Skip to main content
Viime viikot ovat menneet kuin sumussa. Ehkä kyseessä on jonkinasteinen kaamosväsymys yhdestettynä työstressiin. Alle 9 tunnin yöunet ovat täysin riittämättömät, ruoka ei maistu ja uni on katkonaista. Ehkä jopa ensimmäistä kertaa elämässä alan todella arvostamaan aina niin hyvää ruokahaluani. Kun sen kadottaa niin mikään ei enää maistu miltään. Kunhan se on helposti nieltävissä.

Kaamosväsymys tai ei niin puolentoista viikon kuluttua vietämme tupaantuliaisia / Jennin ja Nirson synttäreitä ”Kermapersetuparit” teemalla. Olemme pyytäneet tavanomaisen krääsän sijaan ihmisiä tuomaan esimerkiksi punaviiniä, ranskalaista juustoa tai vaikkapa sikarin. Vieraamme päättävät, mutta nyt vain paras kelpaa 😉 Arvioisin että vieraita on max 40.

En voi kuitenkaan jättää koko tarjoilua vieraiden varaan: 37 homejuustoa ja 3 pulloa viiniä ei yksinään toimi. Kaipaankin hyviä sormisyötävien reseptejä mahdollisten juustojen rinnalle. Yksi ideani oli leipoa lisäksi Focaccia pellillisiä, mutta senkin hyväksi todettu resepti on hukassa. Myös piparjuurituorejuusto-cocktailpalat joko kylmäsavustetulla kirjolohella tai savuporolla kävivät mielessä. Nyt kaivataan niitä juhlien parhaista parhaimmaksi todettuja ikisuosikkeja! Ideoita?

Kuva: Stockmann.fi

Cocktailpalat

125 g piparjuurituorejuustoa
ohutta rieskaa

250 g kylmäsavustettua kirjolohta
puoli nippua tilliä

tai100 g kylmäsavustettua viipaloitua poronpaistia

Valmista yksi rulla kerrallaan, sillä leipä kuivuu nopeasti. Levitä tuorejuustoa rieskalle, aseta 3-4 kalaviipaletta leivälle ja ripottele hieman tillisilppua kalalle. Kääri kireälle rullalle. Leikkaa terävällä veitsellä 1,5-2 cm:n viipaleita. Kiinnitä rullat cocktailtikuilla. Pororullat valmistetaan kuten kalarullat. Voit valmistaa rullat edellisenä päivänä, kunhan käärit ne tiiviisti kelmuun, jotteivat ne pääse kuivumaan. Viipaloi rullat cocktailpaloiksi juuri ennen tarjoilua.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

13 Kommenttia

 • Masu sanoo:

  Heippa, meidän parissa eri pirskeissämme tarjotut kylmäsavulohirullat ovat olleet todellinen hittituote! Samaten poronapit. Niitä on myös helppo muokkailla omaan makuun sopiviksi!http://timjamia.blogspot.com/2008/11/kylmsavulohirullat.htmlja http://timjamia.blogspot.com/2008/11/kylmsavuporo-ruisnapit.html

 • Jenni sanoo:

  Aah! Huonosta ruokahalusta huolimatta nyt herahti vesi kielelle. Oon vannoutunut ruisleivän ystävä joten tuo hapankorppu / ruisnappi linja menee kyllä rieskasta ohi. Kiitos vinkistä, näitä tehdään!!

 • Anonyymi sanoo:

  Olen havainnut erittäin hyväksi tällaisen: voidellaan kevyesti margariinilla 1/4 reissumies. Päälle palanen vuohenjuustoa ja aurinkokuivattua tomaattia. Sitten uuniin muutamaksi minuutiksi 200-225 asteeseen. Ja ai että kun on hyvää! Sopii todella hyvin yhteen ruisleipä, juusto ja tomaatti. 🙂t. anonyymi blogin seuraaja

 • Rauna sanoo:

  Mä pidän paljon pienistä annoksista keittoa esimerkiksi snapsilaseissa. Niitä voi halutessaan terästääkin, mutta pelkkä tavallinen keittokin käy. Koska kyseessä on melko pieni annos, saa keitto olla hyvin maustettua, melko tulistakin. Borssikeitto, porkkanakeitto tai maustettu, itsetehty hernekeitto on aika kivoja. Pidän siitä, että cocktailkutsuilla on erilaisia koostumuksia ja raaka-aineita, osa nestemäistä, osa leipää jne., ja että jostain käy helposti ilmi, mitä pikkusuolaiset sisältävät.Lisäksi cocktailpaloissa on tärkeää, että ne pystyy aidosti syömään yhdellä, kahdella haukkauksella seisten ilman, että täytteet leviää tai joutuu seisoskelemaan suu täynnä ruokaa kesken keskustelun. Todella usein cocktaileilla tarjotaan aika haastavia paloja, viimeksi lauantaina mm. kokonaista lohta, jossa oli hyvin paljon ruotoja ja samalla piti tasapainoilla keikkuvan lasin kanssa, koska Teema-lautaset ja lasinpidike eivät sopineet hyvin yhteen.

