SUNNUNTAIBRUNSSI

Liemessä sunnuntaibrunssi Risenta Asennemedia

YHTEISTYÖSSÄ RISENTA JA ASENNEMEDIA

Olin saamassa valloittavia brunssivieraita työhuoneelleni. Pääsin järjestämään ensimmäistä kertaa asennebrunssia, jota varten sain monipuolisen tuotepaketin Risentalta. Aamukahvilla Henriikka oli lupautunut brunssille apukäsiksi. Hyvinkin konkreettisesti, sillä tehdessäni brunssivalmisteluita kriittisellä hetkellä siivutin sormenpääni luullen sitä kuivatuksi aprikoosiksi. Brunssi tuli valmiiksi kolmellakin kädellä, huh! Pöytään nousi aivan ihana brunssikattaus ja nautiskelimme kiireettömästi joka suupalasta. Alkuun nostimme maljan appelsiinimimosalla uudelle työhuoneelleni. Lautaselle keräsimme kikhernernepasta-salaattia paahdetulla myskikurpitsalla ja valkosipulisella tahinikastikkeella, Risenta valmissekoituksista tehtyä koukuttavaa siemen- ja hapanjuurinäkkileipää, taatelilla ja banaanilla makeutettua pistaasi-avokado-pinaattismoothieta ja granolaa, juustoja ja karamellisoituja persikoita. Jälkkäriksi paistoimme tattarijauhoihin tehtyjä vohveleita kardemumma-vanilja kookoskermalla ja balsamicosiirapilla. En nyt ihan heti osaa kuvitella mitään parempaa, vaikka itse sanonkin 😀

Suurin osa Risentan tuotteista on gluteenittomia, mutta mukaan mahtui myös uutuuus granoloita ja myslejä, joissa on gluteenia. Sain vapaat kädet brunssin suunnittelun suhteen, mutta jännä huomata miten siitä lopulta muovautui kokonaan gluteeniton lukuunottamatta erikseen tarjottuja granoloita ja myslejä. Minulla ei ole mitään henkilökohtaista syytä noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, mutta pystyn kyllä syömään gluteenitonta ruokaa kunhan mausta ei tarvitse tinkiä 😉 Moni ruokahan on ihan luontaisesti gluteenitonta, ilman että siitä tarvitsee tehdä isoa numeroa. Itse suhtaudun ravintoon maku edellä, mutta vieraiden joukossa oli keliaakikko ja muista syistä gluteenitonta ruokavaliota noudattavia. Keliaakikon kanssa samassa ruokapöydässä kiinnitin erityishuomiota ruokien valmistamiseen ja tarpeen tullen tsekkasin sallittujen ruoka-aineiden listaa Keliakialiiton sivuilta.
Pistaasismoothieta varten lillutellaan pistaasipähkinöitä vedessä yön yli.

Aloitin brunssivalmistelut jo pari päivää etukäteen. Rekrytoin Nirson perheyritykseemme kuorimaan pari pussillista pistaaseja keskellä yötä. Pitkästä aikaa sentään teimme jotain muuta yhdessä kuin istuimme päätelaitteiden kajossa 🙂 Pistaaseja lillutellaan yön yli vedessä pistaasimaitoa varten. Pistaasimaidon suodattamisesta jäljelle jääneen pistaasimöhnän pakastin ja sen voi hyödyntää myöhemmin vaikka leivonnassa. Pistaasismoothie tarjoiltiin Risentan erilaisten granoloiden ja myslien kanssa sekä mustikoiden ja granaattiomenan siemenien kera. Kaunis!

Pistaasismoothie

gluteeniton

6 dl pistaasimaitoa
1 avokado
2 banaania
kourallinen pinaattia
kourallinen Risenta mysliä

pistaasimaito
3 dl liotettuja suolattomia pistaasipähkinöitä
8 dl vettä
2 taatelia

Kuori pistaasipähkinät ja liota yön yli vedessä. Ota osa nesteestä sivuun ja aja pistaasit tasaiseksi massaksi tehosekoittimella. Suodata pistaasimaito tiheän siivilän tai harson läpi. Pistaasimaidosta jää jälkeen pistaasitöhnää, joka kannattaa pakastaa ja käyttää vaikka leivonnassa myöhemmin. Aja kaikki smoothieainekset tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.Vaimomatskuu, Aamukahvilla, Wellberries ja Viiskulma sunnuntaitunnelmissa


Pakko saada – Risentan valmissekoituksesta tehty hapanjuurinäkkileipä koukutti koko perheen.Riisijauhoista nopeasti sekoitetut skonssit aprikooseilla ja yhdellä sormenpäällä

