Skip to main content

Kävin hauskan keskustelun lähikaupan lihatiskillä. Kaartelin pitkin käytävää kun nuori lihamyyjä seisoi tiskin takana lippa ojossa. Ilmoitin että älä turhaan odota, pitää hakea vielä inspiraatiota mitä ruokaa sitä tekisi. Myyjä ehdotti että lähtisin hakemaan inspiraatiota vaikka kävelemällä auringonlaskuun. Hmph, aistinkohan hitusen sarkasmia…Noh, 10 minuutin mietinnän tuloksena tilasin tiskiltä 300 grammaa naudan jauhelihaa niinkuin kaikki muutkin kaupan asiakkaat. Kuulosti varmasti arkipäiväiseltä myyjän tuhahtaessa pettyneen oloisena. Myyjä ei kuitenkaan tiennyt että sain kuin sainkin inspiraation parin viikon takaisesta Kiasma-lounaasta.

Moussakan kanssa tai oikeastaan moussakaa valmistaessani siemailin Cameleon-arkiviiniä Argentiinasta. Cameleon on vahva ja mausteinen. Kuvittelin sen sopivan moussakan kanssa.

Päätin tehdä moussakaa. En ollut koskaan lukenut yhtäkään moussaka-ohjetta mutta noukin ainekset makumuistin varassa. Tässä vaiheessa en myöskään yhtään käsittänyt että moussaka ei todellakaan ole mikään arkiruoka sillä valmistus kesti tuntikaupalla. Tarvitset:

Kreikkalainen moussaka (4 hlö)

1 munakoiso
4 rosamunda-perunaa
2 dl juustoraastetta (parmesan tai muu vahva juusto. Käytin tähän häistä jääneitä juustoja)
korppujauhoja

Jauhelihakastike:

300 g naudan paistijauhelihaa (ensi kerralla lammasta)
1 rkl lihafondia
1 punasipuli
3 kpl valkosipulin kynsiä
1 prk luomu tomaattimurskaa
kuivattua salviaa
tuoretta timjamia
suolaa
pippuria
oreganoa
ripaus cayannepippuria
ripaus kanelia

Bechamel-kastike:

50 g voita
50 g vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 kananmunaa
suolaa
pippuria
ripaus muskottipähkinää


Munakoiso ja peruna kannattaa esikypsentää. Ladoin munakoiso ja perunaviipaleet pellille, päälle öljyä ja 15 minuuttia uunissa noin 150 asteessa.

Ohjeet ainekset ovat tismalleen samat kuin tekemässäni moussakassa. Netti on kuitenkin pullollaan erilaisia variaatioita joista eniten mukailin Kotikokki.netin ohjetta. Samalta sivulta löytyvät eri työvaiheet. Moussaka oli sen verran työläs arkiruoka että tämän on kyllä parempi olla 5 ”nam namia” Minin yhestä viiteen ”nam nam”-asteikolla.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Mun mielestä toi Cameleon oli ihan loistava arkiviini ja sopi hyvin tomaattisen pastakastikkeen kanssa. Luomuakin kaiken lisäksi! Eikö se toiminutkaan moussakan kanssa?

  • Jenni sanoo:

    Toimi toimi. Saatiin häälahjaksi söpö ”arkikori”; cameleon viini, patalappuja, leipää ja kori joka löysi heti paikkansa uutena leipäkorina. Nirson mielestä viini oli niin tuhtia että se olisi sopinut vaikka riistankin kanssa. Mahtava hinta-laatusuhe!

Jätä kommentti