Skip to main content

nuudeli resepti

YHTEISTYÖSSÄ APETIT

”Lihaa vai kanaa?”
Anteeksi?
”Nii että otatko lihaa potuilla vai kanaa riisillä?”

En vieläkään oikein sisäistä mistä ruokalajista on kysymys. Avaan foliokannen ja ruoka on sitä itseään: kanaa riisillä. Olen lentokoneessa matkalla Bangkokista takaisin Suomeen ja taidan kärsiä pienestä paluumatkan ruokakulttuurishokista. Thaimaan tuoreet kasvikset ja huumaavan maukkaat ja terveelliset ruoat ovat kohta jo kaukainen muisto. Onneksi niihin voi palata kotikeittiössä.

Suomessa meillä on sellainen tosiasia kuin äärimmäisen lyhyt kasvukausi. Yksi parhaimmista tavoista säilöä satokauden aarteet on pakastaminen. Tottakai kasvikset ovat parhaimmillaan tuoreena, mutta pakastevihannekset ovat mainettaan parempia ja helppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon. Ei huono idea laskiaispullamaratonin ja thaikkuoluiden jälkeen, ei.

one pot resepti kasvis tofu nuudelit

Apetit vihannekset pakastetaan heti tuoreeltaan ja ravinteet säilyvät niissä hyvin pitkäänkin. Oleellista pakastevihannesten käytössä on valita sopivin käyttö- ja valmistustapa välttääksemme lötkön pakastevihanneksen syndrooman. Usein kyse on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin tarpeeksi lyhyt kypsennysaika. Kasvikset kuumennetaan kevyesti ennen pakastamista eli niitä ei kannata haudutella pannulla. Pakastevihannes ei myökään ole sama kuin eines. Apetit-kasvikset pakastetaan ilman lisäaineita. Pakastevihannekset auttavat myös vähentämään ruokahävikkiä; pakastepussukasta voi napata juuri sen verran kuin tarvitsee. Apetitin kotimaisia kasviksia ovat peruna, oranssi ja keltainen porkkana, herne, lanttu, pinaatti, selleri, palsternakka, punajuuri, sipuli ja purjosipuli. Myös puolukat ja mustikat ovat kotimaisia. Jos tämä pakastevihannesten puolustuspuhe ei vielä vakuuttanut, niin toivottavasti pidät nopeasta arkiruokareseptistäni thaikkutwistillä!

 Helmikuun kotimaiset kausivihannekset

Thaimaalaisen kokkikurssin inspiroimana tein helpot ja tuliset kasvis-tofunuudelit, jossa on hyödynnetty helmikuun kotimaisia kausivihanneksia. Eli pakastevihanneksia 🙂 Alkuperäisen nuudelireseptin löysin Cooking with Poo -thaikokkikurssin maineikkaan Khun Poon kirjasta. Lopullisessa reseptissä ei siis ole thaikeittiössä tuttuja raaka-aineita kuten kaffirlimetin lehtiä, tuoretta pippuria, thaibasilikaa ja galangajuurta. Ei löytynyt lähi-Siwasta *shokissa*. Haastoin itseni tekemään makumaailmaltaa mahdollisimman autenttisia thaimaalaisia nuudeleita, mutta hyödyntäen lähikaupan valikoimaa ja kotimaisia pakastevihanneksia. Kasvis-tofunuudelit valmistuvat kätevästi yhdellä isolla pannulla tai kattilassa isollekin porukalle.

One pot kasvis – tofunuudelit

250 g keitettyjä munanuudeleita
250 g Apetit pakasteporkkanoita
200 g Apetit pakasteherneitä
300 g maustamatonta tofua (tai maustettua tofua, kanaa, lihaa oman maun mukaan)
1-10 kpl punaista tuoretta chiliä (asteikko: 1 lapsiperhe, 10 aito thaimaalainen)
3 valkosipulinkynttä
2 rkl kalakastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl rypsiöljyä
1/2 nippu tuoretta korianteria

tarjoiluun 
chilirouhetta

Keitä munanuudeleita kattilassa hieman vähemmän aikaa kuin paketin ohjeessa; nuudelit kypsyvät vielä lisää pannulla. Chilin siemenet ovat tulisia, joten poista ne jos haluat. Siivuta chili. Kuori ja pieni valkosipulinkynnet. Kuullota chiliä ja valkosipulia pannulla rypsiöljyssä ja seesamiöljyssä. Lisää kuutioitu tofu, soijakastike ja kalakastike. Paista ja kääntele muutama minuutti. Lisää porkkanat ja herneet ja paista noin 5 minuuttia. Heitä perään keitetyt munanuudelit ja sekoittele hyvin jotta nuudelit imevät itseensä öljyä ja makua. Viimeistele tuoreella korianterisilpulla. Tarjoile heti kuumottavan tulisen chilirouheen kera.

Win One Opa Pot!

Winvanopapoot! (thaimaata, suomeksi voita yksi Opa Anna höyrykattila). Apetit arpoo kevään aikana kuusi Opa Anna höyrykattilaa (á 46,90 €). Osallistu kilpailuun >> Apetitin kilpailusivuilla << valitsemalla kolmesta vaihtoehdosta vastauksesi simppeliin kysymykseen ”Mikä on pakasteissa parasta?” Oma vastaukseni on keskimmäinen vaihtoehto*. Kilpailu on voimassa 20.3 asti. Mahdollisesti onnelliseksi Opa höyrykattilan omistajaksi ja kilpailuun pääset siis täältä.

*Ei enää pelkkää kanaa ja riisiä
Voita Opa Anna höyrykattila – Osallistu kilpailuun Apetit kilpailusivuilla!

Yhteistyössä Apetit

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti