Skip to main content

1bd40-ghanalainen-munkki

YHTEISTYÖSSÄ KEITTIÖMAAILMA JA ASENNEMEDIA

Epäilyttävän näköiset pikkupallerot ovat ghanalaisia munkkeja. Ihan itse tehty, ehkä pystyit päätellä. Sain oppia afrikkalaisen keittiön saloihin Keittiömaailman järjestämässä Afrikka-illassa. Hauskana yhteensattumana olen syksyn aikana käynyt useamman kerran lounaalla Afrikan Pots-ravintolassa, joka sijaitsee Vallilassa lähellä työhuonettani. Tilaisuudessa Afrikan Pots keittiöstä tutut mammat paljastivat eksoottisen kuuloisen Afrikka menun:  nigerialainen ”Egusi” eli melonisiemenpata naudanlihalla, kalalla, katkaravulla ja jamssilla, nigerialainen pinaattikastike palmuöljyllä, nigerialainen ”puff puff” munkki, ghanalainen ”shito” chilisoijalla, mustapapupata, kookosriisi, ghanalainen inkiväärijuoma ja munkkeja. Tosin he eivät niitä tulisi tekemään – vaan me!

33be0-keittio25cc2588maailma

Sain päävastuun ghanalaisista munkeista. Resepti kuului kutakuinkin näin: hiivaa, sopivasti vettä, reippaasti muskottipähkinää ja vaniljasokeria, puoli purkkia kookosmaitoa ja sopivasti jauhoja. Ja mikä on sopivasti; se selviäisi upottamalla kädet taikinaan ja tuntemalla. Ghanalaisten munkkien taikina jätettiin todella löysäksi. Taikiana otettiin vähän kerrallaan sormenpäillä kaapimalla ja tiputtamalla pienet pallerot rasvapataan. Teoriassa. Hioin afrikkalaista sormitekniikkaani noin 50 munkin verran. Loppuakohden sain jo yhdeltä afrikkalaisista kokeista suuren kohteliaisuuden; munkkini olivat almost good. Työhuoneellakin vasta viimeiset munkkierät alkoivat olla siedettävän pyöreitä ja siloposkisia.

Ghanalaiset munkit

paketti tuorehiivaa
sopivasti lämmintä vettä
puolisen purkkia kookosmaitoa
reippaasti muskottipähkinää
humpsaus vaniljasokeria
sopivasti jauhoja – tunnet sen kädellä

pinnalle sokeria

paistamiseen rypsiöljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kookosmaito, mausteet ja jauhoja erissä. Sekoita käsin ja laita jauhoja kunnes taikina on sopivaa. Sopiva tarkoittaa afrikaksi todella löysää. Anna taikinan nousta kunnes se on valmista.

Laita öljy lämpeämään paksupohjaiseen kattilaan tai valurauta pataan. Pidä kansi lähettyvillä jos öljy sattuisi syttyä palamaan. Kaavi sormen päillä taikinasta pieniä nokareita ja tiputa sormenpäitä varoen kuumaan öljyyn. Anna paistua kunnes munkit ovat kypsiä. Tarjoa sokeri erillisessä kipossa tai kierittele munkit sokerissa heti kuumiltaan.

d05dc-ghanalainen-munkki-2703c3-keittio25cc2588maailma-keittio25cc2588f117b-munkki-resepti

Keittiömaailman edustajan mukaan lyhyehkön kokkaussession jälkeen – noin puolisen tuntia – siirtyisimme tutustumaan Keittiömaailman keittiöihin. Afrikassapa ei kokata kello kaulassa ja iloisen rempseässä seurassa pari tuntia meni siivillä. Kun jossain vaiheessa Afrikan Potin mammojen silmä vältti, livahdin munkkipatani ääreltä fiilistelemään Keittiömaailman liikkeen keittiöitä. Lievästä kaaoksesta, puheen sorinasta, väreistä ja tuoksuista siirryin toisenlaiseen, hyvin skandinaaviseen, maailmaan. Valkoista, mustaa ja puuta – siinä ne suomalaisen lempivärit. Nyt kuulemma värit ovat nosteessa suomalaisissakin keittiöissä. Keittiömaailma on lanseerannut useamman uuden kausivärin. Myönnän – olen tylsä ja turvallisuushakuinen keittiön värin suhteen. Pelkistetty harmonia antaa enemmän vapautta lisätä väripilkkuja ja yksityiskohtia muuhun sisustukseen. Harmonisen värimaailman lisäksi keittiöni pitää ehdottomasti olla avokeittiö, just mun näköinen ja suuren ruoanlaittovolyymin takia käytännöllinen. Nämä kaikki kuvat ovat Fabianin kadun Keittiömaailma liikkeestä, joka on siis auki kaikille uudesta keittiöstä haaveileville. Tässä muutamia omia suosikkipoimintoja!

bffa5-keittio25cc2588
Sitä laskutilaa! Rullilla liikkuva Plussa-kaappi ja apupöytä taittuu kokonaan takaisin keittiökaappiin.

1975f-keittio25cc2588maailma-6
Nyt kaapit halutaan ilman vetimiä. Ja kokkausmusaa, huomaa upotettu kaiutin!

d1283-munkki
Mattamusta plus puu saa mun vispilän vispaamaan.

yhteistyö
Yhteistyössä Keittiömaailma ja Asennemedia

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Yksi kommentti

Jätä kommentti