Aprikoosiskonssit

gluteeniton

4 1/2 dl Risenta riisijauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa

75 g huoneenlämpöistä voita
2 dl maitoa
10 kuivattua aprikoosia

Sekoita riisijauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Lisää hunaja, voi ja maito. Sekoita yleiskoneella tai käsin tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikina palloksi. Riisijauhoja apuna käyttäen litistä taikinapallo leivinpaperin päälle noin 3 cm paksuksi kiekoksi. Leikkaa taikinapyörällä skonssit 8 osaan lähes pohjaan asti. Paista aprikoosiskonsseja 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Tarjoile hillon ja juustojen kera.

Kikhernepastaa voi käyttää ihan samanlailla kuin tavallistakin pastaa. Maku liippaa läheltä pastaa eli se tarvitsee mielestäni seuraksi reippaasti maustetta. Sekoitin kikhernepastan sekaan uunissa paahdettua myskikurpitsaa, Risentan erilaisia siemeniä, lehtipersiljaa ja valkosipulilla ja chilillä terästettyä tahinikastiketta. Maukasta ja täyttävää brunssiruokaa!

Kikhernepasta salaatti

gluteeniton

1 ps / 300 g Risenta kikhernepastaa
1 pieni kurpitsa tai myskikurpitsa
Risenta paahdettuja auringonkukansiemeniä
Risenta kurpitsansiemeniä
Risenta kokonaisia pellavansiemeniä
tuoretta lehtipersiljaa
1 limen mehu
oliiviöljyä

tahinikastike
1 dl tahinia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 tl chilihiutaleita tai ripaus cayennepippuria
suolaa
pippuria

Keitä kikhernepasta ohjeen mukaan, lisää joukkoon tilkka oliiviöljyä  ja anna jäähtyä. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi, sivele kevyesti öljyllä ja paahda 200 asteissa uunissa noin 20 minuuttia. Laita lopuksi grillivastukselle ja nosta lämpötila 220 asteeseen: paista vielä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi. Pastan voi keittää ja kurpitsat paahtaa jo edellisenä iltana ja säilyttää jääkaapissa. Mausta pasta tilkalla oliiviöljyä ja limen mehulla. Sekoita tahinikastike ja lisää se pastan joukkoon. Sekoita joukkoon vielä kurpitsat, siemenet, hakkeloitu lehtipersilja.Tattarijauhoihin tehdyt vohvelit kookoskermalla, viikunoilla ja balsamicosiirapilla – voi brunssitaivas!

Tattarivohvelit 8 kpl

gluteeniton

2 dl turkkilaista jogurttia
2 luomukananmunaa
2 dl kivennäisvettä
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl Risenta tattarijauhoja
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
50 g voisulaa
ripaus kardemummaa
ripaus vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Sipaise vohvelirautaan kevyesti voita ja paista vohveleiksi. Nosta vohvelit ritilälle jäähtymään.

kookoskermavaahto

gluteeniton

2 prk kookoskermaa (esim. Blue Dragon)
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa

Pidä kookoskerma kylmässä jääkaapissa yön yli. Älä sekoita tai hölskytä purkkeja. Avaa ja kaada ylimääräinen kirkas nesto pois. Vaahdota kookoskermaa usean minuutin ajan sähkövatkaimella. Mausta vaniljasokerilla ja kardemummalla. Säilytä kylmässä tarjoamiseen asti.

balsamicosiirappi

gluteeniton

1 dl balsamicoa
1,5 dl kookossokeria

Kuumenna balsamico pinnoitetulla paistinpannulla ja lisää sokeri. Kiehauta ja sekoittele noin minuutti. Anna balsamicosiirapin jäähtyä ja hieman jämäköityä jääkaapissa.


Kiitos Risenta ja asennemimmit maukkaasta sunnuntaibrunssista!

Yhteistyössä Risenta ja Asennemedia.

Liemessä ehdolla @ The Blog Awards Finland 2016
Äänestä suosikkiasi ja voita liput säkenöivään gaalaan!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.

