Skip to main content

Perinteisesti uutena vuotena kerrataan kulunutta vuotta ja käännetään katse tulevaan. Koko viime vuosi on ollut poikkeuksellinen. Jäin kokopäiväiseksi valokuvaajaksi helmikuussa mistä lähtien olen joutunut miettimään omia tekemisiäni jatkuvasti. Keräsin listaksi muutaman ahaa-elämyksen kuluneelta vuodelta.

Jennin oppivuodet – 6 vinkkiä aloittavalle yrittäjälle

1. Luota itseesi
Päätin jo helmikuussa että annan itselleni tämän vuoden aikaa katsoa mihin uusi ura johtaa. Olin myös pyytänyt Nirsoa olemaan kuumottamatta. Vuoden lopussa katsottaisiin painunko lakki kourassa takaisin pyörittämään papereita vai jatkuuko uusi ura. Luota siis itseesi ja kerää ympärillesi ihmisiä jotka luottavat sinuun.

2. Ole rehellinen itsellesi
Saan blogiini liittyen erilaisia yhteistyötarjouksia. Jouduin todella miettimään että mikä se sellainen firma on joka ei suostu tehdä tarjousta. No se on minun firmani 🙂 Olen todennut että blogini voi tehdä yritysyhteistyötä kun se tuntuu itsestä hyvältä ja kun uskon että siitä on iloa myös Liemessä-lukijoille.

3. Panosta työntekijöihin
Olen tehnyt liikaa töitä ja liikkunut liian vähän. Lopulta rikoin selkäni. Jumpatessani olohuoneessa fysioterapeutin mummojumppaohjeilla tajusin että olen yritykseni tärkein ja, eh, ainoa voimavara. Ensi vuonna yritykseni panostaa sen työntekijään ihan uudella tavalla. Olen jo merkannut kalenteriini ensi vuoden joka perjantaille klo 12-15 OMA AIKA. Katsotaan nyt mikä se lopullinen aika on, mutta pointti on tehdä aikaa liikunnalle. Tämän vuoden olen liikkunut ’kun on aikaa’. Ja sitä hetkeähän ei koskaan tullut. Panosta työntekijöihin – panostat yritykseen.

4. Laskuta
Vuoden aikana tajusin että rahaa ei oikeasti tule mistään muualta kuin tekemästäni työstä. Laskuta työstäsi tarpeeksi silläkin uhalla että kaikki tarjoukset eivät mene läpi. Älä kilpaile hinnalla vaan mieti mikä on todellinen kilpailuvalttisi.

5. Ole aktiivinen
Harvemmin kukaan tulee kotoa hakemaan. Ole aktiivinen, virittele, vedä eri naruista ja ennenpitkää joku viritys natsaa.

6. Käytä luovuutta
Teen mitä vain rahasta. Melkein 😉 Tämä ei tarkoita että yrityksen palvelutarjonta täytyy näyttää kiinalaisen ravintolan ruokalistalta, mutta laman keskellä pitää käyttää luovuutta. Älä odota että asiakas keksii mitä haluaa tilata. Voit keksiä sen asiakkaan puolesta. Uskon että uusi urani olisi vaakalaudalla jos keskittyisin pelkästään perinteiseen lehtikuvaukseen.

Tarkkaile Glorian Ruoka & Viiniä johon tein kesällä kuvausjärjestelyjä.
Kuvaaja Tuukka Koski, ruoka Kristian ”Top Chef” Perkola.

Minä lupaan…

Viime uutena vuotena tein 7 lupausta blogille joista 6 täytin. Otin (mielestäni) parempia ruokakuvia, ostin enemmän luomua, söin enemmän kasviksia, välttelin teollisesti tuotettua sianlihaa, käytin kankaista kauppakassia ahkerammin ja muistin blogini 5-vuotis syntymäpäivät. Toivoin myös puolen miljoonan kävijän rajan ylittyvän vuoden 2011 aikana. Näyttäisi siltä että rikotte rajan tammikuun 2012 aikana. Ootte te hurjia! Tänä vuonna lupaan:

1. Antidietata
2. Tutustua kotimaan ruokakulttuuriin ja ravintoloihin Helsingin ulkopuolella
3. Leipoa leipää
4. Ostaa uuden espressokoneen ja kahvimyllyn
5. Kutsua enemmän ystäviä kylään
6. Tehdä blogiin enemmän ja parempia videoita

Liemessä vuonna 2012


Työtila
Tunnelmat ovat odottavat ja positiiviset. Toistaiseksi yrittäjyys on siis ollut onnistunut ihmiskoe joka jatkuu. Helmikuun alusta vuokraan myös työtilaa, josta löytyy kimppastudion lisäksi mahtava kuvauskeittiö.

Liemessä Workshop – ruokakuvauksen perusteet
Kurssi on täynnä ja toteutuu keväällä.

