Skip to main content

kesäkurpitsatalkoot

Puolitoista viikkoa sitten kukkakaalit uhkasivat mädäntyä peltoon yht’äkkisen runsaan sadon takia. Jonkun tartti syödä huomattavasti enemmän kukkakaalia. Lanseerasimme Satokausikalenterin kanssa #kukkakaalitalkoot. Apuun tulivat myös ruokabloggaajat, jotka tarjosivat reseptejään inspiraatioksi. Ihmiset lähtivät levittämään sanaa. Yritykset ja lehdistö innostuivat. Viikon lopulla tuntui, että koko Suomi osallistuu kukkakaalitalkoisiin.

Seurasin somessa tippa linssissä kuinka ihmiset olivat adoptoineet kukkakaaleja koteihinsa ja loihtineet kukkakaaliherkkuja. Kahtena iltana yritin tykätä kaikista #kukkakaalitalkoot instagramkuvista, mutta käsi kramppasi ennen kuin pääsin loppuun. Toivoin niin kovin, että kaikki ei olisi vain hypetystä. Eilen tulivat luvut. Kukkakaalin myynti lähes kolminkertaistui viime viikolla! Ei huano.  Ja nyt ystäväiseni. Me teemme saman uudestaan. Yhdessä se on täysin mahdollista.

kesäkurpitsatalkoot

Kukkakaalihöyryjen laskeuduttua ruokatoimittaja ja Rouva kasvis-blogin pitäjä Pirjo Toikkanen heitti ilmoille #kesäkurpitsatalkoot. Kesäkurpitsa on yksi  tämän hetken parhaista kotimaisista sesonkikasviksista. Näin sadonkorjuunaikaan kesäkurpitsa ansaitsisi paikkansa kaikkien suomalaisten lautasilta. Yöpakkasille herkän kesäkurpitsan sesonki kestää enää pari, kolme viikkoa, joten mehän kääritään hihat välittömästi. Sormen ei tarvitse mennä suuhun tälläkään kertaa, sillä alta löydät kesäkurpitsatalkoisiin osallistuvilta bloggaajilta 60 kesäkurpitsareseptiä! Alla myös oma kesäkurpitsaklassikkoni, kesäkurpitsalasagne. Yksinkertaisimmillaan kesäkurpitsa valmistuu uunissa paahtamalla ja laatikoissa, mutta se on monipuolisempi kuin ensipuraisulta saattaisi ajatella. Kokeile kesäkurpitsaa vaikka suklaakakkuun, smoothien sekaan, hillona tai spagettina!

Jaa kesäkurpitsareseptisi ja kuvasi somessa #kesäkurpitsatalkoot.
Haasta myös ystäväsi mukaan jakamalla tämä kesäkurpitsatalkoot-postaus Facebookissa!

 

Kesäkurpitsaresepti X 60

 

Arkisafkaa

Kesäkurpitsa-halloumipihvit
Kesäkurpitsarullat tofumurulla
Täytetyt härkis-kesäkurpitsat
Kesäkurpitsaspagetti
Ruokaisa välimeren munakas
Sadonkorjuupasta
Bolognese ja kesäkurpitsatagliatelle
Kesäkurpitsapyttipannu
Kesäkurpitsafrittata eli kesäkurpitsamunakas
Kesäkurpitsalätyt
Kolmen juuston kesäkurpitsat
Linsseillä täytetyt kesäkurpitsat

Katukeittiö

Vege flammkutchen – valkoinen pizza
Kesäkurpitsaa jogurtin kera
Kesäkurpitsa flatbread
Grillattu kesäkurpitsa ja raikas salsa
Kesäkurpitsapitsat

Aasialaiset

Zucchininuudelit kookoskastikkeella
Kesäkurpitsaa aasialaisittain
Kasviscurry
Kesäkurpitsa-kookoskeitto

Viikonloppuruokaa

Kesäkurpitsaveneet mesjuustolla
Kesäkurpitsa-feta-pinaatti lasagne
Härkis-kesäkurpitsalasagne
Kesäkurpitsalasagne
Tomaattiset kesäkurpitsarullat
Suolainen kesäkurpitsapiiras
Kasvisrisotto
Kinkku-kesäkurpitsarisotto
Bolognesepata kesäkurpitsalla
Kesäkurpitsacannelonit
Kesäkurpitsarullat sienillä
Kesäkurpitsa-jauhelihavuoka
Kesäkurpitsarullat wasabikermaviilillä
Kesäkurpitsa á la Hasselback
Kesäkurpitsalaatikko

