Skip to main content

Parasta ruuassa on sen jakaminen. Nautin suunnattomasti seurustelusta ystävien kanssa illallisen merkeissä. Mikä olisikaan parempi ajankohta jakaa illallinen kuin ystävänpäivä!

Vielä flussasta toipuvana olin päättänyt olla ottamatta stressiä illasta. Nirso oli valmistellut ainoastaan jälkkärin etukäteen, muuten torkuin iltapäivän vieraita odotellessa. Ruoka valmistui kuin huomaamatta seurustelun lomassa.

Ystävänpäivä-menu

Pinaatti-pähkinä pastaa

Juustolautanen balsamico-hunaja pinjaminsiemenillä

Suklainen Crème Brûlée

Pinaatti-pähkinä pasta (4 hlö / 15 min)

400 g pinaattitagliatellea
1 ps saksanpähkinöitä
tuoretta pinaattia
3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 dl kermaa
suolaa
pippuria
(muskottia)

Keitä tagliatelle napakaksi. Valmista samalla kastike. Paista puolitettuja valkosipulinkynsiä öljyssä miedolla lämmöllä. Poista huonot lehdet ja isot kannat pinaatista. Lisää huuhdellut pinaatinlehdet pannulle ja kääntele. Lisää kerma, mausteet ja saksanpähkinät. Kastike valmistuu nopeasti ja sitä ei ole tarpeen erityisemmin haudutella.

Ravintoloissa juustolautanen tarjotaan usein väliruokana ennen jälkiruokaa. Konsepti toimi loistavasti tuliaispunaviinien kanssa. Harvemmin tulee käytyä Stockan Herkussa, mutta juustotiski on melkein pienen matkan ja Stockan hintalisän arvoinen. Henkilökunta on asiantuntevaa ja juustoja pääsee maistelemaan. Yhdessä myyjän kanssa päädyimme kolmen juuston lajitelmaan: mieto ranskalainen lehmänmaitojuusto Saint Albray, suomalainen suosikkimme Viinitarhurin juusto ja niin ikään ranskalainen homejuusto Bleu d’Auvergne. Juustojen seuraksi valmistin balsamico-hunaja-pinjaminsiemeniä. Täytyy tunnustaa että loput ostokset veimme edullisemman ketjun kassaan.

Olin vakoillut vieraamme Facebook-notesta lempijälkiruoan joka oli Crème Brûlée. Jälkiruokavastaavamme Nirso taas on suklaan ystävä. Löysimme täydellisen jälkiruoan Snadista Suklaakirjasta.

Suklainen Crème Brûlée (4 hlö / 1 h 15 min)

1/2 l kuohukermaa
1 dl maitoa
150 g sokeria
5 g kaakaojauhetta
150 g suklaata (72 %)
6 munankeltuaista
ruokosokeria

Kiehauta kerma, maito, sokeri ja kaakaojauhe. Lisää rouhittu suklaa. Jäähdytä. Sekoita keltuaiset joukkoon ja siivilöi. Kypsennä 90-asteisessa uunissa 40-60 minuuttia vuokien koosta riippuen. Anna taas jäähtyä. Ripottele pinnalle sokeria ja polta pinta rapeaksi uunin grillivastuksella tai pienellä kaasupuhaltimella.

Mitä tekisin erilailla seuraavalla kerralla? Vähentäisin sokeria ja käyttäisin hyvälaatuisempaa suklaata. En yrittäisi myöskään polttaa vanukkaan pintaa pienellä kaasusytkärillä. Jos olisin hifistelijä ostaisin hommaan tarkoitetun 25 euron kaasupolttimen. Uunissakin tulivat ihan kivasti 300-asteessa ylätasolla pitäen uunin luukkua auki. Ohjeesta jäi myös ikävästi yli 6 valkuaista. Mitä niistä voisi tehdä? Vaahtoa?

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

7 Kommenttia

 • Nelle sanoo:

  tee valkuaisista < HREF="http://siskotkokkaa.blogspot.com/2009/02/sarjassamme-ensikertakokeiluja.html" REL="nofollow"> macaronseja!<> 🙂 Niitä voi sitten antaa lahjaksi ystäville 🙂

 • Linda sanoo:

  Mun mielestä valkuaisista kannattaa tehdä marenkeja, joko yks iso, littana levy, joka toimii pavlovana. Todalla hyvä ohje on esim. Nigellan suklaapavlova. http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=283Tai tee pieniä littania marenkeja, joita voi käyttää ns. minipavlovina. Päälle esim. kermavaahtoa ja marjoja tai kauniiksi viipaloituja hedelmiä. Tämä on siitä mahtava jälkiruoka että marengit säilyy ja tämä on karppaja-ystävällinen. 😉 Tai sitten pieniä marenkeja, joita voi murustella esim. jätskiannokseen, kermavaatoon murusteltuna ja marjojen kanssa niistä tulee myös hauska jälkiruoka. Hyvä vinkki marenkiin on vatkata valkuaiset ja sokeri höryävän vesikattilan päällä. Ei kiehuvan.(Sveitsiläinen marenki) Tuloksesta tulee ihanan vaahtokarkkimainen. Ja prosessi on jotenkin hyvin tyydyttävä, kun seoksesta tulee kiiltävää ja paksua.Ai niin, muistaakseni Nigella myös pakastaa valkuaisia…

 • Anonyymi sanoo:

  Tai sitten valkuaisista voi tehdä bodari/fitness-immeisten suosimaa proteiinipitoista valkuaismunakasta 🙂 Siinäpä haaste tuunata tästä kulinaristinen nautinto. Vinkkejä otetaan vastaan.t. Ellis

 • Jenni sanoo:

  Nelle, leipominen on juuri tuollaista tähtitiedettä mulle. Naureskelin sun matemaattisille piirustuksille 😀 Leipominen on kyllä niin oma lajinsa.Pitää kyllä kokeilla joko näitä Macaronseja tai marenkia. Macaronseja ehdotettiin jo aikaisemminkin Kermaperse-tupareihin mutta en olisi millään ehtinyt kaikkiea..Vähäkarppi taustastani huolimatta valkuaismunakakas kuulostaa aika extremeltä. Mielestäni ruoan pitää kyllä maistua. Vahvalla juustolla, tomaatilla ja yrteillä voisi saada maukkaaksi?– Jenni liemessä

 • Jenni sanoo:

  Tein sen taas. Pinjaminsiemen 😀Noh, vakkarilukijat tietävät jo mitä tarkoitan pinjaminsiemenellä… Pinjansiemen siis.

 • oliivia sanoo:

  Alkuperäisen postin teemaan sopivasti, tee lopuista valkuaisista < HREF="http://puolikiloavoita.blogspot.com/2007/10/puspus.html" REL="nofollow">suukkoja<>.Macaronsit on kyllä myös hyviä…

 • Jenni sanoo:

  Kiss-kiss Oliivia! Ihana idea nuo suukot. Ala-asteen luokkaretkellä käytiin Brunbergin tehtaalla ja ostetiin laatikkokaupalla mansikka neekeri-pusuja nyk. suukkoja. Makuaisti on sen verran kehittynyt että nykyään maistuisi mokka tai vanilja.

Jätä kommentti