Skip to main content

Kaupallinen yhteistyö Valio ja Asennemedia

Ragú pasta I Mifu Jauhis I Kasvisruoka I Kastike I Pasta I Spagetti I Resepti I Ruoka I Ohje I Ruokablogi I Ruokakuvaus

Vino pino jauhelihapaketteja jääkaapissa, tuttu näky? Meillä ainakin. Siksi olen tehnyt muutaman vuoden ajan pieniä, lähes huomaamattomia, muutoksia perheen ruokahuoltoon tavoitteena vähentää lihansyöntiä. Ajatus kokonaan kasvisruokavalioon siirtymisestä on tuntunut vaikealta, mutta se ei tarkoita, että sitten voin hyvällä omalla tunnolla heittäytyä selälleni kiukuttelemaan kanankoipi suussa ja olla tekemättä mitään. Olen vähentänyt lihan osuutta tekemällä useammin ihania kasvisruokia,  lisäämällä kasvisten osuutta suhteessa lihaan ja tutustumalla vaihtoehtoisiin proteiinilähteisiin. Arvioin varovasti, että perheemme kotiruokailussa menee tällä hetkellä lihaa noin puolet entisestä. Jos me kaikki ihan tavalliset sekasyöjäpulliaiset pystyttäisiin vähentämään lihansyöntiä edes hitusen, niin muutos olisi merkittävä isossa mittakaavassa. Postauksen lopusta löydät kotiäidin 5 vinkkiä perheen lihansyönnin vähentämiseksi!

Ragu eli italialainen pitkään kypsytetty lihakastike on pastaruokien klassikko, josta tein maukkaan kasvisversion. Testasin samalla Valion maitoproteiinista valmistettua uutuustuotetta Mifu Jauhis Originaalia. Mifu Jauhiksen koostumus on murenevampi ja jauhelihamaisempi kuin saman sarjan ruokarakeiden tai suikaleiden. Jauhikseen oli helppo saada kunnon paistopinta paistettaessa. Käytännössä paiston Mifu Jauhiksen aivan samaan tapaan kuin jauhelihan. Mifu Jauhis Original on maustamaton eli hyvin miedon makuinen. Ruoka kannattaa siis maustaa jollain tavalla. Kasvisragu sai makunsa kasviksista: sipulista, valkosipulista, porkkanasta, selleristä ja yrteistä.

Ragú pasta I Mifu Jauhis I Kasvisruoka I Kastike I Pasta I Spagetti I Resepti I Ruoka I Ohje I Ruokablogi I Ruokakuvaus

Kotiäidin 5 vinkkiä perheen lihansyönnin vähentämiseksi:

Se on vain ruokaa muiden joukossa. Jos kohtaat kotona vastustusta tai ennakkoluuloja kasvisruokaa kohtaan, niin ehkä parempi ettet mainitse mitään kasvisruoasta. Teet vain silloin tällöin hyvää ja täyttävää kasvisruokaa. Kun muutos on asteittainen, todennäköisesti kukaan ei edes huomaa mitään, eikä jää kaipaaman lihaa joka aterialla. Liemessä kasvisruokareseptit löydät täältä!

Kauppakassin sisältö. Kuka teillä käy kaupassa tai laatii kauppalistat? Kaupassakäynti on kriittisin vaihe oli kyse sitten mistä tahansa perheen ruokavaliota koskevasta asiasta. Se mitä sinne ostoskoriin päätyy, määrää aika pitkälti perheen ruokavalion. Katson aina, että ostoskorista löytyy kasviksia. Entä pilkottaako korini pohjalla jauhelihapaketti? Voisiko sen tilalle tai lisäksi kokeilla muita proteiinin lähteitä?

Kasvisten lisääminen. Ajattelen asiaa positiivisen kautta: kyse ei ole vain luopumisesta, vaan saan lisää uusia hienoja makuja ja kokemuksia ruokavaliooni kasvisten kautta. Teen usein niin, että siinä missä normaalisti olisin ostanut kaksi 400 gramman jauhelihapakettia perheen arkiruokasatsiin, niin nyt pärjätään yhdellä luomupaketilla. Riippuen ruoasta, sekaan voi lisätä esimerkiksi tölkkipapuja, munakoisoa tai kesäkurpitsaa.

