LAMMASLIHAPULLAT – AMATÖÖRIKOKIN KOTIRUOKAA

Tomi Björckin uutuuskirja Huippukokin kotiruokaa on silmiä hivelevän kaunis. Ennenkuin katsoin yhtäkään reseptiä tai edes ruokakuvaa, katsoin kuka on kirjan taittanut. Björck vetää puoleensa ja kirja herättää mielenkiintoa. Tunnelmalliset perhekuvat tuovat persoonallisuutta. Täytyy sanoa että aikamoiset sapuskat niillä on kotona, jos tämä on Björckin perheen kotiruokaa. Sahramirisotto, venus-simpukkaa ja nieriää. Paahdettua lohta, dashilientä ja sienipyreetä. Uskomattomat reseptit ja huippu raaka-aineet ovatkin kirjan johtoajatus. Ruokaa jota voin haaveilla tekeväni. Kirjan avulla kyvytkin voisivat ehkä riittää, mutta aika ei. Suurimpaan osaan resepteistä raaka-aineita täytyisi metsästää.

Tomi Björck Huippukokin kotiruokaa Bronda GaijinTatska på tatska.

Tomi Björck kestää tunnetusti hyvin kritiikkiä, joten voin avoimesti huomauttaa muutamasta puutteesta johon amatöörikokki törmäsi tavatessaan kebabvarras reseptiä. Björckin lammaskebabin voi valmistaa myös uunissa, mutta paistolämpötilaa ei mainittu. Ainesosaluettelossa on mainittu 3 rkl öljyä mutta sitä ei kerrota mitä sillä tehdään. Ihailen Tomin maustamisen taitoa ja innoissani lätkin mausteita kukkurallisia ruokalusikallisia. Laittaessani pyörykän suuhun tajusin että lammaskebab reseptiin itsessään ei kuulu kuitenkaan suola. Liekö tahallista vai ei, mutta mielestäni kebabvarrastaikina kaipasi suolaa. Kirjan lisäksi kannattaa siis ottaa myös järki käteen eikä lukea reseptejä liian orjallisesti.

Suosittelen kirjaa kokeneemmalle ruuanlaittajalle, jolla selkeästi on aikaa ja joka rakastaa runsaita makuja eikä myöskään pelkää kehitellä niitä itse. Kirja on päässyt keittiömme paraatipaikalle liesituulettimen alle jo ihan siitä syystä että se on niin kaunis katsella. Se kirja.

Kirjan inspiroimalla lammaslihapulla reseptilläni ei varmaan lopulta ole enää mitään tekemistä Björckin lammaskebabvartaan eikä huippukokin kanssa, mutta ihan hyvää kotiruokaa se on tälläiseltä amatöörikokilta.

Lammaslihapullat

6-8 hlö

800 g lampaanjauhelihaa
1 keltasipuli
3 valkosipulia
1 dl minttua
2 rkl paprikajauhetta
1,5 rkl jauhettua kuminaa
2,5 rkl sokeria
1 rkl kanelia

Pilko sipulit ja valkosipulit pieneksi. Hakkeloi minttu. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja vaivaa taikinaksi. Muotoile taikinasta lihapullia leivinpaperin päälle pellille. Paista uunissa. Lämpötilan veikkasin villisti satakaheksankytä astetta ja paistoaika noin 15 minuuttia.


Kirja saatu arvostelukappaleena

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.

Arkistojen kätköistä

15 kommenttia

  1. Veera 06.05.2014

    Mielenkiintoista kun just viikonloppuna kuulin, että kirja olisi tosi ruma. Pitänee tutustua henkilökohtaisesti ja muodostaa oma mielipide.

    Vastaa
  2. Jenni 07.05.2014

    Ai. Visuaaliset mieltymykset kyllä on just niin makuasia. Paha väittää vastaan, mutta mä kyllä tykkään 🙂

    Vastaa
  3. Anonyymi 07.05.2014

    Hyvältä näyttää.

    Vastaa
  4. Essi 07.05.2014

    Täytyy sanoa, että sama ongelma vaivasi jo ensimmäistä Björckin keittokirjaa (Farang). Siinäkin oli ylimääräisiä/puuttuvia ainesosia, joille ei annettu mitään ohjeita. Kurjaa, koska ohjeiden mukaan valmistetut ruoat ovat herkullisia, mutta vaativat luovaa reseptinlukutaitoa. Täytyypä tutustua tähänkin kirjaan!

    Vastaa
  5. Hannele 07.05.2014

    Jenniii, Liemessä hylkii minua! Kommentit eivät tule läpi. Yritän vielä kerran.

    Tosi harmi kuulla, että reseptiikka on epätarkkaa. Luin saman kommentin jostain lehdestäkin. Aika moni kotikokki kuitenkin kaipaa tarkkoja määriä ja ohjeita, jotta uskaltaa tarttua kirjaan.

    Vastaa
  6. Hannele 07.05.2014

    🙂 heti toimi, kun ärjyin ääneen!

    Vastaa
  7. Jenni 08.05.2014

    Agree!

    Vastaa
  8. Jenni 08.05.2014

    Harmi että en omista Farangin kirjaa. Uskon että herkullisempia ruokia saa hakea! Kirjat ovat niin paljon haavoittuvaisempia virheille kuin esim blogikirjoitukset joita pääsee viilaamaan jos virhe löytyy. Omassakin kirjassa on muutamia virheitä päässyt sivuille, vaikea niiltä on varmasti kokonaan välttyä.

    Vastaa
  9. Jenni 08.05.2014

    Sun pitää vaan siistiä suusi niin päästän kommentit läpi. No ei kai, en ymmärrä mistä johtuu! Onneksi lopulta sait kommentin läpi. Itse en kaipaa kovin tarkkoja ohjeita, enkä niitä osaisi noudattaakaan kun alan väkisin soveltamaan. Mua se ei siis suuresti haitannut ruokaa tehdessä, mutta niinkuin sanoit, niin ehkä jotkut kotikokit saattavat kaivata tarkkuutta ohjeisiin.

    Vastaa
  10. Campasimpukka 08.05.2014

    Pidin tässä postauksessa erityisesti toisen kappaleen ensimmäisestä lauseesta 😀

    Vastaa
  11. Hannele 09.05.2014

    En minäkään ohjeita ikinä noudata, mutta minusta periaatteellisella tasolla reseptin pitäisi toimia kuten se on kirjattu.

    Vastaa
  12. Polkkapossu 11.05.2014

    Kirjan hyvyydestä en tiedä, mutta kuvan lihapullasakset on kaunista. Omistan neljät, sillä jostain syystä kavereillani on tapana kilpaa ostaa minulle merkkipäivinäni keittiöön liittyviä turhakkeita. No onhan se aina hauskaa nähdä, mitä tällä kerralla ovat keksineet. Kuudensien saksien tultua järjestän ehkä lihapullasaksista blogiarvonnan.

    Vastaa
  13. Spidy 23.10.2014

    Paljonkos tähän tulee suolaa?

    Vastaa
  14. Anonyymi 28.04.2015

    Moi,
    Osaatko vielä ohjeistaa tumpulaa? 3 Valkosipulia – siis kynttä, 3 kokonaista yksikyntistä vai peräti kolme kokonaista valkosipulia kaikkine lohkoineen? 😉

    Vastaa
  15. Jenni 08.05.2015

    Pahoillani epäselvästä ohjeesta (kokin ainesta, heh). Eli kolme valkosipulinkynttä. Suolaa voi laittaa oman maun mukaan!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *