Skip to main content

kevät menu
YHTEISTYÖSSÄ PLAN B.

Pitkän kaavan ravintolaillalliset ovat nykyään elämäntilanteen takia harvinaista herkkua, mutta se ei tarkoita että elämästä nauttimisesta ja herkullisesti ruoasta tarvitsee tinkiä. Viikonloppuna otettiinkin käyttöön plan b ja kutsuttiin ystäväpariskunta nauttimaan keväinen menu kotibistrossamme ravintolan sijaan. Vieraat kutsuttiin jo muutamaa tuntia ennen ruokailua, jolloin seurustelu soljuu kotikokin hääriessä samalla avokeittiössä. Kotibistrossa ei saa sitä mitä tilaa vaan sitä mitä tekee! Tai sitä mitä tulee 😉

Lämpömittari hätyyttelee jo kesälukemia, mutta almanakka ja ruokakaupan vihannestiskin valikoima muistuttavat, että vielä eletään kevättä. Keväisen menun aloitti fenkoli-parsakeitto, pääruokana ahvenfileitä, mustajuuripyreetä, persiljapestoa ja lakritsismetanaa ja viimeisenä suun raikasti Hyvän olon jäätelökirjan maidoton ja sokeriton mango-meloni sorbetti. Suunnittelin keväisen menun hapokkaalle, mineraaliselle ja sanoisinko keväisen pirskahtelevalle, Plan B Sauvignon Blanc 2014 (12,09 €) valkoviinille, joka sopii niin ruoka- kuin seurusteluviiniksi.

Kotibistro on katettu!

Ruokapöytämme on toisen lapsiperheen perintöä ja meidän jäljiltä sitä koristaa entistä syvemmät haarukanjäljet ja lasten piirrustukset. Pelkkä valkoinen pöytäliina tuntui liian jäykkikseltä meiningiltä meidän kotibistroomme, joten heitin päälle rennosti Indiskasta ostetun läpikuultavan verhon. Lähimetsästä poimitut risut toimittivat kukkien virkaa. Vieraat viihtyivät bistrossamme läpi illan, kotikokin pöperöt saivat hyvät arvostelut ja saimme vastakutsun vieraiden omaan kesäravintolaan grillin äärelle. Plan b meni aikasta nappiin!

Keväinen menu

fenkoli – parsakeitto

ahvenfileitä, mustajuuripyreetä, persiljapestoa ja lakritsismetanaa

mango – melonisorbetti

Fenkoli-parsakeitto

1 keltasipuli
1 fenkoli
1 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä siivutettuna
400 g kuorittuja perunoita
l l kasvislientä (keitettyä vettä + 1 rkl kasvisfondia)
1 dl Plan B Sauvignon Blanc valkoviiniä
1 kg tankoparsaa
1 tl kuivattua rakuunaa
1 dl tuoretta basilikaa
1/4 tl valkopippuria
0,5 tl suolaa
1 dl smetanaa

koristeluun tilkalla vettä ohennettua smetanaa

Kuullota sipuli ja valkosipulit öljyssä kattilassa. Lisää pilkottu fenkoli ja viini, anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemi. Poista parsoista kova kanta, kouri ja pilko. Lisää parsat keittoon ja anna keittyä noin 10 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, mausta ja lisää smetana. Lämmitä keitto uudelleen tarvittaessa, mutta älä anna kiehua.

Koristeluvinkki! Ohenna smetanaa pienellä tilkalla vettä. Pursota keittojen päälle tipat smetanaa. Vedä hammastikulla tippojen ”läpi” niin saat sydämen muodon.

Paistetut ahvenet

600 g ahvenfileitä
voita paistamiseen
sormisuolaa

Paista ahvenet nopeasti molemmin puolin voissa. Viimeistele sormisuolalla.

Mustajuuripyree

5 kpl mustajuuria
400 g perunoita
2 valkosipulinkynttä
3 dl kermaa
n. 2 dl kasvislientä
sitruunamehua
suolaa
pippuria

Pese ja kuori mustajuuret sekä perunat. Laita mustajuuret sitruunalla maustettuun veteen odottamaan välttääksesi mustajuurien tummumisen. Kuullota kattilassa valkosipulit, lisää pilkotut mustajuuret ja perunat. Lisää kerma ja kasvisliemi. Anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä. Survo pyreeksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoiluvinkki! Tarjoile persiljaöljyn ja lakritsismetanan kera. Valmista persiljaöljy silppumalla persiljaa öljyn joukkoon ja hienontamalla sauvasekoittimella. Sekoita lakritsismetana lisäämällä 1-2 tl lakritsijauhetta 1 dl smetanaa.

Mango-melonisorbetti

1/2 hunajameloni
3 dl mangopaloja
1 banaani

Pakasta hedelmät yön yli. Laita jäätyneet hedelmät tehosekoittimeen. Makeuta halutessasi hunajalla.
Sekoita kaikki tasaiseksi sorbetiksi.

Liemessä-blogi noudattaa Valviran ohjeistusta alkoholimainonnasta, ja alkoholiakoskeva kommentointi poistetaan. Muuten sana on vapaa ja ilahdun jokaisesta kommentista! 🙂

Yhteistyössä Plan B

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

Jätä kommentti