Skip to main content

Liemessä konmari lapsiperhe

KonMari ja siivouksen elämänmullistava taika! Olet varmasti jo kuullut Konmarista eli siivouksen ja järjestelyn filosofiasta. Japanilaisen ammattijärjestäjä Marie Kondon oppeja noudattamalla kotini ei pitäisi enää koskaan olla epäjärjestyksessä. Olen konmarittanut lapsiperhekotiamme viime keväästä lähtien huone ja kaappi kerrallaan. Pikku hiljaa tulokset alkavat näkyä ja jaan vinkkini miten olemme päässeet vihdoin tähän pisteeseen.

Periaate

Perusperiaate on helppo. Ota tavara käteesi ja kysy itseltäsi tuottaako tämä esine minulle iloa? Puhutteleeko se sinua? Suurin osa tavarasta todennäköisesti tuo vain negatiivista energiaa elämääsi. Enää täytyy kysyä sama kysymys mieheltäsi, uhmaikäiseltä taaperolta ja ekaluokkalaiselta. Vain esittämällä heille tämän yksinkertaisen kysymyksen voit päästä jopa 0,6 % tavaroista eroon. Minua puhuttelee erityisesti kauhtana jättimäinen Hello Kitty-pehmolelu, Nirson 20 vuotta vanha haalistunut treenipyyhe ja reikäiset vanhat t-paidat, joitahan ei missään nimessä voi heittää pois.

Tavaralle on paikkansa

Suurin osa ihmisistä ei kuulemma yksinkertaisesti pysty panemaan kodissaan esineitä sinne, minne ne kuuluvat. On omaksuttava uusi asenne järjestykseen ja siisteyteen. Eli kotimme siisteyshän oli vaan kiinni asenteesta! Käyn läpi uhmaikäisen taaperon kanssa lelujen paikat. Noni, miten vapauttavaa tietää että tavarat menevät vihdoin sinne minne ne kuuluvat.

Kaikki kerralla ja nopeasti järjestykseen

Siivoa vain kerran kunnolla ja elämäsi ei ole enää koskaan kaaosta. Vau, kuulostaa aika uskomattomalta! Varaa aikaa konmarittamiseen. Ens alkuun lohkaise nyt sellaiset pari viikkoa kesälomastasi. Jos jostain kumman syystä tämä ei onnistu, konmarita aina sopivassa välissä. Meidän perheessä paras aika konmaritukselle on iltaisin kun minulla on ns. omaa aikaa. Eli klo 22:23-22:30. Se on kato vaan päättäväisyydestä ja ripeydestä kiinni.

Vain täydellinen kelpaa

Älä tyydy keskinkertaiseen vaan pyri täydellisyyteen. Parisuhteesi ja mielenterveytesi kustannuksella.

Kategoria-ajattelu

Järjestä tavarat kategorioittain. Esimerkiksi  kaikki miljoonat trash bag hahmot laitetaan samaan laatikkoon. Tee sama Barbien vaatteiden ja asusteiden kanssa. Toista joka päivä. Tämä toimii erityisen hyvin meillä sukkien kanssa. Koko perheen pestyt sukat löytyvät samasta kasasta sohvan nurkalla sen sijaan että ne olisivat eri puolilla asuntoa neljässä eri sukkalaatikossa.

Hylkää Komonot

Komonolla tarkoitetaan kaikenlaista nurkissa pyörivää krääsää, rihkamaa ja tarpeettomia koriste-esineitä. Minulle jäi hieman epäselväksi tarkoitetaanko tässä nyt lasten kallisarvoisempia aarteita kuten kindermuna yllätyksiä, Kööpenhaminasta tuotua kovaäänistä helvetintorvea vai lastensyntymäpäiviltä saatuja ongintapalkintoja.

Älä hanki lisää säilytystilaa

Tää on hyvä! Säilytystila on ihan yliarvostettua. Tee palapelilaatikoista, luistimista, toppahousuista ja kuolaharsoista tarkkaan harkittuja kauniita asetelmia tasojen päälle. Taittele ja rullaa kaikki vaatteet kauniisti kaappeihin. Jätä päivätyösi.