Lihansyönnin tiedostaminen. Olen alkanut ajatella lihaa enemmänkin juhlaruokana ja spesiaaliherkkuna, jota syön tiedostaen. Jauhelihan ostan luomuna. Vaikka se maksaa enemmän, niin sitä ei tarvitse ostaa niin paljon. Viime talvena ostimme pieneltä suomalaiselta tilalta puolikkaan pakastetun lampaan pakkaseen ja ajattelimme tehdä tänä talvena saman. Puolikas lammas riitti meille koko talveksi lihapatoihin. Osa punaisen lihan kulutuksesta on vaihtunut kalaan.

Toisto ja totuttelu. Sanotaan, että lapsen pitäisi maistaa uutta makua kymmenen kertaa tottuakseen siihen. Kuinkakohan monta kertaa aikuisen pitää kävellä kaupassa jauhelihapaketin ohi, että tottuu siihen? Aika monta voin kertoa. Uusiin proteiinivaihtoehtoihin totuttelu on ollut hidasta ja kokeilevaa. Kaikista en myöskään ole tykännyt tai ne vain eivät ole jääneet vakikäyttöön. Jos siis vastaan tulee epäonnistunut kokeilu, niin ei kannata luovuttaa. Uusia hyviä tuotteita tulee kokoajan markkinoille ja valikoima on jo nyt valtava! Huomasin muuten pienen, mahdollisesti merkittävän, yksityiskohdan ostaessani Mifu Jauhis-paketin: se ei löytynytkään erikoisruokavaliohyllystä vaan vieri vierestä jauhelihapakettien kanssa. Toimi hyvänä muistutuksena!

Ragú pasta I Mifu Jauhis I Kasvisruoka I Kastike I Pasta I Spagetti I Resepti I Ruoka I Ohje I Ruokablogi I Ruokakuvaus

Kasvisragu pappardelle pastalla

4 hlö

1 sipuli
1 sellerinvarsi
1 porkkana
3 valkosipulinkynttä
1 pkt (250 g) Mifu Jauhis Original
2 prk (á 400 g) tomaattimurskaa
2 laakerinlehteä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
suolaa
pippuria
400 g papperdelle nauhapastaa

Tarjoiluun:
parmesaania
kirsikkatomaatteja

Kuullota pannulla tilkassa oliiviöljyä pienittyä sipulia, siivutettua valkosipulia, pieneksi kuutioitua porkkanaa ja viipaloitua selleriä.
Lisää Mifu Jauhis ja paista noin 3 minuuttia tai kunnes Mifu on saanut hieman väriä pintaan. Lisää tomaattimurska, loraus vettä ja mausteet.
Anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.

Valmista pasta ohjeen mukaan al denteksi. Tarjoile Mifu ragu pastan ja parmesaanin kera.

 

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa
Nordic vibes @nordicfoodtales
Brunssikirja – Brunch all day – tilattavissa nyt Adlibris verkkokaupassa!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea
Instagram @liemessa
Facebook.com/liemessa

12 Kommenttia

 • liina sanoo:

  Maito ei ole kasvis.

  Mun mielestä tää on vähän tekopyhää, se eläinperäinen mifu ei oo terveellisyyden saatika eläin- tai ympäristöystävällisyyden perusteella sitä jauhelihaa mainittavasti parempi vaihtoehto.

  Jos lihankulutus ahdistaa, niin kannattaa vaihtaa kasvisruokiin, se on oikeasti ekoteko eikä pelkkää omantunnon kasvattamista huijaamalla itseään. 🙂

  • Jenni sanoo:

   Maito ei tietysti ole kasvis, mutta en itse ole valmis ryhtymään vegaaniksi. Onko silloin parempi olla tekemättä mitään? Pieniä muutoksia on helpompi tehdä kuin että heti pitäisi musta-valkoisesti olla joko tai. Olen vähentänyt lihansyöntiä myös kasviksia lisäämällä ja käytän myös kasvisperäisiä proteiininlähteitä. Maitotuotteita käytän edelleen eri muodoissa. En usko, että syyllistäminen tai musta-valkoisuus on avain massojen kulutustottumusten muuttamiseen. Nyt olen vähentänyt perheen lihansyöntiä puoleen, mutta tottahan siitäkin syyllistetään, koska olisin aina jonkun mielestä voinut tehdä enemmän. Mielestäni tälläinen ajattelu ei kannusta.

