanpuute ei mielestäni selitä väsymystä jos hemoglobiini on normaali. Toki jos hemoglobiini olisi nyt romahtanut aiemmasta arvosta näin voisi olla mutta tästä ei ole varmuutta. Lisäksi pelkän ferritiinin ohella tulisi myös tutkia muita veren rauta-arvoja ja b 12-vitamiinin pitoisuutta.
    Myöskään pieni ero viitearvoihin nähden ferritiinissä ei välttämättä ole vielä diagnostinen raudan puutteelle.
    Ja vielä fun fact:, tutkimuksien mukaan kasvissyöjillä ja vegaaneilla on yleisesti jopa parempi raudansaanti kuin sekasyöjillä.
    En kannusta ihmisiä omatoimisiin rautakuureihin, vaan olisi syytä käydä lääkärissä miettimässä väsymyksen syytä. Kilpirauhasarvot ja verensokerit varsinkin toisivat varmasti lisäarvoa väsymyksesi selvittelyyn.
    Mukavaa syksyn jatkoa!

  • Kirsikka sanoo:

    Suosittelen käymään laillistetun ravitsemusterapeutin vastaanotolla. He osaavat neuvoa lääkäriä paremmin ruokavaliomuutoksista ja rautalisistä yms.

  • Anu Leppänen sanoo:

    Yliopiston apteekissa on hyvä rauta lisä kasvissyöjille. En ole syönyt punaista lihaa 30 v. Yleensä ihan ok arvot. Laskee aina kun astma tasapaino heittelee. Hyvin pärjännyt kun kuurin syönyt. Säännölliset kontrollit on hyväksi kyllä.

  • Pinjuli sanoo:

    Sama ollut itsellä. Elämä oli tosi raskasta, varastoraudan yksi oireista ”aivosumu” tuli vastaan vasta jälkeenpäin oireita netistä lukiessa ja se kuvaa hyvin sen ajan olotilaa. Oireet tuli myös niin salakavalasti pikkuhiljaa, että en osannut itse hakeutua lääkäriin. Lopulta löytyi sattumalta ja siitä alkoi selvitä jatkuva väsymyksen, voimattomuuden, mielialan laskun syy. En koskaan ennen nukkunut päiväunia, mutta tähän aikaan menin töiden jälkeen suoraan sänkyyn ja nukahdin. Heräsin illalla, söin vähän ja sen jälkeen jatkoin nukkumista. Jatkuva väsymys ja turhautuminen sitä kohtaan sai mielen maahan ja oikein mistään ei jaksnaut innostua. Suosittelen kaikkia mittaamaan jo ennen kun oireet pääsee niin pahaksi! Nykyään syön rautaa kuureina, merkkejä vaihdellen (osasta tulee huono olo, osa sopii hyvin vatsalle), sekä säännöllisesti tklla tsekkaus että kaikki kunnossa 🙂

  • Kirjanpitäjä sanoo:

    Yrittäjällekin kuuluu työterveyshuolto, jos on sopimus työterveyshuollon tarjoajan kanssa.
    https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48117/yrittajan-tyoterveyshuollon-kustannukset-verotuksessa/

  • Ulla sanoo:

    Hei
    Kuinka alhainen D-vitamiiniarvo oli? Itselläni se oli vain 28,eli ei lähellekään viitearvoja. Olen nyt syönyt useamman kuukauden D-vitamiinia purkista,niin arvo on 82. Ja en ole läheskään niin väsynyt kuin aiemmim

  • Niina sanoo:

    Varmasti moni tulee neuvomaan sua rauta-asioissa; niin minäkin! Mulla Maltofer ei imeytynyt eli 2kk kuurin jälkeen ferrit 9–>5. Vaihdoin Ferrodaniin, jonka otan yötä vasten. Se on tehonnut ja nyt luvut 45. Eli kandee syödä sitä vaikka pari kk ja käydä uudelleen testissä. Huom ennen testiä pitää olla 2vk ilman tabuja.

  • Miia sanoo:

    Itse olen kanssa kärsinyt raudanpuutteesta nuorempana, mutta jätettyäni lihan ja siirryttyäni kala-muna-kasvislinjalle, arvoni paranivat itsestään.

    Eli, ei se punainen liha ole ainoa raudanlähde, vaikka niin usein luullaan. Mm.vehnälese ja kurpitsansiemenet ovat hyviä raudanlähteitä.

  • Saara sanoo:

    Maltofer ei monella imeydy. Muutenkin täytyisi kontrolloida että rauta alkaa imeytyä. Valmisteen vaihto tarvittaessa.
    Kannattaa lukea, jos et jo ole lukenut https://www.laakarilehti.fi/tyossa/laakeinfo/raudanpuute-ilman-anemiaa/?public=b1c3c0599e4b1de1dd0ef8ddbb6ad022.
    Raudanpuute voi aiheuttaa väsymystä ilman, että Hemoglobiini on alhainen. Myös monikaan lääkäri ei osaa diagnosoida anemiaa kun hemoglobiini on laskenut normaaliarvoista >20 (tai normaaliarvoja ei tiedetä, koska aina on ollut vähän alhainen mutta ei aneeminen).
    Yhdessä tutkimuksessa on tosiaan todettu, että rauta imeytyy paremmin joka toinen päivä. Kannattaa kuitenkin huomiosta, että joka toinen päivä rautaa ottaneet söivät lisää 28 päivää ja joka päivä ottaneet 14 päivää. Eli rautaa imeytyy kuitenkin enemmän lyhyessä ajassa jos syö joka päivä.
    Syy kannattaa selvittää, koska veri on rautaa ja vaikea on saada ferritiini ylöspäin jos joka kuukausi rautaa valuu ulos paljon.

  • Kohtalotoveri sanoo:

    Muistathan rautaa ottaessasi välttää kahvia parin tunnin ajan ja syödä samalla jotain runsaasti c-vitamiinia sisältävää. Niin rauta imeytyy paremmin. Myös maitotuotteet estävät raudan imeytymistä, eli ne kannattaa jättää toiselle aterialle Rautaa sisältävän ruoan kanssa. Näin kertoi minulle lääkäri.

  • Arja sanoo:

    Lääk. Kand. Terveisiä että lukee Esa Sopin tutkimuksia ferritiini sen vaikutuksista. Erikoistunut nimenomaan näihin.
    Luotan enemmän hänen tutkimuksiin aiheesta, itsellä lähti hiukset, tuli sydämen tykytykset, hengästymiset ja se väsymys. Hb on ollut normaali. Ferritiini oli 6.
    Se että sinä et usko oireiden johtuvan tuosta on ihan todellisuutta meille niistä kärsiville. Suututtaa tuollainen suhtautuminen toisten oireisiin.
    Toivottavasti jatkossa osaat ottaa potilaasi oireet huomioon paremmin.

Jätä kommentti