Skip to main content


YHTEISTYÖSSÄ PLANTUI

Havahdun aamuyöstä ja kömmin ylös silmät ristissä. Vauvani huutavat juotavaa ja ravintoa. Oikeat vauvavuodet ovat omalta kohdaltamme jo mennyttä elämää (sormet ja jalat ristissä), mutta viimeisen kuukauden olen pitänyt huolta toisenlaisista vihertävistä pikkuisista. Tämän kesän urbaani kasvimaani on Plantui älypuutarha, joka muutti kätevästi mukanani kaupungista kesäasuntoomme Suomenlinnaan.

Mikä ihmeen älypuutarha? Plantui älypuutarhan idea on, että kasveja voi viljellä vuoden ympäri missä tahansa. Kasvattaminen on myös tehty naurettavan helpoksi ja siistiksi. Plantui kasvattamoon et siis tarvitse multaa, vaan pömpeliin asennetaan siemeniä sisältäviä kasvikapseleita. Plantui ilmoitti noin kerran viikossa kun halusi juotavaa ja syötävää –  eli vettä ja ravinteita. Valolamput pitävät huolen, että kasvit kasvavat reippaasti myös talvella. Laite tarvitsee siis sähköä toimiakseen. Plantui on sen verran älykäs, että sen voi ohjelmoida sammuttamaan valot illalla tiettyyn aikaan 8 tunnin ajaksi. Siirrellessä Plantuita edestakaisin tai ottaessani pistorasian irti aikataulutus meni välillä sekaisin. Pelkäsin, että välillä epätasaisempi valorytmi jotenkin pilaisi kokeilun, mutta onneksi kasvit eivät olleet herkkiä aikataulumuutoksille. Plantuin sai ohjelmoitua helposti uudestaan painamalla kädellä kannesta.

Plantuin verkkokaupasta voi selailla eri kasvilajeja, jotka on jaoteltu nopeasti kasvaviin, melko nopeasti ja hitaasti kasvaviin. Hätäisenä ihmisenä valitsin tietysti vain niitä nopeasti kasvavia, joista aloin saada satoa jo noin 3-4 viikon kohdalla. Esimerkiksi suositut ja monikäyttöiset basilika ja korianteri tarvitsevat viikon pari enemmän aikaa. Plantui Smart Garden 6 malliin mahtuu siis kuusi eri kasvia ja omassani rehottaa tällä hetkellä paksoi, lehtikaali,  lehtisinappi “wasabina”, tatsoi ja rucola. Jostain syystä kuudes ”istuttamani” kasvi, vesikrassi, lähti kasvamaan vasta nyt neljännen viikon kohdalla. Plantuilta kovasti ihmeteltiin asiaa. Täytyy olla tämän viherporopeukaloni maaginen kosketus! 😀 Tarjolla on myös ”experimental kit” kokeilevammalle kasvattamiselle eli tyhjiä kasvikapseleita, joihin voi kokeilla laittaa haluamiansa siemeniä.

Plantuin ideologia on, että jokainen ansaitsee oman puutarhan. Alkuun olin huolissani pystyisinkö pitämään pienet elämän alut hengissä. Huoleni oli turha, mutta vain koska minun ei tarvinnut käytännössä tehdä mitään. Ymmärsin pian, että mitä vähemmän yrittäisin ”hoitaa” ja koskea kasveihin, todennäköisesti sitä paremmin ne pärjäisivät. Lapset ovat seuranneet suurella mielenkiinnolla kasvien kasvamista. Jollan käsittämättömällä tuurilla taaperokin jätti pienet taimen alut rauhaan. Käyttökokemuksesta ainoana miinuksena mainittakoon, että pienessä asunnossa Plantuin avokeittiöstä kajastava valo häiritsi toisinaan sohvalla nukkuvaa Nirsoa (avioliitossa kaikki toistaiseksi ok, selkäongelmia :D), joten siirsin puutarhaprojektini jossain välissä makuuhuoneeseen. Suomenlinnassa neliöitä on sen verran reippaammin, että Plantuille järjestyi keittiöstä oma huone. Kuten muidenkin vauvavuosien kohdalla, tyydyn vain toteamaan että ihan samassa missä kukakin nukkuu, kuha nukkuu.

Nerokasta ja mahtavaa että Suomesta tulee tälläisiä keksintöjä! Elokuussa saan vihdoin työhuoneen ja suunnittelen ottavani Plantuin sinne mukaan. Aika luksusta saada tuoreita yrttejä syötäväksi ja ruokakuvauksiin keskellä talvea. Isompi malli uponnee helposti työhuoneen teolliseen ja raffiin isoon tilaan. Kotioloihin ja erityisesti pieniin asuntoihin suosittelen pienempää 3 kasvikapselin Plantui Smart Garden 3:sta, jonka saa Plantuin verkkokaupasta maltilliseen hintaan 99 €. Lapsille ja lapsenmielisille löytyy suloinen muumikuvioitu musta-valkoinen Moomin Smart Garden.

Hyödynsin ensimmäisen Plantui satoni antimia lohihampurilaisessa. Lohihampurilainen on superfreesi burgeri, jonka seuraksi pyöräytin vielä tomaatti-mozzarella-sekalaiset yrtit salaatin. Lohihampurilaisen väliin levitetään wasabimajoneesia, päälle grillissä kypsennettu lohifile nahkoineen, grillissä pehmennyt vuohenjuusto, wasabia maultaan muistuttavalla lehtisinapilla maustettua avokadosalsaa, mummonkurkkuja avomaankurkuista ja tuoretta rucolaa. Suu avataan äärimmilleen ja otetaan kunnon puraisu kesästä! 🙂

Lohihampurilainen grillissä

6 hlö

600 g nahallinen lohifilee
6 sämpylää
vuohenjuustoa
rucolaa
tuoreita lehtisinapin lehtiä ”wasabina”

Wasabina avokadosalsa

kypsiä avokadoja
tuoreita lehtisinapin lehtiä ”wasabina”
oliiviöljyä
sitruunamehua
tuoretta punaista chiliä
suolaa
pippuria

Halkaise avokadot, poista kivi ja koverra avokado kuorestaan lusikalla. Pilko avokadot, hienonna chili ja lehtisinapin lehdet. Sekoita kaikki ainekset.

Mummon kurkut

2 avomaankurkkua
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl sokeria
suolaa

Ota kuorimaveitsellä kurkuista pitkiä suikaleita. Sekoita kaikki ainekset kipossa, laita kansi päälle ja ravista voimakkaasti.

wasabimajoneesi

1,5 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
wasabitahnaa maun mukaan
1 rkl sitruunamehua
suolaa

pippuria

Sekoita kaikki ainekset.

Lohen grillaus

 Grillaa lohi folion päällä tai halsterissa. Grillaa nopeasti lohipalojen nahaton puoli ja käännä kalat nahkapuoli alaspäin. Anna grillaantua kunnes nahka on rapeaa ja lohi juuri ja juuri kypsää. Viimeiste suolalla.

Yhteistyössä Plantui

Urbaaneille puutarhureille – Plantui Facebookissa!
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

2 Kommenttia

  • Jael sanoo:

    Tuollaiset laitteet olivat mielessä kun muutama päivä sitten kävin hydroponisessa vihannestarhassa.

  • Jenni sanoo:

    Heh, piti ihan googlettaa mitä ihmettä hydroponinen tarkoittaa. Eli ilmeisesti vesiviljelyä? Kuulostaa mielenkiintoiselta! Mitä siellä teit? Ostoksilla?

Jätä kommentti