 • Olet askeleen edellä meikäläisiä, mutta pyrkimys parempaan on täälläkin. Näin sieniaikaan on kasvisruuasta saa helposti hyvää ja maistuvaa. Olen lähtenyt samalla linjalla liikkeelle kuin sinäkin. Lisäämällä kasviksia ylipäätään, lisäämällä kalaa, kiinnittämällä huomiota lihan laatuun ja keskittämällä lihan syönnin viikonlopulle. Olen löytänyt pavut, linssit ja kikherneet. Olen oppinut munakoison lihaisan rakenteen, rakastunut kaaliin ja sipuliin. Olen alkanut ostaa laadukkaampaa pastaa, jonka paremmilla ravintoarvoilla ruuasta saa täyttävää.

  • Jenni sanoo:

   Kuulostaa oikein hyvältä! Mä olen myös kuivannut nyt tatteja talven varalle. Käytän niitä mausteenomaisesti vähän joka ruoassa. Hei mitä pastaa ostat kun haluat laadukkaampaa pastaa? Mua on alkanut myös kiinnostamaan pastat ihan uudella tavalla. Ehkä se liittyy Italian matkaan ja pizzahurahdukseen. Että jos seuraavaksi hurahtaisi pastoihin? 😀

 • liina sanoo:

  (Nuo vastaa-namiskat eivät toimi, joten palaan aiheeseen tänne alapuolelle.)

  Se, mikä mua tässä häiritsee (ja ärsyttää) on se, esität Mifu-reseptin tällaisen postauksen yhteydessä, ikään kuin se Mifu olisi jotenkin sitä jauhelihaa parempi vaihtoehto (koska eihän nyt ole). Mä olisin lukenut Mifu-postauksen olkia kohauttamatta, jos siinä ei olisi ollut noita mainintoja lihansyönnin vähentämisestä. Tuo ’näin puolitin perheen lihansyönnin’ -selvitys olis musta sopinut huomattavasti paremmin jonkun kasvisreseptin kylkeen. 🙂

 • Lotta sanoo:

  Hauskaa, miten tässäkin postauksessa nähdään vain tietty tuote ja miten se ei TIETENKÄÄN vastaa kasviperäistä tuotetta. Vasta-argumentoijat onnistuvat skippaamaan täysin kaiken muun, mitä Jenni tässä postauksessa yrittää kertoa. Mielestäni tämä oli erinomainen postaus siitä, miten vaikeaa kasvisruoan lisääminen tietyissä kotitalouksissa voi olla mutta miten pienillä teoilla JOKAINEN voi vaikuttaa. On ihan utopiaa ajatella, että kaikki muuttuisivat yhtäkkiä kasvissyöjiksi ja juuri siksi lihankäytön VÄHENTÄMINEN todellakin auttaa jo asiaa!! Itse korkeakoulutettuna alle 30-veenä kaupungissa asuvana se on tietenkin melko helppoa ja itsestäänselvää, mutta kaikille ei todellakaan ole. Joten silloin paras taktiikka on kannustus edes niistä pienistäkin arjen muutoksista, ei syyllistäminen siitä kaikesta mitä ei ole tehnyt. Valitettavasti syyllistys kuuluu niin monen mielestä parhaisiin vaikutuskeinoihin ja saa useimmiten ihmisissä vain puolustautumisen käyntiin. Usein siis kokonaan kasvisruuan väheksymisen ja välttämisen. Eli vähänniinkuin kustaan omaan nilkkaan 🙂
  Vähemmän syyllistystä, enemmän ymmärrystä jokaisen pienistäkin muutoksista meidän kaikkien yhteisen pallon hyväksi eikö niin 🙂
  Ja Jennille kiitos hyvästä postauksesta ja tsemppiä kailottajien kestoon!

