Skip to main content

Minusta on tullut raskausasaikana kaljankittaaja. Tämä tapahtui sen jälkeen kun sain Lapin Kullalta täydellisesti maaliin osuneita tuotenäytteitä eli uuden alkoholittoman Arctic Malt 0,0 % oluen. Olen hyvin ehdoton raskauden ja alkoholin suhteen, joten tälläinen alkoholiton nautintoaine osuu ja uppoaa. Ei siksi että haluaisin jotain korvaamaan sohvaolueni, vaan todella pidän alkoholittoman Arctic Maltin mausta ja se sopii hienosti ruokajuomaksi. En tiedä kuinka polittisesti korrektia tämä on, mutta olen antanut Mininkin maistaa. Se tietenkin tykkäsi kuin hullu puurosta ja vaati lisää kaljaa. Kiva.

parsapizza alkoholiton olutKevään ensimmäiset parsat spelttipizzapohjalla.

Pizzaa ja olutta – toimii!  Poistamalla dark lager pullosta etiketin saa muuten tehtyä kivan näköisiä kukkamaljakoita tai kynttelikköjä kesän bileisiin 🙂

Oluen ja ruuan yhdistämisen lyhyt oppimäärä

Lapin Kulta Eat & Drink tapahtumassa pääsin tutustumaan ruuan ja oluen yhdistämiseen. Vaikka en olekaan varsinainen oluen suurkittaaja, niin itseasiassa käytän olutta aika paljon ruuanlaitossa ja saatan juoda pullonpohjat tai lasillisen ruuan kanssa. Nirso taas tykkää hifistellä oluilla, joita se sitten keräilee jääkaappiin näyttelyesineiksi. Jotka sitten lopulta päätyvät pataruokieni kostukkeeksi. Viinin ja ruuan yhdistämisestä puhutaan paljon, mutta olut on vielä itsellenikin tuntemattomampi tantere.

Nyrkkisääntönä olut valitaan saman vahvuisena kuin ruoka. Kevyemmälle ruualle kevyt olut, tuhdille ruualle tuhdimpi olut. Toisaalta vastaparit saattavat myös toimia ja täydentää toisiaan. Suomalainen olut sopinee monasti suomalaiselle ruualle, kun taas meksikolainen iloliemi tulisemmalle ruualle.

Lapin Kullan alkoholiton Arctic Malt on kevyt, hapokas ja pirskahteleva. Se muistuttaa minua keväästä ja kesästä raikkaudessaan. Siksi lähdin yhdistämään sen keväisen katukeittiö-henkeen valmistetun parsapizzan kanssa. Ilman syväluotaavampaakin analyysiä lienee selvää että täytyyhän pizzan ja bissen toimia! Alkoholillisista vaihtoehdoista tarjoaisin pizzan kanssa perus Lapin Kulta ”long neck” lagerin. Haudutettaviin pataruokiin säästäisin tumman ja jopa makean Lapin Kulta Arctic Malt Dark Lagerin.

Spelttipizzapohja

 7 dl spelttisämpyläjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
25 g tuorehiivaa

Kevätpizzan täytteet

puntti parsaa
1 pkt buffalomozzarellaa
1 pkt valkohomejuustoa tai buffalomozzarellaa
1 prk ranskankermaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja anna liueta. Sekoita joukkoon muut aineet. Vaivaa taikinaa käsin vähintään 10 minuuttia. Spelttitaikina jää hieman löysähköksi – jauhota kulho jotta saat taikinan helpommin kiposta kun on sen aika. Anna taikinan nousta liinan alla vähintään puoli tuntia.

Poista parsoista kova kanta ja vuole niistä suikaleita kuorimaveitsellä. Jäljelle jää nuppu, jonka voi heittää pizzan päälle sekä paksumpi suikula jonka voi siivuttaa ohuemmaksi vielä veitsellä. Emmehän halua turhaa hävikkiä vaan kaikki hyödynnetään. Lado täytteet kaulitulle pizzapohjalle: ranskankermaa,  juustoa (valkohomejuustoa tai buffalomozzarellaa) ja parsasuikaleita. Pirskottele päälle oliiviöljyä. Rouhi  reippaasti suolaa ja pippuria.

