Skip to main content
Tämä saattaa kuulostaa hullulta, mutta en omista kahvinkeitintä. Hankkiuduimme vanhemmiltani peritystä 90-luvun nuuskapumpusta eroon samalla kuin sain kauan haaveilemani Francis Francis! espressokeittimen. Sen jälkeen ei ole ollut sumppiin paluuta. Päivän paras hetki on aamulla kun valmistan ison kupillisen lattea ja istahdan koneelleni miettimään tulevan päivän kulkua. 
Koen olevani etuoikeutettu kun pääsin eilen illalla tutustumaan Pauligin Vuosaaren paahtimoon. Maistelimme tai tarkemmin ottaen ryystimme eri kahvilaatuja ja valmistimme oikeaoppisesti espressoa MM-kisakoneilla. Vertailun vuoksi; maistoimme kuutta eri kahvilaatua kun Pauligin viralliset maistajat saattavat maistaa jopa 200-300 kupillista päivittäin. 
Tarkastelimme myös lasin läpi (valitettavasti ilman kameroita) modernin paahtimon puolella hääriviä työntekijöitä. Kaikesta heijastui arvostus työntekijöitä ja heidän ammattitaitoaan kohtaan. Samasta syystä tehdas on pysynyt Suomessa. Nykypäivänä harvinaiset pehmeät arvot tekivät vaikutuksen. Kyllä Paulig bisnestäkin tekee suomalaisen juodessa keskimäärin 4-6 dl kahvia päivässä. 

Kahvi maistetaan kahdella lusikalla jotta pöpöt eivät lähde kiertämään maistajien kesken. Yllätyin että kahvi tulee maistaa jäähtyneenä. Kauhoimme kahvia rivissä kovaäänisten ryystöäänien täyttäessä koulutustilan. Jos olet kiinnostunut maistajan ammatista niin mieti vielä hetki; ikäsi pitää alkaa 2:lla ja elämä on vähintäänkin puritaanista. Mm. tupakka, alkoholi, sipuli, valkosipuli chili, kala ja ananas on kielletty. Jopa käyttämäsi hammastahnamerkki on määritelty tarkasti.

Tiesitkö tämän kahvinkeittämisestä?
1. Älä käytä kahvipannua veden kaatamiseen kahvinkeittimeen. Kahvin rasva tukkii ja sotkee nopeasti keittimen.
2. Älä ravista kahvipuruja suodattimessa. Tämä tukkii suodattimen hienot huokoset.
3. Sekoita valmis kahvipannullinen jotta eri vahvuiset kerrokset sekoittuvat.

Paulig etsii täydellistä makuparia eri kahvilaaduille. Kilpailussa tehtävänä on miettiä tietylle kahvilaadulle sopivin makupari. Se voi olla jälkiruoka tai muu herkku. Kun aamukahvini on juotu, lähdenkin tässä hakemaan Postista kahvipaketteja kottikärryjen kera. Makuparin lisäksi pitää myös ratkaista millä ihmeellä keitän sitä kahvia. Keskustelu kahvinkeitosta ja täydellisen makuparin kehittämisestä jatkuu Liemessä Facebook-ryhmän puolella 🙂

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

 • Janne sanoo:

  Upeat nuo sinun ”shottilasit”. Mistä sellaiset voisi saada hankittua?

 • Jenni sanoo:

  Moi Janne,

  Nuo kyseiset shottilasit olivat Pauligin koulutustilasta joten en tiedä alkuperää. Komiat olivat! Voin tietysti yrittää kysyä illan emännältä jos hänellä on tietoa 🙂

 • Tusla sanoo:

  Bodumilla (www.bodum.com) on ainakin jotain tuollaisia kaksoisseinämällisiä espresso/shottilaseja. Kannattaa tsekata, toimii ymmärtääkseni myös verkkokauppana.

 • Jenni sanoo:

  Kiitos vinkistä! –> Janne, löytyisikö tuolta?

Jätä kommentti