Skip to main content

Pitaleipiä ei vain pysty ostamaan kaupasta. Olen kyllä yrittänyt mutta ne on niin nuivia vakuumipakkauksessaan ja uunissakin lämmittäessä vain kuivuvat lisää. Kehitin siis Tammen Keittokirjan pohjalta express pitaleipä-reseptin jossa käytännössä skipataan leivälle elintärkeitä työvaiheita ja lopputulos on silti loistava. Nämä sopisivat loistavasti vaikka juhliin. Vieraat voisivat täyttää pitansa oman maun mukaan erilaisilla täytevaihtoehdoilla.
Valmistusaika 1 h.

Express pitaleivät (10 kpl)

8 dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 hiiva tai hiivajauhepussi
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita muut aineet mukaan lukien suurin osa jauhoista. Nostata taikinaa liinan alla n. 30 min. Lämmitä sillä aikaa uuni 275 asteeseen. Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse ne runsaan jauhotuksen kera n. 1-2 sentin paksuisiksi. Nostata jauhotetulla pellillä 10 min. Paista uunin ylätasolla 5-8 minuuttia. Pitaleivät muodostavat noustessaan taskun joten älä mene pistelemään niitä haarukalla.

Simppeli satsiki

4 dl bulgarian jugurttia (3,9 %)
1 raastettu kurkku
1,5 valkosipulinkynttä
kourallinen hakkeloitua basilikaa
suolaa
pippuria

Sekoita valkosipulimurska ja muut mausteet jugurtin joukkoon. Valuta kurkkuraastetta siivilässä n. 30 minuuttia ja sekoita lopuksi kaikki aineet sekaisin. Tarjoile heti.

Pita täytettiin salaatilla, simppelillä satsikilla ja paistetulla sipuli-jauhelihamössöllä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

13 Kommenttia

 • Susa sanoo:

  Nayttaa tosi hyvalta! Pitaa joskus kokeilla noita pitaleipien tekoa 🙂 Olen aina luullut etta se on tosi vaikeaa…

 • liemessa sanoo:

  Hei Susa,Ehei, se on tosi helppoa. Ainakaan en usko että voi mennä pahasti pieleen. Ainoa mikä siinä on niin tietenkin se vaiva, mutta mielestäni sen arvoinen. Tuoreina parhaimmillaan, mutta säilyivät muovipussissa seuraavaankin päivään. Jos haluaa tehdä varman päälle pitkän kaavan mukaan niin alkuperäisessä ohjeessa taikinaa nostatetaan 1-1,5 h, leivotaan palloikisi, nostatetaan taas 30 min ja sitten vasta kaulitaan littaniksi. En ole vielä kertaakaan jaksanut odottaa 😀 Kerro jos pääset sinne asti!– Jenni liemessä

 • Susa sanoo:

  Kiitos =) Kokeilen viikonloppuna, kerron miten onnistui 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  Kyllä mulla ainakin onnistuu pitaleipienkin pilaaminen 😀 Olen kahdesti koittanut tehdä niitä kotona ja kummallakaan kerralle leivät eivät kohonneet vaan jäivät ohuiksi lätyiksi. Missähän vika?? Tein aivan ohjeen mukaan enkä availlut uunin luukkua kesken paistamisen 🙁

 • Jenni sanoo:

  No johan on markkinat! Minkä ohjeen mukaan teit? Tämän vai joku muu?Omasta mielestä pitat nousevat paremmin jos ne kaulitaan ensin ja sitten vasta nostatetaan. Alkuperäisessä ohjeessa ensin nostatetaan ja sitten kaulitaan. Onko neste tarpeeksi lämmintä? Ja uuni tarpeeksi kuuma? Ja suolaa ei sovi unohtaa.Hämmentävää. – Jenni liemessä

 • Maiju sanoo:

  Päivän lounasmenu päätetty! Kiitos ohjeesta 🙂

 • Jenni sanoo:

  Moi,

  Hyviä ohjeita tulee itsekin käytettyä useammin. Tajusin että näitä arkistojen syövereiden käytetyimpiä ohjeita voisi nostaa esille Facebookissa. Tein juuri aamulla tällä ohjeella 50 pitaleipää. Juhlat tiedossa 🙂

  Jenni

 • Goldery sanoo:

  Ihana blogi sulla! Löysin tämän reseptin eilen illalla, inspiroiduin ja nyt on jo omat pitat liinan alla nousemassa;-) Herkullinen saunailta meilläpäin siis tiedossa!

 • Jenni sanoo:

  Rentouttavaa ja herkullista saunailtaa teille! 🙂 Mistä muistuikin mieleeni että pitäisi varata taloyhtiön saunavuoro nyt kun niitä oli taas vapaana. Mitäs yleensä teette saunaruuaksi?

  Kerrostaloasujana harvemmin tulee saunottua mutta lapsuudenkodissa tein aina lauantaisaunan jälkeen tälläisen setin: limua, teetä, hapankorppuja juustolla ja kurkulla, omenaviipaleita ja auraa.

 • Goldery sanoo:

  Huomasin kommenttisi vasta nyt, hups! Meillä on aina panostettu lauantaisaunan jälkeiseen ruokailuhetkeen. Arki-iltojen voileivät saivat väistyä ruokaisten salaattien, kiviuunipizzojen, takkatulimakkaran, täytettyjen patonkien, tortillojen, uuniperunoiden tai muiden herkkujen tieltä. Tätä perinnettä on sitten jatkettu myös pesästä lennettyä, sillä tykkään, että saunan jälkeen syödään jotain spesiaalia. Pakko testata tota hapankorppu-aura-yhdistelmää! Se antaa varmaan hyvän twistin suuhun!

 • Anonyymi sanoo:

  Tein näitä eilen, ei ihan mennyt niinkuin strömssössä! Pitääkö taikina vaivata kimmoisaksi vai riittääkö pelkkä sekoittaminen? Suurin osa jauhoista ei ainakaan ole 6 dl taikinaan ja loput 2 dl leipomiseen =) Hyviä toki olivat…

 • Anonyymi sanoo:

  Vaivasin taikinaa 8-10 min. kunnes olin saanut hyvän sitkon.
  Hyvin resepti toimii 🙂

Jätä kommentti