Esilämmitä uunikivi tai uuninpelti. Paistan pizzat 230-250 asteessa kiertoilmalla.

Lumet suli eli kotiterassi on heti auki.

Spelttipizzan valmistaminen

Tein ensimmäistä kertaa spelttipizzaa, tai itseasiassa spelttimitään. Spelttijauhoja löytyi eri karkeuksina kuten tavallisiakin jauhoja. Sivumaku oli käyttänyt omassa spelttipizzassaan erikoishienoja jauhoja, mutta päädyin kaupan hyllyjen välissä lopulta spelttisämpyläjauhoihin koska paketin takakansi niin suositteli. Takakansi kertoi myös että speltillä leivottaessa taikina pitäisi jättää normaalia löysemmäksi ja niin tein. Ensi kerralla kyllä uskaltaisin nostaa jauhojen määrää huoletta ainakin desin vähintäänkin kokeilumielessä.

Spelttipizzaan pätee muutoin samat pizzavalmistamisen nyrkkisäännöt kuin vehnäpizzaankin. Esilämmitä uunikivi tai uuninpelti. Paistan pizzat 230-250 asteessa kiertoilmalla (riippuen uunin likaisuudesta ja palohälyttimen herkkyydestä) 5-8 minuuttia

//player.vimeo.com/video/89088812

Lopuksi Blogiringin järjestämän Lapin Kulta Eat&Drink tapahtuman fiiliksiä. Voisin mässäillä Top Chef Teemu Laurellin guumuudella, valmistamiemme katuruokien herkullisuudella tai kuinka hauska oli tavata mies Pohjanmaalta Onko Nälkä-blogin takana. Mutta tapahtuman tärkeimpänä ja mielenkiintoisimpana antina sain pintaraapaisun ja sytykkeen oluiden maailmaan. Oluen ja ruuan yhdistämiseen on myös jostain syystä helpompi asennoitua rennosti kuin viininmaisteluun. Sopii mulle ja tästä on hyvä laajentaa!


Yhteistyössä Lapin Kulta ja Blogirinki

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

19 Kommenttia

 • Chef Jones sanoo:

  Vau,aikas rouhee pizza ja piristävä näky. Hauskaa oli myös tavata sut livenä. Toivottavasti joskus treffataan paremmalla ajalla ja saadaan höpistä ruoasta enemmänkin.

 • Jenni sanoo:

  Kävin jo kuolaamassa sun ribsejä. Ihan mielettömän herkullisen näköisiä! Nirso tarjoaa varmaan Lapparin olutta varpajaisissa. Noi sun ribsit saattaisivat olla hyviä miehiseen makuun vieraille..?

  Ehkä nähdään kesällä jos järjestätte jotain miittiä Pohjanmaalla Kaikki Äitini Reseptit Nannan kanssa? Olen tietysti vauvassa kiinni, mutta saatan päästäkin jos kutsu käy kahdelle 🙂

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  No, olut kuulemma nostatta hyvin maidon ja tuoreiden äitien käsketäänkin juoda sitä (tai käskettiin joskus historiassa) Ei siis kannata ainakaan ihan heti lopettaa… 🙂

 • Nanna sanoo:

  Miten tyylikästä katuruokaa….

 • Riikka sanoo:

  Oooh herkkua! 🙂

 • Chef Jones sanoo:

  tänks! Varmana putois ribsit varpajaisissa. Isäntien herkkua.

  ja kun kutsu käy,niin eiköhän se kahdelle ole. Voin myös toimia sivutoimisena lapsenvahtinakin 🙂

 • Hanna sanoo:

  Näyttää niin herkulta että on ihan pakko kokeilla.

