Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Pentik ja Asennemedia

Joulu saa tulla! Päätimme rauhoittaa joulun ja aloitamme muuttovalmistelut vasta joulun jälkeen. Uuden asunnon remontissakin menee näillä näkymin oma aikansa. Aloitin joulun tunnelmaan laskeutumisen tekemällä nopean perussiivouksen ja pukemalla olohuoneen jouluasuun. Niitä komeroita ehtii raivosiivota myöhemminkin! Imuri tukkeutui jo puolessa välissä olohuonetta, mutta tunnelma on tärkein. Rauhallinen joulun odotuksen tunnelma syntyi Pentik Jäkälä tekstiileillä, Valkea-astiaston kattauksella, kynttilöillä, jouluisilla tuoksuilla, karjalanpiirakoiden leipomisella ja yhdessäololla.

Joulu sisustus

Rauhoittava Jäkälä-kuosi

Jäkälässä on jotain niin karua, herkkää ja kaunista. Pentikin uusi Jäkälä-kuosi onkin saanut inspiraationsa suomalaisesta luonnosta ja nimensä mukaisesti jäkälästä. Minna Niskakankaan suunnittelema, yksinkertaisen kaunis Jäkälä-kuosi on luotu selkeiden linjojen ystäville. Rauhallinen vaaleanruskea sävy sopii mielestäni joulun odotukseen ja sitä voi täydentää vaikka punaisilla kukilla ja kullan kimalluksella joulun lähestyessä. Ei myöskään haittaa vaikka Jäkälä-kankaasta virittämäni verho jäisi ikkunaan roikkumaan loppiaisen yli. Graafinen ja pelkistetty kuvio on ajaton.

Karjalanpiirakat resepti

Inspiraatiota joulukattaukseen

Tykkään yhdistää juhlavaan kattaukseen luonnon materiaaleja. Lähimetsästä löytyi tuulen maahan piiskaamia kuusenoksia. Tyyni-maljakosta löytyy ripaus joulun punaista eli japanin talvimarjaa. Ajatonta Valkea-astiastoa on helppo yhdistää myös joulukattaukseen: iso ruokalautanen, pienempi lautanen alkupaloille ja iso keittokulho. Valkoisten Pouta pellavaservettien ympärille sidoin juuttinarulla eukalyptuksen oksan ja kanelitangon. Näyttävät Jäkälä-kynttilät viimeistelevät joulutunnelman.

Joulukattaus

Tip tap Pentik.com

Joulun tunnelmaan pääsee nyt Pentik.com verkkokaupassa ja Pentikin myymälöissä kautta maan. Huomenna suuntaan Lappi-kiertueelle ja yksi pysähdyspaikkamme on Pentikin synnyinsija Posio. Pääsemme tutustumaan maailman tiettävästi pohjoisimmalle keramiikkatehtaalle ja Pentik-mäelle. Siitä pian lisää! Kaikki postauksen Pentik tuotteet löydät verkkokaupasta:

Jäkälä Kynttilä Vaaleanruskea
Jäkälä Vahakangaskaitaliina
Jäkälä Tyynynpäällinen
Tyyni Lasimaljakko
Verho: Jäkälä Kangas Vaaleanruskea
Pouta pellavaservietti valkoinen

Valkea lautanen syvä
Valkea lautanen 21 cm
Valkea lautanen 18 cm
Valkea kahvikuppi

Joulu servetti

Jouluhitti: itsetehdyt karjalanpiirakat

Itsetehdyt karjalanpiirakat voisivat olla tämän joulun hitti! Itä-Suomessa karjalanpiirakka on tuttu herkku joulupöydässä. En tiedä mitään parempaa kuin juuri uunista tullut voita tihkuva rapeakuorinen karjalanpiirakka. Karjalanpiirakat taitavat olla kauppojen paistopisteiden myydyin tuote. Jostain syystä niitä leivotaan kotona aika vähän. Oikeastaan arvaan syyn. Karjalanpiirakoiden tekemistä pidetään vaikeana ja työläänä. Jos osaat keittää riisipuuroa, sekoittaa vettä ja ruisjauhoja, käyttää kaulinta ja nipistää sormesi yhteen – osaat tehdä karjalanpiirakoita. Lupaan!