21 kommenttia

 1. Tuulia Talvio 20.09.2016

  Herkun näköistä ja kuuloista! <3

  Vastaa
 2. Jenni 20.09.2016

  Kiitos! Toivottavasti osutaan joskus saman brunssipöydän äärelle! 🙂

  Vastaa
 3. Juulia Vaimomatskuu 20.09.2016

  Oi nam! Oli todella ihana brunssi kaikkine herkkuineen ja mahtavine seuralaisineen, kiitos vielä emännät Jenni sekä Henriikka <3 Ihanaa nähdä nämä reseptit nyt täällä, mä kun tykästyin tuohon pistaasismoothieen ja kikherne-myskikurpitsapastaan erityisesti 🙂

  Vastaa
 4. Jenni 22.09.2016

  Kiitos kun raahauduit salaiseen piilopaikkaani asti! Kiva kun maistui, se oli kai tavoite! 🙂

  Vastaa
 5. Helinä 25.09.2016

  Ihana toi pistaasismoothie! Jäin vain miettimään, että mitä tapahtuisi jos vain yksinkertaisesti täräyttäisi ne pähkinät hienoksi sinne smoothien sekaan kaikkien muiden aineiden mukana? Millä tavalla lopputulos eroaisi tuosta pistaasimaito-versiosta?

  Vastaa
 6. Pistaasismoothie kuulostaa eksoottiselta, mutta siis hyvällä tavalla 🙂 voi, kun joku järkkäisi brunssin. Nyt kyllä istuisin mieluusti valmiiseen pöytään välillä!

  Vastaa
 7. Kermaruusu 25.09.2016

  Kyllä tuollaisella brunssilla mielellään istuisi, pöytä täynnä herkkuja!

  Vastaa
 8. Viikunoita, mun lempi hedelmä. Olis kyll tänä aamuna kelvannut näin yleellinen brunssi varsinkin kun nyt ei voi keittiöremontin aikana tehdä oikein mitään.

  Vastaa
 9. Onpas ollut herkullinen brunssi ja sopisi minullekin 🙂

  Vastaa
 10. Jenni 26.09.2016

  Suodatettu pistaasimaito on hifistelyä 🙂 Suodattamalla siitä tulee silkkistä ja kevyempää. Vähentäisin pähkinöiden määrää ainakin puoleen jos ne jauhaa suoraan mukaan.

  Vastaa
 11. Jenni 26.09.2016

  Ei ole kyllä mitään ihananpaa kuin valmis brunssipöytä! 🙂

  Vastaa
 12. Ihana brunssimenu ja mieletön tunnelma kuvissa, oot Jenni kyllä aikamoinen. Toivon täällä että joku päivä pääsen itsekin sun brunssipöytään vieraaksi 😉

  Vastaa
 13. Näyttääpä ihanalta, kaikki! Erityishuomio kiinnittyi tohon kikhernepastasalaattiin. Mussutan nykyään melkein joka päivä ruoaksi kikhernepastaa tai -nuudeleita, mutta myskikurpitsan kanssa en ole vielä testannut. Nam!

  Vastaa
 14. Mielettömän näköiistä, ihailen aina ihmisiä jotka jaksavat panostaa näin moneen ruokalajin mehuihin. 🙂 Itselläni olisi agendalla ystävän vauvasuihkujen ruokatarjoilujen suunnittelu, ja lukuisten allergioiden ja ruokavalioiden takia näyttää siltä että tarjolle on parasta laittaa gluteenitonta ja vegaanista ruokaa, kääks! Tästä taidan napata ainakin tuon pastasalaatin ohjeen ruokakriisiä helpottamaan.

  Vastaa
 15. Jenni 30.09.2016

  Heh, niin istuisi koska vaan uudestaan 🙂

  Vastaa
 16. Jenni 30.09.2016

  Olivat vieläpä tarjouksessa Herkussa, kahmin ison kasan. Tsemppiä remppaan!

  Vastaa
 17. Jenni 30.09.2016

  Yritin tehdä tästä sellaisen että kaikki brunssivieraat voivat syödä kaikkea. Nyt kokeilemaan ja herkuttelemaan!

  Vastaa
 18. Jenni 30.09.2016

  Ihan varmasti vielä pääset! 🙂

  Vastaa
 19. Jenni 30.09.2016

  Tein ja söin ensimmäistä kertaa kikhernepastaa. Tykkäsin tästä kovasti! Pitää kurkkia sulta muitakin reseptejä 🙂

  Vastaa
 20. Jenni 30.09.2016

  Onhan siinä hommansa. Jotenkin inspiraatiotulvassa lähti lapasesta 😀 Esivalmistelin ja Henriikka auttoi, niin selvittiin 🙂

  Vastaa
 21. Veera R. 02.10.2016

  Miten ihana brunssi! Kutsu mutkin taas pian brunssille, jooko? 🙂 Pakko testata tuota pistaasimaitoa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *