KONMARI LAPSIPERHEESSÄ

Liemessä konmari lapsiperhe

KonMari ja siivouksen elämänmullistava taika! Olet varmasti jo kuullut Konmarista eli siivouksen ja järjestelyn filosofiasta. Japanilaisen ammattijärjestäjä Marie Kondon oppeja noudattamalla kotini ei pitäisi enää koskaan olla epäjärjestyksessä. Olen konmarittanut lapsiperhekotiamme viime keväästä lähtien huone ja kaappi kerrallaan. Pikku hiljaa tulokset alkavat näkyä ja jaan vinkkini miten olemme päässeet vihdoin tähän pisteeseen.

Periaate

Perusperiaate on helppo. Ota tavara käteesi ja kysy itseltäsi tuottaako tämä esine minulle iloa? Puhutteleeko se sinua? Suurin osa tavarasta todennäköisesti tuo vain negatiivista energiaa elämääsi. Enää täytyy kysyä sama kysymys mieheltäsi, uhmaikäiseltä taaperolta ja ekaluokkalaiselta. Vain esittämällä heille tämän yksinkertaisen kysymyksen voit päästä jopa 0,6 % tavaroista eroon. Minua puhuttelee erityisesti kauhtana jättimäinen Hello Kitty-pehmolelu, Nirson 20 vuotta vanha haalistunut treenipyyhe ja reikäiset vanhat t-paidat, joitahan ei missään nimessä voi heittää pois.

Tavaralle on paikkansa

Suurin osa ihmisistä ei kuulemma yksinkertaisesti pysty panemaan kodissaan esineitä sinne, minne ne kuuluvat. On omaksuttava uusi asenne järjestykseen ja siisteyteen. Eli kotimme siisteyshän oli vaan kiinni asenteesta! Käyn läpi uhmaikäisen taaperon kanssa lelujen paikat. Noni, miten vapauttavaa tietää että tavarat menevät vihdoin sinne minne ne kuuluvat.

Kaikki kerralla ja nopeasti järjestykseen

Siivoa vain kerran kunnolla ja elämäsi ei ole enää koskaan kaaosta. Vau, kuulostaa aika uskomattomalta! Varaa aikaa konmarittamiseen. Ens alkuun lohkaise nyt sellaiset pari viikkoa kesälomastasi. Jos jostain kumman syystä tämä ei onnistu, konmarita aina sopivassa välissä. Meidän perheessä paras aika konmaritukselle on iltaisin kun minulla on ns. omaa aikaa. Eli klo 22:23-22:30. Se on kato vaan päättäväisyydestä ja ripeydestä kiinni.

Vain täydellinen kelpaa

Älä tyydy keskinkertaiseen vaan pyri täydellisyyteen. Parisuhteesi ja mielenterveytesi kustannuksella.

Kategoria-ajattelu

Järjestä tavarat kategorioittain. Esimerkiksi  kaikki miljoonat trash bag hahmot laitetaan samaan laatikkoon. Tee sama Barbien vaatteiden ja asusteiden kanssa. Toista joka päivä. Tämä toimii erityisen hyvin meillä sukkien kanssa. Koko perheen pestyt sukat löytyvät samasta kasasta sohvan nurkalla sen sijaan että ne olisivat eri puolilla asuntoa neljässä eri sukkalaatikossa.

Hylkää Komonot

Komonolla tarkoitetaan kaikenlaista nurkissa pyörivää krääsää, rihkamaa ja tarpeettomia koriste-esineitä. Minulle jäi hieman epäselväksi tarkoitetaanko tässä nyt lasten kallisarvoisempia aarteita kuten kindermuna yllätyksiä, Kööpenhaminasta tuotua kovaäänistä helvetintorvea vai lastensyntymäpäiviltä saatuja ongintapalkintoja.

Älä hanki lisää säilytystilaa

Tää on hyvä! Säilytystila on ihan yliarvostettua. Tee palapelilaatikoista, luistimista, toppahousuista ja kuolaharsoista tarkkaan harkittuja kauniita asetelmia tasojen päälle. Taittele ja rullaa kaikki vaatteet kauniisti kaappeihin. Jätä päivätyösi.

Siinä se. Konmaritettu lapsiperheen koti. Mites teillä sujuu?

Liemessä ehdolla @ The Blog Awards Finland 2016
Äänestä suosikkiasi ja voita liput säkenöivään gaalaan!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessaLiemessä-Facebook ryhmässä.

