Skip to main content

Pakko – saada – proteiinia. Helsinki Night Marketin jälkeinen aamu valkenee Nirson proteiinitankkauksella. Ensiapuun rasvatonta maitorahkaa, lounaaksi toivelistalla on pastaa ja lihaa. Niin, olihan se eilinen aika kevyt setti. Melkein kuin olisi kääntynyt vegaaniksi. Alkupalaksi napostelimme heinäsirkkoja ja mustekalaa, pääruuaksi nyhtökaurahampurilaiset, pork gyros salaatilla ja uppopaistettu fisu ranuilla. Jälkkäriksi Jädelinon överimakeita jäätelöitä. Miten musta tuntuu, että perheemme ei ole kääntymässä vegaaneiksi ihan lähitulevaisuudessa.

Sirkkakiskan tervetuliaissetti.

Astumme nälkäisinä rautaporteista sisään Vallilan makasiineille, nokka kohti Konepajan Brunoa. Ensimmäisenä nenäämme tulvahtaa paistettujen heinäsirkkojen tuoksu. Heinäsirkkoja ei sentään myyty syötäväksi, sehän olisi vallan laitonta Suomessa. Ne vain satuttiin tarjoilemaan rapeaksi paistettuina, avokadon ja chilin kera. Lähimuistissani kummittelee vielä Bangkokin jättimäinen heinäsirkka, jolta sain puraistua pään irti. Nyt nappasin yhden pienen heinäsirkan salaa suuhuni. Hyönteiset ovat tulevaisuuden ruokaa. Nirso ja Mini tyhjensivät lautasen, minun ja Herra Simpukan kanssa pitää vielä jatkaa siedätyshoitoja.

The Alexanders ruokakärryn loistavat mustekalat ja tartar-kastike.

Ruokarekat levittäytyivät ulos ja sisälle makasiinien halleihin. Ihan kuin Kööpenhaminassa!

Olin tsekannut jo etukäteen ruokarekkatarjontaa. Eniten odotin pääseväni maistamaan Social Foodin nyhtökaurahampurilaista. Samalla menetin vihdoin nyhtökauraneitsyyteni. Nyhtökaura ui maukkaassa mausteisessa bbq-kastikkeessa ja muistutti hyvin pitkälle nyhtöpossua. Eihän se tietenkään lihaa ole ja kaurasta puuttuu lihan rasvaisuus, mutta mielestäni ensikohtaaminen oli oikein positiivinen yllätys. Uskoisin, että kotikeittiössäkin nyhtökauraa valmistettaessa rohkea maustaminen on se juttu. Nirso oli kriittisempi. Suutuntuma on kuulemma lihan kaltainen, mutta maku kitkerä. Oletteko jo päässeet maistamaan nyhtökauraa?

Nyhtökaurahampurilainen.

Kerro kerro tarot.

Tapahtuman kohokohta oli glittertatskakeijujen jättisaippuakuplashow.

Pelastetaan Konepajan Bruno!

Allekirjoita adressi ja auta Konepajan Brunoa pysymään sen nykyisessä muodossa urbaanina kulttuurikeitaana rautakaupan sijaan!

Sanoinkin Nirsolle illan aikana, että ihan kuin olisimme suosikkikaupungissamme Kööpenhaminassa. Tälläiset kauniit vanhat kulttuurihistoriallisesti tärkeät teollisuusmiljööt täytyy säilyttää, mutta yhtälailla on tärkeää yhdessä rakentaa entistä viihtyisämpää Helsinkiä ja elävöittää kaupunkikulttuuria. Konepajan Brunossa tapahtuva asukaslähtöinen kulttuuritoiminta on juuri sellaista kasvussa olevaa turistien suosimaa urbaania kaupunkikulttuuria, jota Helsingin tulisi kehittää ja vaalia. Eikä myydä tiloja rautakauppa Bauhausille!

