Skip to main content

Oranssi valo kajastaa ja en pysty olla nielaisematta. Pelkään että mokaan kaiken liikkumalla. Tunnen kuinka limaista vettä valuu suupielestäni niskaan ja sieltä villapaidan alle hammaskivenpoiston aikana. Yritän pitää kiinni ajatuksesta että jos sitä on synnytyksestä selvitty niin selvitään tästäkin. Inhottavinta on että en tiedä mitä on tulossa. ”Oliks sina tehty aikasemin valkaisua?” ”Ei..tai joo sodapuhdistus mutta se ei sattunu”. ”Ma sanon ei dämäkään tälleen satu. Voiks olla vähä vihlontaa – paripäivää” hammaslääkäri murtaa suomea virolaisittain.

Samassa suuhuni tungetaan muovinen muotti jota pitää purra ja joka pitää huulet pois tieltä. Ei kuulemma satu. ”Paitsi jos on pienempi suu” toinen hammaslääkäri jatkaa ja yrittää vetää huuliani muotin päälle. Suuni ammottaa nyt auki ja en voi enää vastustella. Tässä vaiheessa käy ilmi että valkaisevaa ainesosaa eli vetyperoksidia saattaa sitten joskus tippua myös limakalvoille, ja niistä tulee polttohaavat. ”Jos kipu käy sietämättömäksi niin äännähdä sitten jotain niin keskeytetään.”

15 minuuttia tuntui ikuisuudelta. Hampaita kohti kohdistettiin violettivalo, jota ei saanut katsoa. Ensimmäiset minuutit menivät rennosti, mutta n. 5 minuutin päästä tuntui siltä kuin hampaat yrittäisivät pakoon, panikoisivat ja liikkuisivat. Erittäin häiritsevä olotila. Sitten jossain vaiheessa tuntui että hampaat ”tyytyivät kohtaloonsa” ja rauhottuivat. Erittäin terveen kuuloista sekin. ”Sulla on tosi runsas syljeneritys. Se on hyvä” hammaslääkäri kehuu samalla kun joutuu jatkuvasti ryystämään ylimääräistä kuolaa suustani. Öö – kiitos? Oikeasti minulla oli niin nälkä että mietin jo illan ruokalistaa.

15 minuuttia on ohi ja tuntuu että en olisi jaksanut puristaa muottia enää yhtään kauempaa. ”Tosi valkoiset, hyvä tulos” hammaslääkäri maalailee. Kauhistun hieman koska en missään nimessä halua epäluonnollisen valkoista pepsodenthymyä. Pääsen tarkistamaan kuontalon peilistä ja olen tosi tyytyväinen. Hampaat näyttävät puhtailta, mutta ei valkaistuilta. Hoito ei varsinaisesti sattunut, mutta ajoittain tuntui kovin epämiellyttävältä joten en välttämättä tekisi sitä enää uudestaan.

Pahin pommi pudotettiin kuitenkin hammaslääkärin ojentaessa jälkihoito-ohjeet. Ensin ainakin 2 tuntia syömättä ja juomatta muuta kuin vettä. Ei kahvia, teetä, punaviiniä eikä tupakkaa koko viikonloppuna. Ei kasviksia, värjääviä juomia tai ruokia, hapokkaita hedelmiä, makujugurtteja eikä ruisleipää. Käytännössä vain kaikkea mahdollisimman hajutonta ja mautonta. Että hyvää viikonloppua!

Valkaisu Grouponin tarjouksella 59 € Meidän Klinikalla. Ennen valkaisua tehtiin hammastarkastus ja hammaskiven poisto. Hinta yhteensä n. 130 €. Hammasvalkaisua varten myydään kotipakkauksiakin, mutta hammaslääkärissä valkaisu tehdään aina turvallisesti ja niin että hammaspaikat eivät kärsi. Lisäksi suun limakalvot ja ikenet suojataan vetyperoksidilta. Suosittelen tutustumaan _etukäteen_ hoitoon ja mahdollisiin riskeihin.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

  • Nanna sanoo:

    Hampaat hyvin, kaikki hyvin? 🙂

  • Tusla sanoo:

    Hitsi, uskaltaisinkohan minäkin. Pelkään hammaslääkäriä enemmän kuin mitään muuta. Täysin irrationaalista, mutta minkäs teet… 🙂

  • hampaat kyllä kannattaa pitää kunnossa jotta voit tulevaisuudessakin syödä sitä ruokaa…meinaan kokemusta sivusta katsojana (ja valitettavasti myös pullamössökokkina pitkän aikaa) kun sairauden takia hammasremppaa tehty. pidä vaari hyvistä hampaista.;)

Jätä kommentti