Skip to main content

Tarte tatin I Omenapiirakka I Omenapiiras I Omena I Piirakka I Resepti I Ohje I Leivonta I Sesonkiruoka I Syksy I Tarte tatin apple pie I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Food photography

Ala-asteen toisella luokalla muutimme perheeni kanssa Nummelasta Lohjalle. Samalla koulu meni tietysti vaihtoon. Karttakepillä pöytään iskenyt ensimmäisen luokan opettajani sanoi äidilleni jotain, mitä kenenkään äidin, saati lapsen, ei pitäisi kuulla: tyttärenne ei tule pärjäämään elämässä. Liian ujo. Kouluretkelläkin hannasi ja ei suostunut menemään koulubussin kyytiin, joka olisi vienyt katsomaan selkeästi aivan liian pelottavaa näytelmää Pekka ja susi. Äiti oli soitettu kesken työpäivän hätiin noukkimaan tyttönsä kotiin.

Tarte tatin I Omenapiirakka I Omenapiiras I Omena I Piirakka I Resepti I Ohje I Leivonta I Sesonkiruoka I Syksy I Tarte tatin apple pie I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Food photography

Myöhemminkään koulu-urallani en ollut todella hyvä missään. Olin se 8+ tyttö, joka suoritti koulun tunnollisesti, mutta ei ikinä löytänyt sitä omaa juttuaan. Läpi lukion jatkui sama virsi ja päädyin pohtimaan tulevaisuutta geneeriseen kaupallisen alan koulutukseen. Onneksi oma intohimo löytyi myöhemmin perinteisen koulumaailman ulkopuolelta. Nyt mulla on ajoittain jopa tunne, että hei, mähän olen tässä todella hyvä! Näin jälkikäteen ajateltuna haluan sanoa sinulle 1. luokan opettajani: olit väärässä. Kommenttisi on korkeintaan antanut sisua näyttää väitteesi epätodeksi. Viimeksi koin onnistumisen tunteita kun leivoin elämäni ensimmäisen ranskalaisen omenapiirakan – tarte tatinin. Jonkun muun mittarilla se ehkä on se 8+. Mutta mä annan itselleni kymppi plussan!

Tarte tatin I Omenapiirakka I Omenapiiras I Omena I Piirakka I Resepti I Ohje I Leivonta I Sesonkiruoka I Syksy I Tarte tatin apple pie I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Food photography

Pohja ei ollut täydellisen flaky kuten ranskalaisissa piiraissa on tapana, mutta kaikessa herkullisuudessaan tämä tarte tatin oli unelmatorttu! Taittelin ja kaulitsin piirakkataikinan vain seitsemän kertaa – voi olla että se vaadittu kymmenen olisi tehnyt tarvittavan eron. Oleellista tarte tatin piiraassa on karamellisoituneet omenat. Omenat karamellisoitunevat kuin itsestään uuninkestävässä valurautapannussa sokerin tai hunajan kanssa kypsentämällä. Tällä kertaa valurautaa ei ollut saatavilla, joten tein piiraan tavalliseen piirakkavuokaan. Edistin karamellisoitumista valmistamalla karamellikastikkeen pannulla ruokosokerista, hunajasta ja voista ennen uunitusta. Omenat löytyivät taas kerran siskoni ylituotteliaasta omenapuutarhasta. Parhaalle tarte tatin maistuu vaniljakastikkeen, vaniljajäätelön ja ystävien kanssa jaettuna!

Tarte tatin I Omenapiirakka I Omenapiiras I Omena I Piirakka I Resepti I Ohje I Leivonta I Sesonkiruoka I Syksy I Tarte tatin apple pie I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Food photography

Tarte tatin resepti

Pohja:
4 dl jauhoja
1/4 tl suolaa
200 g kylmää voita
n. 1.2 dl kylmää vettä

Täyte:
0.5 dl ruokosokeria
ripaus suolaa
0,5 dl hunajaa
6 rkl voita
6 pientä kotimaista omenaa

Sekoita suola jauhojen joukkoon. Kuutioi voi. Nypi voi jauhojen joukkoon huolellisesti. Lisää kylmä vesi ja työstä taikinaksi.
Muovaa taikina palloksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan vähintään tunniksi.

