Skip to main content

joulumenu jouluruoka joulu reseptit

Tiedän mitä söin viime jouluna. Ja sitä edellisenä. Tarkistin nimittäin kovalevyltä. Parin sadan tuhannen kuvan arkistosta löytyi kuin löytyikin todistusaineistoa viime joulun joulumenusta. Laitan huonon muistini vauvavuoden piikkiin, mutta kuvien perusteella viime joulu meni perinteisissä merkeissä. Toisin sanoen olen kurvannut kauppahalliin ja Stockan Herkkuun viimetingassa, tyytynyt siihen mitä vielä löytyy ja menty mahdollisimman helpolla joulumenulla.

Meille tärkeintä on kalapöytä, josta täytyy löytyä aina silliä, graavattua siikaa ja lohta, saaristolaisleipää, mätiä, sipulia ja smetanaa. Tässä meidän perheen joulusuosikkeja männeiltä vuosilta. Viime joulu sai vaikutteita Hyvää Joulua-kirjasta, josta poimin graavatun siian ja joulusalaatin reseptit.

Tulevan joulun joulumenu on vielä arvoitus itsellenikin. Joulu on yrittäjän elämän parasta aikaa kun sähköposti hiljenee ja vietän talvilomaa. Kuten lähes poikkeuksetta aikaisempinakin vuosina, lähdemme matkalle heti joulun jälkeen. Odotan reissua mielenkiinnolla, sillä tajusin vasta jälkikäteen että Euroopan vapaan kasvatuksen hedelmä Amsterdam – uusivuosi – paukkuarka taapero yhdistelmä saattaa olla rohkeahko valinta.

joulumenu alkupala resepti

 

Joulusalaatti

2 ruukkua salaattia
100 g pähkinöitä (esim. pekaani tai hasselpähkinä)
4 tuoretta viikunaa
2 rkl voita
2 tl siirappia tai hunajaa
100 g homejuustoa
tilkka balsamicoa
ripaus suolaa

Paahda pähkinät kuumalla pannulla ja ota sivuun. Kuumenna voi pannulla ja lisää siirappi tai hunaja. Lohko viikunat ja kääntele hetki viikunoita pannulla voi-siirapissa. Asettele viikunat, paahdetutu pähkinät ja juusto salaattipedille. Lisää voi-siirappiin pannulle tilkka balsamicoa ja ripaus suolaa. Kaada kastike salaatin päälle.

graavattu siika joulumenu jouluruoka graavisiika

 

Graavattu siika

500 g / 2 kpl siikafileetä
1 rkl karkeaa merisuolaa
ripaus sokeria
nippu tuoretta tilliä
muutama murskattu katajanmarja
2 rkl akvaviittia (vaihtoehtoisesti sitruunamehua tai limenmehua)

Pyyhi fileet talouspaperila. Ripottele pinnalle suola, sokeri, hienonnettu tilli, murskatut katajanmarjat sekä akvaviitti (tai sitruunan tai limen mehu). Käännä fileet vastakkain ja kääri tiiviisti kelmuun. Anna graavautua jääkaapissa yön yli. Pyyhi filesitä ylimääräiset mausteet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Koristele tillillä.

Joulun muut suosikkireseptit

Kinkun paistaminen
tanskalainen paahdettu possu
omenaiset homejuustoperunat
karamellisoitu omena-naurislaatikko
punakaalihöystö
sillikaviaari
Maa-artisokka keitto
riisipuuro

Joulun jälkiruoat

itsetehty piparitaikina
tanskalainen risalamande
suklaa-taatelikakku
punajuuri-suklaakakku
cantuccinit eli mantelikorput
suklaatryffelit
*piip *kermalikööri – suklaakakku
*piip* kermalikööri suklaamousse

Liemessä Snapchatissa @liemessa
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä Instagramissa @liemessa
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Satu sanoo:

    Tuo kermaliköörisuklaakakku oli erittäin hyvää ja löytyi viime vuonna meidän joulupöydästä 🙂 Muuten odotan erityisesti kalaherkkuja, mihin perinteisenä kuuluu lohituorejuustorullat ja tietenkin mäti smetanan ja sipulin kera.

  • Jenni sanoo:

    Kiva kuulla, että kakku on uponnut! Allekirjoitan täysin; meillä odotetaan myös kalaherkkuja! Yleensä tarjolla on ollut siikaa tai lohta graavattuna. Lohituorejuustorulla voisi löytyä tänä vuonna meidän joulupöydästä…tässä juuri suunnittelen jouluruokia, heh 🙂 Hyvää joulua Satu!

Jätä kommentti