 • oliivia sanoo:

  Onkohan tässä nimenomaisessa syksyssä jotain erikoista, puolella jos toisella (myös täällä suunnalla) tuntuu olevan samoja aatoksia kuin teilläkin. Ulkona vaan pimenee ja työ vie kaiken ajan niin ettei ehdi muuta kuin pakastepitsaa lämmittää.Hieno juhlaidea! Kokeiltua ja hyväksi havaittua, joskaan ei ehkä ihan lyxiä on ainakin < HREF="http://monkeyfood.net/2008/07/20/torkean-hyva-sivusalaatti-ja-muuta-partypurtavaa/" REL="nofollow">Muulin suolaiset pannarit<>. Makealta puolelta taas suosittelen ehdottomasti macaroneja, joihin ohjeistusta löyty ainakin < HREF="http://monkeyfood.net/2008/02/22/metrin-pitka-macaroni/" REL="nofollow">apinakeittiöstä<> ja < HREF="http://www.bellavanilla.fi/2008/10/18/macaron/" REL="nofollow">Bella Vanillasta<>. Ne on ihanaa pikku sormisyötävää, suorastaan sulaa suuhun!Ja sitten sitä osastoa mitä ei itse ole kokeiltu (vielä): < HREF="http://thepassionatecook.com/" REL="nofollow">The Passionate Cook<> -blogista löytyy ihan oma osasto Canapés and Finger Food, jossa on toinen toistaan herkullisemman ja upeamman näköisiä pikku palasia ja hyvät ohjeet.Toivottavasti juhlat onnistuu hyvin!

 • Jenni sanoo:

  Oho, vaikka mitä vinkkejä 🙂Tuo snapsikeitto on aika vänkä idea. Omasta takaa ei löydy laseja mutta ehkä niitä saisi kertakäyttöisenä… Jossain näin myös vihannestikkuja+dippi tarjoiltuna snapsilaseista. Nyt on myös muodikasta tarjoilla suupala vaikka lusikasta niinkuin tuolla The Passionate Cook sivustolla oli tehty. Mielenkiintoiset sivut joilta saattaisi löytyä muutama ideakin. Olen samaa mieltä että cocktailtarjottavat olisivat mielellään suupaloja ja helposti suuhun noukittavissa juhlahumun keskellä. Vuohenjuusto ja aurinkokuivattu tomaatti (ja basilika) on ihan legendaarinen yhdistelmä!Kiitos kaikille vinkeistä, tuska alkaa heti helpottamaan 🙂Jenni.

 • Anonyymi sanoo:

  Varsin vinkeä ja maukas yhdistelmä on (kun kerran juustosta puhutaan) After Eight -suklaa ja pikantti gorgonzola! Menee suuhun yhdellä haukkauksella. Yhtä hyvää kuin joulupiparit ja Aura-juusto.

 • Linda sanoo:

