Skip to main content

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Pizzaöverit! Puolitoista viikkoa pizzaa aamusta iltaan. Pizze-kirjan inspiroimana lähdimme Italiaan pizzamatkalle metsästämään maailman parasta pizzaa.  Aavistelimme, että maailman paras pizza löytyisi todennäköisimmin pizzan syntysijoilta Napolista, mutta rakkautemme levypizzaa kohtaa pakotti meidät koukkaamaan Rooman kautta.

Italiassa on kolmenlaista pizzaa: pizza al taglio eli levypizza ja pyöreät pizzat pizza romana eli roomalainen ohut ja rapea pizza ja pizza napoletana eli napolilainen paksumpi ja pehmeämpi pizza. Pizzamatkan kokemusten perusteella uskallan väittää, että Roomassa kannattaa panostaa nimenomaan levypizzaan. Rooman parhaat pizzeriat -listauksessani on mukana myös yksi kokemus roomalaisesta rapeapohjaisesta ja ohuesta pyöreästä pizzasta, mutta siirryimme nopeasti takaisin levypizzaan.

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Astuessasi sisään Rooman parhaimpiin pizzerioihin on tärkeää ymmärtää myös pizzan alkuperää. Pizza on aluperin edullista työläisten ruokaa. Kuppilan mitäänsanomaton ulkonäkö tai edulliset hinnat eivät kerro vielä mitään paikan tai pizzan tasosta. Istumapaikkaa saati valkoisia pöytäliinoja ei kannata odottaa. Pizza syödään useimmiten hätäisesti sisällä tai seisaaltaan kadulla. Hehkutuksen ymmärtää siinä hetkessä kun upottaa hampaansa maailman parhaaseen levypizzapalaan. Tämän postauksen eteen on syöty hämmentävän suuriä määriä pizzaa, joten toivottavasti siitä on sinulle iloa. Rooman parhaat pizzeriat ole hyvä!

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Bonci Pizzarium – paras elämys

Vatikaanin takana sijaitsevaa pizzakokki Gabriele Boncin Pizzariumia pidetään yleisesti Rooman parhaana levypizzaravintolana. Keskustasijainti ja maine houkuttelevat paikalle paikallisten lisäksi paljon turisteja, joten olimme liikkeellä hyvissä ajoin ennen lounasaikaa. Boncissa oli hyvä meininki. Porukkaa oli paljon. Mutta kuten niin usein Italiassa, jotenkin se homma vaan toimi jonotusnumerolla, vaikka ensisilmäyksellä kaikki näyttää lähinnä kaaokselta. Päätimme nyt alkuun maistaa…kaikkea. Saimme kadulta pienen pöydänkulman täyteen ängetyille pizzalaatikoillemme – istumapaikkoja ei ole. Pizza hinnoitellaan painon mukaan. Hintataso oli italialaisittain korkea (vai olimmeko vain rohmuja?), mutta sen arvoinen. Mukaan tarttui myös 00-pizzajauhoja ja ”In Crust We Trust” t-paita Nirsolle. Pidä huoli, että et lähde Boncista maistamatta jumalaista perunalevypizzaa!

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Jos pitäisi sanoa vain yksi pizzeria Roomassa minne mennä, niin sanoisin Bonci. Ravintola on aina kokonaisvaltainen elämys. Boncin pizza ei ehkä ollut Nirson mielestä parasta Roomassa, mutta joka tapauksessa  kärkikastia. Omalla listallani Bonci vei ykköspallin. Pohja on samaanaikaan täydellisen rapea, kuohkea ja pehmeä. Täytteet ovat ensiluokkaisia ja tuoreita. Lisäksi Boncissa oli hyvä pöhinä ja täällä saat kokemuksen loistavasta pizzasta keskusta-alueella. In Bonci’s crust we trust!

Bonci Pizzarium
bonci.it
Via della Meloria 43, Rooma

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Pommidoro Pizza e Fritti – paras pizzapohja

Pommidoron olimme bonganneet Pizze-kirjan takasivuilta. Pommidoroa suosittelen kaikille jotka ovat valmiita matkaamaan maailman parhaan pizzan perässä syrjäiseen lähiöön Rooman laitamille. Ja mehän olimme. Jopa Pommidoron kokki ihmetteli mitä oikein teemme siellä. Osoitimme pizzerian hyllyssä ollutta Saku Tuomisen Pizze-kirjaa, ja kerroimme, että tuo kirja ja sinun pizzasi toi meidät tänne. Kokki ei ymmärtänyt mikä kirjan tarkoitus oli, ja jouduimme selittämään, että se on paras suomen kielellä löytyvä pizzanteko-opas. Ilmeisesti Saku oli sen sinne lähettänyt.

