Skip to main content

Rättänä eli mustikkakukko

Rakastan itse tehtyjä leivonnaisia. Facebookissa kirja-arvontaan osallistunut Katariina nimesi lempileivonnaiseksi minulle tuntemattoman savolaisen rättänän eli mustikkakukon. Ainoa kaupasta ostettava leivonnainen johon välillä hairahdun, tai tarkemmin ottaen Nirso kantaa ne jääkaappiimme, on Fazerin Kuningatarpiirakka. Mustikkakukot olivat vähän kuin Fazun leivokset mutta parempia. Tästä taisi tulla omakin suosikki!

Määrä kauhistuttaa useimmissa leivontaohjeissa. Savon Sanomien ohjeella tein 4 kpl sopivankokoisia mustikkakukkoja. Tiedetään, mun ei pitäisi lähteä sooloilemaan näissä leivonta-asioissa mutta en pystynyt vastustamaan kiusausta hieman muokata reseptiä olemassa olevien aineksien mukaan. Tällä kertaa se kannatti.

Ruisjauhojen sijasta käytin puolet ruisleseitä ja puolet tavallisia vehnäjauhoja. Pohjaan ja marjoihin tuli molempiin sokeria. Ensi kerralla vähentäisin mustikoiden sokeria vähintään puoleen ja tarjoilisin rättänät vaniljajäätelöllä vaniljakastikkeen sijaan. Sen täydellisemmäksi jälkiruoka ei tule!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

11 Kommenttia

 • Ketturouva sanoo:

  Hiphei, näitähän pitää tehdä.

 • Jenni sanoo:

  Kerro sitten miten onnistui ja teitkö Savon Sanomien ohjeen mukaan. Netistä löytyi useampikin ohje.

  – Jenni

 • miikka sanoo:

  Mustikkakukot ovat aivan ihania. itsekkin olen huomannut että,monesti on kyllä ongelmana liian suuret ohjeet. Taas tuli huomattua, että kyllä sitä hyvää perinne-ruokaa suomestakin löytyy.

 • Katariina sanoo:

  Hei, mahtavaa että tykkäsit! Siinä sitä taas nähdään, että ei tarvitse olla kovinkaan monimutkaista ollakseen älyttömän hyvää 😉 . Itse olen käyttänyt Pirkan ohjetta ja tehnyt aina isommalle sakille. Kiva vinkki, että voisi tehdä yksittäisiä pieniäkin.

 • Jenni sanoo:

  Miikka, pitää varmaan sukeltaa syvemmälle savolaisiin reseptiarkistoihin. Ties mitä tuntemattomia herkkuja sieltä löytyy. Mulla on sukujuuria Savossa mutta en kyllä tiedä savolaisista perinteistä tuon taivaallista.

  Tykkään yksinkertaisista ja selkeistä mauista, marjoista ja ei liian makeasta. Tää oli niin mun juttu. Kiitos vinkistä Katariina! 🙂

 • Tusla sanoo:

  Jep, mustikkakukko on niin parhautta. Fanitan, ehdottomasti!

  Kauniit kuvat ei niin kovin kuvauksellisesta jälkkäristä, muuten. 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Tusla. ”Parempia ruokakuvia” on yksi mun lupaus blogille vuodelle 2011. Kiva jos sen huomaa 🙂

  Jenni

 • Q sanoo:

  Todella kauniit kuvat mustikkakukosta! Tykkään erityisesti ensimmäisen kuvan ruutukuosisesta taustakankaasta, sopii hyvin rättänän väreihin : )

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Q!

  Ruudullinen ”taustakangas” on itseasiassa mun paita 😀 Aika luovasti ja nopeasti näitä blogikuvia otetaan. Sain hetken kuvausrauhan sillä välin kun Mini lapioi oman rättänänsä…

 • Herkkusuu sanoo:

  jännää, en ole moisesta koskaan edes kuullut, mustikkakukka;)

 • Jenni sanoo:

  Mustikkakukka olisi itseasiassa kiva nimi jälkkärille!

Jätä kommentti