Skip to main content

Pasta. Syön todella paljon pastaa. Todella paljon. Ehkä jopa liikaa jonkun ravinnosta tietävän mielestä. Mutta pasta on niin hyvää ja siitä saa paljon ja nopeasti energiaa. Pasta ennen lenkkiä pitää väsymyksen loitolla. Pasta lenkin jälkeen antaa takaisin menetettyä virtaa. Pasta töissä lounaalla syntyy nopeasti ilman tuntien hauduttelua. Pasta täyttää elämäni. Onneksi Jenni pitää huolen ettei perheemme ruokaympyrä ole pastaympyrä. Muuten pasta löytää tiensä lautasellemme muodossa tai toisessa. Tarjolla on gourmet makaronilaatikkoa ja rigatoni con ragu di maialea ja kaikkea siltä väliltä.

Mistä sitten Nirso kirjottaisi pitkästä aikaa? Pastasta tietenkin. Ajattelin tehdä blogihorroksesta paluuni frittatan tai kahvin merkeissä, mutta Jenni ehti kirjoittaa jo tekemästäni frittatasta ja nyt oli vaarassa että pastareseptini joutuu kokemaan saman käsittelyn. Se ei käy. Pasta on liian tärkeää minulle, että antaisin jonkun toisen, jopa rakkaan vaimoni kertoa siitä miten sitä teen. Parasta on yrittää itse ja katsoa miten käy. Pastaan siis ja Aglio & Olion inspiroimana. Tuskin esittämäni resepti on mitenkään uniikki, mutta koska olen sen itse paistinpannulla kehittänyt, niin koen myös velvollisuudekseni antaa nimen sille. Kastan sen Google Translate Italiallani nirson pekoni-tomaattipastaksi, pancetta pasta al pomodoro di Nirso.

Tomaatti-pekonipasta

(pancetta pasta al pomodoro di Nirso)

(4-6 nälkäistä)

3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 porkkanaa
1 dl valkoviiniä
1 tlk tomaattimurskaa
80 g pekonia

Asiaan. Lämmitä valurautapannu ja kuullota siinä oliiviöljyn kera pari kokonaista valkosipulinkynttä. Samalla pilko sipuli ja porkkana niin pieneksi kuin veitsellä kykenet. Palojen pienuus on tässä tärkeää. Nakkaa sipuli- ja porkkanasilppu valkosipuleiden kanssa pannulle ja jatka kuullottamista. Älä anna silpun kärähtää. Kunnon kuullotus riittää ja voit sitten siirtää ainekset sivuun lautaselle ja siirtyä pekonin paistamiseen. Jätä kuitenkin valkosipulinkynnet pannulle. Pekoni tulee myös leikata pieniksi palkoiksi. Sormenpään kokoiset palat ovat sopivia. Pekonin täytyy ruskistua pannulla samalla kun se kerää hieman makua valkosipulista. Kun pekoni on rapeaa, niin lisää takaisin pannulle sipuli ja porkkana, ja kaada kunnon loraus valkoviiniä sekaan. Anna valkoviinin haihtua ja sen jälkeen lisää tomaattimurska. Riittää että tomaattimurska päästää muutaman kuplan pannulla ja lämpenee kuumaksi. Lisää hieman pastan tärkkelyspitoista keitinvettä. Kastike on valmis. Sekoita pasta kastikkeen sekaan, ja tarjoile basilikan lehtien kera.

Pastan keittäminen

Pastan keittämisestä vielä sen verran, että se on ensiarvoisen tärkeää tehdä oikein. Sen voi tehdä monella tapaa väärin. Jotta saat pastanautintosi maksimoitua, niin valitse durumvehnästä tehtyä pastaa. Tähän reseptiin tagliatelle sopi hyvin. Keitä pastaa enintään pakkauksen ohjeen mukainen aika. Käytä runsaasti vettä. Lisää suola keitinveteen vasta pastan kera. Ensin suola, sitten pasta. Hämmennä pastaa, kun se alkaa pehmetä. Tällöin se ei tartu kattilan pohjaan kiinni. Ota keitinvettä talteen. Sillä on hyvä suurustaa kastiketta. Aglio & Olion ohjeen mukaan yksi ihminen syö 100 grammaa pastaa. Keitinvettä tulee olla litra per annos, mutta vähintään kolme litraa. Suolaa laitetaan keitinveteen 10 grammaa per annos. Itse käytän Minin takia ehkä puolet tästä. Kun pasta on kypsää, kaada se siivilään. Älä seisota, vaan sekoita pasta välittömästi kastikkeen kanssa, mieluiten siinä astiassa missä valmistit kastikkeen. Tarjoile ja nauti heti.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

10 Kommenttia

 • Chef Jones sanoo:

  Pastafani ilmoittautuu! Itellekin pasta on suurinta herkkua ja tämä resepti sai innostumaan. Nam!

