Skip to main content

Lettiomenapiirakka on kummitellut mielessäni jo jonkin aikaa. Uusia kokeiltavia reseptejä putkahtelee nopeammin kuin ehdin niitä ikinä kokata. Aivan liian usein inspiraatio jää arjen pyörityksen ja työkiireiden jalkoihin. Asiathan eivät tapahdu itsestään toivomalla ja haaveilemalla, vaan nille pitää varata aikaa kalenterista ja kääriä hihat. Niimpä lanseerasin itselleni ”Inspiraatiotiistain”. Käytän siis viikottain kokonaisen työpäivän jonkun minua inspiroivan reseptin tai projektin parissa – ilman sen kummempaa agendaa. Työntäyteinen syyskuu tulee osoittamaan elääkö tämä yrittäjä vaaleanpunaisessa pumpulissa vai olisiko se todella mahdollista. Elämä on liian lyhyt, pyrkikäämme käyttämään enemmän aikaa asioihin joista nautimme. Kuten nyt vaikka lettiomenapiirakan askartelu.

On meillä aihetta juhlaankin, joten lettiomenapiirakan seuraksi tarjoan teille mitalikahvit! Tiättekö kun pakertaa jotain 10 vuotta ja sit sulle kerrotaan että sun tekele paistattelee ehdokkaana The Blog Awards Finland ruokakategoriassa! Vierellä Suomen suurimmat sometähdet. Huh huh! Nostan jo tässä vaiheessa virtuaalisen skumppalasini teille lukijoille ja upeille vastaehdokkaille Hannan Soppa -blogin Hannalle ja Suolaa ja Hunajaa Jonnalle. Se kirkkain mitali menee varmasti oikeaan osoitteeseen. Voit äänestää omaa blogisuosikkiasi klikkaamalla blogin kuvaa täällä. Äänestäneiden kesken arvotaan Polarin fitnessranneke (arvo 200 euroa) sekä liput säkenöivään gaalaan kahdelle. Kiitos tuhannesti kaikille jo äänestäneille 🙂

Palataan vielä lettiomenapiirakkaan. Sain äidiltäni pussillisen puutarhasta poimittuja omenoita, jotka saivat aikaan inspiraatiotulvan. Esikuva lettiomenapiirakalle löytyi Stylemepretty.comista. Ei kannata turhaan murehtia etukäteen onko piirakkataikinan letitys kauheaa näperrystä. Voin kertoa – on se. Omaa reunalettiäni varten letitin ainakin kulhollisen verran taikinaa, mytäten ja jäähdyttäen taikinaa välissä. Letit murentuivat helposti käsiin. Olisikohan kananmunalla taikinaa saanut vähän helpommin työstettäväksi, tuleeko teillä ideoita? Kökkösimmän näköiset reunat peitin kukkasilla. Loput piirakasta peitin tomusokerilla. Nyt ymmärrän mistä sivuston style me pretty nimi tulee. Omenapiirakan täytteenä on kanelilla, muskottipähkinällä maustettuja omenoita ja kondensoidusta maidosta keitettyä karamellikastiketta. Nam.

Lettiomenapiirakka

täyte
6 kirpeää omenaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa
3 rkl huoneenlämpöistä voita
1/2 tlk karamellikastiketta (ks ohje alla)

taikina
6 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
250 g kylmää voita
n. 0,5 dl kylmää vettä

voiteluun
1 rkl kermaa
1 kananmuna

karamellikastike 
1 tlk kondensoitua maitoa

karamellikastikkeen valmistus
Laita tölkki kattilaan kiehuvaan veteen seisomaan, niin että noin 2/3 tölkistä peittyy veteen. Anna kiehua hiljalleen 3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä kattilaan.

taikinan valmistus
Sekoita vehnäjauhot, suola ja sokeri. Paloittele kylmä voi pieniksi paloiksi ja lisää taikinaan. Työstä taikinaa yleiskoneella kunnes voi on sekoittunut. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan kunnes taikina irtoaa reunoilta. Jaa taikina kahteen osaan, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

täytteen valmistus
Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Sekoita kaikki ainekset sekaisin.

piirakan kokoaminen ja taikinan letitys

Kaulitse ensin piirakan pohja. Nosta pohja voilla voideltuun piirakkavuokaan niin että reunat tulevat hieman yli. Leikkaa veitsellä ylimääräinen taikina.

