Skip to main content

Gluteeniton brunssi
YHTEISTYÖSSÄ PROVENA

Se paniikki kun sulle tulee ton-ton-vieraita. Gluteenittoman ruokavalion suosion kasvu haastaa nykyään myös juhlien emännän. Kutsuin muutaman ruokabloggaajaystävän, Queen of Delicious Veeran ja Tasty Living Helsinki Annan, kylään pienimuotoiselle brunssille.  Tarjoilujen tulisi olla gluteenittomia, tottakai, ei mielellään lisättyä valkoista sokeria. Toinen vieraista ilmoitti muna, kala – ja saksanpähkinä allergiasta. Herkullinen gluteeniton brunssi oli lopulta helppo järjestää Provenan kauratuotteilla, mutta vaati emännältä hieman etukäteispaneutumista ja huolellisuutta. Lopulta gluteeniton brunssipöytäni notkui herkkuja: mansikka-juustokakku tuorepuuroa, gluteenitonta pizzaa kaurapohjalla, avokadoleipiä, kirsikkasalaattia, karamellisoitua nektariiniasorbetia, kesän ensimmäisiä kotimaisia mansikoita ja sampanjaa!

Gluteeniton brunssi resepti

Tähän väliin on pakko vetää pieni saarna. On tärkeää erottaa, noudattaako vieras gluteenitonta ruokavaliota sairauden kuten keliakian takia vai onko kyseessä valinta. Keliaakikolle todella pieni murunenkin rukiin, vehänän ja ohran sisältämäa gluteenia voi aiheuttaa vakavia oireita. Mielestäni on siis ihan asiallista kysyä vieraalta onko hänellä keliakia, jolloin gluteenittomien ruokien valmistukseen, raaka-aineisiin ja välineiden puhtauteen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Oma pelkoni on, että esimerkiksi ravintoloissa gluteenittomuuteen saatetaan suhtautua ylimielisesti sitä mukaa kun yhä useampi valitsee gluteenittomuuden. Esimerkiksi Provenan kaurasta valmistetut tuotteet ovat täysin gluteenittomia ja siten turvallisia. Tavalliset kauravalmisteet voivat sisältää jäämiä viljoista, joissa on gluteenia. Provenan sivuilta löytyykin joukko gluteenittomia brunssireseptejä.

Monet ruoka-aineet ovat toki ihan luontaisesti gluteenittomia. Varmistin Keliakialiiton sivuilta keliaakikolle soveltuvien raaka-aineden luettelosta mitä olisi turvallista tarjota gluteenittomalla brunssilla ja syynäsin tarkkaan kaikki ainesosaluettelot. Omat vieraani välttelivät viljoja omasta valinnasta, mutta halusin suorittaa henkilökohtaisen ihmiskokeen ja valmistaa täysin gluteenittoman brunssin by the book. Lopputuloksena omassa gluteenittomassa kokkauksessani on vielä hiomisen varaa, vaikka kuinka yritin olla huolellinen. Gluteenitonta leipää tehdessä huomasin kesken kaiken, että yleiskoneen yhteen osaan oli jäänyt vehnäjauhoja, jotka olisivat saattaneet pöllähtää taikinan sekaan. Whoops! Joten ennen kuin käyt herkkujen valmistamisen kimppuun, varmista että työvälineet ja astiat ovat puhtaat, säilytä gluteenittoman brunssin raaka-aineet erillään ja alkuperäispakkauksissa ja lue tarkkaan tuoteselosteet. /Endsaarna

gluteeniton tuorepuuroMansikan ja juustokakun makuista tuorepuuroa – what not to love!

Aloitin brunssitarjoilujen esivalmistelut jo edellisenä päivänä, jotta kaikki olisi mahdollisimman valmista vieraiden saapuessa ja pääsisin itsekin nauttimaan seurustelusta, brunssipöydän antimista ja sampanjasta 🙂 Esimerkiksi mansikan ja juustokakun makuisen tuorepuuron voit tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana ja koristella mansikoilla ennen tarjoilua.

Mansikka-juustokakku gluteeniton tuorepuuro

4 annosta

2 dl kreikkalaista jogurttia
2 dl Provena Jumbo Oats
2 rkl chiasiemeniä
3 dl maitoa
1 vaniljatangon siemenet
ripaus suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl pilkottuja mansikoita
6 rkl maustamatonta tuorejuustoa
1 luomusitruunan mehu ja kuori raastettuna

tarjoiluun
mansikoita
Provena mysliä

Sekoita kaikki ainekset ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Koristele mansikoilla ja tarjoile gluteenittoman Provena myslin kera.

gluteeniton leipäTäydellinen gluteeniton leipä kaurasta!

Gluteeniton brunssi reseptit

Gluteeniton leipä

1 ps Provena kauraleipämix
3,5 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 dl voita
1 rkl oliiviöljyä

1 ps kuivahiivaa

päälle esimerkiksi

avokadoa, sitruunamehua, fetaa, retiisiviipaleita, suola ja pippuri

lisäksi
1,5 litran vuoka
voita voiteluun

Mittaa kulhoon vesi ja lisää suola, sulatettu margariini ja jauhoseos johon on sekoitettu kuivahiiva.

Vatkaa 2 minuuttia. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan. Kohota liinalla peitettynä noin 40 minuuttia. Paista keskitalosalla 225 asteessa 25-30 minuuttia. Anna jäätyä. Paahda leivät kuivalla pannulla pinnalta rapsakoiksi ja lado päälliset.

