Skip to main content

Virtuaalimatkailu kotisohvalta, tai lähinnä kotikeittiöstä, on mukavaa. Ei aikaisia herätyksiä, ei peruutettuja lentoja. Viime viikkoina olen matkustanut ajatuksissani Puolaan useammankin kerran, ja keittiössä yhden ruokalajin verran. Usta magazynen järjestämän Eat Poland-illallisen jälkeen jäin miettimään entuudestaan minulle tuntematonta Puolaa ruokamatkakohteena. Ensi kesän perhelomakohde on vielä päättämättä ja Puola on nyt ehdokaslistalla.

Kahlasin läpi kuola valuen puolalaisen White Plate-blogin OnApple-omenaruokakirjaa. Puola on Euroopan suurin omenantuottaja, joten puolalaisbloggaajan viehätys omenoihin ei ole tuulesta temmattu. Alkusyksyn stressin takia riutunut olemukseni huutaa voita, kermaa ja homejuustoa.  Ja nyt on  muuten löytynyt ruoka jota Mini ei suostu syömään. Herra Simpukka taas on vaihtanut iloisesti vauvanmössöt Gorgonzolaan ja valkosipuliin. Tämän mainospuheen saattelemana, omenaiset homejuustoperunat olkaa hyvä! Lisukkeena raikas salaatti olisi varmasti järkiteko. Mutta kerranko sitä Puolassa ollaan, joten kylkeen paistoin rehellistä possua.

Omenaiset homejuustoperunat

4 hlö

600 g perunoita
2 rkl voita
1 sipuli
1 omena
2 dl kermaa
2 valkosipulinkynttä
200 g Gorgonzola juustoa
suolaa
pippuria

Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi (max 2 milliä). Pilko sipuli pieneksi ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota voissa padassa sipuli ja valkosipuli. Lisää perunasiivut, kuullota pari minuuttia ja lisää kerma. Anna hautua 5 minuuttia välillä käännellen. Lisää lopuksi siivutettu omena, suola, pippuri ja kuutioitu gorgonzola. Sekoittele muutama minuutti ja kaada uunivuokaan. Paista 200 asteessa n. 60 minuuttia.

Eat Poland

Usta Magazyn ja Puolan suurlähetystö toivat Puolan mukanaan yhteensä neljään kaupunkiin: Riikaan, Tallinnaan, Tukholmaan ja Helsinkiin. Sain kunnian osallistua Hannan sopan, Tiskivuoren emännän ja Vaimomatskuu kanssa kulinaristiselle Puolan matkalle omassa kotikaupungissani Suomenlinnan holveissa. Puolan ruokakulttuuri on kovassa nousussa, väittävät, ja illan jälkeen olin saanut pintaraapaisun mitä voisi odottaa rajan takana. Uusien nousevien ravintoloiden ja kokkien lisäksi minua kiinnostaisi miltä autenttinen puolalainen keittiö näyttää. Mutta sitä varten täytynee raahautua paikan päälle.

Syksyn ihanin kattaus löytyy metsästä!


Aina yhtä upea Suomenlinna. Vähän ku ois Puolassa.


Etsi kuvasta drinkki.


Ocscypek eli lampaanmaitojuustoa, punakaalia ja tattaria.


Keittiöstä parrasvaloihin: puolalainen huippukokki Witek Iwanski

Illallisen tarjosi Usta Magazyn ja Puolan suurlähetystö. OnApple-kirja saatu näytekappaleena.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

Jätä kommentti