Toki harjoitus tekee mestarin, mutta kuinka kutkuttavaa on huomata piirakoiden kaunistuvan yksi toisensä jälkeen. Olen saanut karjalanpiirakka-oppini Joensuussa martoilta ja jaankin nyt vinkkini miten onnistut varmasti. Kurkkaa myös Karjalanpiirakka-stoorit @liemessa Instagramin kohokohdista.

Vinkit karjalanpiirakoiden valmistukseen

 • Käytä runsaasti vehnä-ruisjauhosekoitusta kaulitsemiseen
 • Leikkaa lasilla taikinasta pyöreitä kakkaroita. Aseta päälle kulho tai muovipussi etteivät kakkarat kuivu.
 • Kakkarat kaulitaan ohuiksi kuoriksi jauhojen ja ohuen pulikan tai kaulimen avulla. Muoto on pyöreähkö soikio.
 • Täytteenä voi käyttää edellisenä päivänä tehtyä riisipuuroa lisäämällä joukkoon kananmunan. Jos teet täytteen samana päivänä tee puurosta paksuhkoa ja anna sen jäähtyä kunnolla.
 • Täytettä ei kannata laittaa liikaa, muutoin se tursuaa yli kuorista uunissa.
 • Oikeaoppisesti karjalanpiirakat rypytetään etusormilla painamalla ja hennosti nykäisemällä (katso video @liemessa). Voit myös nipistellä peukalolla ja etusormella jos se tuntuu helpommalta. Karjalaismummot kääntyköön haudoissaan.
 • Jos haluat pehmeitä piirakoita, peitä karjalanpiirakat liinalla paistamisen jälkeen.

Karjalanpiirakat

20 kpl

riisipuurotäyte:
1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
4 dl täysmaitoa
2 tl suolaa
1 kananmuna

ruiskuori:
2 1/4 dl kylmää vettä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja (+ 1 rkl)
3 dl ruisjauhoja

Voiteluun:
50 g voita
½ dl maitoa

Täytteen valmistus:
Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä muutama minuutti. Lisää maito ja anna puuron porista hiljalleen 40 minuuttia. Varo polttamasta puuroa pohjaan. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.


Karjalanpiirakoiden valmistus:
Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja jauhot. Vaivaa taikinaksi. Lisää tarvittaessa ruokalusikallinen vehnäjauhoja, jos taikina tuntuu kovin tahmealta.

Kaulitse taikinasta ruis-vehnäjauhosekoituksen avulla noin 1/2 cm paksuinen levy. Painele juomalasilla pyöreitä taikinapaloja eli kakkaroita. Aseta kakkarat pinoihin, etteivät ne kuivu. Ripotttele hieman jauhoja kakkaroiden väliin. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.

Täytä piirakat mahdollisimman pian etteivät kuoret kuivu tai tartu toisiinsa. Kaulitse kuoret piirakkapulikalla ohuiksi soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla.

Levitä riisipuuroa kuoren päälle. Jätä kuoren reunoilta noin 1-2 cm tyhjää tilaa. Käännä vastakkaiset pitkät reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat.

Paista piirakoita uuninpellillä leivinpaperin päällä 270 asteessa noin 15 minuuttia.

Sekoita keskenään sulatettu voi ja maito. Voitele piirakat. Peitä valmiit karjalanpiirakat liinalla, ettei kuori kovettuisi. Itsehän tosin tykkään piirakkani rapsakoina!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

 • Tarja sanoo:

  Hei!
  Näyttävät tosi ihanilta, mutta eikös leivinpaperi kestä vain n. 230 astetta?

  • Jenni sanoo:

   Mitä nyt asiasta lueskelin, niin ilmeisesti syttymisvaara voi olla jos leivinpaperi osuu uunin seinämiin / vastuksiin kuumissa lämpötiloissa. Itsestään ei pitäisi syttyä. Jos on epävarma, niin pellin voi jauhottaa ja paistaa karjalanpiirakat ilman leivinpaperia 🙂

 • sari sanoo:

  moikka ! ihana ohje. taas tuli mieleen mummon karjalanpiirakat…..siis sitä ihanaa lapsuutta..jolloin kaikki oli jotenkin helpompaa… ite paistoin nuo piirakat leivinuunissa…en ole edes ajatellut että tuo leivinpaperi voi syttyä palamaan… joskus on vähä reunat ruskettunut kun jotain limppuja olen paistanut mutta…

Jätä kommentti