46 kommenttia

 1. Sari 28.08.2016

  Ha ha 🙂 Joo, ei kovin hyvin. Vaikka mä yritän ja yritän joka päivä. Jostain sitä turhaa vaan kertyy koko ajan nurkkaan jos toiseen. Tässä naputtelun lomassa yritän taas..

  Vastaa
 2. Helinä 28.08.2016

  Reps. Luin tuon lauseen “Enää täytyy kysyä sama kysymys mieheltäsi, uhmaikäiseltä taaperolta ja ekaluokkalaiselta.” tyyliin “Enää täytyy kysyä sama kysymys itseltäsi koskien miestäsi, uhmaikäistä taaperoa ja ekaluokkalaista.” 😀

  Joo, mä oon ollut aina tosi kova sotkemaan, mutta tykkään kyllä siitä että tavarat olisi paikoillaan ja pöydät tyhjinä. Taaperon tultua taloon on kyllä ollut pakko löytää sisäinen fengshui ilman että se kodissa aina vallitsisi. Ei vaan viitsi käyttää koko elämäänsä siivoamiseen.

  Vastaa
 3. Jenni 28.08.2016

  Tavaratulva on aika uskomaton. Ja ilman että itse tarvitsee ostaa mitään. Miljoonat askartelut tarhasta, koulusta, synttärilahjat, sukulaiset tuo tavaroita…jostain sitä vaan siunaantuu. Lisäksi ns. tarpeellista ja käytännön syistä säilytettävää tavaraa on neljälläki hengellä aika paljon esim. harrastusvälineet ja kausivaatteet. Musta tuntuu että kierrätän ja siivoan ihan koko ajan. Ja tässä tulos. Huh! Tsemppiä 😀

  Vastaa
 4. Ihana juttu! 🙂 Oman itsenkin konmarittaminen voisi tuottaa hikisiä hetkiä, muista puhumattakaan ;).

  Vastaa
 5. Lumo 28.08.2016

  Luulin jo hetken jonkun onnistuneen konmarittamisessa, ei (onneksi?) sentään…

  Vastaa
 6. JH 28.08.2016

  Ah, mikä ihana kirjoitus. Välillä olen miettinyt että oonko vaan ihan superlaiska koska en todellakaan usko että meillä toimisi mikään konmari-höpötys, mutta nyt, nyt voin relata senkin asian suhteen 😀 Kiitos.

  Vastaa
 7. Kermaruusu 28.08.2016

  Hah, hymyn huulille sai tämä päivitys! 😀

  Vastaa
 8. Merituuli 28.08.2016

  Tuli heti mieleen se yks koulutus jossa otin esiin tekstin ja kuvan ristiriidan. Mainio postaus!

  Vastaa
 9. Jenni 28.08.2016

  Nautin suunnattomasti järjestyksestä, mutta mulla on vähän sama että en kuitenkaan ihan kaikkea aikaa halua käyttää siivoamiseen. Pelkkään ruoanlaittoon ja perus tiskeihin ja vaatteiden pesuun menee leijonaosa illasta… Näin se on, on löydettävä sisäinen rauha vaikka se ei aina ole ihan helppoa kaaoksen keskellä 🙂

  Vastaa
 10. Jenni 28.08.2016

  Kiitos kommentista! 🙂 On mullakin pari kipupistettä. Esim pahvilaatikollinen nuoruuden liian pieniä merkkifarkkuja ja kaapillinen synttäritarvikekrääsää. Mutku…

  Vastaa
 11. Minna Vuo-Cho 28.08.2016

  Aahhh… Meillä sujuu vähintään yhtä hyvin kuin teillä. Nimim. just huomasin, että toisen teinin huoneeseen pääsee vaihteeksi sisään kolmen askeleen verran normaali yhden sijaan. Niin, ja kuopuksen legoista on vain yksi laatikollinen olohuoneessa 5 min sen jälkeen, kun vein kaikki häneen omaan huoneenseensa, ja keskimmäisen lattialla ei tänään ole näkynyt märkiä akvaariokasveja matolla… Kyllä tämä tästä, kun on jo päästy näin hyvään alkuun.

  Vastaa
 12. Jenni 28.08.2016

  No ei sentäs, voit olla levollisin mielin 😀

  Vastaa
 13. Jenni 28.08.2016

  Mä ihan oikeasti uskon että tää toimii. Ei vaan meillä eikä varmaan muissakaan lapsiperheissä 😀 Rentouttavaa tulevaa viikkoa! 🙂

  Vastaa
 14. Jenni 28.08.2016

  Kiva kun hymyilytti, se on elämän suola 🙂

  Vastaa
 15. Jenni 28.08.2016

  Muistan! Kiitos, tänään aamulla oli kirjoitusinspiraatio päällä 🙂

  Vastaa
 16. Jenni 28.08.2016

  Vau, että melkein jo voiton puolella! 🙂 Mini vinkuu sellaista alkueläintä, triopsia, mutta vielä epäilyttää minkään akvaarion hankkiminen. Ja mihin se tänne mahtuis 😀 Tsemiä sulle!

