Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Terveystalo ja Asennemedia

Voimat vähissä Terveystalo

Mie romahan. Näillä sanoilla kerroin viime syksyn valtavasta väsymyksen tunteesta, joka vyöryi päälleni jo ennen lasten nukkumaanmenoaikaa. Henkisen kuormituksen lisäksi epäilin voisiko taustalla olla jotain fysiologista. Yrittäjänä lääkärin vastaanoton penkkejä ei tule kulutettua turhan usein, joten marssin ilman lähetettä lähimmän Terveystalon laboratorioon verikokeisiin. Terveystalon ”Voimat vähissä” tutkimuspaketti kattaa tärkeimmät tutkimukset raudanpuutteen ja anemian selvittämisessä eli verenkuva, tulehdusarvo, rautavarat kuten ferritiini ja vitamiinipuutokset. Laajaan tutkimuspakettiin kuuluu myös D-vitamiinin mittaus.

Mistä apua väsymykseen

Alhainen ferritiini syynä väsymykseen?

Jälkiviisaasti minun olisi ehdottomasti pitänyt varata myös lääkärikonsultaatio laboratoriotulosten selvittyä. Parempi silti myöhään kuin ei ollenkaan. Varasin nyt vuosi tuloksista etälääkäriajan Terveystalon väsymyksen ja anemian hoitoon erikoistuneelta työterveys- ja yleislääkäriltä Toni Vänniltä. Kävimme yhdessä ruudun välityksellä läpi tulokset. En ollut onneksi mennyt aivan metsään tulosten tulkinnassa: ferritiini ja D-vitamiini olivat pakkasen puolella. Ferritiini on elimistön raudan varastoproteiini, jonka pitoisuutta veressä pidetään rautavarastojen mittarina. Matala ferritiini kertoo aina raudanpuutoksesta. Pelkkä ferritiinin mittaus ei kuitenkaan riitä kokonaiskuvan saamiseksi, vaan ihminen on kokonaisuus. Hyvänä uutisena hemoglobiini oli kohtuullinen ja muut arvot oikein hyvät.

Energiaa syksyyn

Niskalenkki raudanpuutoksesta

Söin viime talven aikana itsehoitona nelisen kuukautta rautatabletteja ja D-vitamiinia. Lääkärin diagnoosi olikin raudanpuutos ja että ehdottomasti pitäisi päästä kiinni juurisyihin eli miksi rauta-arvot ovat alhaalla. Rautaa ei ole hyvä napsia loputtomasti, kun taas d-vitamiinia on hyvä syödä pimeään aikaan eli Suomessa käytännössä muut kuin kesäkuukaudet. Todennäköisin syy rautavarastojeni ehtymiselle on kuukausittaiset runsaat (lue verilöyly), jopa viikon kestävät kuukautiset. Merkittävä muutos kuukautisissa tapahtui kuusi vuotta sitten Herra Simpukan syntymän jälkeen, kun siirryin ehkäisyssä kuparikiurukkaan. Nyt tuumailen siirtyäkö vuotoa vähentävän traneksaamihapon syöntiin kuukautisten aikana, hormonikierukkaan vai odottamaan iltatähteä. Iltatähti oli oikeastaan Nirson ehdotus, mutta kuoppasin jo tämän vaihtoehdon. En usko kolmannen lapsen varsinaisesti auttavan äidin väsymykseen ja kyllä se meidän lapsiluku on jo täynnä.

Väsymyksen syyt

Hyvinvointia tasapainoisesta ruokavaliosta

Lääkärin kanssa keskustelu hälvensi ahdistustani miten ruokavalioni vaikuttaa raudan ja d-vitamiinin saantiin. Oli lohdullista kuulla, että en pystyisi syödä sellaista vuorta parsaa tai pinaattia millä saisin rauta-arvoni ylös, vaan minun tapauksessani ratkaisua haetaan ensisijaisesti kuukautisista. Viime vuosina olen vähentänyt punaisen lihan syöntiä merkittävästi ja lisännyt kasvisten osuutta. Jännitin pitääkö tässä nyt alkaa lääkärin määräyksestä vetää pihviä naamaan, mutta ei. Satunnainen lihansyönti pitäisi riittää, esimerkiksi viikottain, kun syön säännöllisesti maitotuotteita, kananmunia ja kalaa.

Voimat vähissä – the results!

Kävin tällä viikolla uudestaan Terveystalon laboratoriossa Voimat vähissä -tutkimuksissa ja jännitin miltä tulokset näyttävät syömäni rauta- ja d-vitamiini kuurien jälkeen ja vuosi edellisestä kerrasta. Itsestäni tuntuu että rautakuurista on ollut hyötyä ja tuleva syksy näyttää jo paljon valoisammalta kuin viime syksy. Seuraavana päivänä Oma Terveys-sovellus piippasi. Kaikki arvot näyttivät vihreää eli olivat viitearvojen sisällä. D-vitamiini oli noussut 61,5:stä 89.7:ään ja ferritiinikin 8,3:sta 20,5:een – vaikkakin se on edelleen alarajalla.