Kuumenna pannulla ruokosokeri, ripaus suolaa, hunaja ja voi. Sekoittele ja anna karamellisoitua. Varo polttamasta. Tähän menee noin 5 minuuttia.

Kaada karamellikastike piirakkavuoan tai uuninkestävän valurautapannun pohjalle. Lado päälle omenasiivut limittäin.

Kaulitse taikinaa kevyesti jauhotetulla pöydällä. Kaulitse taikina pituussuunnassa suorakulmion muotoon. Taita suorakulmion taikinan molemmat sivut keskelle, jolloin taikina on kolmikerroksinen. Kaulitse taas ja toista näin 10 kertaa. Itse pääsin 7 kertaan ja sitten tältä ranskattarelta meni hermo 😀 Tarkoitus on tehdä taikinasta lehtevämpi.
Lopuksi kaulitse taikina ympyräksi joka ulottuu 1-2 cm vuoan reunojen yli. Nosta taikina omenoiden päälle ja laita taikinan reunat vuoan sisään. Pistele haarukalla.

Paista 230 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. Peitä piirakka tarvittaessa leivinpaperilla, ettei se kärähdä päältä.

Kumoa valmis piirakka heti (varovaisesti, poppaa!) leivinpaperille tai tarjoilualustalle. Nauti vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Tarte tatin I Omenapiirakka I Omenapiiras I Omena I Piirakka I Resepti I Ohje I Leivonta I Sesonkiruoka I Syksy I Tarte tatin apple pie I Ruokablogi I Ruokakuvaus I Food photography

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

5 Kommenttia

 • Johanna sanoo:

  Hei! Haluatko selittää miksi valurautapannua ei ollut käytössäsi? Kai sinulla on valurautapannu? Jos ei ole, niin kipin kapin hankkimaan.

 • Hanna sanoo:

  Oot ihana – opettaja oli kamala. Torttu taatusti jumalaista. Sitäpaitsi kasi on tosi hyvä. Mulla oli todistukset täynnä seiskoja ja vitosia.

  Love
  Hanna

 • Mari sanoo:

  Kokeilin tehdä tällä ohjeella ja hyvää tuli! Vähän tuo taikinan tekeminen jännitti, kun mulla menee yleensä aina jokin asia pieleen taikinan kanssa. Olin yllättyny kuinka hyvin se muovaantui ja taittelukin tuli tehtyä onnistuneesti tuon kymmenen kertaa, ehkä vielä innoissani taittelin pari ylimääräistäkin kertaa. Paiston jälkeen huomasin, että taikinaan ei kuitenkaan tullut kunnon kerroksellisuutta… Tuntuu, että sama lopputulos olisi tullut ilman taittelujakin..? Olisiko taikinassa kuulunut olla lisäksi vielä leivinjauhoja? Vai voisiko johtua siitä, että taikina lepäsi varmaan 10min kuumien omenoiden päällä, kun odottelin uunin lämpenemistä?
  Mutta siis maku oli kuitenkin todella hyvä! Kiitos reseptistä!

 • Kakkumonsteri sanoo:

  Kylläpäs osasi olla ammattitaidoton ja julma opettaja. Toivottavasti tuommoiset on harvassa. Minä ajattelen ihan päinvastoin. To do listallani on Tarte tatin ja selasin reseptejä netistä. Sitten päädyin sivuillesi ja ajattelin heti että sinun ohjeeseen voi kyllä luottaa! ?

 • Aino sanoo:

  Etsin helppoa ohjetta, joka ei vaatisi valurautapataa ja jossa olisi itse tehty pohja. Oli kyllä nappivalinta tämä! Huipputorttu, vierailta kehuja, taikinakin onnistu. Reunoja tulikin vähän reilusti, mut ne oli kuulema parhaat palat karamelleineen! ?

Jätä kommentti