Ah, se tyydytys kun saat raksittua sun ”Things To Eat Before I Die” -listalta taas yhden herkun. Eiliset asiakaskuvaukset siirtyivät eteenpäin, joten työpäivääni jäi yllättäen uppomunan mentävä aukko. Päätin vihdoin tehdä turkkilaisia uppomunia. Cilbir eli turkkilaiset uppomunat olivat juuri niin taivaallisia kuin kuvitella saattaa: valkosipulijogurttia, uppomunaa, chiliöljyä ja tuoreita yrttejä. En tiedä saako jalopenoja laittaa, mutta laitoin silti. Turkissa cilbir on tapana tarjoilla sellaisenaan jogurttipedillä ja dipata leipää joukkoon. Turkkilainen uppomunaleipä syntyi tarjoilemalla uppomunat kaikilla sörsseleillä suoraan rapeakuorisen maalaisleivän päällä. Nappaa resepti jos haussa on täydellinen brunssileipä!
Chilivoi vai chiliöljy?
Turkkilaisten uppomunien kanssa tarjoillaan perinteisesti voista ja aleppolaisista Pul Biber chilihiutaleista valmistettua chilivoita. Pul Biber chilihiutaleita on nykyään hyvin saatavilla etnisistä kaupoista ja marketeistakin. Jääkaapissani on yksi epätoivoprojekti nimittäin puolen kilon harissatahnatönkän tuhoaminen. Tulisessa harissatahnassa oli chilin lisäksi muita mausteita kuten valkosipulia, paprikaa ja juustokuminaa. Päädyin valmistamaan pannulla oliiviöljystä, nokareesta voita ja harissatahnasta chiliöljyn. Voit käyttää siis voita, öljyä tai molempia. Ja chiliä siinä muodossa kun sitä sattuu olemaan.
Vinkki! Jos teet chiliöljyn harissatahnasta, se ei vaadi muita mausteita. Jos taas käytät chilitahnaa tai chilihiutaleita, lisää myös hieman savupaprikamaustetta.
Turkkilainen uppomunaleipä
4 kpl
ranskalaista maalaisleipää tai hapanjuurileipää
4 luomumunaa
1/2 dl väkiviinaetikkaa
jogurttikastike:
3 dl turkkilaista jogurttia
valkosipulinkynsi
ripaus cayannepippuria
mustapippuria
suolaa
chiliöljy
1 dl oliiviöljyä
nokare voita
2 tl chili- tai harissatahnaa tai chilihiutaleita
ripaus savupaprikamaustetta
lisäksi:
tuoreita jalopenoja
tilliä
minttua
rouhittua mustapippuria
Jogurttikastikkeen valmistus
Valmista jogurttikastike sekoittamalla puristettu valkosipulinkynsi ja mausteet. Anna jogurttikastikkeen maustua.
Chiliöljyn valmistus
Kuumenna pannulla oliiviöljy, nokare voita, chilitahna ja savupaprimauste. Anna poreilla hiljalleen 5 minuuttia. Laita levy pois päältä ja anna maustua ja jäähtyä vielä 5 minuuttia. Siivilöi ja pullota chiliöljy. Siivilöinti ei ole mitenkään pakollista. Siivilöimätön öljy voi olla tulisempaa ja mukana on chilitahnaa, joka tekee öljystä sakeampaa.
Uppomunien valmistus
1. Laita noin litra vettä kiehumaan kattilaan.
2. Riko sillä välin kananmunat mukeihin varovasti; yksi muna per kuppi.
3. Lisää kiehuvaan veteen 1/2 dl väkiviinaetikkaa.
4. Toimi nopeasti. Tee kauhalla pyörre veteen ja laita kananmunat varovaisesti yksitellen veteen. Enintään 2-3 munaa kerrallaan. Pyöräytä vettä kevyesti. Anna kypsyä 2 1/2 – 3 minuuttia. Keltuainen jää löysäksi eli omasta mielestäni juuri oikeaksi. Jos haluat kiinteämmän keltuaisen, pidennä keittoaikaa 3 1/2 minuuttiin.
Leipien kokoaminen
Levitä leipäsiivun päälle reippaasti valkosipulijogurttikastiketta. Aseta päälle uppomuna. Viimeistele chiliöljyllä, yrteillä, jalopenoilla ja rouhitulla mustapippurilla.
Täältä löydät Liemessä brunssireseptit!