Toimintasuunnitelma on nyt päättää uusi ehkäisykeino ja varata uusi lääkäriaika sen edistämiseksi. Fysiologiset tutkimukset eivät tietystikään poissulje henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä ja voimavarojen vaalimista väsymyksen hoidossa. Tärkeää olisikin ammattilaisen avulla arvioida tulokset ja oma yksilöllinen kokonaistilanne. Energiaa syksyynne ja pitäkää toisistanne sekä itsestänne. huolta!

Lisätietoa ferritiinistä ja ajanvaraus Terveystalon Voimat vähissä -tutkimukseen.

Disclaimer: Kirjoitukseni tarkoitus on jakaa oma kokemukseni, eikä sitä tulisi tulkita hoito-ohjeena. Jos joku teistä kärsii vastaavista tai mistään terveydellisistä ongelmista, niin ehdottomasti aina ensin lääkärin pakeille ja/tai tutkimuksiin!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

7 Kommenttia

 • Sanna sanoo:

  Oman elämäni pelastus oli hormonikierukka! Kun jaksaa sen alun jopa kuukausia kestävän tiputteluvuodon niin sen jälkeen kaikki on pelkkää auvoa 🙂 jaksaminen, kuukautiset (tai siis niiden loppuminen) ja pelasti myös parisuhteen <3

  • Jenni sanoo:

   Huomenna lähtee kuparikierukka ja hormonikierukka tulee tilalle. Saa nähdä miten mulla vaikuttaa, mutta ainakin sen nyt pitäisi auttaa tähän raudanpuutokseen ja sitä kautta toivottavasti myös jaksamiseen 🙂

 • Riina sanoo:

  Moi, mulla aivan sama. Romahdin väsymyksestä jostain tuntemattomasta syystä viime syksynä ja ainoa mitä lääkärissä juoksujen jälkeen löytyi, oli raudan puutos. Syönyt nyt vuoden rautaa, arvot silti laahaa alakantissa, mutta olo on parantunut. Viime viikolla kävin ottamassa runsaiden vuotojen takia hormonikierukan, joten toivot on täällä korkealla, että vaikuttaa lopullisesti parempaan jaksamiseen. Tsemppiä!

  • Jenni sanoo:

   Kuulostaa kyllä niin tutulta, kuin omasta kynästä. Mun pitää nyt vielä selvittää kun nuo uudet tulokset tulivat, että pitäisikö vielä nyt syödä yksi rautakuuri tuon kuparikierukan poistamisen lisäksi. Tsemppiä myös sinne ja toivotaan että tilanne nyt korjaantuu!

 • Tiia sanoo:

  Moi! Mulla myös tuo raudanpuute vaivannut. Halusin vain kommentoida, että sinun ferritiini (alle 30) viittaa edelleen vakavaan raudanpuutteeseen eli ei ole aivan vain alarajalla. Mutta pääasia että asia on hoidossa! Liian moni kärsii turhaan hankalista oireista.

 • Marjalen sanoo:

  Jenni, olet edelleen vakavasti raudanpuutteinen, selkäytimesi on tyhjä raudasta. ( ferritiini alle 30) Mutta, KIITOS että jaoit erittäin tärkeää asiaa. Meille naisille varsinkin; lähes puolet naisista kärsii raudanpuutteesta jossain vaiheessa elämäänsä. Tämä raudanpuute on niin huonosti hoidettua ja jopa diagnosoitua. Onneksi on labroja, joihin voi mennä ilman lähetettä. Suosittelen kaikille naisille! Kärsin itse vuosia raudanpuutteesta ( ferritiini 6) ja sain useita insfuusioita joilla puutos saatiin korjattua. Ja tietenkin raudanpuutteen selvittely on ensiaskel hoidossa. Suositus naisille on noin 100 paikkeilla. Huippu-urheilijat esim pitävät ferritiiniä noin 150 kieppeillä ja se on itsellänikin arvo, jolloin ei ole enää mitään oireita. Toivottavasti pääset asiantuntevaan hoitoon ja saat kunnollisen avun vaivaan. Nuo arvot eivät syömällä nouse. Valitettavasti. P.S pinaatisssa esim on niin paljon kalsiumia, että se ei ole raudanlähteenä erinomainen, koska kalsium heikentää raudan imeytymistä.

 • Mari sanoo:

  Kokeilin, enkä todellakaan suosittele Terveystalon labraa, ainakaan näin ilman lääkärin lähetettä. Oma käyntini oli tosi pahaa sekoilua ja edestakaisin juoksuttamista kahden eri labrahoitajan ja kassan välillä edestakaisin. Oli sekaisin sekä hinnat että mitä kokeita pakettiin kuuluu. Seuraavalla kerralla menen vaikka Puhdin mittauksiin mieluummin! Harmittaa, että laitoin tuonne rahani, toiste en mene.

Jätä kommentti