Skip to main content

Natura ravintola
Natura – intohimosta ruokaan

Yhdeksän vuotta sitten olin juuri saanut jalkani oven väliin amerikkalaisessa it-alan yrityksessä. Eikä aikaakaan kun katseemme kohtasivat työkaverini Nirson kanssa. Haarukat ja veitset olivat vasta hiljattain menneet jakoon edellisessä suhteessa, mutta rakkaus ei katsonut aikaa eikä paikkaa. Salamaihastumisesta huolimatta en kaivannut köykäisiä yhdenillanjuttuja elämääni. En halunnut tuhlata kummankaan aikaa ja energiaa suhteeseen jolla ei olisi tulevaisuutta. Pidin Nirsolle haastattelun ennenkuin suostuin ensimmäisille treffeille. Muistan kysyneeni kahta asiaa: haluaako Nirso lapsia ja miten se vie poikamme jalkapallotreeneihin jos sillä ei ole ajokorttia 😀 Vastaukset mitä ilmeisimmin kelpasivat ja suostuin Kaivariin jäätelölle. Kohtalokas jäätelö, jonka seurauksena meillä on nyt kaksi ihanaa lasta. Ja se ajokortti? Kyllä vain, auto vain puuttuu.

Elämäni mies entisellä kotikadullaan

Alusta asti meitä on yhdistänyt intohimo ruokaan ja elämän pieniin nautintoihin. Vaikka onnellisuus koostuu arjen pienistä palasista, niin joka kevät pidämme huolen että pääsemme nauttimaan toistemme seurasta ilman lapsia – vaikka edes sen yhden illan ajan. Itseasiassa kahtena iltana, jos veroilmoituksen täyttäminen lasketaan. Juhlistimme yhteistä taivaltamme ravintolaillallisella Naturassa. Natura on hiljattain avattu Nirson entiselle kotikadulle Iso-Roballe. Kirjaimellisesti samalla kun googlailin illallispaikkoja, Natura otti yhteyttä ja kutsui tutustumaan pian avautuvaan tulokkaaseen. Pakko sanoa, että näin merkityksellisen illallisen ollessa kyseessä jännitin hieman mitä olisi luvassa. Illallisen lähestyessä huokaisin helpotuksesta kun kulinaristi Arto ”Viinipiru” Koskelo hehkutti Naturaa Facebook feedissään.

Sokerisuolattu siika, kyssäkaalia, tilliä, krutonkeja ja piimää. Aijaijai.

Yhdeksän vuoden jälkeen intohimo pilkahti vielä silmäkulmassa, mutta ehkä sitäkin enemmän Naturan avokeittiössä ja eteemme kannetussa huikeassa kaikki päivän annokset sisältävässä ”Gastronomic” maistelumenussa. Tuoreisiin ja luonnonmukaisiin raaka-aineisiin nojaava Natura ei halua tarjota tusinatavaraa. Kaikki raaka-aineet ovat huolella valittuja ja tavarantoimittajat tunnetaan henkilökohtaisesti. Nyökyttelen popsiessani omistajan äidin poimimia vadelmia. Natura kutsuu itseään tapasbaariksi – annoksia voi tilata yksittäin tai useamman tapaksen menun. Kaikkia viinejä saa laseittain. Baaritiski toimii ravintolan keittiönä. Rennosta ilmapiiristä huolimatta tapasbaari nimitys ei tee oikeutta huikeille annoksille. Kikkailua on sopivissa määrin – eli ei liikaa. Yksi suosikeistani yksinkertaisuudessaan oli tuore, edellisenä päivänä Italiassa valmistettu, buffalomozzarellapallo oliiviöljyllä ja mustapippurilla. Ei siinä paljon muuta ihminen tarvitse, lukuunottamatta kahdeksaa lasillista pientuottajaviiniä.

Punainen lanka löytyi tuoreista ensiluokkaisista raaka-aineista. Yllätyksellisyyttä toivat toisistaan poikkeavat makumaailmat. Makunystyräni hykertelivät skandinaavisille kalatapaksille, kun taas välissä estraadille tupsahtanut aasialaisittain maustettu avokadoannos oli eksoottinen kokeilu menun keskellä, joskin itsessään ihan hyvä. Hyvin valmistetulle kotimaiselle karitsalle en voinut sanoa ei. Omistajapariskunnan aikoinaan ranskalaisesta Brie-kylästä bongaama yhdeksän kuukautta kypsytetty briejuusto sulatti viimeisetkin kireydet harteista. Lähemmäs kahdeksan lasin viinimenu myös rentoutti kummasti. Menu oli jaksettu viilata huippuunsa aina jälkiruokiin asti. Tahallisesti jälkkäreistä ei ole kuvia – nauttikaa ja todetkaa itse 🙂 Intohimo paistoi omistajien kasvoilta ja lautasella. Omien sanojensa mukaan ravintola on enemmänkin rakas harrastus. Surkuhupaisasti se lienee totta Suomessa liiankin monen ravintolan kohdalla. Silti lauantai-iltana uusi ravintolatulokas teki jo hartiavoimin töitä palvellessaan lisäksemme täyttä salia. Jotain on selkeästi tehty oikein. Ravintola Natura on auki keskiviikosta lauantaihin ja tarjoaa illallista. Menkää, syökää ja hekumoikaa.

Yllättävä avokadotapas

Eilen Italiassa, tänään Jennin suussa.

Osteri ja perunahelmiä

Baaritiskiltä suoraan pöytään

Kala-annokset 5/5: kuhaa ja maa-artisokkaa.

Puuhiiligrillissä paahtunut romanesco kukkakaali

Salaatinlehden alle kätkeytyi suussasulava karitsa.

Soundtrack: Rakkauslaulu / Johanna Kurkela

Ravintola Natura
Natura Facebook sivut
Menut 39- 89 €
Annokset 5 – 16 €
Menut vaihtelevat päivittäin raaka-aineiden saatavuuden ja sesonkien mukaan.


Illallisen tarjosi ravintola Natura

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti