Skip to main content

Tornileipä – tuttavallisemmin tattileipä – syntyi kokeellisessa kotikeittiössäni. Ohjeesta tulee kaksi, jolloin toisen kappaleen voi iskeä pöytään näytille viihdyttämään vieraita ja toisen siipaloida tarjolle. Liemessä Facebook-ryhmässä leipäni aiheutti sen verran hämmennystä, joten pitäähän tämän nähdä päivän valo!

Tornileipä (2 kpl)

2 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
5,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita
4 kananmunaa
0,5 tl suolaa

Sekoita kädenlämpöinen maito, hiiva, suola ja 1 dl vehnäjauhoja. Anna tekeytyä 30 minuuttia liinan alla. Vatkaa munat ja lisää ne taikinaan. Sekoita joukkoon loput jauhot ja huoneenlämpöinen pehmeä voi. Leivän voisi kokeilla maustaa esimerkiksi yrteillä, nokkosella, pähkinöillä, viinalla…

Vuoka tulisi olla uunin kestävä ja korkea. Kokeile vaikka metallista kahvi- tai teepurkkia. Voitele tötsä voilla ja jauhota vehnäjauhoilla. Kaada taikina tötsään ja anna nousta n. 45 minuuttia tai kunnes taikina ylettää yläreunaan asti. Paista uunin alatasolla 45 minuuttia 200 asteessa. Estääksesi kärähtämisen voit suojata leivän folion tai leivinpaperin palalla.

Anna leivän jäähtyä hetki. Leipä saattaa olla tarttunut yläosasta vuokaan. Taistele se irti veitsen avulla. Loppuleipä pitäisi tulla ulos helposti. Tällä ohjeella tulee enemmänkin teeleipä-tyyppinen leipä kuin perinteinen vehnäpulla. Uskoisin että samaa tornitekniikkaa voisi toteuttaa muillakin kohotettavilla leipäohjeilla.

Tattileipä aamiaispöydässä.

Jos tykkäät tummemmasta, Facebookissa Sillä Sipulilla tuli mieleen kokeilla samalla tekniikalla saaristolaisleipänappien tekemistä. Huom! Ohjeen testaus omalla vastuulla. Tämä ohje on ehdottomasti kokeelliseen keittiöön. En ota moraalista vastuuta ihmisten hämmentämisestä, enkä vastuuta räjähtäneistä tattileivistä 😀

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

Jätä kommentti