Kaupallinen yhteistyö Henkell & Co Suomi ja Asennemedia
Ischian-saaren italiaismammojen meille viime kesänä loihtima simpukkapasta syöpyi makunystyröihini. Ruinasin tietysti heti reseptiä. Kielimuurista huolimatta ymmärsin sen verran, että pasta oli keitetty simpukoiden keitinliemessä. Italialainen simpukkapasta ja täydellinen viikonloppuruoka Pasta Alle Vongole on loppupeleissä muutoin simppeli valmistaa. Keitin simpukat saksalaisessa 50˚ Riesling Trocken 2017 valkoviinissä mausteena valkosipulia ja sitruunatimjamia. Kauheen vaikea sanoa paljonko sitä rieslingiä hulahti kattilaan ja paljonko lasiin. Kummankaan kanssa ei ole niin tarkkaa 🙂
Kaunein viinitönkkä ikinä
Riesling-rypäleistä valmistetut viinit ovat olleet jo pidempään oma go-to valkoviinini eli viini jota on helppo ostaa tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Hedelmäisyys ja erityisesti rieslingien hapokkuus tekevät niistä täydellisen seurustelu- ja ruokaviinin. Viime kesänä nautin rieslingiä rantakallioilla juustojen kera ja takapihan illanistujaisissa pizzan seurana. Syksyllä riesling raikastaa tuhdimmatkin ruoat ja se on mielestäni ihan parhaimmillaan kala- ja äyriäisruokien seurana. Simpukkapasta toimi täydellisesti yhteen saksalaisen 50˚Riesling Trocken 2017 (27,59 €) valkoviinin kanssa, joka löytyy Alkosta ehkä kauneimmasta viinitönkästä ikinä. Hanapakkauksista tulee usein hieman halpa fiilis, mutta tämän 2-litran kaunokaisen kehtaisi nostaa vaikka ruokapöytään. Tämä kuiva ja kupliva riesling maistui itselleni myös kokkailun lomassa, joten voin suositella sitä loistavan ruokaviinin lisäksi pelkäksi seurustelujuomaksi.
Viinin nimi 50° tulee 50. leveyspiiristä, joka kulkee Saksan Rheingaun viinialueen halki. Viinitalo Schloss Johannisberg lukeutuu Rheingaun alueen eliittiin ja se tunnetaan erityisen laadukkaista Riesling viineistään maailmanlaajuisesti. Sama viini löytyy vuoden 2016 vuosikertana (11,98 €) niinikään tyylikkäästä 0,75 litran pullosta Alkon tilausvalikoimasta. Saman sarjan uusin tulokas on vaaleanpunaiseen puettu vadelmainen roséviini 50° Pinot Noir Rosé 2017.
Simpukkapasta
4 hlö
1 rkl oliiviöljyä
25 g voita
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
5 dl 50˚Riesling Trocken 2017 valkoviiniä
1 kg sinisimpukoita pakasteena tai tuoreena
300 g pastaa
nippu tuoretta sitruunatimjamia tai timjamia
suolaa
pippuria
tarjoiluun:
sitruunatimjamia
kokkaamisviini lasissa:
2,5 dl 50˚Riesling Trocken 2017 valkoviiniä
Elävien simpukoiden käsittely
Tarkista että kaikki simpukat ovat kiinni, tai sulkeutuvat kopauttaessa niitä. Jos ei, niin heitä sellaiset pois. Pese ja harjaa simpukat juoksevan veden alla. Sinisimpukoista täytyy myös poistaa ’parta’. Rapsuta sinisimpukoiden parta pois veitsellä juuri ennen valmistamista. Keitettäessä simpukoiden tulisi avautua, joten kiinni jääneet simpukat täytyy myös heittää pois ennen tarjoilua.
Simpukkapastan valmistus
Kuumenna voi ja oliiviöljy kattilassa ja karamellisoi sipulisiivuja miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia. Varo polttamasta. Ota sipulit sivuun.
Laita pasta kiehumaan isossa kattilassa sillä välin kun valmistat simpukat. Pastaa keitetään noin 5 minuuttia ja jätetään hieman raa’aksi. Kypsennystä jatketaan simpukoista tulleesta viiniliemessä.
Valmista simpukat. Lisää kattilaan nokare voita ja siivutetut valkosipulinkkynnet. Kuullota hetki. Nosta hieman lämpöä ja lisää viini ja pari sitruunatimjamin oksaa. Kuumenna viini kiehuvaksi, lisää simpukat ja sulje kansi tiiviisti. Kypsennä noin 6-10 minuuttia kunnes ne aukeavat. Ravista kattilaa välillä tai tarvittaessa sekoita simpukoita kerran kypsennyksen aikana.
Kun pasta on keittynyt 5 minuuttia, kaada pastan keitinvesi pois ja kaada tilalle simpukoiden liemi. Jatka pastan keittämistä simpukka-viiniliemessä vielä muutama minuutti tai kunnes pasta on kypsää. Kaada joukkoon simpukat ja karamellisoituneet sipulit. Mausta ja sekoita. Poista simpukat jotka eivät ole avautuneet. Tarjoile sitruunatimjamin ja raikkaan rieslingin kera. Aah!
Vinkki! Ostin ensimmäistä kertaa sinisimpukat pakasteena. Simpukat sulatetaan ja käsitellään normaalisti. Vain yksi simpukka oli huono ja poisheitettävä, joten taidan suosia jatkossakin pakastettuja simpukoita!
Liemessä-blogi noudattaa Valviran ohjeistusta alkoholimainonnasta, ja alkoholia koskeva kommentointi poistetaan. Muuten sana on vapaa ja ilahdun jokaisesta kommentista! 🙂
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!
Kätevää viiniä, kun muuttaa sinisimpukat hietasimpukoiksi (vongole)…;-)
Mun italia on vähän ruosteessa 😀 Mutta en löytänyt sanakirjankaan avulla mikä on sinisimpukka italiaksi. Antaa ”simpukka” = ”vongola”…
Ciao Bella!
Italiaa puhumattomana (mutta hiljaakaan en osais olla) lingvistinä ja foodiena sanoisin Pasta con le cozze tai Pasta alle cozze.
Näyttää ihan huippuhyvältä! Kokeilin ite joku aika sitten simpukoiden tekemistä ekaa kertaa ja prosessin helppous yllätti. Silloin tehtiin niitä tosin vaan alkupalaksi leivän kanssa, mutta ajatuksissa on ollut, että seuraavaksi tekis simpukkapastaa. Pistänpä siis reseptin jemmaan 🙂
Kännettiin auton nokka lennosta kohti ruokakauppaa ja haettiin kaikki tarvikkeet. Näyttää niin herkulliselta. Kiitos ihanasta ohjeesta ja mukavaa päivää!
ihania! 🙂
ihania! :).
Näyttää ihnalta. Nimi on kyllä hieman harhaanjohtava. Tässä näyttää olevan sinisimpukoita eikä vongole-simpukoita (hietasimpukoita!). Niitäkin saa – ainakin Food Market Herkusta. Taidanpa oikeastaan testata seuraavaksi niillä 😉