Vallilassa sijaitsevan  VR:n vanhan konepaja-alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten myynnistä käydään parhaillaan neuvotteluja rautakauppaketju Bauhausin kanssa. Olen vähintäänkin järkyttynyt tästä uutisesta. Pelastetaan siis Konepajan Bruno, allekirjoita sinäkin siis adressi!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

24 Kommenttia

 • Viimeksi eilen totesin miehelle, että me asutaan aivan väärässä kaupungissa!!! Mieli vetäisi Helsinkiin, siellä on niin kaikkea kivaa koko ajan! Täälktä käpylästä mä nyt sitten seuraan teidän hienoja tapahtumia ja kauhistelen maalaisena heinäsirkkojen syömistä 😀

 • Sari sanoo:

  Ha ha, oli pakko Instassa kelat uudelleen sun kuvaan ja katsoa, että näinkö nyt varmasti oikein. Ei ne silmät näköjään valehdelleet. Ötököitähän ne oli 🙂 Nyhtökaura odottaa täälläkin korkausta. Innolla odotan.

 • Ehdottomasti pelastetaan Konepajan Bruno! Huh, mä tarviisin vielä jonkun verran työstämistä, että pystyisin heinäsirkkoja maistamaankaan. Nyhtökaurassa mun makuun uppoo vahva maustaminen, tykkään sen rakenteesta, mutta maustamattomana ei kyl oikeen maistu miltään. Tuota hampurilaista haluisin kyllä maistaa! 🙂

 • Outi Rinne sanoo:

  No, ei teidän setti ihan överivegaanilta kuultostanut… mutta hauska huomata, että samat sapuskat bongattiin meidänkin seurueessa 😀 Itse tykkäsin sirkoista (vaikka takajalkaa sai kaivella hampaan välistä). Ja mä niiiin haluaisin tykätä nyhtökaurasta mutta oivallisesta rakenteesta ja eettis-ekologisesta ylivoimaisuudestaan huolimatta se on mielestäni vähän tylsä raaka-aine. Oli maustettu tai ei.

 • Jenni sanoo:

  Helsinki on kyllä kiva paikka ja täällä on paljon keskustan ulkopuolellakin näkemistä ja tapahtumaa. Eihän sitä millään edes ehdi kaikkiin ruokatapahtumiin. Miinusta tosin kalliista ja pienistä kämpistä…

 • Jenni sanoo:

  Olisinko jostain lukenut että pian ilmestyy nyhtökaurakirja. Tulee tarpeeseen koska kuulemma sellaisenaan nyhtökaura on mautonta. Jännä miten ihmisillä on niin erilaiset mielipiteet, ei se auta kuin maistaa itse mitä tykkäät.

 • Oiiiii, saako The Alexandersilta mustekalaakin? se on lempparirekkani, jossa käytiin töistä lounaanhakureissulla useamminkin 🙂

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Uhuhh… minä taidan hyönteisruoan suhteen olla jo ihan menetetty tapaus, mutta ehkä tuo seuraava sukupolvi sitten jossain kohtaa tottuu. Vaikka kai joskus pitäisi maistaa sentään – olenhan minä sentään etanoita ja sammakonkoipiakin tottunut syömään niin eikös sitä muutama heinäsirkkakin menisi?

 • Siis mitääh? Nirsolle ja minillekö sirkat uppoaa :-o? Itsellänikin tekisi tiukkaa ja minusta sentään ei saa nirsoa tekemälläkään…!

 • Helinä sanoo:

  Mä suhtaudun skeptisesti jo vähän nyhtökauraankin, sirkkojen suhteen taidan olla toivoton tapaus. Pitäisi ryhdistäytyä!

 • Helinä sanoo:

  Mä suhtaudun skeptisesti jo vähän nyhtökauraankin, sirkkojen suhteen taidan olla toivoton tapaus. Pitäisi ryhdistäytyä!

 • Äh harmitti niin paljon, että Night Market jäi välistä!

  En ole ehtinyt vielä maistamaan nyhtökauraa, mutta olen kuullut monelta samanlaista kommentointia kuin Nirson suusta. Yritän ehti tällä viikolla Hakaniemen Fat Tomatoon tekemään oman nyhtökaurakokeiluni

 • Jenni sanoo:

  Tälläisenä sekasyöjänä olen vähän kiikunkaakun tuon nyhtökauran kanssa. Tai siis jos otan jotain uutta ruokavaliooni, niin kyllä sen pitää myös tosi hyvää. Pitää päästä varmaan kokeilemaan vielä kotikeittiössä, miten se taipuu omissa kätösissä. Toki tuo hampurilainen oli ihan hyvä. Tällä hetkellä kulutusta hidastaa ehkä eniten sen huono saatavuus. Ei tule lähdettyä toiselle puolelle kaupunkia metsästämään jotain yhtä tiettyä tuotetta…

 • Jenni sanoo:

  No se mua just naurattaakin, että tällä setillä Nirso oli heti proteiinipuutostilassa 😀 Vegaanista ollaan vielä kaukana 😀

  Ymmärrän nyhtökaurapointin. Olen vähän samoilla linjoilla, että kaikesta hyvästä karmasta huolimatta sen pitäisi olla todella hyvää. Plus hyvin saatavilla.

 • Jenni sanoo:

  Sai ainakin tuolla festareilla! Hyvää oli!

 • Jenni sanoo:

  Kokelu kannattaa aloitta noista pienistä rapsakoista yksilöistä. Ja nämä olivat hyvin maustettu, Nirson mielestä ainakin. Juu, me ollaan varmaan menetetty sukupolvi, mutta voi olla että seuraavat jo tottuvat pienestä pitäen niin asiahan on ihan eri. Ainakin Mini! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Joo-o! Mini oikein makusteli niitä ja Nirso fiilisteli miten hyvin ne oli maustettu 😀 Ei kyllä ihan ymmärrä, hah!

 • Jenni sanoo:

  Onneksi kaikesta ei tarvitse tykätä eikä kaikkeen tarvitse lähteä mukaan. Huh! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Mulla tuli Helsinki Night Marketista _etäisesti_ mieleen meidän Bangkokin reissu. Olisi ollut niin kiva hengata siellä lasten kanssa. Ensi kerralla voin ottaa sulle take-away boxiin sirkkoja, niin ei jää harmittamaan 😉

  Nyhtökaura sopii varmaan sun aasialaishenkiseen ruoanlaittoon. Kiva kuulla mitä tuumaat.

 • Riikka sanoo:

  Mulla just odottaa paketillinen nyhtökauraa jääkaapissa, enkä vielä tiedä, mitä siitä tekisi. Ehkäpä voisi just upottaa bbq-soosiin ja lusikoida hodarisämpylän väliin… Fanitan teidän Miniä, ihanan avarakatseinen ekaluokkalainen ?

 • Terhi sanoo:

  En ole vielä maistanut nyhtökauraa mutta empä ole lukenut kyllä mitään hyvääkään siitä joten taidan jättää väliin. Myös ne heinäsirkat 😀

 • Herkkuhovi sanoo:

  Näitä on aina kiva lukea JÄLKIkäteen ja harmitella miksi ei lähtenyt itse kokemaan paikan päälle.. Nyhtökaura on kokeilematta ja mitä sitä tässä viimeiaikoina on tullut luettua, niin vahva maustaminen on ainakin ehdoton. Luulen että eka kokeilu on tehtävä tuttuun muotoon naamioituna, pizzaan tai vaikka just hampurilaisen väliin..
  Ötököitä en ole vielä maistanut, enkä usko että ihan heti maistankaan. Siipiä ja jalkoja hampaissa, voi ei 😀

 • Äh höh multa jäi night market kokonaan väliin – harmittaa! Heinäsirkat olis kyllä jääneet väliin vaikka olisin paikalle onnistunut suoriutumaankin… jauhomatoa olen maistanut ja vaikka ajatuksen tasolla hyönteisravintoa kannatan, tuli selkärangasta sen tasoinen puistatus ettei se järkeily auttanut siinä niin mittään. Ja se oli sentään pikkuinen toukka vain se! Voi olla että matalamman kynnyksen reitti tämän tulevaisuuden protskun pariin kävisi mulle patukoiden ja jauhojen muodossa, kynnys sirkan popsimiseen on vielä liian suuri. Halusin tai en :/

 • Veera R. sanoo:

  Mulle uppois sirkat kyllä. Ja nyhtökaurakin uppoo. Olin sen suhteen kovin skeptinen, mutta tykkäänkin kovasti. Haiseehan se marsunappeelle kun paketin avaa, mutta musta se on tosi hyvää ja rasvaisuudenkin oon saanut siinä aina just sopivasti balanssiin.

Jätä kommentti