Skip to main content

nötkötti hampurilainen katuruoka katukeittiö street food

Nötkötti. Ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan tähyilin kaupanhyllyiltä sian- ja naudanlihasäilykettä. Suomalaisen nötkötin esikuvaa ja Monty Pythonista maailmanmaineeseen noussutta Spam-sianlihasäilykettä ei näkynyt, mutta Jenkeissä se on taas kuuminta hipsterihottia. Tulipin nötköttipurnukka oli ainoa joka ei sisältänyt aromivahventeita. Nötkötti säilyy vuosikaupalla huoneenlämmössä, ja edullisuutensa vuoksi nötköttihampurilaiseni onkin erityisesti opiskelijoille suunnattu. Olin hieman huolissani miten Nirso suhtautuisi säilykelihasta valmistettuun hampurilaiseen. Omaksi ja Nirson yllätykseksi nötköttihampurilainen sai vuolaita kehuja – srirachamajoneesi taisi peittää sopivasti muut maut alleen 🙂

Resepti on mukaelma Mikko Takalan Street Food -keittokirjan Spam Sandwichistä. Street Food on tuhti paketti katuruokaa maailman eri kolkista. Reseptit ovat kuvat ovat inspiroivia, ja pieniä tarinoita maailmalta oli kiva lukea. Tosin etenkin aasialaisten reseptien raaka-aineet voivat olla kiven takana lähi-Siwassa, mutta muuten kirja oli oikein mukava lisä katuruokarakastajan kirjahyllyyn. Nimi ”Street Food” herättää muistoja oman Katukeittö – parempaa roskaruokaa kirjani alkumetreiltä. Suunnittelupalaverissa sovimme kustantajan kanssa kirjani nimeksi ”Street Food”. Unettoman viikonlopun jälkeen olin vakuuttunut että halusin keittokirjalleni suomalaisen nimen ja näin kirjastani tuli Katukeittiö. Siinä se ”Street Food” nyt kuitenkin sitten on – mutta jonkun toisen kirjoittamana!

Nötköttihampurilainen

6 kpl

6 pehmeää sämpylää
1 tlk nötköttiä eli sian- ja naudanlihasäilykettä (esim. Spam tai Tulip)
1 dl majoneesia (esim. Hellmanns)
2 rkl Sriracha-chilikastiketta
jäävuorisalaattia
6 kananmunaa
ruohosipulia

Valmista chilimajoneesi sekoittamalla majoneesi ja sriracha. Leikkaa nötkötti kuuteen osaan pihveiksi. Paahda sämpylät kuumalla kuivalla pannulla.  Paista nötköttipihvit kuumalla öljytyllä paistinpannulla molemmin puolin. Lopuksi riko munat öljytylle paistinpannulle ja paista keskilämmöllä. Kun valkuainen on jähmettynyt, riko keltuainen ja silppua päälle ruohosipulia. Levitä sämpylänpuolikkaille reippaasti majoneesia ja kokoa nötköttihampurilainen.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

11 Kommenttia

 • Tosi mielenkiintoinen resepti! Venäläisessä keittiössä sian- ja naudanlihasäilykkeiden käyttö on edelleen tosi yleistä. Pihveihin suosittelemme perinteisen nötkötin sijaan naudanlihasäilykettä (http://www.euro-east.fi/tuotteet/liha-ja-kalasailykkeet/naudanlihasailyke-400-g/), jossa 70 % lihaa eikä mukana myöskään ole aromivahventeita. Joka tapauksessa hauska nähdä että säilykelihasta tehty hampurilainen maistuu siinä missä muutkin 🙂

 • Jenni sanoo:

  Uuuh! Olen ymmärtänyt että perinteinen Spam olisi ollut juurikin naudanlihasta tehtyä. Ruokakauppojen valikoimista löysin vain tätä sika-nautaa, olisi hauska testata tuota naudanlihavalmistetta 🙂 Ensimmäistä kertaa Liemessä-keittiössä on valmistettu mitään säilykelihasta, mutta ennakkoluulottomasti ja yllytyshulluna kaikkea pitää kokeilla! Osaatko sanoa mikä tai mitkä ovat venäläisessä keittiössä ne yleisimmät ruoat mihin säilykelihaa käytetään?

 • Merituuli sanoo:

  Mä tuskin uskaltaisin lähteä tähän. Omat muistot nötkötistä liittyvät ylikypsään, paksuun pastaan ja partion trangiaan.

 • Nanna sanoo:

  Tämä oli niin hauska. Kyllä nötkötti tuttu on ja paljon sitä on syöty, joko ”raakana” ruisleivällä tai nötkötti perunakeitossa. Mua nauratti täs jutus myös se, että mä aivan kauhistuin että kuinka se nyt tuota ulkolaasta säilykelihaa kun kotimaistakin on… mutta spam selvensi jutun juuren,,,

 • Hanski Raty sanoo:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 • Hanski Raty sanoo:

  Nötkötti + sinappi näkkärin päällä on kuulunut perinteisesti erämiesten herkkuihin nokipannukahvin tai teen kanssa. Näin tuunattunakin se on varmasti hyvää. Chilikastikkeilla saa ihmeitä aikaan. Elokuvassa Vuorovetten prinssi oli eräs mieltä hivelevä kohtaus, jossa vanha äijä, joka oli aina valittanut ruoan tasosta, sai kerrankin kunnon pyttärin eteensä ja kehui sitä maailman parhaaksi. Muijat olivat sekoittaneet koiranruokapurkkiin reilusti chilikastiketta ihan piruuttaansa 🙂

 • Minna E sanoo:

  Hauska joulu banneri! Olen super ennakkoluuloinen nötköttiä kohtaan. Siis todella _ennakkoluuloinen_. Vaikea kuvitella tilannetta jossa söisin sitä. Mutta ehkä juuri siksi pitäisi varmaan testata tämä resepti.

 • Jenni sanoo:

  No hei Merituuli, living on the edge! Toisaalta sulla on moottoripyörä. Mulla on nötkötti. Pystyn kuvittelemaan sen pastan. Facebook-kommenttien perusteella aika moni tuntuisi yhdistävän nötkötin telttaretkiin ja mökkeilyyn, osa mummon sapuskoihin. Mutta ei ruokahifistelyyn 🙂

 • Jenni sanoo:

  Mun mielestä on mielenkiintoista, että kauhistuit ulkomaisesta lihasta, mutta et sitä että Liemessä-blogissa on säilykelihaa 😀 Suurin valintakriteeri oli se, että S-marketin valikoimista en löytänyt vastaavaa kotimaista lihasäilykettä ilman natriumglutamaattia. Spamia etsin ensisijaisesti, mutta kotimainen olisi ehdottomasti kelvannut jos tuoteseloste olisi näyttänyt järkevältä..

 • Jenni sanoo:

  Kyllä mä pystyn kuvittelemaan nötkötti + sinappi + näkkäri + nokipannukahvi setin houkuttelevuuden. Jossain erämaassa 😉 Kun pääsi yli ennakkoluuloista, niin olihan se ihan hyvää ja nälkä lähti. Chilikastike auttoi ensikertalaista 🙂

 • Jenni sanoo:

  Heh, kiitos! Yritin olla ajattelematta että syön nötköttiä ja keskittyä makuun. Eli juurikin karistella niitä ennakkoluuloja, ja hyvin maistui 🙂 Ehkä sinun pitäisi testata – voit yllättyä! Ainakin olisit yhtä kokemusta rikkaampi jos ei muuta 😀