Liemessä yhteistyökumppanit 2012
Voinkin nyt pää pystyssä kertoa että blogilla on kaksi pääyhteistyökumppania ensi vuodelle. Yhteistyö starttaa tammi-helmikuussa. Hauskoja projekteja tulossa, mutta niistä lisää ensi vuonna. Toivon että yhteistyön myötä voin keskittyä blogiin entistä enemmän. Ihan parasta!

Glorian Ruoka&Viini
Tätä en enää pysty pitämään sisällä. Glorian Ruoka & Viinin tammikuun numerossa (ilm. 12.1) on ensimmäinen kirjoittamani ja kuvaamani juttu! 🙂

Kiitos kaikille lukijoille tästä uskomattomasta vuodesta. Kaikki kommentit ovat arvokkaita ja innostavat jatkamaan loputonta savottaa blogin, ruuan ja arjen parissa 🙂 Liemessä Facebook ryhmä on jo ”so 2011” eli jos et jo ole siellä niin nyt viimeistään mukaan. Hyvää uutta vuotta!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

8 Kommenttia

 • ahmija sanoo:

  Mahtavaa! Huikeasti onnea menestyksekkäästä vuodesta ja vielä hykerryttävämpiä hetkiä ensi vuoteen! On upeaa kuulla unelmien toteutuvan, itseään liikoja rikkomatta!

 • Jenni sanoo:

  Itsestään huolehtiminen on ollut varmaan suurin opetus. Yrittäminen vain vie niin helposti mennessään kun ei malttaisi olla tekemättä töitä. Kauhea ongelma 🙂

  Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

 • Riikka sanoo:

  Ihanaa uutta vuotta! Ihan varmasti se tuo monta uutta mahtavaa haastetta ja tilaisuutta. Ja odotan jo innolla, että saan käsiini tammikuun Glorian R&V:n. Onnea onnea!

 • Rohkeus ja yritteliäisyys – ja tietenkin se osaaminen ja taidot -vievät pitkälle eli toivon sinulle vieläkin menestyksekkäämpää vuotta 2012. On aina upeaa nähdä, kun ihmiset uskaltavat toteuttaa unelmiaan ja heittäytyä!

 • Nanna sanoo:

  Jenni, tärkeitä oivalluksia yrittäjyydestä, itse sinnittelin 8 vuotta ennenkuin luovutin toissa kesänä. Toki en yrittäjyydessäni ollut pystynyt sinun tavoin yhdistämään aivan elämäni suurimpia intohimoja, joten yrityksestä pois jääminen oli lopulta helpotus.

  Mutta sinä olet hienosti mennut eteenpäin ja kehittänut toimintaasi. Onnea ja menestystä kaikesta sydämestä vuodelle 2012 myös.

  Gloriaa odotellessa…. 🙂

 • Voisula sanoo:

  Hei Jenni! Onnea ja menestystä yrityksellesi! Olet tehnyt ruokablogaamisen Suomessa ammattimaiseksi, mitä on hyvä seurata.

 • Jenni sanoo:

  Kiitos Riikka, odotan myös innolla että näen jutun!

  Suolaajahunajaa, kyllä sitä joskus miettii että onko sitä vain hullunrohkea. Toisaalta riskit eivät ole kovin suuret yhden naisen firmassa…

  Nanna, ymmärrän kyllä. Saa nähdä mitkä ovat omat ajatukset 7 vuoden päästä. Onhan tämä sellaista, noh, yrittämistä. Olet oikeassa että pääsen totouttamaan työssä suuria intohimoja. Kuvaisin ja kirjoittaisin blogia joka tapauksessa 🙂 Sitähän tein päätyöni ohella, mutta perheellisenä aika ei vain yksinkertaisesti enää riittänyt kaikkeen. Blogista tai kuvaamisesta luopuminen tuntui mahdottomalta.

  Haluaisin harrastaa vaikka mitä: opetella neulomaan, laulamaan, sisustaa, tehdä taidetta eri muodoissa ja tietysti pitää blogia kaikista. Ehkä seuraavassa elämässä…Nyt pitää keskittää kaikki vapaa-aika urheilemiseen.

  Voisula, aika paljon sanottu, mutta kiitos! Vielä on matkaa mutta suunta on oikea. Seuraan itsekin mielenkiinnolla mihin ruokablogit ovat menossa. Kaikki ovat niin yksilöitä. Onhan näitä todellisia ammattilaisia jo kuten Hellapoliisi ja Kinuskikissa. Haluan ehdottomasti säilyttää blogimaisuuden. Tarkoitus on että tulevat yhteistyökuviot rikastuttavat blogia eivätkä hautaa sitä.

 • Heleen sanoo:

  Onnea ja menestystä täältäkin, odotan innolla uutta GR&V numeroa! Valitettavasti vuorokaudessa on liian vähän tunteja kaikille harrastuksille, toistaiseksi täytyy käydä töissä 🙂
  Nyt bongasin edullisia lentoja ruokakuvauskurssiviikonlopulle, harmikseni kurssi oli jo täynnä, ehkäpä sitten toisen kerran…

Jätä kommentti