EXPRESS PITALEIVÄT

Pitaleipiä ei vain pysty ostamaan kaupasta. Olen kyllä yrittänyt mutta ne on niin nuivia vakuumipakkauksessaan ja uunissakin lämmittäessä vain kuivuvat lisää. Kehitin siis Tammen Keittokirjan pohjalta express pitaleipä-reseptin jossa käytännössä skipataan leivälle elintärkeitä työvaiheita ja lopputulos on silti loistava. Nämä sopisivat loistavasti vaikka juhliin. Vieraat voisivat täyttää pitansa oman maun mukaan erilaisilla täytevaihtoehdoilla.
Valmistusaika 1 h.

Express pitaleivät (10 kpl)

8 dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 hiiva tai hiivajauhepussi
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita muut aineet mukaan lukien suurin osa jauhoista. Nostata taikinaa liinan alla n. 30 min. Lämmitä sillä aikaa uuni 275 asteeseen. Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse ne runsaan jauhotuksen kera n. 1-2 sentin paksuisiksi. Nostata jauhotetulla pellillä 10 min. Paista uunin ylätasolla 5-8 minuuttia. Pitaleivät muodostavat noustessaan taskun joten älä mene pistelemään niitä haarukalla.

Simppeli satsiki

4 dl bulgarian jugurttia (3,9 %)
1 raastettu kurkku
1,5 valkosipulinkynttä
kourallinen hakkeloitua basilikaa
suolaa
pippuria

Sekoita valkosipulimurska ja muut mausteet jugurtin joukkoon. Valuta kurkkuraastetta siivilässä n. 30 minuuttia ja sekoita lopuksi kaikki aineet sekaisin. Tarjoile heti.

Pita täytettiin salaatilla, simppelillä satsikilla ja paistetulla sipuli-jauhelihamössöllä.

13 kommenttia

 1. Susa 07.05.2008

  Nayttaa tosi hyvalta! Pitaa joskus kokeilla noita pitaleipien tekoa 🙂 Olen aina luullut etta se on tosi vaikeaa…

  Vastaa
 2. liemessa 08.05.2008

  Hei Susa,Ehei, se on tosi helppoa. Ainakaan en usko että voi mennä pahasti pieleen. Ainoa mikä siinä on niin tietenkin se vaiva, mutta mielestäni sen arvoinen. Tuoreina parhaimmillaan, mutta säilyivät muovipussissa seuraavaankin päivään. Jos haluaa tehdä varman päälle pitkän kaavan mukaan niin alkuperäisessä ohjeessa taikinaa nostatetaan 1-1,5 h, leivotaan palloikisi, nostatetaan taas 30 min ja sitten vasta kaulitaan littaniksi. En ole vielä kertaakaan jaksanut odottaa 😀 Kerro jos pääset sinne asti!– Jenni liemessä

  Vastaa
 3. Susa 09.05.2008

  Kiitos =) Kokeilen viikonloppuna, kerron miten onnistui 🙂

  Vastaa
 4. Anonyymi 25.09.2008

  Kyllä mulla ainakin onnistuu pitaleipienkin pilaaminen 😀 Olen kahdesti koittanut tehdä niitä kotona ja kummallakaan kerralle leivät eivät kohonneet vaan jäivät ohuiksi lätyiksi. Missähän vika?? Tein aivan ohjeen mukaan enkä availlut uunin luukkua kesken paistamisen 🙁

  Vastaa
 5. Jenni 30.09.2008

  No johan on markkinat! Minkä ohjeen mukaan teit? Tämän vai joku muu?Omasta mielestä pitat nousevat paremmin jos ne kaulitaan ensin ja sitten vasta nostatetaan. Alkuperäisessä ohjeessa ensin nostatetaan ja sitten kaulitaan. Onko neste tarpeeksi lämmintä? Ja uuni tarpeeksi kuuma? Ja suolaa ei sovi unohtaa.Hämmentävää. – Jenni liemessä

  Vastaa
 6. Maiju 26.03.2011

  Päivän lounasmenu päätetty! Kiitos ohjeesta 🙂

  Vastaa
 7. Jenni 26.03.2011

  Moi,

  Hyviä ohjeita tulee itsekin käytettyä useammin. Tajusin että näitä arkistojen syövereiden käytetyimpiä ohjeita voisi nostaa esille Facebookissa. Tein juuri aamulla tällä ohjeella 50 pitaleipää. Juhlat tiedossa 🙂

  Jenni

  Vastaa
 8. Goldery 13.04.2011

  Ihana blogi sulla! Löysin tämän reseptin eilen illalla, inspiroiduin ja nyt on jo omat pitat liinan alla nousemassa;-) Herkullinen saunailta meilläpäin siis tiedossa!

  Vastaa
 9. Jenni 13.04.2011

  Rentouttavaa ja herkullista saunailtaa teille! 🙂 Mistä muistuikin mieleeni että pitäisi varata taloyhtiön saunavuoro nyt kun niitä oli taas vapaana. Mitäs yleensä teette saunaruuaksi?

  Kerrostaloasujana harvemmin tulee saunottua mutta lapsuudenkodissa tein aina lauantaisaunan jälkeen tälläisen setin: limua, teetä, hapankorppuja juustolla ja kurkulla, omenaviipaleita ja auraa.

  Vastaa
 10. Goldery 23.05.2011

  Huomasin kommenttisi vasta nyt, hups! Meillä on aina panostettu lauantaisaunan jälkeiseen ruokailuhetkeen. Arki-iltojen voileivät saivat väistyä ruokaisten salaattien, kiviuunipizzojen, takkatulimakkaran, täytettyjen patonkien, tortillojen, uuniperunoiden tai muiden herkkujen tieltä. Tätä perinnettä on sitten jatkettu myös pesästä lennettyä, sillä tykkään, että saunan jälkeen syödään jotain spesiaalia. Pakko testata tota hapankorppu-aura-yhdistelmää! Se antaa varmaan hyvän twistin suuhun!

  Vastaa
 11. Anonyymi 05.11.2013

  Tein näitä eilen, ei ihan mennyt niinkuin strömssössä! Pitääkö taikina vaivata kimmoisaksi vai riittääkö pelkkä sekoittaminen? Suurin osa jauhoista ei ainakaan ole 6 dl taikinaan ja loput 2 dl leipomiseen =) Hyviä toki olivat…

  Vastaa
 12. Anonyymi 19.02.2016

  Vaivasin taikinaa 8-10 min. kunnes olin saanut hyvän sitkon.
  Hyvin resepti toimii 🙂

  Vastaa
 13. […] itsetehtyjä pitaleipiä 400 g yrtti-valkosipuli marinoitua lampaan ulkofilettä tai paahtopaistia 2 tomaattia 1 mango […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *