Skip to main content

Sitruunarisotto I Sitruuna I Risotto I Pääsiäinen I Resepti I Ohje I Ruoka I Idea I Riisi I Sesonki I Lemon risotto I Easter food I Food photography

”Koska tää loma oikein loppuu? Ikävä kouluun.” Mini vinkuu. Herra Simpukan tarhakieltoakin kestää vielä kaksi päivää. Erittäin tehokas taaperopsykologian keino, jolla varmistetaan taaperon riemunkiljahdukset tarha-aamun vihdoin koittaessa. Itseeni olen pääsiäisen ensimmäiset lomapäivät soveltanut keittiö- ja siivousterapiaa. Tarkoitus on laittaa oma koti taas vuokralle kesäksi, sillä välin kun itse suuntaamme lautalla kohti Suomenlinnaa. Kesämuutto tarkoittaa myös tavaroiden- ja kaappien läpikäyntiä. Pääsiäisen olemme ahkerasti tyhjentäneet ruokia pakkasesta ja kuivakaapeista.

Sitruunarisotto syntyi kaapin pohjalta löytyneestä risottoriisistä ja jääkaapin pohjalla pyörineistä sitruunoista, kuohuviinin pohjista ja parmesaanin kannikasta. Samanaikaisesti raikas ja kermainen sitruunarisotto on täyttävä ruoka sellaisenaan, mutta se toimii lisukkeena niin lampaalle, kanalle kuin kalallekin. Kellertävä sitruunarisotto oli tietysti omiaan pääsiäiseen, mutta sitruunan sesonki jatkuu keväästä vielä pitkälle kesään. Hernerisotto pakasteherneistä ja Koskenlaskijasta on toinen kevääseen sopiva vihertävä risotto.

Sitruunarisotto I Sitruuna I Risotto I Pääsiäinen I Resepti I Ohje I Ruoka I Idea I Riisi I Sesonki I Lemon risotto I Easter food I Food photography

 

Sitruunarisotto

4 hlö pääruokana

4 dl risottoriisiä (esim arborio tai mikä nyt sieltä kaapin perältä löytyikään)
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
50 g voita
2 rkl oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä tai kuohuviiniä
1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
n. 6 dl kasvislientä
2 dl raastettua parmesania
2 rkl mascarponea
mustapippuria
(ripaus suolaa)

tarjoiluun tuoretta basilikaa

Kuumenna kasvisliemi (noin 6 dl vettä ja 1 rkl kasvisfondia) kattilassa. Pese ja raasta yhdestä sitruunasta kuori hienoksi raasteeksi. Purista sitruunan mehu sitruspuristimella. Hedelmälihaa saa tulla mukaan. Pieni sipulit ja siivuta valkosipulinkynnet.

Kuullota sipuleita runsaassa voissa ja öljyssä syvällä pannulla tai kattilassa. Lisää risottoriisi ja sekoittele. Varo polttamasta riisiä. Annan riisin kuullottua noin 5 minuuttia kunnes se on hieman läpikuultavaa. Lisää viini, raastettu sitruunan kuori ja sitruunamehu ja anna poreilla pari minuuttia.

Aloita kasvisliemen lisääminen erissä noin 1-2 dl kerrallaan. Sekoittele risottoa välillä. Jatka näin noin 20 minuuttia kunnes neste on lähes imeytynyt. Lisää vielä raastettu parmesanjuusto, mascarpone, mustapippuri ja tarvittaessa suolaa. Nauti risotto basilikan kera.

Vinkki! Jos haluat sitruunarisottoon enemmän keltaista väriä kokeile lisätä ripaus kurkumaa.

Sitruunarisotto I Sitruuna I Risotto I Pääsiäinen I Resepti I Ohje I Ruoka I Idea I Riisi I Sesonki I Lemon risotto I Easter food I Food photography

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

4 Kommenttia

 • Ester sanoo:

  Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! 🙂

  • Jenni sanoo:

   Voi kiitos! Tämän kuvasin ihan kotona pääsiäisen alla ja hyvät kuvauspaikat / alustat on siellä harvassa. Onneksi tytär suostui käsimalliksi 🙂

 • Riitta sanoo:

  Laitoitko todella koko sitruunan mehun? Tehdessäni näin, risotosta tuli todella hapanta. Ihan selvästi sitä sitruunamehua oli liikaa.

  • Jenni sanoo:

   No kyllä olen laittanut, nimenomaan ihan reippaasti. Nämä on tietysti myös makuasioita. Omaan suuhun risotto kyllä kestää tuon sitruunamäärän, etenkin kun siihen laittaa kermaista mascarponea, joka taittaa hapokkuutta. Teitkö ihan ohjeen mukaan? Ensi kerralla ehkä laitat vain kuoret ja ehkä vähän mehua 🙂

Jätä kommentti