Siinä se. Konmaritettu lapsiperheen koti. Mites teillä sujuu?

Liemessä ehdolla @ The Blog Awards Finland 2016
Äänestä suosikkiasi ja voita liput säkenöivään gaalaan!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessaLiemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

46 Kommenttia

 • Sari sanoo:

  Ha ha 🙂 Joo, ei kovin hyvin. Vaikka mä yritän ja yritän joka päivä. Jostain sitä turhaa vaan kertyy koko ajan nurkkaan jos toiseen. Tässä naputtelun lomassa yritän taas..

 • Helinä sanoo:

  Reps. Luin tuon lauseen ”Enää täytyy kysyä sama kysymys mieheltäsi, uhmaikäiseltä taaperolta ja ekaluokkalaiselta.” tyyliin ”Enää täytyy kysyä sama kysymys itseltäsi koskien miestäsi, uhmaikäistä taaperoa ja ekaluokkalaista.” 😀

  Joo, mä oon ollut aina tosi kova sotkemaan, mutta tykkään kyllä siitä että tavarat olisi paikoillaan ja pöydät tyhjinä. Taaperon tultua taloon on kyllä ollut pakko löytää sisäinen fengshui ilman että se kodissa aina vallitsisi. Ei vaan viitsi käyttää koko elämäänsä siivoamiseen.

 • Jenni sanoo:

  Tavaratulva on aika uskomaton. Ja ilman että itse tarvitsee ostaa mitään. Miljoonat askartelut tarhasta, koulusta, synttärilahjat, sukulaiset tuo tavaroita…jostain sitä vaan siunaantuu. Lisäksi ns. tarpeellista ja käytännön syistä säilytettävää tavaraa on neljälläki hengellä aika paljon esim. harrastusvälineet ja kausivaatteet. Musta tuntuu että kierrätän ja siivoan ihan koko ajan. Ja tässä tulos. Huh! Tsemppiä 😀

 • Ihana juttu! 🙂 Oman itsenkin konmarittaminen voisi tuottaa hikisiä hetkiä, muista puhumattakaan ;).

 • Lumo sanoo:

  Luulin jo hetken jonkun onnistuneen konmarittamisessa, ei (onneksi?) sentään…

 • JH sanoo:

  Ah, mikä ihana kirjoitus. Välillä olen miettinyt että oonko vaan ihan superlaiska koska en todellakaan usko että meillä toimisi mikään konmari-höpötys, mutta nyt, nyt voin relata senkin asian suhteen 😀 Kiitos.

 • Kermaruusu sanoo:

  Hah, hymyn huulille sai tämä päivitys! 😀

 • Merituuli sanoo:

  Tuli heti mieleen se yks koulutus jossa otin esiin tekstin ja kuvan ristiriidan. Mainio postaus!

 • Jenni sanoo:

  Nautin suunnattomasti järjestyksestä, mutta mulla on vähän sama että en kuitenkaan ihan kaikkea aikaa halua käyttää siivoamiseen. Pelkkään ruoanlaittoon ja perus tiskeihin ja vaatteiden pesuun menee leijonaosa illasta… Näin se on, on löydettävä sisäinen rauha vaikka se ei aina ole ihan helppoa kaaoksen keskellä 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kiitos kommentista! 🙂 On mullakin pari kipupistettä. Esim pahvilaatikollinen nuoruuden liian pieniä merkkifarkkuja ja kaapillinen synttäritarvikekrääsää. Mutku…

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Aahhh… Meillä sujuu vähintään yhtä hyvin kuin teillä. Nimim. just huomasin, että toisen teinin huoneeseen pääsee vaihteeksi sisään kolmen askeleen verran normaali yhden sijaan. Niin, ja kuopuksen legoista on vain yksi laatikollinen olohuoneessa 5 min sen jälkeen, kun vein kaikki häneen omaan huoneenseensa, ja keskimmäisen lattialla ei tänään ole näkynyt märkiä akvaariokasveja matolla… Kyllä tämä tästä, kun on jo päästy näin hyvään alkuun.