  • Jenni sanoo:

   Kiitos Lotta tsempistä! 🙂 Ja mahtavaa, että blogin kommenttiboxiinkin saadaan välillä elämää kun keskustelut tuntuvat siirtyneen vain someen. Löysit tekstistäni sen punaisen langan jota yritän tuoda esiin. Uskon, että myös sekaanit kaipaavat vertaistukea, ideoita, kannustusta, helppoja reseptejä ja ratkaisuja miten vähentää esimerkiksi lihan syöntiä – ja vielä kun se tehtäisiin syyllistämättä. Kuitenkin fakta on, että 97 % suomalaisista syö lihaa edelleen jossain muodossa. Se on aika pysäyttävä luku! Ja jos tuon jengin kulutustottumuksiin voitaisiin vaikuttaa, niin muutos olisi jo aika pitkällä. Vaikka sieltä lautaselta löytyisi välillä lihaa, Mifua tai maito lasista.

 • Idris sanoo:

  Niin, en halua mitenkään syyllistää ja syön lihaa ja maitotuotteita itsekin, mutta olen valitettavasti täysin samaa mieltä mifusta ”kailottajien kanssa”. Lihan korvaaminen pitkälle prosessoiduilla maitotuotteilla ei kerta kaikkiaan ole mikään ympäristöteko. 80% Suomessa syödystä naudanlihasta tulee maidontuotannon sivutuotteena.

 • Jenni sanoo:

  Liinalle vastaus! No ompa ärsyttävää että tosiaan nuo vastaa-namiskat eivät jostain syystä enää toimi! 😀
  Mutta siis kiitos kun jaksoit vielä palata tänne kommenttiboxiin. Ruoan etiikka on tosiaan aikamoinen viidakko kun täällä yrittää tavisi ihminen sukkuloida ja pohtia pienen päänsä sisällä mikä ruoka olisi paras vaihtoehto – sekin riippuen usein miltä kannalta asiaa katsoo. Itselleni tosiaan tuo liha-lihan vähentäminen on ollut ensisijainen tavoite ja sen tuoksi olen etsinyt ratkaisuja.

 • Kati sanoo:

  Kiitos hyvästä tekstistä ja ajatuksista! Itse olen pohdiskellut samansuuntaisia ajatuksia ja on mukava lukea jonkun muun matkasta lihankäytön vähentämisessä. 🙂

  Itse olen pyrkinyt myös olemaan tyytyväinen pienistäkin muutoksista ja harjoitellut vahvistamaan uteliaisuutta vaihtoehtojen suhteen, samaa kuin sinulla on. Nyt olen päässyt työpaikkaan, jonka ruokalassa on ihania kasvisruokavaihtoehtoja, niin pääsen helposti tutustumaan uusiin ideoihin ja makuihin. Eilenkin oli aivan ihania vihreitä hernepihvejä!

  Ympäristöalan ihmisenä tiedostan, että mifu ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu ympäristöongelmaan ja olen paininut omatuntoni kanssa. Tekstisi kautta tuli kuitenkin oivallus, että se ei ole kuitenkaan lihaa ja sellaisena hyvä askel oikeaan suuntaan! Mitä enemmän miettii vaihtoehtoja, niin pikkuhiljaa tietoa kertyy ja ruokavalio muuttuu koko ajan ympäristöystävällisemmäksi. ? Taas kerran, ollaan iloisia niistä pienistäkin askelista! Ei laihduttajakaan tee elämäntapamuutosta sormiaan napsauttaen, vaan yrityksen ja erehdyksen kautta pikkuhiljaa.

  Kiitos tästä, lisää näitä vinkkejä helppoihin pienempiin askeliin lihan korvaamisessa!

 • Luana sanoo:

  Raguun sopii muuten myös nyhtökaura ja se uudempi kaurajauhis!

 • Jenni, mun pastakaupat on Tampereella. Suosin mielelläni kotimaista, mutta pastoissa on käännyttävä italialisten puoleen. Usein ostan artisaanipastoja Keittiöelämää Culinariasta tai Mamas Cornerista. Kikhernepasta on myös ihan virkistävää vaihtelua, vaikka se on italialaisesta pastasta kaukana, mutta hyvä gluteeniton vaihtoehto.

Jätä kommentti