Skip to main content
Satuin paikalle kun Antto Melasniemi lämmitti Kellohallin uunin ensimmäistä kertaa.

Jokainen ruokaan hurahtanut on varmasti joskus miettinyt oman ravintolan tai kahvilan perustamista. Tuijottelen usein ulos keittiöni ikkunasta. Vastapäisen rakennuksen näyteikkunaan ilmestyi lappu ”myydään / vuokrataan”. Havahduin monasti miettimästä millaisen kahvila-ravintolan siihen perustaisin. Ravintolani olisi rento olohuoneen jatke helsinkiläisessä lähiössä. Edullista, konstailematonta ruokaa, hyvää kahvia, köyhiä ritareita, oluita, viinejä, tunnelmaa, brunssi viikonloppuisin. Mukaan myytäisiin leipää, juustoja ja italialaista makkaraa. Ei mitään hullun kunnianhimoista michelintähtienkiilto silmissä, vaan hyvää ruokaa ja paikka jollaisessa itsekin haluaisin käydä ihan arkisinkin. Asuinalueellani ei oikeastaan ole yhtään kahvila-ravintolaa lukuunottamatta paikallista räkälää (lihis 2 €) ja kebab-pizzeriaa. Keskustaan on aivan liian pitkä henkinen välimatka työpäivän päätteeksi.

Teurastamon alue on uusi ruoka- ja kulttuuri keskittymä tehdasmaisessa miljöössä.

Hullut ajatukset tyrehtyvät viimeistään sitten kun alan miettimään millainen lupaviidakko olisi edessä, työntekijöiden palkkakustannuksia, remonttiinkin menisi varmasti kymmeniä tuhansia, lainataakkaa…Ravintolapöydässä ja kotikeittiöstä käsin on helppo arvostella ravintoloita kuinka tekisin paremmin, mutta tosipaikan tullen uskaltaisitko itse tehdä ylipäätään? Toisaalta alalla on myös huikeita menestystarinoita.

Tiedän millaiset lamput ravintolassani olisi, mutta eihän minulla ole minkään valtakunnan ymmärtämystä mitä ravintolan pyörittäminen vaatii. Ravintolan perustamista edes puolitosissaan harkitseville järjestetään joulukuussa elämänsä tilaisuus. Open Kitchen on eräänlainen yrityshautomo, johon otetaan kaksitoista osallistujaa. Osallistujien ravintola- tai kahvila konsepti hiotaan Antto Melasniemen johdolla, ja osallistujat saavat todellisen käsityksen mitä ravintolan tai kahvilan pyörittäminen tarkoittaa liiketoimintana. Antton kädenjälkeä ovat mm. ikisuosikkini Ateljé Finne, perjantain vakkaripizzapaikka Putte’s, aina yhtä tunnelmallinen Kuurna ja uusimpana raffi Teurastamon Kellohalli. Mikä parasta, kurssi on Sitran ja yhteistyökumppaneiden rahoittama, ja osallistujille siten ilmainen. Hakuaika päättyy 15.10. Lisätietoja ja hakuohjeet Openkitchen.fi.

Oletko haaveillut ravintolan tai kahvilan perustamisesta ja millainen on unelmiesi ravintola?

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

7 Kommenttia

 • Jonna sanoo:

  Juuri tuollaisen ravintolan haluaisin tähän meidän yhteiseen helsinkiläislähiöön. Lupaan alkaa kanta-asiakkaaksi, jos ikinä toteutat suunnitelmasi 😉

 • Jenni sanoo:

  Tein jo pohjapiirustuksen ravintolasta siihen vapaaseen liiketilaan 😀 Mutta valitettavasti en tosissani ole laittamassa ravintolaa pystyyn tähän hätään. Toivottavasti se kuuluisa ”joku” tekee sen. Sillä olisi jo 2 kanta-asiakasta!

 • Anna sanoo:

  Kolmas kantis ilmottautuu! Toivottavasti joku meidän kyläläinen kuulisi hätähuutomme 🙂

 • Täällä on neljäs myös! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kotikulinaristi, tervetuloa kuvitteelliseen ravintolaani! 🙂 Kohtahan olemme jo pieni joukko.

  Kävelin myös tässä lauantai aamuna lähiöni torin ohi ja sekin on jotenkin surkea näky; yksi pieni torikahvila ja yksi vihannesmyyjä. Tarvittaisiin aktiivinen kyläyhdistys, kuten Käpylässä ja nyt Töölössäkin. Että jos jollain on tekemisen puutetta, niin siinä löytyy työmaata! 🙂

  Jenni

 • Miramekko sanoo:

  Tälläistä ravintolaa olet etsinyt, jos joskus päätät avata ovesi, meijän poppoo löytää sinne kyllä nopeasti!
  🙂 Oon vähän jäljessä kommentoimassa, mutta mie intouduin lukemaan urakalla sinun merkintöjä!:)

 • Jenni sanoo:

  Never say never, mutta en tiedä mistä päästä sitä omaa ravintolaa lähtisi toteuttamaan. Ihailen suuresti esimerkiksi Tomi Björckiä joka on onnistunut luomaan liudan menestyviä huippuravintoloita, viimeiseksi Tukholmassa!

  Ei se mitään, mäkin olen vähän jäljessä kommentoimassa takaisinpäin 🙂 Tuttu tunne, blogit vie mennessään..

Jätä kommentti