 • Aila sanoo:

  Olen kyllä reilun suolan laittanut samalla, kun veden kiehumaan. Olen välistä myös huuhtonut pastan kypsennyksen lopettamiseksi, näin olen nähnyt jonkun huippukokinkin tekevän.

 • Bikke sanoo:

  Nam mitä herkku ohjeita! uutena lukijana ottamassa oppia. Enkä voi nyt olla mainostamatta blogini arvontaa :)) http://bikkenpilttuu.blogspot.fi/

 • Mimosa sanoo:

  Näyttää kyllä tosi herkulliselta! Harmi kun mies just viimeks eilen tais sanoa, että voitais välillä syödä jotain muutakin kuin pastaa..

  Laitoin sulle sähköpostia liittyen sun kommenttiin blogissani 🙂

 • Sofia sanoo:

  Pasta pelastaa useasti meidänkin arjen…ja juhlat… Hyvin keitettynä ja hyvien raaka-aineiden säestämänä mielestäni pasta on lyömätön!

 • Nirso sanoo:

  Aila, monet ohjeet neuvovat laittamaan suolan vasta veden alettua kiehumaan. Aglio & Olio perustelee tätä sillä, että muuten osa suolasta jää kiinni kattilan reunoihin. Onko ero sitten maun kannalta merkittävä? Sitä en tiedä. Tuskin ainakaan kovin suuri.

 • Jenni sanoo:

  Bikke, ihana kun jaksat noin mahottomasti järjestää arvontoja!

  Mimosa, tarkistan sähköpostit heti aamulla, nyt olen jo aivan naatti! Arvasin että sinut saa kiinni blogin kommenttilootasta 🙂 Nirso vierailee blogissa parin vuoden välein ja tämä oli itseasiassa harvinainen Nirson postaus. Ehkä niitä nyt alkaa tulla useamminkin, saas nähdä. Ruokaa Nirso on ainakin alkanut laittamaan paljon useammin. Tykkään 🙂

  Sofia, eikö sitä sanota että pasta on maailman parasta pikaruokaa!

  Jenni

 • Patrik Selin sanoo:

  Aila: Kylmä vesi ei pysäytä kypsennystä. Tavallinen keittokirja ja jopa kokkikoulussa kerrotaan, että ”ruoan ”sukeltaminen” kylmään tai jääkylmään veteen lopettaa kypsennyksen”. Näin se ei kuitenkaan ole. Jos upotat ruoan jääveteen, maksimilämpötila ytimessä saavuttaa käytännössä saman lämpötilan kuin käytettäisiin vettä, joka on alhaisempi kuin paistolämpötila.

  Onhan siltä osin totta, että kylmävesi imee lämpöä lämpimästä ruoasta, mutta se kestää aikansa, jotta lämpö siirtyisi ytimestä. Ja jos pastaa huuhtoo vedellä, jolloin pinnalla oleva tärkkelys huuhtoutuu pois.

  Ruoat kannattaa ottaa aina pois ennen kuin ne ovat kypsiä, koska ne kypsyvät senkin jälkeen. Kuivan pastan kohdalla riittää, että se peittyy vedellä, mutta tuoreen kohdalla runsas vesi on tarpeen.

 • Aila sanoo:

  Itse tykkään, että pasta on välillä irtonaista, ja pastaruokaa meillä usein syödään vielä seuraavinakin päivinä, se on mukavampaa lämmittää.Kaipa tämä ominaisuus on syy, miksi välillä huuhdon pastan. Amerikan Top Chef-gurun olen nähnyt näin tekevän. Etenkin jos varsinaista kastiketta ei ole, vaan pastan sekaan vain lorauttaa öljyä, juustoa ym. se herkästi ”klimppiytyy”, runsaan kastikkeen kanssa tätä ongelmaa ei ole ja silloin lisään pastan pannulle kastikkeeseen. Ja kyllä, keitän pastani aina al dente tai oikeastaan vähän alle.
  Kyllä kasviksetkin jäähtyvät nopeasti jäävedessä ja säilyttävät napakkuutensa.

 • Patrik Selin sanoo:

  Kyllähän noi julkkiskokit väittävät kaikenlaista, mutta välillä asiat ovat selkeästi taikauskoa. Väittäähän jotkut kokit, että liha marinoidaan pitkään, jotta se imeytyy lihaan tai, että lihaan paistetaan kuori.

  ja myös monet kokit väittävät, että suolaa lisätään pastaveteen, jotta veden kiehumispiste nousisi. Tämä on totta… kunhan lisää 230 g suolaa 1 litraa vettä kohdin. Tällöin saadaan nostettua 2 asteella.

Jätä kommentti