Skip to main content
souvlaki lammasvartaat

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ, VALIO JA ASENNEMEDIA

Ravintolassa tiedän mitä Nirso tilaa  jo ennen kun se on nostanut katseensa ruokalistaan. Alkupalaksi tartar, pääruoaksi lammasta ja jälkiruoaksi tiramisu. Kymmenen yhteisen vuoden aikana oppii toisesta kaikenlaista. Ainakin on käynyt selväksi, että mieheni rakastaa lammasta. Nurkan takana vaaniva pääsiäinen on lampaan ystävän juhlaa,  joskin syömme lammasta säännöllisesti ympäri vuoden. Talvinen lihapata vaan vaihtuu nyt  keväällä nopeampaan ja raikkaampaan reseptiin. Kreikkalaiset lammasvartaat eli souvlaki saa kenet tahansa käännytettyä lampaan ystäväksi. Lampaan paahtopaisti marinoidaan sitruuna-kreikkalainen jogurtti-savupaprika marinadilla, lihat tikunnokkaan ja uuniin. Vartaista tuli uunissakin ihan älyttömän hyviä, en voi edes kuvitella mitä grillaus tekisi. Suomen kesä on lyhyt, joten toisaalta miksi ei laittaa grilliä kuumaksi jo nyt pääsiäisenä? Kreikkalaisen pääsiäislampaan kaveriksi sopii pirteän keltainen kurkumalla värjätty sitruunariisi ja kokonaisuuden raikastaa avokado-tsatsiki . Huomasin juuri, että Ilona Valion koekeittiöltä oli samanaikaisesti kehittänyt pelottavan samalta kuulostavan reseptin pääsiäiseen. Myös Ilona lorautti kurkumarisottoon uutta Valio ruokakermaa & rahkaa  ja maustoi sen kurkumalla sekä sitruunalla. Great minds think alike!

souvlaki kreikkalaiset lammasvartaat lihavartaat

Mistä sitten äkillinen Kreikka inspiraatio? Ollaan painettu assarini Saaran kanssa hulluna duunia tämä kevät ja samalla tutustuttu toisiimme. Niin kivaa tehdä töitä yhdessä ja opin itsekin Saaralta paljon. Saaran intohimoinen suhtautuminen ruokaan ja työhön muistuttaa minua joka päivä arvostamaan sitä että saan tehdä töitä just sen oman jutun parissa. Pian olen kyllä valmis lomaankin. Ja senhän tulen viettämään huhtikuussa Saaran kanssa ruokakuvaus ja ruokastailaus retriitillä Kreetan saarella 😀 Suomesta mukaan lähtee myös Ku ite tekee-blogin Minna.  Neljä kokonaista päivää pyhitetty ainoastaan ruokakuvaukselle, omalle luovalle ilmaisulle ja kreikkalaiselle ruoalle samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Kuulostaa aivan ruokabloggaajan maanpäälliseltä paratiisilta! Päätin panostaa tänä vuonna isosti omaan ”ammatilliseen koulutukseen”. Toivottavasti panostus vie omaa kuvailmaisua taas askeleen eteenpäin ja näkyy täällä blogissa inspiraatioruiskeena sekä herkullisina resepteinä eri maailman kolkista 🙂

Souvlaki lammasvartaat

1 kg lampaan paahtopaistia

marinadi
1 sitruunan mehu ja kuori
0,5 dl oliiviöljyä
1 dl Valio Kreikkalaista jogurttia
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1 rkl savupaprikaa
suolaa
pippuria

lisäksi
varrastikkuja

Valmista marinadi sekoittamalla ainekset. Leikkaa paahtopaisti n. 3 cm paloiksi. Marinoi lihoja jääkaapissa vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Kastele puiset varrastikut kylmällä vedellä ja pujota lihat tikkuihin. Aseta lihat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 220 asteessa grillivastuksella noin 15 minuuttia. Käännä lihat puolessa välissä. Viimeiset minuutit voit nostaa lämpötilan 250 asteeseen. Vartaat valmistuvat myös grillissä!

lammasvartaat souvlaki

Sitruunariisi

4 dl täysjyväriisiä
8 dl vettä
1 sitruunan mehu ja kuori
tuoretta lehtipersiljaa
tuoretta minttua
50 g Valio Luomu voita
1 tl kurkumaa
2 dl Valio ruokakerma ja rahka
suolaa
pippuria

Kuumenna vesi kattilassa tai syvässä paistinpannussa. Lisää riisi, suola, pippuri, sitruunan mehu ja kuori. Kun iso osa vedestä on haihtunut, lisää voi,  kerma + rahka  ja mausteet. Anna hautua vielä hetki. Ota sitruunariisi pois liedeltä ja lisää hakkeloidut yrtit.

Avokado tsatsiki

1 prk Valio Kreikkalainen jogurtti
1 valkosipulinkynsi pienittynä
tuoretta tilliä
loraus oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
2 avokadoa kuutioituna
suolaa
pippuria

Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa 30 minuuttia. Sekoita hyvin ennen tarjoilua.

 

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Giorgios sanoo:

    Minkä hiivatin tähden tsatsikiin sullotaan avokadoa?

    • Jenni sanoo:

      Perinteiseen tsatsikiin tulee tietysti kurkkua, mutta jos ei ole turhan ryppyotsainen tai kaipaa vaikka vaihtelua elämään, niin siitä voi tehdä avokado-version. Ja koska se on hyvää!

Jätä kommentti