Salaatit ja lisukkeet

Fetasalaatti uunissa
Ratatouille
Kesäkurpitsa slaw salaatti
Feta-fenkoli-kesäkurpitsa-leipäsalaatti
Kesäkurpitsa-parmesansalaatti
Rapu-fenkoli-kesäkurpitsasalaatti
Minttuinen feta-kesäkurpitsasalaatti
Kesäkurpitsapalat
Höyrytetyt kesäkurpitsat
Kesäkurpitsaa villiyrteillä
Nopea kesäkurpitsagratiini
Kesäkurpitsa-fetasalaatti
Kesäkurpitsalevite
Kesäkurpitsatahna leivälle

Leivonnaiset ja makeat

Suklainen kesäkurpitsakakku kirsikoilla
Kesäkurpitsakuivakakku
Kesäkurpitsa-sitruunahillo
Kesäkurpitsapuuro
Kesäkurpitsa-suklaaruudut
Pina colada -hillo kesäkurpitsasta
Kesäkurpitsagalette eli suolainen piiras
Suolaiset porkkana-kesäkurpitsamuffinssit
Puolukkasmoothie kesäkurpitsalla
Gluteenittomat suklaabrowniet

kesäkurpitsatalkoot

Kesäkurpitsalasagne

4-6 hlö

1 kesäkurpitsa
1 rkl oliiviöljyä
300 g luomujauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl savupaprikajauhetta
suolaa
pippuria
2 tlk tomaattimurskaa
2 dl lihalientä
9 lasagnelevyä
200 g juustoraastetta esim. emmental tai mozzarellaraaste

Tykkään paahtaa kesäkurpitsat ensin, jotta niistä ei tulisi vetisiä ja maku syvenee. Siivuta kesäkurpitsa ja lado pellille leivinpaperin päälle. Sudi kesäkurpitsat oliiviöljyllä. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.

Kuullota sillä välin pienitty valkosipuli ja sipuli pannulla. Lisää ja paista jauheliha. Mausta savupaprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska ja anna hautua hetki.

Lado lasagnevuokaan ensin jauhelihakastike, sitten kesäkurpitsasiivut, juustoraaste, lasagnelevyt ja lorauta päälle 1/3 lihaliemestä. Jatka näin ja jätä juustoraaste päällimmäiseksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.

kesäkurpitsatalkoot

kesäkurpitsatalkoot

 

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

7 Kommenttia

 • Kaikki lähiruoka perustuu sesonkeihin, ja on ollut mahtava seurata kukkakaalitalkoita ja toivottavasti myös kesäkurpitsatalkoita.

  Samassa yhteydessä muistutan myös, että lihaton lokakuu on aivan järjettömään aikaan toteutettu ”talkoo”. Juuri silloin kun eläimet ovat kesälaitumien jäljiltä pulskassa kunnossa ja tuoretta lihaa on saatavana yllin kyllin, niin silloin sitä pitäisi käyttää hyväksi. Miksi ei ennemmin otettaisi lihatonta toukokuuta, vaikka se ei aivan yhtä hyvin rimmaakkaan.

 • MjV sanoo:

  Onko kokemuksia kesäkurpitsasta etikkaliemessä? Ajattelin kokeilla ja laittaa rapsakoita siivuja mausteliemessä purkkiin, kuten avomaankurkkuja, ja toiveena on herkullista ”suolakurpitsaa”.

 • Hanna sanoo:

  Omasta kotipenkistä on tänä kesänä tullut poikkeuksellisen suuri ja hyvä sato kesäkurpitsaa. Olen tehnyt perusjuttuja eli grillattuna ja kasvispihveinä. Myös lasagne uppoaa koko perheeseen. Kinuskissalta löytyy todella maukas muutaman vuoden takainen kurpitsakakun ohje, jota myös olen tehnyt jo useita kertoja. Tuntuu hyvälle poimia ruokaa omasta maasta ja todella käyttää se hyödyksi.

 • Markku Oraviita sanoo:

  Suosittelisin tehtäväksi relissiä maitohappokäymisprosessilla (lacto fermentointi).

  Kuinka…

  Halkaise isoksi mennyt kesäkurpitsa, kaavi siemenet ja raasta kesäkurpitsa karkealla raastimella ja/ tai ohuiksi suikaleiksi tekevällä mandoliinilla. Lisää massaan merisuolaa (ei jodioitua) 1,5 prosenttia kesäkurpitsan painosta. Pienen puristelun jälkeen massasta irtoaa neste. Purkita näin syntynyt seos patenttikannelliseen lasipurkkiin laita paino massan päälle saadaksesi massalle anaerobisen käymistilan, sulje kansi ja anna hapattua 18 – 22 asteen lämmössä, valolta suojattuna puolitoista viikkoa.

  Aukaise purkki ja nauti 🙂

Jätä kommentti