Kaupallinen yhteistyö Fiskars ja Asennemedia
Kaikkea uutta ja ihmeellistä! Uusin tulokas keittokirjahyllyssäni on lähi-idän keittiöön keskittyvä Ottolenghi Simple. Erityisesti yksinkertaiset, mutta oivaltavat kasvisreseptit inspiroivat keräämään kaupan ostoskärryn täyteen hieman tuntemattomaksi jääneitä kasviksia ja juureksia kuten mukulaselleri, kurttuinen savoijinkaali ja säilötyt sitruunat. Inspiraatiota ja kokkausiloa lisäsivät testiin saamani Fiskars uutuudet: Hard Edge keittiöveitsisarja ja Hard Face kannellinen paistokasari. Pannulla paistui niin sitruunainen kaalipasta liedellä kuin mukulaselleri miedolla lämmöllä uunissa.
Mites toi veitsien teroitus?
Koska viimeksi teroitit veitset?
*hiljaisuus*
Ai-van. Myönnän että teroitan veitset aikaisintaan siinä vaiheessa kun tomaatti jo liiskautuu leikkuulautaan veitsellä painettaessa. Fiskars lupaa, että uuden Hard Edge veitsisarjan veitset säilyvät terävinä neljä kertaa pidempään kuin tavalliset veitset ja niiden käyttöikä on merkittävästi pidempi. Hard Edge veitsien kahvaan on helppo tarttua ja tuntuu että ote pitää. Terävällä veitsellä ja ylipäänsä hyvillä keittiövälineillä kokkaaminen on kyllä niin paljon nautinnollisempaa. Kesäisin raahaan omat Fiskars veitset ja pannut Suomenlinnan kesäasunnollekin. Hard Edge sarjasta valitsin omaan keittiööni juuresveitsen ja ison, aasialaistyyppisen Santoku kokkiveitsen, joka tuntuu nyt kasvaneen käteeni kiinni kaikessa ruoanlaitossa.
Mukulaselleri – juuresten ruma ankanpoikanen
Juurakkoista ja paksukuorista mukulaselleriä, joka myös juurisellerinä tunnetaan, ei ole kauneudella pilattu. Se tarvitsee vain vähän kovaa rakkautta. Mukulasellerin pintaan pistellään juuresveitsellä syviä viiltoja, kieritellään öljyssä, maustetaan ja annetaan paahtua kokonaisena uunissa pari tuntia. Välissä valelin mukulaselleriä pannun pohjalle kerääntyneellä mausteöljyllä. Lopputuloksena on sisältä pehmeä ja maukas ”kasvispaisti”, jonka voi tarjoilla lohkoina vaikka hummuksen kera. Kovaan käyttöön tarkoitettu, kannellinen Hard Face paistokasari kestää 150-asteisen uunin ja sopii kaikille liesille. Samalla tilavalla pannulla valmistin kaalipastan kastikkeen.
Kokonainen mukulaselleri uunissa
Kokonainen mukulaselleri
oliiviöljyä
1 tl korianterinsiemeniä
sormisuolaa
tarjoiluun hummusta
Pistele juuresveitsellä mukulasellerin pintaan parikymmentä viiltoa. Aseta mukulaselleri pannulle ja hiero siihen oliiviöljy, morttelissa hienonnetut korianterinsiemenet ja sormisuola. Paista uunin keskitasolla 150-asteessa 2-3 tuntia. Valele välillä pannun pohjalle valuneella mausteöljyllä. Tarjoile humuksen ja mausteöljyn kera.
Keittiövälineiden lisäksi uusi mielenkiintoinen tulokas keittiööni on säilötty sitruuna. Löysin säilöttyjä sitruunoita lopulta isosta marketista, mutta näitä toivoisin kauppojen hyllyille yleisemminkin kymmenien suolakurkkupurkkien seuraksi. Etikkaisissa säilötyissä sitruunoissa on ihan oma makumaailmansa, mutta toki voit korvata säilötyn sitruunan sitruunaraasteella ja sitruunamehulla.
Sitruunainen kaalipasta
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 savoijinkaali
1 säilötty sitruuna
3 dl kermaa
80 g raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
350 g pastaa
Puolita ja siivuta sipuli. Siivuta valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita voissa ja öljyssä pannulla miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Laita pasta keittymään.
Leikkaa savoijinkaali ohuiksi siivuiksi ja pieni sitruuna. Lisää kaali, kerma, sitruuna ja mausteet. Anna porista hetki niin että kaali hieman pehmenee. Lisää parmesaaniraaste. Sekoita kastike pastan joukkoon.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa