Skip to main content

Makaronilaatikossa parasta on rapeaksi paistettu kuori – ja Satokausikalenterin isä Samuli Karjula keksi tehdä sitä kokonaisen pellillisen! Puhdasta neroutta. Ruokavaliossaan kauden kasviksia suosiva Samuli kertoi noudattavansa uunipeltimakaronilaatikon valmistuksessa kuitenkin perinteistä reseptiä: ”Makaronilaatikkoa tulee niin harvoin tehtyä, että en ole jaksanut soveltaa. Pitää saada se lapsuuden maku.” Kyllä! Jotkut asiat vaan ovat pyhiä, kuten nyt vaikka makaronilaatikko. Samuli syö sitten kauden kasvikset lisukkeena. Testasin Samulin uunipeltimakaronilaatikko reseptin. Valmistamiseen meni 15 minuuttia ja sopiva paistoaika on 15-20 minuuttia. Todellinen arjen pelastaja! Miehen makaronilaatikkoideat eivät lopu kuitenkaan tähän. Uunipeltimakaronilaatikko käy Samulin mukaan ”herkkupizzastakin”: tee makaronilaatikko runsaalla juustoraasteella. Päälle oreganoa ja ketsuppia.

EDIT: Twitteristä levisi tietooni sellainenkin asia, että kyseinen herkkupizza kulkee nimellä #pastapizza. #pastapizza reseptiäkin löytyy jo Habanerokitchenin puolelta!

Uunipeltimakaronilaatikon, kuten tavallisenkin makaronilaatikon, valmistuksessa on oleellisinta jauhelihan kunnollinen ruskistaminen. Jauhelihan tulee olla rasvaista, mielellään luomua ja pinta ruskistetaan kunnolla saaden aikaiseksi Maillard-reaktio vahvistaen lihan ja rasvan makua. Suosin täysjyvätuotteita, joten uunipeltimakaronilaatikossani käytin täysjyvämakaroneja.

Uunipeltimakaronilaatikko

pellillinen

400 g (luomu)jauhelihaa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
0,5 tl suolaa
hyppysellinen valkopippuria
1 ps (400 g) (täysjyvä)makaronia
öljyä paistamiseen

munamaito
5 dl (täys)maitoa
2 kananmunaa
hyppysellinen suolaa

pinnalle korppujauhoja

Laita makaronit keittymään runsaaseen veteen kattilaan 8 minuutiksi tai pussin ohjeen mukaan. Kuullota pienittyjä valkosipuleita ja sipulia keskilämmöllä pannulla. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Ruskista kunnolla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Kaada makaronit lävikköön ja laita takaisin kattilaan. Voit lisätä tilkan öljyä etteivät makaronit tartu toisiinsa. Sekoita munamaito. Lisää kypsä jauheliha ja munamaito makaronien joukkoon ja sekoita.
Kaada makaronilaatikko leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle korppujauhoja. Paista 225 asteessa uunivastuksen alla noin 10-20 minuuttia uunista riippuen. Paistoin omaani lähemmäs 20 minuuttia ja kuori oli sopivan rapsakka; ei kuitenkaan liian kova. Hampaat säilyy vielä suussa.

Ja hei ne lisukekasvikset! Ketsuppi nyt ainakin 😉 Hedelmän voi popsasta jälkkäriksi. Tammikuun sesonkihedelmiä ovat esimerkiksi appelsiini, kiivi, persimon, klementiinit ja banaani. Lisää vinkkejä kausiruokailuun:

Satokausikalenteri.fi
Satokausikalenteri Facebook-sivut

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

  • Anonyymi sanoo:

    Ainakai tuo meidän mamma teki makaronilaatikon pellille… ipanoitakin kun oli talossa kahelle käelle 😀

  • Jenni sanoo:

    Mammaa voidaan siis pitää vuoden 2016 someruokailmiön esi-isänä. Tai siis esi-äitinä. Hän on ollut kyllä kätevä emäntä, itsellä ei ole tullut mieleenkään! 🙂

  • Maria sanoo:

    Pakko kommentoida, että meijän mummu on tehny kans iät ja ajat makaroonilaatikon uunipellille, muistan lapsuudesta mummun rapeakuorisen laatikon, parasta! 🙂 monet nykyään ”hoksatut” neroudet on hoksattu jo aikaa sitten vaikkei twittereissä yms ole esillä…

Jätä kommentti