  Moi Jenni!Voisitte tehdä liha-, jauheliha-, kana-, katkarapuvartaita uunissa. Lihoja voisi esim. marinoida punaviinissä, mausteissa ja öljyssä päivän, tai enemmän. Esim. Vii Voanista saa hyviä pakastettuja, keitettyjä katkarapuja, maksaa muistaakseni 18 euroa iso pussi. Mausteet riippuu aika paljon teidän teemasta. Tähän ei joudu näkemään älyttömästi vaivaa ja voi tehdä suurimman osan työstä etukäteen. Toinen ideani oli miniletut (tai blinit), joiden kanssa tarjotaan smetanaa, kylmäsavulohta, ruohosipulia tai mätiä, smetanaa, sipulia. Jos tällainen vähän rahvaampi tyyli käy, niin voisi ajatella myös minikokoisia sillileipiä. Palttoonnappi, pieni pala silliä, kananmunaviipale, tilliä.Sama toimisi ehkä katkaravuilla ja majoneesilla.(?) Kerran tein yksissä bileissä pieniä suklaakarkkeja. Suklaa sulatetaan vesihauteessa, jonka jälkeen sitä annostellaan leivinpaperin päälle pieniä ympyröitä. N. 1 rkl suklaata per karkki riittänee. Suklaan päälle laitetaan koristeeksi erilaisia pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, kuten kauniita viikunapaloja ja karamellisoitua appelsiinin kuorta. Appelsiini kuoritaan raastetaan erikoisella välineellä, jolloin kuoresta tulee pitkiä, spagettimaisia suikaleita, en tiedä kapistuksen nimeä. Siirappi keitetään sokerista ja vedestä, jossa appelsiinit pitää keittää 2 erillistä kertaa n. 1 min. kitkeryyden poistamiseksi. Kannattaa maistaa, tarvitseeko keittää kolmaskin kerta. Lopputuloksen tulisi olla karamellimäinen. Ei ole oikeastaan kauhean haastavaa. Näihin suklaisiin voisi muuten myös yhdistää joulun makuja, kuten glögissä marinoituja korintteja tai rusinoita. En ole kyllä itse kokeillut… Myös rommirusinat voisi toimia! 😉 Tsemppiä järjestelyihin!

 • Jenni sanoo:

  After eight ja gorgonzola…Vähintäänkin eksoottista! Mutta harva myöskään uskoo kuinka taivaalliselta pipari ja homejuusto voikaan maistua.Heippa Linda! Vartaat kuulostaa hyvältä :). Millaisen marinaadin tekisit katkarapuihin? Uskon että jälkkärin puolesta mennään Amedein suklaalla; tuliaisia Suklaafestareilta. Tarkoitus on myös pitää jonkinsortin viininmaistajaiset. Lemppari-setä lemppari-Alkossa (Kampin) auttoi meitä valitsemaan 8 punaviiniä. 4 pulloa on Cabernet Savignonia ja 4 Pinot-Noiria, jotka ovat vielä neljästä eri maasta: Chile, Argentiina, Italia ja Ranska.

 • Linda sanoo:

  Laittaisin katkarapuihin esim. valkkaria, oliiviöljyä, timjamia (tai muita välimerellisiä yrttejä), valkosipulia, sitruunamehua, sitruunan raastettua kuorta, chiliäkin voi lisätä… Joissain marinadiresepteissä sanotaan, että öljyn suhde happamaan (viini ja sitruunan mehu) tulisi olla 3:1, mutta olen laittanut joskus melkein pelkkää ”happoa” ja sekin onnistui. Jos haluat mennä enemmän aasialaiseen suuntaan, niin silloin marinadiin vois laittaa sesamiöljyä, soijaa, inkivääriä, limeä, riisiviinietikkaa, kalakastiketta, valkosipulia, chiliä, (wasabia)… Katkarapuihin riittää mun mielestä pienempikin marinoiminen. Varmaan riittää, jos laittaa aamulla maustumaan. Toi ensimmäinen respti sopii ehkä paremmin viinien kanssa.

 • Anonyymi sanoo:

  Hellapoliisin blogissa oli tehty joulutorttuja suolaisena versiona, Hillon tilalle oli laitettu tuorejuustoa ja lohiviipale.Tuo voisi maistua..tai ehkä vuohenjuusto + päärynähillo vois olla punkun kera suun mukaista

 • Anonyymi sanoo:

  Hellapoliisi on kopsannut sen valion lehdestä:)!!Voi aaargh!:)koristelua myöten…

 • Nelle sanoo:

  yksi klassinen – vaikka juhlat taisi mennä jo;) on pekoniin kääräisty luumu uunissa. aivan järkkyihania mutta olisi hyvä jos voi lämmittää juuri ennen tarjoilua. Puoliska pekonita riittää yhteen luumuun. homma tehdään coktailkelpoiseksi (ja pekoni niitataan paikalleen) hammastikulla. parmankinkku ja leipätikut on toinen klassikko ja sitten mun ikisuosikki tuulihatut. Esimerkiksi kermavaahtoa ja oliiituorejuustoa on yksinkertaisuudessaan hyvä. Myös se aurinkokuivattu tomaattituorejuusto toimii. Etenkin jos täytteen pursottaa hatun isään pienellä tyllalla saa suupalasta sotkemattoman. Menee hyvin kermaperseteemaan 😉 Lisäksi jossain oli joskus tarjolla tikkuja joissa oli pieni pallomozzarella, basilikan lehti ja kirsikkatomaatti. Mutta hanki avuksi joku kaveri ja pullo punkkua kun näitä alat askarrella 😉

Jätä kommentti