 • Jenni sanoo:

  No ei sentäs, voit olla levollisin mielin 😀

 • Jenni sanoo:

  Mä ihan oikeasti uskon että tää toimii. Ei vaan meillä eikä varmaan muissakaan lapsiperheissä 😀 Rentouttavaa tulevaa viikkoa! 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kiva kun hymyilytti, se on elämän suola 🙂

 • Jenni sanoo:

  Muistan! Kiitos, tänään aamulla oli kirjoitusinspiraatio päällä 🙂

 • Jenni sanoo:

  Vau, että melkein jo voiton puolella! 🙂 Mini vinkuu sellaista alkueläintä, triopsia, mutta vielä epäilyttää minkään akvaarion hankkiminen. Ja mihin se tänne mahtuis 😀 Tsemiä sulle!

 • Kakkumonsteri sanoo:

  Mäkin olen lukenut tästä. Joo, ei onnistu meillä. Veikkaan et tuo toimii vain yksin eläville sinkuille, jotka suosii minimalistista sisustusta 😉

 • Mahtava postaus Jenni 😀 Meillä oli 3 kk kestävä putkiremppa ja tunnustan, että keskustelin aikamonen tavaran kanssa sinä aikana. Pistin kylmästi menemään tavaraa kierrätykseen noin 5 jätesäkillistä! Lapset oli jo ihan kauhuissaan mun tempauksesta, Tikrusta puhumattakaan. Silti yhä meillä löytyy ne vanhat treenivaatteet reikineen ja tuhat lelua sikin sokin, joten mä en käsitä mitä mä oikein sinne jätesäkkeihin oikein laitoin 😉

 • Jael sanoo:

  Minä olen konmarinnut vaatekaapisa ne lastikot, missä alusvaatteet ja sukat, ja joitakin hyllyjä(että tuli siistiä) mutta niin paljon vielä paljon tekemistä, etenkin keittiössä, jossa tavaran paljous ei kohtaa säilytystilaa….

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Kannattaa varoa pikkusormen antamista akvaarioiden suhteen. Meillä on niitä jo kolme eikä keskimmäisen huone näe enää auringonvaloa (pitää varoa kuulemma levän leviämistä… (???))
  Niin, ja on meillä yks kissakin (karvoineen) mukana touhuissa.

 • Hekku sanoo:

  Tää oli mun ylivoimainen suosikki kaikista niistä kymmenistä lukemistani KonMari-postauksista, kiitos KIITOS!

 • Anonyymi sanoo:

  Olihan tää hauska postaus, mut toisaalta itselle tuli ajatus että harmi kun et onnistunut (ainakaan vielä)
  Itsellä 3 alle kouluikäistä lasta ja yli 200 neliötä melko täynnä tavaraa. Aloitin konmarin joulun jälkeen ja aika paljon on lähtenyt tavaraa kiertoon ja elämä helpottunut. Projekti on kylläkin venähtänyt ja välillä pari kuukautta pysähdyksissä ku kesällä oltu niin paljon ulkona. Mutta ei oo enää paljon jäljellä ku mulla konmaritus valmis.
  Tsemppiä sulle, jos siis oikeesti oot hommaa myös toteuttamassa.

 • Kerttu sanoo:

  Mahtavaa!! Just tollanen konmarimeininki meilläkin 😀 Tuli jotenkin kotoinen olo noista kuvista! Varsinkin noi 2- ja 4-vee vilkkaan puoleiset pojat on hyviä pitämään kodin järjestystä yllä (…no ite oon kyllä ihan yhtä hyvä!) 😀

 • Katsoin ympärilleni ja päätin, että en omista mitään, mikä ei tuottasi minulle suunnatonta iloa. Paitsi pölynimuri: siihen tarttuminen kun saa minut säännönmukaisesti vain stressaantuneeksi. Ja tiskiharja. Mutta niistä ei ehkä sitä konmaritusta kannata aloittaa…?

