Skip to main content

Tervetuloa maailman yrjöttävimpiin kotikeittiöihin! Tällä kertaa tutustumme perinteiseen brittiläiseen keittiöön, joka tuntuu olevan varsinainen kummallisten ruokien aarreaitta. Toad-in-the-hole tarjoillaan perinteisesti sunnuntaina kuin juhla-ateria konsanaan. Brittiherkku kätkee sisäänsä makkaroita pannukakkumaisessa Yorkshire vanukkaassa. Luksusversio, jota valmistimme Hangossa ystäväperheen luona syysloman kunniaksi, sisältää makkaroiden lisäksi pieniä kinderyllätyksiä; munuaisia. Sisäelimethän ovat nyt ah niin muodikkaita!

Tähyilimme munuaisia epäileväisinä Hakaniemen hallin lihatiskin lasin läpi. Munuaisista en tiennyt muuta kuin että uskoin niiden vaativan jonkunlaista liotusta pissan hajun takia. Myyjä kuitenkin vakuutteli, että nämä ovat nuorten suloisten pikku karitsojen munuaisia ilman hajuhaittoja. Pannulle vaan, pippuri ja sormisuola päälle! Epäilykseni kasvoivat ruokaa valmistettaessa pissanhajun levitessä keittiöön. Hädissään päädyimme laittamaan munuaiset edes puoleksi tunniksi maitotuoppiin. Lyhyen liotuksen jälkeen ruskistin pissamunuaiset pannulla ja maustoin suolalla ja pippurilla. Pissamunuais-makkaravanukas uuniin!

Viisipäinen lapsikatras kerääntyi jo malttamattomana ruokapöydän ääreen. Nostelin lautasille makkaraa, vanukasta ja maistiaissiivun munuaisista. Annan täydet pisteet maistamisesta, vaikka munuaiset jäivät odotetusti lautasten reunoille. Ainoa jolle kelpasi oli taapero Herra Simpukka, mutta syytän kehittymätöntä makuaistia. Nooh, onneksi munuaiset voi nyppiä pois ruoasta. Paitsi vanukas oli imenyt munuaisten vahvat aromit itseensä kuin sieni. Toad-in-a-hole oli siten yllättävän riittoisa ruoka; kaikki kun söivät juuri sen verran kuin on pakko nälkänsä pitimiksi.

Hajumuistosta herkistyneenä kokkausseurani äityi muistelemaan nuoruuden vuosia Briteissä. 16-vuotiaana pojankloppina perjantai-illat olivat menneet kavereiden kanssa muutamat kaljat maistaen. Lauantai-aamuisin odottivat työt vanhainkodissa ja edessä oli viikottainen mummojen vaipparoskiksen tyhjennys. Sama hajumuisto tulvahti nyt mieleen. Pienellä kakomisella roskikset ja kämppä saatiin tyhjennettyä kaikesta mitenkään munuaisiin liittyvästä. Munuaiset. Never again.

Toad-in-the-hole luksusversio

taikina
175 g jauhoja
ripaus suolaa
2 kananmunaa
4,5 dl maitoa

täytteet
2 tl öljyä tai ihraa
500 g makkaroita
5 munuaista

Siivilöi jauhot ja suola kulhoon. Lisää munat yksi kerrallaan ja sekoita hyvin. Lisää maito hiljalleen kokoajan sekoittaen. Anna taikinan tekeytyä hetki. Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Ruskista makkaroita pannulla öljyssä tai ihrassa. Paista myös munuaiset pannulla noin 2-3 minuuttia per puoli. Viimeistele pippurilla ja sormisuolalla.

Sekoita vielä taikina hyvin ennen kuin kaadat sen uunivuokaan. Lado taikinan sekaan munuaiset ja makkarat. Paista noin 30-40 minuuttia. En nyt aio sanoa tähän että nauti.

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagramissa @liemessa
Snapchatissa @liemessa
Liemessä-Facebook ryhmässä.
Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

21 Kommenttia

 • Sari sanoo:

  Hyi hitto! Vuodeosastolla pissavaipparoskiksia tyhjentäneenä tiedän, että haju on ällö. Vielä yrjöttävämmäksi se muuttuu, jos sen hajuista ruokaa pitäisi syödä. Örk, vilunväristyksiä!

 • Anonyymi sanoo:

  Olen ollut minäkin vuodeosastolla, mutta ei kyllä munuaisista laitettua ruokaa(taiten laitettu) voi ällöttäväksi sanoa.Ohje kuulosti hyvältä.Aion kokeilla.Munuaisruokia olen syönyt itsekin.Jo lapsena oppinut.

 • Anonyymi sanoo:

  Mukavaa, että laitoit ohjeen, kuulosti niin herkulliselta teidän ruokahetki 😀 😀 😀

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Muutaman kerran on tullut munuaisia maisteltua, mutta kertaakaan en oikein ole pitänyt… ”Rupisammakot” kolossa eivät myöskään kuulosta noin yleisesti ottaen kovinkaan herkulliselta. Olen aina vähän ihmetellyt kyseisen ruoan nimeä…

 • Jenni sanoo:

  Puuh! Kyllä kynnys on nyt aika korkea kokeilla munuaisia toista kertaa.

 • Jenni sanoo:

  Se että on jo lapsena oppinut syömään on varmasti ratkaisevaa. Otetaan vastaan hyviä munuaisen valmistusvinkkejä jos joskus vielä uskaltaisi (epäilen heh) tai muille vinkiksi 🙂

 • Jenni sanoo:

  Tottakai ohje piti jakaa 😀

 • Jenni sanoo:

  En muista että olisin itse edes aikaisemmin syönyt. Mitä mitä. Oletin että toad on munuainen! Ei nimi ruokaa pahenna 😀

 • Jätän kanssa munuaiset muiden syötäväksi, eikä ole pelkoa että niitä meidän keittiöön ikinä tulisi!

 • Jätän kanssa munuaiset muiden syötäväksi, eikä ole pelkoa että niitä meidän keittiöön ikinä tulisi!

 • Ninni sanoo:

  Munuaiset kuuluu siihen kastiin, jonka vuoksi saan kummastuneita katseita. Eli, kyllä, minä rakastan niitäkin! Kuten enemmän tai vähemmän kaikkia muitakin sisäelimiä. Ihan parhaita munuaiset on ranskalaisittain sinappikasstikkeessa valistettuna.

 • Siis mistä sä näitä reseptejä ja ideoita oikein taiot? 😀 Toad-in-a-hole, en ollut koskaan kuullutkaan. Kuvien perusteella näyttää aivan taivaallisen hyvältä, mutta kuvauksesi jättää sellaisen vaikutelman, että siirrän omat munuaiskokeiluni edelleenkin hyvin pitkälle hamaan tulevaisuuteen

 • Äläs nyt, munuaiset voivat olla herkkua! Täällä Saksassa syödään enimmäkseen sian munuaisia, ja ne ovat kyllä hyviä, heti teki mieli 🙂 Juu, ja minäkin lapsena oppinut syömään…

 • Mä olen kyllä kuullut toad- in – the – hole:sta mutta että munuaisilla… yyyyyyyy. En yleensä ole kovin nirso, mutta tätä en kyllä ehkä edes maistaisi, etenkään jos ensin olisin nuuhkinut pissanhajuista ruoanlaittoa 😀

 • Sammakko kolossa on aivan huippuhyvääääää! ILMAN MUNUAISTA 😀

 • Aila sanoo:

  Munuaiset on vaikea juttu! Joskus on onnistunut niin k:n hajuista saamaan aikaiseksi, että vierähti vuosikymmen uudelleen yrittäessä, Master Chef kisaan treenatessa. Onnistui hyvin, muistaakseni jokin soossi, muistutti jotain lapsuuden ruokaakin, mut ei mun juttu. Tää jäänee kokeilematta. Katsoin ensin, että mikäs horror tuo on kun kokonaiset banaanit piirakassa 😀

 • Mä olen ihan älyttömän ennakkoluuloinen kaikkia sisäelimiä kohtaan. Mun lapsuuden kodissa ei koskaan syöty mitään sisäelimiä, veriruokia tai sianlihaa. Ja noi kaikki tuntuu mulle aikuisenakin vaikeilta ja voimakkaan makuisilta. Mun ravintolaharrastuksen myötä olen kuitenkin laajentanut makupalettiani. Maistanut kivipiiraa, kateenkorvaa ja viimeisimpänä karitsan sydäntä, joka paljastui sangen herkulliseksi. Veripalttu sen sijaan ei uponnut meikäläiselle. Munuaiset kuulostaakin liian HC:ltä. Mutta pointsit sulle rohkeudesta!

 • Minna Vuo-Cho sanoo:

  Munuaiset lienevät kuvauksestasi päätellen samaa sukua… siis noin olemukseltaan.

 • Hahaa, mulle tää juttu toimii kyllä kimmokkeena kokeilla munuaisia 😀 oon ollut niistä kovin utelias jo tovin. Ei tosin olis eka kerta, kun haluan kuvitella pitäväni jostain, mistä useimmat eivät pidä … aika köpelösti kävi esim. durianin kanssa, yrgh!

  Toad in a hole _ilman_munuaisia_ on kuitenkin vanha tuttu, me kierreltiin englantia pariinkin otteeseen kun olin lapsi ja siellä tuli maisteltua vähän kaikenlaista. Tykkään!

 • one simply does not dislike toad in a hole with such fervour 🙂 ok- en ymmärrä miksi munuaisia tähän käytettäisiin koska niitä broteissä käytetään normaalisti pataruokiin joihin ne antavat syvyyttä, mutta joista monet myös onkivat ne pois ennen syömistä…

 • minni sanoo:

  Ihan just olin kokeilemassa munuaisia, mut arvaako sittenkään. 😀 No en ollut, lapsuuden traumat on vahvasti mukana. Meillä syötiin sisäelimiä. Paljon. Usein. Mutta hervottoman hauska postaus.

Jätä kommentti