Gluteeniton leipäGluteenittomat avokadoleivät

Gluteeniton kesäinen brunssiEtsi kuvasta varpaat 🙂

gluteeniton pizzaGluteeniton aprikoosipizza…ihan kuin jotain olisi unohtunut…

Suolaisten avokadoleipien rinnalle tein gluteenittoman aprikoosipizzan. Muuten hyvä, mutta unohdin laittaa ne aprikoosit. Riisutumpikin versio toimii: uunikirsikkatomaatteja, homejuustoa ja pizzajuustoa gluteenittomalla kaurapohjalla. Seuraksi pyöräytin salaatin tuoreilla kirsikoilla, lollo rosso salaatilla, balsamicolla ja oliiviöljyllä.

Gluteeniton pizzapohja

3  dl Provena kaurajauhoa
1  tl leivinjauhetta
50  g sulatettua voita
1 dl vettä

täytteet
uunitettuja kirsikkatomaatteja
homejuustoa
pizzajuustoraastetta
suolaa
pippuria
(aprikooseja)

tuoretta basilikaa

Valmista ensin uunikirsikkatomaatit. Kieritä tomaatit tilkassa oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa 20 minuuttia 200 asteessa.

Sulata voi ja anna jäähtyä. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 5  minuuttia. Kaulitse kaurajauhojen avulla. Litistä haarukalla uunikirsikkatomaatit ja lado ne ja muut täytteet pizzan päälle. Paista esikuumennetun pizzakiven päällä uunin ylätasolla 220 asteessa 10 minuuttia + 3 minuuttia grillivastuksella. Koristele tuoreella basilikalla.

Pieni juustolautanen Provenan kaura-hedelmä kekseillä

NektariinisorbetSuut makiaksi

Laitoin vieraat veikkailemaan mistä hedelmästä vispipuuroa muistuttava sorbet on tehty. Molemmat veikkasivat raparperia, oikea vastaus on banaani ja kookossokerilla karamellisoitu nektariini.

Karamellisoitu nektariinisorbet

9 nektariinia
2 banaania
1 rkl kookossokeria

Puolita nektariinit ja kieritä kookossokerissa. Paista nektariineja uuninpellillä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja poista kivet. Pakasta siivutetut banaanit ja nektariinit yön yli. Anna jäätyneiden hedelmien sulaa hieman kohmeiseksi, soseuta sauvasekoittimella. Jäädytä vielä tunti pari ennen tarjoilua.

Provena gluteeniton tuote

Täydellinen kesä – täydellinen brunssi

Mikä tekee brunssista täydellisen? Väitän että seura ja kesä! Provena palkitsee kesäkuussa täydellisiä brunsseja Provenan 100 €:n arvoisilla tuotepaketeilla. Osallistu arvontaan lataamalla Instagramiin kuva täydellisestä brunssista 1.6.–21.6.2016. Jaa kuva #Provenabrunssi – hashtagilla ja @ProvenaFI tägillä. Lisätietoja löydät kilpailusivulta.

Yhteistyössä Provena.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

3 Kommenttia

 • Mirkku M sanoo:

  Taidan olla hieman tyly emäntä, ja töissä tarjoilujen tilaaja, sillä jätän aika pitkälti huomioimatta vieraiden en-syö-sitä-ja-tätä -ruokavaliot. Allergiat toki on asia erikseen, tai jos vieraita on vain yksi tai kaksi, mutta isommalle sakille en tee erikseen mitään trendiruokavalion ruokia. Homma on nimittäin karannut nykyään ihan käsistä ja jokaiselle osallistujalle saa jo värkätä oman menun, jos kaikkia haluaa miellyttää.

  Paras, tai pahin tilanne oli vähän aikaa sitten töissä tarjoilija tilatessa, kun kymmenestä vieraasta kahdeksan lähetti etukäteen listan ruuista, joita voi syödä. Vain yhdellä heistä oli allergia. Ja ne kaksi kaikkiruokaista oli porukan ainoat miehet. 🙂

 • Jenni sanoo:

  Olen samaa mieltä että joku tolkku pitää olla kuinka paljon voi huomioida ison porukan erityistoiveita 😀 Allergiat, ja esimerkiksi keliakia, on nyt asia erikseen. Ja vege ei varmasti halua syödä lihaa, erittäin ymmärrettävää. Sitten muuten voi mustakin jokainen vähän joustaa ravintolassa tai kylässä, jos kyse on lähinnä mieltymyksistä.

  Toisaalta nykyään esimerkiksi näitä gluteenittomia tuotteita on niin hyvin saatavilla, ja hyviä, että esimerkiksi juhlakakun tekee aika näppärästi esim. gluteenittomana ja laktoosittomana jolloin se käy tod näk useimmille. Tai sitten osan tarjoiluista voisi laittaa esille niin että vieraat voivat koota itse omat annokset. Esimerkiksi salaattibufee voisi toimia?

  Ensi viikonloppuna järjestän juhlat ja yhtäkään erikoisruokavaliota ei ole vielä tiedossa vaikka vieraita on yli 20. Arvaatko mistä se johtuu? Juhlavieraat ovat lapsia 🙂

 • Hienoa vaivannäköä! Ja kiva että nostit gluteenittoman ruokavalion ja keliakian eron esiin – itseä kanssa on mietityttänyt mitä tuo omasta tahdosta välttely aiheuttaa keliaakikkojen kannalta. Toisaalta tarjonta kasvaa, toisaalta juuri sen vakavuus voi kärsiä. Itse esimerkiksi ihmettelen ovatko viime aikoin kovasti yleistyneet gluteenittomat pitsat oikeasti gluteenittomia. Pohja voi toki olla alunperin gluteeniton, mutta kun se valmistetaan ja paistetaan samoissa tiloissa ja uuneissa tavallisten kanssa niin gluteenin leviämistä on kyllä aika mahdoton välttää… Olisi kiva päästä kurkkimaan minkälainen varustus niissä keittiöissä oikeasti on .:D

Jätä kommentti