 • Sofia sanoo:

  Onpa hyvän näköinen pizza! Ja sesonkiin sopiva 🙂
  Ja kiva tämä koko Lappari-kamppis. Olen katsonut kaikki ohjeet blogeista mitä nyt on tähän liittyen tullut ja kaikki toineen toistaan herkullisemman näköisiä.

 • Jenni sanoo:

  Mikäköhän siinäkin on? Joo, ei kuulosta tutulta neuvolaohjeelta 😀 En imettäessä joisi alkoholillista olutta, mutta kaipa tuo alkoholitonkin toimisi sitten maidon nostamiseenkin 🙂

 • Jenni sanoo:

  Vähän paremmissa piireissä kato pizzakin syödään hopeatarjottimelta 😉 Innostuin nyt kuvaamaan tuolla tavalla; rouheaa ja tyylikästä sekaisin. Oikeasti räävittiin pizza kyllä ihan uuninpelliltä suoraan, mikä sekin olisi kyllä sopinut tähän teemaan ihan hyvin.

 • Jenni sanoo:

  Helppoa ja herkkua 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kannattaa kokeilla! Spelttipizzapohjaa aion kokeilla vielä uudestaankin vähän eri jauhomäärällä ja ehkä karkeudella ja katsoa mitä tapahtuu.

 • Jenni sanoo:

  Oon samaa mieltä! En yhtään tiennyt etukäteen mitä tuleman pitää ja oli hauska itsekin seurata millaista street foodia muut bloggaajat olivat kehitelleet oluen seuraksi. Huomasin ainakin että taisin ”yllättäen” olla ainoa joka teki alkoholittomalle oluelle reseptin 🙂

 • Täydellinen pitsa (ja olut) kevätauringossa nautittavaksi 🙂 Tykkään!

 • Anonyymi sanoo:

  Nyt alkaa kyllästyttää. Ihan samaa mieltä kuin tämä juttu: http://www.marmai.fi/blogit/kuningassisaltoa/bloggarista+on+tullut+kaupparatsu/a2238604

  Liemessä rupeaa olemaan aika tyyppiesimerkki tuossa kuvatusta ilmiöstä, ”tänään minulle maksettiin tuotteen X hypettämisestä”. Onko Lapin kullan ja Vaasan ruispalojen kaltaisen penseän muovipussileivän promoaminen todella se juttu, jonka vuoksi ruokablogia kannattaa pitää? Eikö itse tekeminen ja aitous enää olekaan mitään?

 • Jenni sanoo:

  Luin itsekin tuon Marmain jutun!

  Teen mielelläni yhteistyöjuttuja yritysten kanssa joiden tuotteita käytän ja jotka voin allekirjoittaa. Esimerkiksi tämä kuvassa näkyvä Lappari-pullokin on itseasiassa omilla rahoilla lopulta ostettu kun vedin tuotenäytteet napaan niin nopeasti 🙂 Minusta on vain hienoa että voin oppia oluen ja ruuan yhdistämisestä, käyttää aikaani reseptin kehittämiseen ja jakaa sen ihmisille.

  Minulle henkilökohtaisesti esim. Vaasan Ruispalojen promoamisessa ei ole mitään ongelmaa – syödään niitä alvariinsa muovipussitolkulla. Toki itsetekeminen ja aitous on tärkeitä – mutta ei mekään ruisleipiämme itse tehdä. Mulle yksi osa ruokablogin pitämistä on myös asioiden ja elämän jakaminen – totuudenmukaisesti.

  Uskon että moni myös ilahtui tästä reseptistä ja alkoholittoman vaihtoehdon suosituksesta – jota siis aidosti ja häpeilemättä voin suositella! 🙂

 • Lounastaja sanoo:

  Tosi herkullinen pizza! Tää toimiin näin alkavaan syksyynkin. 🙂

Jätä kommentti