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Hikisinä, väsyneinä ja nälkäisinä tarrasimme kiinni ensimmäisiin Roomassa nauttimiimme levypizzoihin. Oliko se sitten ensihuumaa, mutta kylläisenäkin näin jälkikäteen analysoituna Pommidoron pizzapohja oli reissun paras. Kuohkeus, sitko ja sopivasti hapan taikina sen tekivät. Täytteiden osalta Pomidoro oli lihaisampi ja ei niin raikas kuin vaikka myöhemmin ihastuttanut Bonci tai Forno Roscioli. Jos kysyt perheemme pizzamestarilta ja lihaanilta Nirsolta Rooman parasta pizzaa, niin vastaus on yksiselitteinen: Pommidoro Pizza e Fritti.

Pommidoro – Pizza e Fritti
Facebook-sivut
Via delle Acacie 1/A, Rooma

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Antico Forno Roscioli – paras tunnelma

Kolmas maininnan arvoinen levypizzapaikka on roomalainen instituutio Antico Forno Roscioli, joka paini Boncin kanssa samassa sarjassa. Forno ei ollut pelkästään pizzeria, vaan tarjosi myös muita leipomotuotteita. Päivällä delistä napataan leipä kainaloon, leivonnaisia tai  lounasta ja illan hämärtyessä paikalliset levittäytyivät pitkin katua pizzalaatikoineen.

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Forno Rosciolissa on sitä jotain. Tunnelmaa, jonka voi aistia vain paikan päällä ja minkä takia olimme matkanneet tuhansia kilometrejä Pohjolasta asti. Muhkeat levypizzat oli päällystetty herkullisilla ja tuoreilla täytteillä. Suurimmalti osin täytteet oli ladottu vasta paistamisen jälkeen mikä teki pizzoista erityisen freesejä. Meillä ei edes varsinaisesti ollut nälkä, mutta niin vaan poistuimme taas pizzatiskiltä täyden laatikon kanssa.  Sisältä löytyy muutamia pystypöytiä, mutta autenttisimman kokemuksen saa syömällä kadulla.

Antico Forno Roscioli
anticofornoroscioli.it
Via dei Chiavari 34, Rooma

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Li Rioni a Santiquattro – roomalaista pizzaa

Pizzeria Rioni a Santiquattrossa levypizza vaihtui pyöreään rapeapohjaiseen roomalaiseen pizzaan. Joskin yksikään tilaamistamme pizzoista ei pärjännyt vielä edessäpäin oleville napolilaisille vastineilleen. Ravintolan tunnelma oli perinteisempi  ja ensimmäistä kertaa pääsimme kunnolla istumaan alas pizzojemme kanssa.

Rooma I Italia I Pizza I Levypizza I Ruokamatka I Matka I Matkailu I Täydellinen pizza I Pizzataikina I Pizza resepti I Ohje I Best italian pizza in Rome I Food I Gastro I Travel I Italy I Food photography

Meillä oli reissun aikana tapana tilata useampaa laatua pizzoja, mutta tilauksesta piti aina löytyä kaksi klassikkoa: marinara (tomaattikastiketta, valkosipulia, oreganoa, oliiviöljyä) ja margherita (tomaattikastiketta, mozzarellaa, basilikaa, oliiviöljyä). Jos olet ohuiden rapeapohjaisten pizzojen ystävä, niin Li Rionin margherita ei petä! Pizzat paistetaan jopa 500-asteisissa uuneissa, joten reunojen kuuluukin hieman mustua. Loistavasta roomalaisesta pizzasta huolimatta, nämä olivat vasta alkusoittoa ja alkupaloja sille mikä meitä odottaisi Napolissa. Seuraavaksi vuorossa siis Napolin parhaat pizzeriat!


Sillä välin voit fiilistellä Roomaa tai kurkkaa @liemessa Instagramin kohokohdista Pizzamatkan stoorit (Rooma, Napoli, Ischia)

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

Jätä kommentti