Kaulitse sitten toinen taikinapala suorakulmioksi levyksi. Leikkaa pizza- tai taikinaleikkurilla taikinasta paksumpia ja ohuita pitkiä soiroja. Asettele ne ristikkäin ja lomittain piirakan päälle. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois.

Voitele piirakan reunat nyt munalla, jotta letit tarttuvat paremmin. Yhtä lettiä varten leikkaa kolme ohutta soiroa ja letitä. Murenevuusasteesta riippuen tee kaksi – neljä lettiä jotka asetetaan piirakan reunoille. Taikinasta voi leikata myös lehtikuvioita piirakan päälle. Voitele munalla kauttaaltaan.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 35-45 minuuttia piirakan koosta riippuen. Jos piirakka lähtee kovin tummumaan voit asettaa loppua kohden leivinpaperin piirakan päälle. Noh, menikö hermot? 😀

Liemessä ehdolla @ The Blog Awards Finland 2016
Äänestä suosikkiasi ja voita liput säkenöivään gaalaan!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

30 Kommenttia

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Oi, miten kaunis. Ei kyllä yhtään näy, että olisi ollut hankalaa.
  Ihan kateellisena kuuntelen, miten varaat aikaa mielenkiintoisiin projekteihin. Minulla alkaa huomenna uusi työ ja vähän hirvittää. Moodi muuttuu joustavammaksi, mutta valtaako tuo sitten iltojakin? No, aika näyttää…

 • Jenni sanoo:

  Varaan aikaa, mutta syyskuun arki tulee näyttämään miten hienosti tämä onnistuu 😀 Noh, katsotaan. Onnea uudesta työstä! Alku on aina sellainen ”puserrus” kun on paljon uutta. Joustavuus kuulostaa hyvältä. Se ehkä vaatii sellaista jämäkkyyttä itseään kohtaan, että laittaa iltaisin läppärin kiinni (tai mitä nyt tekeekin ja mihin aikaan). Kukaan ei ole käskyttämässä 🙂 Tsemppiä!

 • Minna sanoo:

  Oi miten kaunista! Toivottavasti inspiraatio tiistai säilyy, kuulostaa ihan parhaalta idealta. Tuntuu meinaan, että pitäisi itsekkin ottaa käyttöön vakituinen päivä, jolloin oikeasti varaa aikaa just sille mitä haluaa tehdä, mutten tuntuu että kaikki aika menee vain pakollisten asioiden epätehokkaaseen pyörittelyyn.

 • Sari sanoo:

  Niin kaunis piirakka ja upea fiilis noissa kuvissa. Omenat ja karamellikastike on kyllä match made in heaven.

 • Helinä sanoo:

  Tuosta ei voi kyllä omenapiirakka enää kauneimmaksi mennä! Ihanan romanttiset kuvat!

  Olet kyllä ehdottomasti paikkasi ruokablogosfäärin huipulla ansainnut! Olen vuosia seurannut ihaillen määrätietoista ja sitoutunutta, mutta toisaalta heittäytymiskykyistä ja rohkeaa etenemistäsi tällä alalla. Onnea kisaan!

 • Onnea Jenni vielä ehdokkuudesta, tosi hieno juttu ja ansaittu kunnianosoitus! inspiraatiopäivä kuulostaa taivaalliselta, ehkä sitten vauvavuoden jälkeen 😉 mutta en usko että musta on sittenkään näpertämään noin hienoa piirakkaa 😀

 • Sun kuvat on kyllä aina ihan todella upeita!

 • Palan kun saisi, olisin iki onnellinen. Todella kaunis piirakka!

  Paljon on mahtunut taatusti näihin blogivuosiin. Onnea ja onnittelut vielä kerran Jenni ehdokkuudestasi!

 • Kaunis piirakka! Ja inspiraatiotiistai, tuo pitäisi tulla pakolliseksi kaikille 🙂 Mä ainakin tykkäisin!

 • Onnea Jenni ehdokkuudesta, kyllä on kovatasoinen laatukolmikko siitä tittelistä mittelemässä! Eiks sitä ykkössijaa vois jotenkin vaan jakaa teille kaikille? <3

  Olen myös kovasti kuolannut viime aikoina IG:ssä kaikenmaailman letti- lehti- kukka- ymsäms- koristeltujen piiraiden perään, melkoisia luomuksia ihmiset kyllä väsäilee 😀 Ja nyt sitten sinäkin. WAU!!!

  Liemessä, douze points!