  Vastaa
 17. Kakkumonsteri 28.08.2016

  Mäkin olen lukenut tästä. Joo, ei onnistu meillä. Veikkaan et tuo toimii vain yksin eläville sinkuille, jotka suosii minimalistista sisustusta 😉

  Vastaa
 18. Mahtava postaus Jenni 😀 Meillä oli 3 kk kestävä putkiremppa ja tunnustan, että keskustelin aikamonen tavaran kanssa sinä aikana. Pistin kylmästi menemään tavaraa kierrätykseen noin 5 jätesäkillistä! Lapset oli jo ihan kauhuissaan mun tempauksesta, Tikrusta puhumattakaan. Silti yhä meillä löytyy ne vanhat treenivaatteet reikineen ja tuhat lelua sikin sokin, joten mä en käsitä mitä mä oikein sinne jätesäkkeihin oikein laitoin 😉

  Vastaa
 19. Jael 28.08.2016

  Minä olen konmarinnut vaatekaapisa ne lastikot, missä alusvaatteet ja sukat, ja joitakin hyllyjä(että tuli siistiä) mutta niin paljon vielä paljon tekemistä, etenkin keittiössä, jossa tavaran paljous ei kohtaa säilytystilaa….

  Vastaa
 20. Minna Vuo-Cho 28.08.2016

  Kannattaa varoa pikkusormen antamista akvaarioiden suhteen. Meillä on niitä jo kolme eikä keskimmäisen huone näe enää auringonvaloa (pitää varoa kuulemma levän leviämistä… (???))
  Niin, ja on meillä yks kissakin (karvoineen) mukana touhuissa.

  Vastaa
 21. Hekku 28.08.2016

  Tää oli mun ylivoimainen suosikki kaikista niistä kymmenistä lukemistani KonMari-postauksista, kiitos KIITOS!

  Vastaa
 22. Anonyymi 28.08.2016

  Olihan tää hauska postaus, mut toisaalta itselle tuli ajatus että harmi kun et onnistunut (ainakaan vielä)
  Itsellä 3 alle kouluikäistä lasta ja yli 200 neliötä melko täynnä tavaraa. Aloitin konmarin joulun jälkeen ja aika paljon on lähtenyt tavaraa kiertoon ja elämä helpottunut. Projekti on kylläkin venähtänyt ja välillä pari kuukautta pysähdyksissä ku kesällä oltu niin paljon ulkona. Mutta ei oo enää paljon jäljellä ku mulla konmaritus valmis.
  Tsemppiä sulle, jos siis oikeesti oot hommaa myös toteuttamassa.

  Vastaa
 23. Kerttu 29.08.2016

  Mahtavaa!! Just tollanen konmarimeininki meilläkin 😀 Tuli jotenkin kotoinen olo noista kuvista! Varsinkin noi 2- ja 4-vee vilkkaan puoleiset pojat on hyviä pitämään kodin järjestystä yllä (…no ite oon kyllä ihan yhtä hyvä!) 😀

  Vastaa
 24. Katsoin ympärilleni ja päätin, että en omista mitään, mikä ei tuottasi minulle suunnatonta iloa. Paitsi pölynimuri: siihen tarttuminen kun saa minut säännönmukaisesti vain stressaantuneeksi. Ja tiskiharja. Mutta niistä ei ehkä sitä konmaritusta kannata aloittaa…?

  Vastaa
 25. Jenni 29.08.2016

  Ymmärtääkseni kirjoittaja on juuri sellainen. Lapsiperheille tarvittaisiin ihan oma opas 🙂

  Vastaa
 26. Jenni 29.08.2016

  Varmaan ihana tunne saada oma koti takaisin! Samaa ihmettelen että missä me niitä kaikkia jo kierrätettyjä tavaroita säilytettiin…

  Vastaa
 27. Jenni 29.08.2016

  Meillä uusi työhuone helpotti keittiön tilannetta kun raijasin sinne kaikki kuvauskipot ja kapot. Muutenkin keittiö on vähän sellainen mun valtakunta ja tuntuu että se pysyy vielä hyppysissä. Mutta järjestetty sukkalaatikko tuo jo sisäistä rauhaa 😀

  Vastaa
 28. Jenni 29.08.2016

  Ha ha, ole hyvä 🙂

  Vastaa
 29. Jenni 29.08.2016

  No onhan se kauhea sääli, mutta ei tämä työmaa onneksi heti lopu. Luotan sellaiseen 20-vuotis suunnitelmaan, ehkä siis vielä joskus 🙂 Kotimme on 67 neliötä mikä sekin tuo omat haasteensa kun yrittää sovittaa neljän ihmisen tavaroita. Hienoa kuulla että olet onnistumassa!