 • Jenni sanoo:

  Ymmärtääkseni kirjoittaja on juuri sellainen. Lapsiperheille tarvittaisiin ihan oma opas 🙂

 • Jenni sanoo:

  Varmaan ihana tunne saada oma koti takaisin! Samaa ihmettelen että missä me niitä kaikkia jo kierrätettyjä tavaroita säilytettiin…

 • Jenni sanoo:

  Meillä uusi työhuone helpotti keittiön tilannetta kun raijasin sinne kaikki kuvauskipot ja kapot. Muutenkin keittiö on vähän sellainen mun valtakunta ja tuntuu että se pysyy vielä hyppysissä. Mutta järjestetty sukkalaatikko tuo jo sisäistä rauhaa 😀

 • Jenni sanoo:

  Ha ha, ole hyvä 🙂

 • Jenni sanoo:

  No onhan se kauhea sääli, mutta ei tämä työmaa onneksi heti lopu. Luotan sellaiseen 20-vuotis suunnitelmaan, ehkä siis vielä joskus 🙂 Kotimme on 67 neliötä mikä sekin tuo omat haasteensa kun yrittää sovittaa neljän ihmisen tavaroita. Hienoa kuulla että olet onnistumassa!

 • Jenni sanoo:

  Joo, kyllä me aikuisetkin osataan. Mä oon hyvä sotkemaan keittiötä kokkaamalla ahkerasti 🙂

 • Jenni sanoo:

  Ihana tilanne! Sä tarvitset sellaisen robotti-imurin! Ainoa miinus on ettei se kerää tavaroita lattialta 🙂

 • Nelle sanoo:

  Mä vaivuin just epätoivoon. Tästä ei siis ole mitään tietä ylöspäin. Ei edes näillä pelastuksellisilla ideologioilla 🙂 Nimim. turhan tavaran tyyssijalta päivää.

 • Nanna sanoo:

  Kraist sun kanssa! 🙂

 • Nanna sanoo:

  Kraist sun kanssa! 🙂

 • Nanna sanoo:

  …otsikko oli kiinnostava, erityisesti kun luin että kommari lapsiperheessä….

 • Nanna sanoo:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 • Minä olen saanut jo valmiiksi ainakin 3 %! Konmarinoin vessan kaapit jo keväällä, helmikuussa. Sen jälkeen olen vähän pitänyt paussia, ettei käy liian vaikeaksi. Ja sukkia taittelen ja kenkiä kiitän. Minuksi homma on siis hyvässä vaiheessa. Erityisesti pidän kenkien kiittämisestä.

 • Anonyymi sanoo:

  Ah, kuulostaa niin tutulta.. taaperon tavaroiden paikalleen laitto on ikiliikkujaan verrattava kokemus.

  Meitä on pian 60neliössä neljä.. samojen seinien sisällä jotka sain aikoinaan täytettyä oikein hyvin yksinkin joten elämä on ilman Konmariakin melkoista järjestelyä, kaaoksen hallintaa ja sumplimista ja kasvavan lapsen kanssa jatkuvaa tavaroiden lajittelua ja miettimistä että säästääkö seuraavalle ja jos säästää niin miten ja minne 😀

  -Kaisa

 • Tää oli kyllä ihan paras postaus. 😀 😀 😀

  -Heidi
  http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

 • Jenni sanoo:

  Mitä mä nyt taas oon tehny! 😉

 • Jenni sanoo:

  Pitää laittaakin aihe korvan taakse 😀

 • Jenni sanoo:

  Sullahan on sitten jo hyvällä mallilla! Mäkin konmaritin vessan kaapit jo kerran alkukesästä. Nyt tuntuu että vois tehdä sen taas! Aika vähällä kosmetiikallakin sitä oikeasti pärjäisi…

 • Jenni sanoo:

  Mä ehdin ”onneksi” jo pistää kaikki vanhemman lapsen tavarat kiertoon ennen toista lasta. Mutta silti just toi kun lapset kasvaa ja tarpeet muuttuu koko ajan. Tsemppiä teillekin tehoperhekotiin!

 • Jenni sanoo:

  Heh, kiitti, ilmeisen moni on ollu sun kanssa samaa mieltä 🙂

 • Anonyymi sanoo:

  Tää on ihan paras kirjoitus koko ilmiöstä. Kaikki tiivistyy loppulauseeseesi. Jätä päivätyösi. Voisi tietty jatkaa. Jätä kaikki muu elämäsi ja konmarita. :=)

Jätä kommentti