 • Jenni sanoo:

  Huomenna ois taas inspiraatiotiistai 🙂 Aion pitää vaikka jonkin verran on myös muita töitä. Katsotaan mitä syntyy!

 • Jenni sanoo:

  Niin on! Ripaus suolaa olisi voinut vielä toimia tuohon makuyhdistelmään. En vaan tiedä saako letityshomma enää toisintoja 😀

 • Jenni sanoo:

  Välillä pitää vähän herkistellä. Luulen että vielä tuo valoisuus inspiroi heleitä kuvia. Noh, pian ehtii taas synkistellä koko talven, kuvissakin.

  Kiitos, olen todella otettu sanoistasi ja ehdokkuudesta. Katsotaan mihin tämä kaikki panostus riittää, tyytyväinen olen jo ehdokkuudesta 🙂

 • Jenni sanoo:

  Joo, tää ei oo ainakaan se piirakka mitä nyt vauvavuotena kannattaa lähteä tavoittelemaan 😀 mutta kyllä sä osaisit, varmasti. Kiitos kivasta kommentista!

 • Jenni sanoo:

  Kiitos, jatkan harjoituksia 🙂

 • Jenni sanoo:

  Kiitos, matka on ollut vähintäänkin uskomaton – kaikenlaista. Mutta perushomma on sama: tuuttaan ulos mun räpellyksiä keskusteltavaksi kuten nyt vaikka tämä piirakka 🙂

 • Jenni sanoo:

  Mietin just että pitäisikö alkaa laittaa meileihin ”inspiraatiotiistsi” out-of-office mutta se on jo ehkä liikaa…toivotaan että saan pidettyä tästä kiinni!

 • Jenni sanoo:

  Mä taisin törmätä Pinterestissä. Pitää käydä kurkkimassa myös instasta. Onko sulla hyviä hashtageja?

  Samaa mieltä, voitaisko me vaan kaikki saada se!

 • minni / kokeileva keittiöni sanoo:

  Oi oi. Itsellä ei kestäisi pinna letitystä, mutta jos täytteessä on kondensoitua maitoa, sen on pakko olla hyvää!

 • Jenni sanoo:

  Maistuu ihanan makoisalle ilman letitystäkin 🙂

 • Nanna sanoo:

  And you did style her pretty, mitä ikinä letitysongelmia koitkaan. Oon huomannu, että varsinkin leivonnassa parhaat ja houkuttelevimmat kuvat syntyy niistä tuotoksista, joissa on joku asia menny vähän vinksalleen ulkonäössä. Kai sitä joutuu ylittämään itsensä stailauksessa!

 • Siis olen niin monta kertaa harkinnut, haaveillut ja jopa suunnitellut erilaisten kuvioiden- ja lettien tekemisestä piirakkapinnoille. Varsinkin jenkkiruokablogeissa on niin ihanan inspiroivia kuvia, mutta olen kokenut sen kuitenkin omiin taitoihin nähden liian vaivanloiseksi. Pelkään myös, ettei lopputulos näyttäisi läheskään näin ihanalta <3 Jäänpä siis keräämään rohkeutta 😉

 • Onnittelut ehdokkuudesta ja huikean letityksen olet tehnyt. Omppupiirakas on niin ihania, syksy tuoksuu ja saa odottamaan viileämpiä ilmoja ja takkatulta.

 • Hannele sanoo:

  Inspiraatiotiistai kuulostaa upealle! Oi, kun sen saisit pidettyä. Luovuus vaatii aikaa, niin se vaan on.

  Onnea ehdokkuudesta, ihan paras kolmikko olette!

 • Mari sanoo:

  Voi, kun olisi aikaa inspiraatiopäivälle. Näin ajattelin, että sellaisia pidän tuon tuosta, kun alan yrittäjäksi. Eipä ole yhtään tullut pidettyä 2,5 vuoteen, snif.

 • Kääk, mun hermoilla ei kyllä moinen askartelu onnistuisi!

  -Heidi
  http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

 • Kurkkaappa vaikka #thejudylabpies 😀

 • no nättihän se on kuin mikä ja hei, onnea ehdokkuudesta!

 • Terhi sanoo:

  Hyvältä piirakka näyttää ja oi kun olisi päässyt maistamaan!

 • Riikka sanoo:

  Onnea hurjasti, ootte kyllä kova kolmikko! Inspiraatiotiistai kuulostaa hyvältä, ehtisipä sitä itsekin moiseen.

Jätä kommentti