  Vastaa
 30. Jenni 29.08.2016

  Joo, kyllä me aikuisetkin osataan. Mä oon hyvä sotkemaan keittiötä kokkaamalla ahkerasti 🙂

  Vastaa
 31. Jenni 29.08.2016

  Ihana tilanne! Sä tarvitset sellaisen robotti-imurin! Ainoa miinus on ettei se kerää tavaroita lattialta 🙂

  Vastaa
 32. Nelle 30.08.2016

  Mä vaivuin just epätoivoon. Tästä ei siis ole mitään tietä ylöspäin. Ei edes näillä pelastuksellisilla ideologioilla 🙂 Nimim. turhan tavaran tyyssijalta päivää.

  Vastaa
 33. Nanna 30.08.2016

  Kraist sun kanssa! 🙂

  Vastaa
 34. Nanna 30.08.2016

  Kraist sun kanssa! 🙂

  Vastaa
 35. Nanna 30.08.2016

  …otsikko oli kiinnostava, erityisesti kun luin että kommari lapsiperheessä….

  Vastaa
 36. Nanna 30.08.2016

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  Vastaa
 37. Minä olen saanut jo valmiiksi ainakin 3 %! Konmarinoin vessan kaapit jo keväällä, helmikuussa. Sen jälkeen olen vähän pitänyt paussia, ettei käy liian vaikeaksi. Ja sukkia taittelen ja kenkiä kiitän. Minuksi homma on siis hyvässä vaiheessa. Erityisesti pidän kenkien kiittämisestä.

  Vastaa
 38. Anonyymi 31.08.2016

  Ah, kuulostaa niin tutulta.. taaperon tavaroiden paikalleen laitto on ikiliikkujaan verrattava kokemus.

  Meitä on pian 60neliössä neljä.. samojen seinien sisällä jotka sain aikoinaan täytettyä oikein hyvin yksinkin joten elämä on ilman Konmariakin melkoista järjestelyä, kaaoksen hallintaa ja sumplimista ja kasvavan lapsen kanssa jatkuvaa tavaroiden lajittelua ja miettimistä että säästääkö seuraavalle ja jos säästää niin miten ja minne 😀

  -Kaisa

  Vastaa
 39. Heidi Kjellman 03.09.2016

  Tää oli kyllä ihan paras postaus. 😀 😀 😀

  -Heidi
  http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

  Vastaa
 40. Jenni 05.09.2016

  Mitä mä nyt taas oon tehny! 😉

  Vastaa
 41. Jenni 05.09.2016

  Pitää laittaakin aihe korvan taakse 😀

  Vastaa
 42. Jenni 05.09.2016

  Sullahan on sitten jo hyvällä mallilla! Mäkin konmaritin vessan kaapit jo kerran alkukesästä. Nyt tuntuu että vois tehdä sen taas! Aika vähällä kosmetiikallakin sitä oikeasti pärjäisi…

  Vastaa
 43. Jenni 05.09.2016

  Mä ehdin “onneksi” jo pistää kaikki vanhemman lapsen tavarat kiertoon ennen toista lasta. Mutta silti just toi kun lapset kasvaa ja tarpeet muuttuu koko ajan. Tsemppiä teillekin tehoperhekotiin!

  Vastaa
 44. Jenni 05.09.2016

  Heh, kiitti, ilmeisen moni on ollu sun kanssa samaa mieltä 🙂

  Vastaa
 45. Anonyymi 11.09.2016

  Tää on ihan paras kirjoitus koko ilmiöstä. Kaikki tiivistyy loppulauseeseesi. Jätä päivätyösi. Voisi tietty jatkaa. Jätä kaikki muu elämäsi ja konmarita. :=)

  Vastaa
 46. […] konmarittanut lapsiperhekotiamme (heh heh) pian vuoden. Tulokset ovat masentavan laihoja, mutta minulle helpoin osuus oli ehkä […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *